• kalp karıncıklarının * kalbin esas ritmini sağlayan sinir dalı yerine bundle of kent denen aksesuar bir yan daldan uyarı almasıyla karaterize bir kalp ritm bozukluğu* hastalığıdır.

    normalde, kalbin elektrik aktivitesi sağ kulakçıkta yer alan sinoatrial düğüm (sa node)'den çıkan uyarılarla düzenlenir. sinoatrial düğümden çıkan ilk uyarı kalbin daha altında yer alan atriventriküler düğüm ( av node)'e iletilir. buradan da his huzmesi denen sinir ağı ile tüm kalp kasının senkronize ve ritmik olarak kasılması sağlanır.

    kalp kas hücreleri tek tek ve spontan olarak kasılma özelliğine sahiptirler. kalbin başka yerlerinde elektrik sinyalleri düzensiz oluşsa bile sa ve av düğümlerden verilen pulse şeklindeki düzenli uyarılar sayesinde tüm kas hücreleri aynı anda kasılır. av düğüm özellikle kendiliğinden saçma sapan zamanlarda kasların bireysel olarak kasılmalarını engelleyici görev yapar.

    wpw sendromu olan kişilerde doğumsal olarak bu sinir ileti ağına ek, diğer kişilerde bulunmayan bir yan dal*mevcuttur. bunun sonucu olarak kalbin üst bölümünde oluşan düzensiz ve olması gerekenden hızlı elektrik sinyalleri av düğümünü atlayarak kalbin olması gerekenden daha hızlı veya aritmik kasılmasına neden olurlar.

    wpw sendromu olan kişide önce ileti aksesuar daldan kalbi kasmaya başlar, derken av düğümden köken alan ikinci ileti kalbi tekrar kasılmaya zorlar. sonuç olarak zaman zaman oluşan çarpıntı atakları yaşanır. nadiren ventriküler fibrilasyon * görülür.

    klinik tablo kişiden kişiye değişebilir. pekçok wpw sendromuna sahip kişi hiç şikayetsiz yaşar gider, kazar çekilen ekg'de kendilerine tanı konur. ancak nadiren de olsa ciddi ritm bozukluğu yaşayanlar olabilir. ciddi aritmi yaşayan hastalar için ablasyon tedavisi önerilir.
  • kalbinizin durduk yere sizi kopek kovaliyor zannetmesidir. bunun icin yürümenize kosmanıza gerek yoktur ofiste kodlarken bile bi anda baslar.. labadadubada atmaya baslar oturdugunuz yerde kalbiniz sizi sallamaya baslar.. mesela benimki 190 lara cikiyor kendi kendine bi anda düzeliyor ve bu düzelme anında garip bi rahatlama yasatiyor.... kendi kendine düzelmezse mesela sigaranızdan derin bir nefes cekersiniz ve düzelir. kalbinizin ritmini degistirecek birsey yaptiginizda genellikle düzelir zaten. yazilim hatası gibi aynı.

    tsk sağlık yeteneği yönetmeliğine göre siz b sınıfı çürük olarak ayrılırsınız ama güzel güzel gidilir gelinir hiç bişey de olmaz.
  • 7 yıllık kalp rahatsızlığı geçmişimin gelip dayandığı son nokta.2007 ve 2010 yıllarında kalbimdeki anlık ağrı ve baskı şikayetlerim sonucunda (bkz: mitral kapak prolapsusu) teşhisi konmuştu.tedaviye gerek yok arada kontrole gel denmişti.(bu arada 23 yaşındayım henüz)

    fakat bu yılın ocak ayından itibaren ciddi çarpıntı nöbetleri geçirmeye başladım.anlık bir korku hali ve göğüs üzerinde yoğun bir baskıda bu ataklara eşlik ediyordu.en son anlık bir bilinç kaybı ve baygınlık geçirdim.son iki ayda 3 4 ayrı doktordan aldığımız fikir,eski tahlillerimin tekrar değerlendirilmesi ve yeni yapılan tetkikler sonucunda bana bu teşhis kondu.

    bu hastalıkta kalbin kendi elektrik sistemine bağlı olmayan bir aksesuar yolun kafasına göre iletim yapması bazen sizi ani ölüme kadar götürebiliyormuş ama tabi bunu okuyan arkadaşlar korkmasın,bunun büyük bir risk olmadığını söylüyor doktorlar.

    yarın elektrofizyolojik çalışma yapılacak üzerimde.anjiyo benzeri bi operasyonla kalbime girip bu olmaması gereken aksesuar yolu arıyacaklar.bulurlarsa da gücünü ölçecekler.eğer tehlike yaratacak bir potansiyeldeyse ve risksiz bir bölgedeyse onu yakmaya çalışıcaklar.çünkü öğrendiğime göre bu yol bazen kalbin asıl elektrik sistemine yakın yerlerde olabiliyor ve bu durumda müdahale kalıcı kalp pili takılmasını gerektiricek başarısızlıklarla sonuçlanabiliyormuş.

