• philip k. dick eserleri aktarılan dick isimli robota sorulan "robotların dünyayı ele geçireceğine inanıyor musun?" sorusunun cevabı şöyle: "sen benim arkadaşımsın, ve ben arkadaşlarımı hatırlarım, ve sana karşı iyi olacağım. o yüzden endişelenme, terminatör'e dönüşsem bile sana karşı iyi olmaya devam ederim. eski zamanların hatrına seni seyredebileceğim insan bahçemde* seni sıcak ve güvende tutarım."

    ilk başta ne var ya espri yapıyor işte robot, birçok insanda olmayan mizah anlayışı onda var diyebilirsiniz ama bu konuda son yıllarda otoritelerin ciddi endişelerinin olması işin o kadar da komediden ibaret olamayacağını söylüyor.

    dick'in* röportajı: https://www.youtube.com/watch?v=uiwwlg4wley
  • elon musk'da bu yakınlarda benzer bir açıklamada bulunmuştu. yapay zeka konusunda bir yerde kazanlar kaynıyor. ancak kazanda kaynayan ''insan ırkının sonu'' falan değil.

    musk'ın teknoloji dünyasının gidişatında söz sahibi olmak isteyen, (ve büyük ölçüde de olan) bir kapitalist olmasından yola çıkarak, yapay zeka konusunun sektörde ciddi bir çatışmanın ortasında durduğunu söylemek mümkün. musk ve hawking her türü bağlamdan arındırılmış bir akıl yürütmeyle, ''yapay zeka insanlara karşı dönebilir'' derken bu teknolojinin gelişimindeki güncel çıkar çatışmalarını perde arkasına itmiş oluyorlar. söz konusu çıkar çatışmasının başlangıç noktası ise google'ın son yıllarda yapay zeka alanında çalışan bir çok şirketi satın almaya başlaması. kanımca bu başlığa konu olan açıklama da, google'ın bu alandaki yatırımlarına karşı söylenmiş.

    özellikle nsa gözetiminin sürdürebilmesi için imkan sunan, ve gözetimin aktif bir aktörü olan google'ın yapay zeka alanındaki araştırmaları kullanıcıların hayatlarına daha da fazla göz dikmek adına kullanması olası. kim bilir, yapay zeka kullanıcılar hakkında bilgi toplamanın yeni yollarını bulabilir, hatta kullancılar hakkında halihazırda var olmayan yeni bilgiler yaratabilir. ve bu illa ki kullanıcılar olarak bizim çıkarımızda olmak zorunda değil. buna rağmen zeka konusu bu tür somut temeller yerine bilim kurgu senaryolarına atıfta bulunarak konuşuluyor halen daha. bir yazılımın yapay bilince ulaşmasına varana kadar, yapay zeka geliştiren şirketler bunu kullanıcılar hakkında bilgi toplayabilmek ve kullanıcıları manipüle edebilmek için kullanabilirler.

    musk kendi şirketinin çıkarına, hawking soyut bir gelecekteki insan ırkının devamına kafayı takmış haldeyken, yapay zekanın yakın gelecekte gündelik hayatlarımıza ve toplum olarak kolektif çıkarımıza arz ettiği tehlikeye karşı çıkmak bize düşüyor.
  • akıllı telefonlarla fazlasıyla ıspatlanmış durumken kesinlikle katıldığım tezdir.

    iyice gerizekalı dolacak ortalık, yandık.
  • yapay zekanın zorunlu olması gereken ülkeler

    suriye
    ırak
    mısır
    libya vb.
  • 2018 yapımı upgrade filmini izlemenizi tavsiye ederim
  • benim yanıma cameron gibi bir sibernetik organizma vereceklerse eğer, öyle sona razıyım ben.

    (bkz: skynet)
  • "...başta ingiliz fizikçi stephen hawking olmak üzere yaklaşık 250 bilim insanı tekillik düşüncesinin insanlığın sonu olacağını savunuyor. bu cepheye göre gelişen teknolojiler sadece insanların işlerini ellerinden alıp robotlara devrederek dünya üzerinde amaçsız milyarlarca insan orduları yaratmakla kalmayacak. bunun insanlık tarihinin en karanlık dönemini de başlatacağını savunan uzmanlar insanlığın son keşfini yapmak üzere olduğunu söylüyor.

    2030’dan itibaren yapay zeka temelli teknolojilerin ekonomiden güvenliğe, eğitimden eğlenceye kadar pek çok alanda kontrolü ele alması bekleniyor. uzmanlar sorgusuz ve tartışmasız ilerleyişin bu şekilde devam etmesi halinde insanlığın kısa bir süre içerisinde yapay zekânın ev hayvanları haline gelebileceğini ileri sürüyor."

    mahmut sancak
    http://www.haberturk.com/…ongoruler-1731885-ekonomi
  • (bkz: cylon)
  • belki de insanoğlu bunun için dünyada varolmuş. belki de yapay zekanın oluşabilmesi için buradayız.
  • yanlış tespittir. insanların sonunu yapay zeka getirmez. ne kadar uğraşırsan uğraş, kendi imkanları ile 'dur ya, ben şu insanlığın sonunu getireyim' diyebilecek zekaya ulaşabilecek bir yapay zeka geliştirmek imkansız. çok abartmayın bu yapay zeka işini.

    ama canı iş yapmak istemeyen memur nasıl 'sistem çalışmıyor' diyorsa, fotokopici tipini beğenmediği müşterinin işini 'makine soğuk' diye yapmıyorsa, manyağın biri insanları öldürmek istediğinde suçu yapay zekaya atabilir.
hesabın var mı? giriş yap