• şöleki; sizin bir şirketiniz var ve siz dijital ortamdaki bazı bilgilerinizi, başkalarının işlevsel olarak kullanımına sunmak istiyorsunuz. bu bilgileri başka programların kullanabileceği şekilde, formatta fonksiyonal bir paket haline getirip, servis olarak internetten halka arz ediyorsunuz. tabi sizin bu halka arzınızın keşfedilebilmesi içinde bazı uddi servislerine register olmanız gerekiyor.
  • efendim çiçek gibi bir teknoloji olmasına rağmen yurdumuzdaki büyük ölçekli diyebileceğimiz pekçok kurum ve kuruluş data alışverişi / entegrasyon işlemlerinde hala bunun yerine text file kullanmaya inat etmektedirler.
  • uygulama dilekçesi. birşey arz edersin, cevabını alırsın. örneğin:

    şahsım, a ip adresinde b port numarasında çalışmakta olan zalakmahmut, m ip adresinde n port numarasında çalışmakta olan zati alileriniz fırtsayfası'nın ekodankaçma işlevinizi başlatmak isterim. kimliğimi doğrulamanız için daha önce tarafıma bahşettiğiniz parola 5ikeny0kmubeni olup maraza çıkar korkusuyla başkalarıyla paylaşmam mümkün olmamaktadır. ekodankaçma işlevinin başlatılması ve sonucunun tarafıma bildirilmesi için gereğini arz ederim.

    bir diğer türünde cevap arz edene değil vekiline verilir. örneğin:
    bla bla... aynı terane ardından: ekodankaçma işlevinin başlatılması ve sonunucun aşağıda adı adresi belirtilen vekilime bildirilmesi için gereğini arz ederim.

    vekil: zalakkaçar callback (kendisi zalakmahmutekodankaçar olaylarını değerlendirmek üzere vekil atanmıştır).
    x ip adresinde, y portunda çalışır.
  • .net platformunun en önemli özelliklerinden biri. internet üzerindeki herhangi bir servisten xml olarak bilgi alma, işlem yürütme gibi işleri xml ile kolaylaştırmayı amaçlayan alt yapı. ayrıca (bkz: wsdl) (bkz: soap)
  • yerel nesne metodu çağırır gibi çağrılır bunlar, [webmethod]* ibaresi kullanılır çağrılırken. çağrılan metoddan dönen nesne serializable olmak zorundadır. misal dataset bu kurala uyar. sistem tasarımında, nerde ne için kullanılması gerektiğine doğru karar vermek gerekir, pahalı işlemlerdir bunlar. bazen yerine göre ucuz işlemlerdir aslında. *
  • internet üzerinde bulunan sunucular tarafından sağlanan servisler
    belli bir url'da yer alan sunucuya belli porttan bağlanılarak istek iletilir ve cevabı aynı bağlantılı sockete gelir
  • gelecekteki en onemli teknolojilerinden biri olacagini on gormek zor degil. application domain icinde olmayan bir nesneyi alip i$leyebilmek gibi siklikla ihtiyac duyulan bir konuyu bu kadar basite indirgemesiyle gonullerin sultanidir.

    dot net icinde collection ve datasetleri web servisleriyle oldukca akillica entegre etmi$ microsoft. alabildigine angaryasiz olmu$. zaten kolay olan yazimi visual studio iyice rahatlatiyor.
  • zamanında "bak burada serbest erişimli bir servis var, hava durumu bilgisini xml çekip kendi sayfanda gösterebiliyorsun" nidalarıyla pazarlanmış, işin içine kullanıcı doğrulama-yetkilendirme girince saç-baş yoldurabilen teknoloji. şöyle ki

    doğrulama-yetkilendirme işi servis sağlayanın altyapısı, teknik gerekçeler (ör: kullanıcı sayısı ve kullanım kalıbı) vs nedenlerle çeşitli şekillerde yapılabiliyor. ömrüm web servis entegrasyonuyla geçmedi ama çeşit çeşit durum görebildim: düz https+http doğrulama, soap header'ında açık metin kullanıcı adı-şifre, ws-security standardında kullanıcı-adı şifre alışverişi veya saml ile bir single sign-on sunucusundan doğrulama yaptırtma gibi çeşitleri görebildim. bu yöntemlerin artan "elegant görünüm" sırasında olduğu gibi artan şişkinlik sırasında olduğunu da düşünebilirsiniz; son bahsettiğim yöntemle sunucu-istemci arasındaki "selamünaleyküm-aleykümselam" basitliğindeki bir diyalog en az 10k trafiğe neden olabiliyor.

    kısa vadeden az ötesini düşünen geliştirici, basit metin işleme yerine geliştirme ortamında popüler bir web servis altyapısını kullanır** ancak bu altyapıların bahsettiğim doğrulama işini yapma yetenekleri sınırlı olabiliyor. sonra bir bakmışsınız ki üç web servis kullanan bir projenize üç web servis altyapı kütüphanesi bağlı.

    tabi bu bahsettiğim özel durumun başlığı belki de soap olmalıydı ama buradan başladım taşımaya üşeniyorum.
  • web/internet üzerinde çalışan, (bkz: http) protokolü ile iletişim kurabileceğimiz uygulamalardır.
    farklı uygulamaların birlikte çalışmasına olanak sağlar. bu uygulamalar farklı dil ya da frameworklerle bile olsa iletişimlerini web service ler ile sağlarlar.

    2 tip web service vardır.
    (bkz: soap)
    (bkz: rest)

    edit: hata düzeltildi. uyarı için @yol gezer e teşekkürler.
  • microsoft'un .net*'le bir arada tuttugu, aslinda soap uzerinden muhtelif hizmetler veren sayfalardan ba$ka bir $ey olmayan konsept.. (bkz: uddi) (bkz: wsdl)
hesabın var mı? giriş yap