• uluç esenin yazıp cüneyt yalazın oynadığı tek kişilik oyun..
  • fırtına'daki ariel rolüyle hayranlık uyandıran uluç esen'in yazdığı ayakta alkışlanılası oyun otuzbeş yaşındaki selim özben'in (cüneyt yalaz) hayat muhasebesini konu alır:

    "intihar etmeye son derece müsait bir durumdaydım. ama etmedim. doğumgünümde mükellef bir sofra donattım kendime. yedim, içtim ve düşündüm ben kimim, neyim, neciyim, neyin peşindeyim? işte sonuç: orta yaşlıydım, orta sınıftım, orta yolcuydum, orta direktim, orta kademe yöneticiydim, orta boyluydum, orta kiloluydum, orta halli bir ailenin ortanca çocuğuydum, ortada kalmıştım, ortalarda dolanıyordum, orta katta oturuyordum, otoyolda orta şeritten gidiyordum, orta şekerli kahve seviyordum, gol atmaktan değil orta yapmaktan hoşlanıyordum, ortada sandıktım, ortada sıçandım… ortaydım, ortalamaydım, vasattım, sıradandım, herhangi biriydim, aleladeydim, normaldim, aradereydim, ne sıcak ne soğuk, ılığın tekiydim. gazetelerin pazar ilavelerindeki psikolojik testlerde hep ‘normal tip’ insan çıkıyordum. bu böyle devam edemezdi. buna bir son vermenin zamanı gelmişti."

    oyunun tüm metni için bkz: http://www.tiyatrobogazici.org/…o/ybhioyunmetni.php
  • sıfırdan ya da eksiden başlamak.
  • çoğunlukla başlamak için şartların bir türlü oluşmadığı hayat.
  • hep istenen ve hep mecbur olunan sorumluluklar yüzünden ertelenen hayattır ya da dibe vurulduğu durumlarda yapılması kaçınılmaz olan zorunlu bir başlangıç.
  • orjinal adı "clean and sober" olan, 1988 yapımı, madde bağımlılığı tedavisini çok gerçekçi bir şekilde anlatan film. http://imdb.com/title/tt0094884/

    bir diğeri içinse (bkz: 28 gün).
  • çokça insanın, ömründe en az bir kez istediği bir şeydir yeni bir hayat. ama büyük bir istektir; gerçekleşmesi kolay değildir, ve sonuçlar hayal kırıklığı yaratabilir. yeni bir hayat isteyenlerin büyük kısmı aslında yeni bir hayat değil, sorunlarının çözülmesini istemektedirler, yoksa yeni bir hayat, aynı serüvenin, hakkında hiçbir fikrimiz olmayan yeni bir şekliyle baştan oynanması anlamına gelecektir. şu da bir gerçek ki ekonomik sıkıntılar bir yana, ölümler, acılar, felaketler, ayrılışlar, terkedişler her hayatta vardır, yeni hayatta da olacaktır. yeni hayatı kurmak için gereken enerji, mevcut hayatı güzelleştirebilir belki. kaybedecek neyim var sorusunu sorarken dikkatli olmak lazım, gönüllü olarak kaybettikten -vazgeçtikten- sonra aslında nelere sahip olduğumuzu farketmek muhtemelen ulaşılacak en hüzünlü sonuçtur.
  • şu an itibariyle delicesine özlem duyduğum şey. her şeyi geride bırakıp çok uzaklara gitmek ve yeni bir hayat kurmak. peki neden bu kadar zor? köklerimiz ne zaman bu kadar derine gömülmüş? ne zaman bu kadar vazgeçmişiz kendimizden? bu hayatın önemsizliğine sığınırak nasıl bu kadar bağlanmışız? kaybetmekten korktuğumuz onca şeye ne zaman sahip olmuşuz? oysa çıplaktık doğduğumuzda ve sadece canımız vardı.. ağlıyorduk durmadan.. şimdi neden bu kadar korkuyoruz ağlamaktan?

    dediklerimi anlamayan insanlarla dolu sokaklarda şarkı söyleyerek ve küfür ederek dolaşmak istiyorum,
    küçük bir evim olsun o sokaklarda,
    nerede olduğunu kimsenin bilmediği bir ev,
    cep telefonum olmasın, sadece bir telesekreter, hani belki eser de kontrol ederim,
    .. ....... .........,

    huzur,
    huzur istiyorum.
  • eskiye dair ne varsa kurtulmadan yeni bir hayata kavusmayi planliyorsaniz, vazgecin. zira, eskisinin ne kadar mutsuz oldugundan bagimsiz olarak, yeni hayatiniz suphesiz ki eskisinden de mutsuz olacak.

    eski hayatinizdan sadece insanlari ya da mekanlari; sifatlari, degerleri ya da aliskanliklari; veya tum bunlarin belirli kombinasyonlarini degistirerek yeni bir hayata baslarsaniz eskisinden de fazla mutsuz olmaniz kacinilmaz.

    ya eski hayatinizi yasamaya devam edin ya da gucunuz ve casaretiniz varsa yeni bir hayata baslamadan once eskiye dair ne varsa tamamini eskide birakin.
  • asla olmayacak şey. çünkü yeni hayatında insan önce bazı şeyleri değiştirmeye çalışır* ama kendini değiştirmeyi akıl etmez. bunu akıl etsede başaramaz çünkü herşey değişebilir ama insanlar değişmez.
hesabın var mı? giriş yap