• yetenek diye birşey kesinlikle vardır. ancak her insan belli bir yere kadar eğitilebilir, fakat sonrasında yapılan işe ruh katmak asıl yetenektir ve her insanın yeteneği diğerinden farklıdır. mesela resimden örnek verirsek; kimisi portre, kimisi renk, kimisi ise hafıza yönünden farklıdır. bir kez göerdüğü bir şeyi unutmadan resmedebilmek, renkleri diğerlerinden daha farklı ayırdedebilmek ve renk tonlarını diğerleri aradaki farkı bile anlamazken boyaları karıştırarak elde edebilmek, bir portreyi üç boyutlu çizebilmek yetenek değil de nedir?
    kimi insan ritim duygusuna sahiptir, kimisi yükseğe sıçrayabilir, kimisi hızlı koşar. kimisi güzel yazı yazabilirken, kimisi doğuştan gırtlağını kullanabiliyordur ve şarkı söyler. bütün bunlar nasıl yok sayılabilir? kimisi kafasından matematik problemi çözerken, bazısı bilgisayar kodlarıyla harikalar yaratır. bunları herkesin becerebildiği şeyler olmamakla beraber, kendi yeteneklerini keşfedememiş insanların, diğerlerinin geliştirdikleri yeteneklerini kıskanması sonucu yaratılan söylemlerdir. ama bazı insanlar gerçekten yeteneklidir ve kabul edip, saygı göstermek sizi alçaltmaz.
  • olmadığını sanıp "şey"i bitişik yazan yazar beyanatıdır.
    kendim ise bu önermeye katılmıyorum.

    yetenek
    isim
    1. isim bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, kabiliyet, istidat.
    "her bir dönemin incelenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi ulusal yeteneklerimizi, eksiklerimizi anlamak bakımından uyarıcıdır." - m. and
    2. bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite.
    3. eğitim bilimi kişinin kalıtıma dayanan ve öğrenmesini çerçeveleyen sınır.
    4. eğitim bilimi dışarıdan gelen etkiyi alabilme gücü.
  • yetenek elbette ki vardır daha doğrusu bence yetenek değil yatkınlık ve o yatkınlığın üzerine koymak denen bir şey var. mesela en basitinden futboldan örnek vereyim brezilya’da zibilyon tane topçu var ama kaç tanesi carlos kadar üst düzey bir sol bek? ya da ronaldo kadar gol makinesi? hâlâ adam dünyanın gelmiş geçmiş en iyi forvetlerinden. bazılarına göre en iyisi. arjantin’de de zibilyon tane topçu var ama messi gibi oldu/olabildi? portekiz’den zibilyon tane topçu çıktı kaç tanesi cristiano ronaldo’ya yaklaştı? quaresma kötü topçu değil ama kıyaslama yaparsak biri juventus’ta diğeri beşiktaş’ta demek ki yetenek ve kalite farkı var ki saydığım isimler üst düzey oluyor. yoksa her top oynayan yeteneklidir yahu yetenek yoktur kendini geliştirir üst düzey olur derdik ama %80 çalışma önemliyse %20’si de yetenek. ve bu %20 olmayınca da çalışıp üst düzey olmak daha az oluyor. yoksa tüm topçular bir messi bir ronaldo olurdu. ya da müzik alanından düşünelim fazıl say yetenekli biri olmasaydı ne kadar üst düzey eğitim alırsa alsın ne kadar çalışırsa çalışsın bu kadar iyi olabilir miydi? sanmıyorum. daha böyle bir sürü örnek ya da benim gibi düz mantık çıkarımı yapabiliriz.
    her ne kadar yetenek her şey demek değilse de, önemli bir etkendir ve yoktur diyemeyiz. bunun zekilikle alakası yok tamamen bir şeye yatkın olup o konuda daha kabiliyetli olmayla alakası var. ve ister kabullenilsin ister kabullenilmesin “yetenek” denilen şey var.
  • rasyonellikten uzak bir iddia (bkz: lionel messi).
  • kesinlikle yoktur. insanların hepsinin başarılı olmamasına bakıp yetenek vardır diyemezsiniz.

    bazıları diğeri kadar çalışmıyordur. bu kadar. "o kadar" çalışmak da o işi çok sevmekle başlar.

    kısaca yetenek varsa da tanımı şu olmalıdır : "bir işte iyi olma durumunu sağlayan sevgi ve tutku bağı"
  • başlık sahibinden bahsediyorsak doğru önerme.
    (bkz: her şey ayrı yazılır)
  • hayatımda duyduğum en boş iddialardan biri.

    yetenek diye bir şey tabii ki vardır ve müthiş bir etkendir. birkaç küçük çocuğu karşınıza alsanız, yeteneklerini test etseniz bunu çok net görürsünüz. daha 4-5 yaşındaki çocuğun bir akorun içindeki notaları ayırt edebilmesi ya da rol yapabilmesi yeteneğin en büyük ispatıdır başlı başına.

    insanların hepsi başarılı olamaz çünkü herkes yeteneğini eşit derecede kullanamaz. yarı profesyonel bir müzisyen olarak yakın çevremde ülke çapında adı bilinen birçok şarkıcıdan çok daha iyi şarkı söyleyebilen insanlar var, ama bazıları bu yola girmek istemiyor, bazıları yeterince çalışmıyor, bazılarının kilo fazlaları var derken olamıyorlar işte. yetenek vardır ama tek başına yeterli değildir doğru bir tanım olacakken yeteneğin olmadığını iddia etmek gerçekten gülünçtür.
  • (bkz: aslında biz yohğuz)

    şaka bir yana pek de katılmadığım bir durumdur. vücudu çok esnek olduğu için ayakları ile ok fırlatan insanlar var bu dünyada. 80 yaşıma kadar da çalışsam yapamam.

    yetenek ile tecrübe arasında oldukça ince bir çizgi vardır. birbiriyle karıştırmamak gerek diye düşünüyorum.

    edit: bazı yetenekler tecrübe ile kazanılır.
  • katılmadığım önermedir.

    yetenek diye bir şey vardır.

    yazara katıldığım nokta ise şudur. eğer bir kişi yeteneklerini sergilemek istiyorsa o eyleme ilişkin ilgi ve tutumu da olumlu olmalıdır.

    örneğin; bir kişinin futbol yeteneği var ama futbola ilgisi yoksa yeteneklerini gösteremez.

    bir kişinin müzik yeteneği var ama duyuşsal olarak müzik yapmak istemiyorsa ilgisi olsa dahi yine yeteneklerini gösteremez.
  • kesinlikle vardır. doğuştan gelen, genlerle değişiklik gösteren bir takım özelliklerin yetenek diye nitelendirilmesiyle oluşan bir husustur. elbette çalışma ve azimle bir takım işler başarılı yapılabilir. ama kabiliyetsiz biri ne kadar çalışırsa çalışsın başarılı olamaz.
hesabın var mı? giriş yap