    kaç gündür beni allak bullak etti bu.korkuyor muyum korkuyorum ama umarım herşey iyi geçer.yarından sonra kısmet olursa mutlaka edit giricem,bu hastalıktan muzdarip ya da bunu yeni öğrenen arkadaşlar da her daim bana mesaj atabilirler. bütün tecrübelerimi paylaşır elimden gelen yardımı yaparım.

    operasyon sonrası edit: operasyon yapıldı.aradıkları aksesuar yolu bulamadılar.hatta böyle bir yolun olmadığına kesinlikle emin olduklarını söylediler.operasyonu hacettepe üni.den prof.dr. kudret aytemir ve ekibi yaptı.şimdi bi anti aritmik ilaç verip izlemeye aldılar.

    operasyonun kendisine gelince içinde biraz korku dolu ayrıntılar var ama bi hayati riski yok.bi kaç gün ayağınıza basmakta ve hareket etmekte zorlanıyosunuz onun dışında sonrası normal hayat.
  • vaziyet alın , wolf parkinson white sendromundan bahsedeceğim.
    kardiyoloji branşıyla yakın münasebetime rağmen aritmi mevzusuyla hiç yıldızımız barışmadı maalesef. asistanlığım boyunca iteleyip kakaladığım bu mevzuyu sevgili derneğimizin yaptığı yeterlilik sınavı öncesi evirdim , çevirdim, bir parça öğrendim ve unutmadan sözlük ahalisi ile paylaşmaya karar verdim

    pre-eksitasyon sendromlarının en meşhuru kendisi.atrio- ventriküler ileti sadece av noddan olmaz ve kent demetleri adını da verilen yollar ile ventriküler ileti olabilir. hastalar, bayılma, baş dönmesi, göğüs ağrısı, çarpıntı hissi ile gelebilir.
    ventrikül daha hızlı uyarılmış olacağı için-kabaca- pr mesafesi 120 msn'den kısadır. qrs başında delta dalgası bulunur ve st-t değişiklikleri izlenebilir. ama artistlik burada değil elbet!! aksesuar yolu lokalize etmekte.

    24 saati geçmeden unutmamak adına buraya yazıyorum. daha güzelini kitaplarda okursunuz zaten.

    delta dalgasına , qrs morfolojisine göre aksesuar yolu lokalize edebilirsiniz.

    bakılacak derivasyonlar kabaca v1 -sağ derivasyon ve posterior derivasyon:avf
    v1'de negatif delta dalgası: septal orijin, diyelim negatif delta var, avf 'de pozitif ise anterior, avf'de negatif ise posterior septal kökenli.
    v1'de küçük r, büyük s: sağ kökenli
    v1 'de büyük r, küçük s: sol kökenli aksesuar yol.

    bu bilgiler gerçek hayatta ablaasyon yaparken işe yarayacak.

    tedavisi: semptomatik hasta, pilotluk gibi yüksek riskli işler yapan asemptomatik hasta, aile öyküsü, medikal tedaviye dirençli veya medikal tedaviye intoleransı olan hastalarda radiofrekans ablasyondur.
    medikal tedavi olarak da prokainamid, sotalol, amiodaron, flekainid önerilir.
  • ekg'de p-r mesafesi kısalır, delta dalgası görülür ve qrs genişlemiştir. böyle bir ekg gördüğümüzde bu insan wolf parkinson white sendromu olabilir.

    bunlarda atrial flutter ve atrial fibrilasyon normal popülasyondan daha sık olduğundan bunlara av nodu baskılayan ilaçlar verilmemelidir.

    bu ilaçlar: 1- verapamil 2- digoksin 3- beta bloker 4- adenozin'dirler. yani bu 4 ilaç grubu zinhar verilmemelidir.

    ama bunlara tedavide klas 1a, 1c ve 3 antiaritmikler verilebilir. bunlar da amiodaron, flekainid, propafenon ve prokainamid kullanılabilir.

