• başlık:kıyafetlerde xlarge ve small bedenin aynı fiyatta olması

    yıllardır anlam veremediğim durum.ben hep small veya en fazla medium kıyafet giyiyorum.başka birisi xlarge hatta xxlarge giyiyor.abartmak gerekirse small bedenle xxlarge beden arasında iki kat boyut farkı var.bu ayakkabılarda da geçerli.42 giyiyorum.adam geliyor bebek mezarı gibi 46 numara alıyor aynı para.

    ben niye az para ödemiyorum?veya onlar niye çok para ödemiyorlar?neden aynı parayı ödüyoruz.bizi mi koparıyorsunuz anlamadım ki?

    istisna olarak amazon.com'da bu uygulama var.ama o da garip çalışıyor.small çok pahalı olabilirken en büyük bedenler çok ucuz olabiliyor.derdim budur sözlük.
  • xxl alanlar fazla para ödeyince içinmi rahatlayacak aq

    (bkz: eşşegin aklına karpuz kabugu sokmak)
  • her bedene ayrı fiyat mı olur dediğim
  • moda ve giyim endüstrisi tarafından ısrarla "sadece zayıf en güzeldir!" dayatmasının arkasındaki en büyük, ve muhtemelen göze alınan tek nedendir. aynı bedel karşılığında kumaş + hammadde miktarının, taşınacak malın ağırlığının sebep olduğu harcamaları yarıya düşürüp ona göre elde edecekleri kâr oranının hesaplanmasıyla da nedenin biraz daha açık görüleceği düşünülebilir.
  • marketing ile alakalıdır. zaten fiyatlar ile urun maliyeti arasında pek bir alaka yoktur

    edit: giyim sektörü icin tabii bu yorumum. genelde cost based degil market based pricing uygularlar o yüzden.
  • (bkz: dün üzerinde konuştuğumuz konuyu bugün sözlükte gormek)
  • malzemenin aslında çok da bir bedeli olmamasından kaynaklanır. yani small ile xlarge tişört arasında kaç kuruşluk fark olacak, maliyeti ne ki zaten. onun işçiliği belki para eder, muhtemelen o da etmez. pazarlaması para eder, reklamı para eder. parayı da üzerine basılan logoya verirsin. ee small'a da xlarge'a da aynı etiket basılır. fiyat farkı koysan uzun boylu, iri yarı, büyük ayaklı biri çıkar, siz ayrımcılık yapıyorsunuz der, hele sosyal medya çağında imaj zedeler. fat acceptancecılar, sırf büyük beden üretmiyor diye firmaların sosyal medyada abuk sabuk kampanyalarla ağzına sıçıyorlar mesela. onlarla mı uğraşacaksın? üç kuruş malzeme parası alacağım diye imajdan, asıl para kazandığın kaynaktan mı olacaksın?
  • üretim aşamasında bir model small, medium ve large olarak tek pakette toplanır. o paketin maliyeti hesaplanıp ortalama bir fiyatla toptancıya satılır. toptancı da kârını ekleyip paket şeklinde dağıtıma çıkarır. esnaf ise paket şeklinde aldığı ürüne ortalama bir fiyat biçip parça parça satışa çıkarır. paket içeriğindekilerin üretim maliyeti esnafı bağlamaz. esnaf tüm paketten alacağı kâra bakar. bu yüzden tüm parçaları eşit bir fiyatta satışa çıkarır. sistem bu şekilde işlediği için maliyetleri farklı olsa da eşit fiyatta satılıyorlar.
  • bu hesapla giderseniz o zaman slim sigaranın normal sigaradan daha ucuz olması gerekir. neden değil peki? çünkü üretim için kullanılan makineler ve iş gücü aynıdır. senin 3 cm daha az kumaş harcıyor olman kumaşı kesip biçip piç ettiğin gerçeğini değiştirmeyeceği için maliyet değişmez.
hesabın var mı? giriş yap