• umarim nufus memuru olarak calismiyorlardir. hatta hesap iceren her meslekten uzak dursunlar lutfen.

    nasil 8 aylik bebege 1 yasinda denilmiyorsa, 21 yil 8 aylik kisi de 22 yasinda degildir, 21 yasindadir. bitirilen yas soylenir, hala bunu mu tartisiyoruz cidden?

    edit: 21 ay yazmisim. uyaranlara tesekkurler
  • basit bir çıkarma işlemi amk! bulunduğun yıldan doğduğun yılı çıkaracaksın!

    2021-1981=40 !!! bu kadar.

    gün almak falan boş işler. doğar doğmaz 1 yaşında mıydın? 1 yaşından gün mü aldın? mal mal hesap yapmayın amk!

    büdüt:
    takvim hesabı yapanlar için: bebeğimlerim doldurduğunuz yaş sizin yaşınızdır. yukarıda yıl örnek olarak verilmiştir. bugün itibariyle 15 ağustos 2000 doğumlu bir insan hala 20 yaşındadır. yarın 21 olacaktır!
  • yaş küçükken büyük olan yaş büyüdükçe küçük olan söylenir.

    örneğin ben 6 yıldır 30 yaşındayım.
  • yaş hesabını yanlış yapan insanlardır.

    12 eylül 2000 doğumlu bir birey bugün 18 yaşındadır. yaşı sorulduğunda yaşının 18 olduğunu söyler. bu birey 12 eylül 2019'a kadar 18 yaşındadır. taa ki 12 eylül 2019 günü 19 yaşında olur.

    yanlış hesap yapanlar ise 12 eylül 2000 doğumlu bir bireyin bugün bu dünyada 18 yılını doldurduğu için 19 yaşında olduğunu söyler. fakat aklınca yaptığı bu saçma sapan hesap yanlıştır.
  • emeklilik işlemleri için başvurduğunuzda size yaşınızın doğrusunu öğretirler.
    bir abimiz 51 yaşında olmadığını 50 yaşında öğrendi :)
  • muhtemelen eskiden türk kültüründe yaş söylenirken içinde bulunulan yaş söyleniyordu ve dilimizde öyle yer etmişti. zamanla batı kültürüne entegre oldukça yaşımızı onlar gibi hesaplamaya başladık. ingiliz dilindeki "years old" tabiri tam olarak günümüzde yapılan yaş hesaplamasıyla örtüşüyor fakat türk dilindeki "yaşındayım" tabiri biraz anlam kargaşası yaratıyor gibi.

    örneğin: 1 ocak 2000'de doğan biri "i'm 21 years old" der ve kurduğu cümle tam olarak 21 yılı bitirdiği anlamına gelir. fakat aynı durum türkçe'de geçerli değil. 21 yaşındayım dediğinizde 21'in içinde olduğunuz anlamı çıkar halbuki 21 yıl geride kalmış ve bitmiştir ve 22'nin içindesinizdir.

    yaş hesaplamasının kültürden kültüre farklılıklar gösterdiğini ve dillere de sirayet ettiğini düşünüyorum. günümüzde batı kültürünün etkisiyle yaşı onlar gibi hesaplamaktayız fakat bu durum dilimize sirayet etmemiştir. ayrıca bazen "21 yaşımı bitirdim" gibi tabirler kullanarak da bu anlam kargaşasının üstesinden gelmekteyiz. sonuç olarak yaşı yanlış hesaplayan insanlar türkçe'deki bu durumdan etkilenmektedir.
  • aynı hatayı yeni doğmuş ya da küçük yaştaki bebekler için yapmayan insanlardır.
    çünkü o hesaba göre bebek doğar doğmaz 1 yaşındadır. çünkü 0 yaşını doldurmuştur. 12 aylıkken aslında 2 olur onların hesabına göre ama küçük çocukların yaşını doğru hesaplarken nedense 13-14 yaşlarından sonra bu yanlış hesap olayına girerler.

    edit: imla. uyarı için flanor'a teşekkürler.
  • 30 yaşından sonra şemsiye açılmıştır bir önemi yoktur bu hesabın. kendimden biliyorum.
  • bu konu üzerinde ben de çok düşündüm ve arttırıyorum. anne karnında geçen 9 aya ek olarak babanın testislerinde sperm olarak geçen süre de yaşa eklenmeli. babanın ergenliğe 12 yaşında girdiğini farz edelim. 24 yaşında evlenmiş, 1 yıl sonra çocuğunu kucağına almış olsun. 12 yıl testiste sperm + 9 ay anne karnında geçen süreyi eklersek 14 ağustos 2000'de doğmuş biri bugün 34 yaşındadır.
  • hiç okul kaydına gitmedin mi?
    neden 18 yaş reşit denir ama hesaplama yapılırken 18'ini bitirip 19'undan gün alınır merak etmedin mi?
    o pastada söndürdüğün mum; bitirdiğin, yaşadığın o yüzden arkanda bıraktığın yaşı simgeliyor düşünmedin mi?
    o yaşa sahip olmak kolay değil. yaşayıp bitireceksin ki senin yaşın olsun. başlamadığın yaş için sadece “şu yaşa bastım” diyebilirsin lakin devlet dairesinde söyleme gülerler.
    t: günümüz tarihinden (gün ay yıl) doğum tarihi çıkarılır.
    bitirdiğimiz yaş söylenir. sen kabul etsen de etmesen de bu şekildedir.
    okula kayıt alıyoruz 25 senedir! *
hesabın var mı? giriş yap