    edit: bilgi ekleme.
  • ortaokul ve lise yıllarımda halı saha da maç yaparken ilk 5-6 dakika sonrası kalbimi küt küt attıran, başımı döndürüp gözlerimi karartan sendrom. o zamanlar küçük olduğumdan herkeste böyle oluyor sanırım diyerek pek önemsememiş ve ailemden kimseye de bahsetme ihtiyacı duymamıştım. çok uzun seneler bu sendromla yaşadım (yaşamışım).
    uzun yıllar sonra sanırım 2004 senesi , iş dolayısıyla kışın erzurum'a gidip şifayı kapınca annemin zoruyla da özel hastaneye muayene olmaya gittim. doktor " sıkı üşütmüşsün zatürre olacakmışsın neredeyse , başka bir şikayetin var mı " deyince , göğsümde bir ağrı olduğunu söyledim , özel sağlık sigortasının verdiği rahatlıkla da hemen ekg çekelim o zaman deyip , ekg mi çekince hastanede bir panik oldu ve işte orada öğrendim wpw olduğumu. daha sonra hemen annemin kalp doktorunun muayenehanesi gidip orada da teyit ettirdik fakat tedavisini yaşadığım şehirde yapan doktor yoktu. annemin doktoru kendi asistanın gata'da bunun tedavisini öğrenmek için bulunduğunu ve 1 yada 2 sene sonra gelip tedaviye başlayacaklarını bu süre içinde kendime dikkat etmemi söyledi.
    yaklaşık 2 sene sonra asistanın artık şehre geldiğini ve tedaviyi yaptığını öğrenince yanına gittik , o da muayeneden sonra wpw olduğumu bu zamana kadar da biraz şans eseri yaşadığımı söyledi. yukarıda arkadaşların söylediği gibi kasıktan anjiyo gibi girip kalpte kısa devre yapan yeri bulup ( tıp dilini bilmiyorum , kaba tabirle doktorun söylediği buydu ) elektrik ile yakıp normal yoluna sokması ile işlemin tamamlanacağını söyledi. "tamam ne kadar sürer operasyon" dedim , "yeri bulmamıza bağlı yarım saatte sürebilir , iki saatti de bulabilir" dedi. "tamam anasını satim kesin hemen beni" diyerek sonraki hafta ameliyata girdim.
    tam 4,5 saat sürdü , operasyon sırasında narkozun etkisiyle de bayağı sövmüşüm doktora ve etrafındakilere!! son hatırladığım (doktorun söylediğine göre) kalp ritmimi düzene sokmak için bam diye elektro şok verdiklerinde ameliyat masasında dikilmem ve lütfen daha yapmayın dememdi.
    ama sağ olsun doktor 4,5 saat sonunda yeri bulup , yakmış ve olayı çözmüştü , o zamandan beri de herhangi bir atak geçirmedim , tavsiyem bu hastalığınız varsa mutlaka tedavisini yaptırın yoksa ne olacağını yukarıda yazan arkadaşlar söylemişler zaten.
  • http://hizliresim.com/d8jy0l

    bu mudur? bence budur. fikri olan mesaj atarsa sevinirim.
  • kanıtlaması, elinizde taşikardi esnasında çekilmiş bir ekg yoksa çok zor. kısa pr, geniş qrs ve delta dalgası her ne kadar bu hastalığa yönlendirse de o ekg isteniyor. bu arada doktor değilim ancak bu hastalığı çok küçük yaşlardan bu yana çektiğimden dolayı tecrübe sahibiyim. bilgilerimde yanlışlar ve eksikler olabilir. ona göre okuyun.

    wpw'nin askerliğe elverişli olup olmadığına dair internetten de hastanelerden de yeterli bilgi alınamıyor maalesef. eğer bu hastalığınız varsa ve askerlik durumunuz muğlaksa uzunca bir süre uğraşacağınız bir sürece girmiş oluyorsunuz. ben elverişli değil raporumu aldım ancak hastalığımı ispat edene dek tüm yönetmeliği hatim ettim. özellikle askeri hastaneler kapatıldıktan sonra iş epey zorlaştı. çünkü sivil doktorlar yönetmeliklere hiç hakim değiller. birkaçından "yönetmelikleri bilsem gata'ya giderdim, burada ne işim var" lafını duydum. haklılar ama karar vermek zorundalar. eğer siz de bu yola girecekseniz, önerim madde 42'deki bölümlere ne kadar uyduğunuzu kontrol etmeniz olacak. bu maddenin b bendinin (askerliğe elverişli değildir) 3. bölümünde açık açık wolff-parkinson white sendromu yazıyor ancak doktorların büyük çoğunluğunun kanısı bu bölümün a bendinin (askerliğe elverişlidir) 3. bölümüyle çeliştiği yönünde oluyor. yani elinizde taşikardi olduğu zaman çekilmiş bir ekg'niz yoksa wpw'nin askerliğe elverişli olmayan yanını göstermeniz pek kolay olmuyor. bunun için taşikardi sırasında bir ekg'niz mutlaka yanınızda bulunsun. acillerde bu işlere pek önem vermiyorlar. benimki kayboldu mesela telaş arasında. siz yapmayın.

    gata'daki (hastanenin şimdi saçma sapan bir ismi var, uzun uzun yazmak istemiyorum) doktorlar bu hastalığın askerliğe engel olmadığı yönünde hemfikir gibi. bir uzman doktor harici aksi bir şey duymadım. ancak diğer hastaneler daha temkinli yaklaşıyor ve risk almak istemiyorlar. özellikle ümraniye eğitim ve araştırma hastanesi bu konuda oldukça bilgilenmiş. askerlikle alakalı konulara heyet kurulu hakim. şube tarafından bu hastaneye yönlendirilirseniz şanslısınız diyebilirim.

    askerlik falan bir yana, hastalığınızın tedavisi için de çaba sarfedin. umarım hastalığınız başka bir boyuta geçmeden ve fiziki bir zarar vermeden atlatırsınız. geçmiş olsun.
  • bugün sahip olduğumu öğrendiğim kalp hastalığı.

    edit: gelen mesajlar bana bu entryimi düzeltmediğimi fark ettirdi. o günden sonra iki doktora daha gittim ve ikisinde de wpw'ye dair bir bulgu bulunamadı. özetle yanlış tanı koyulmuş fakat tüm hastalara geçmiş olsun acil şifalar.
  • bu hastaların ekg sinde kısa pr* beraberinde rbbb ya da lbbb görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap