• ozendirici niteligiyle basarili reklamlari olan, tv basindakilere "ben de ben de evet bu benim" cigliklariyla panik atak yasatan bir antidepresan.
  • the sixth sense 'de bruce willis öldükten sonra eşinin kullandığı ilaç. ilaç kutusunun banyoda olması ayrı bir tuhaflıktır.
  • lustral'in yurtdışındaki takdim şekli değil, iki antidepresan da yurtdışında mevcut ve zoloft'un lustral'den biraz daha etkili olduğu söyleniyor. 75 mg.lıkları olduğuna göre seneler içinde zoloft çok değişmiş.
  • pfizer tarafindan uretilen serotonin deposu.
  • (bkz: ssri)
  • ween'in quebec albümünden bir şarkı. grubun en iyilerindendir diyebilirim.
  • mr. robot'un 3. sezon 2. bölümünde geçen antidepresan. (bkz: mr.robot)
  • (bkz: lustral)
    (bkz: sertraline)
  • travma sonrasi stres bozuklugu hakkinda uzerinde en cok arastirma yapilmis ve olumlu sonuc verdigi gorulen ilac. ben uzun zamandir travma tedavisi aliyorum (bkz: beden kayit tutar/@sacmalog) ama kronik stres bozuklugunun bir diger belirtisi de kabuslar, gece uyuyamamalar oldugu icin, sinir sistemim yeterince dinlenemiyor oyle olunca uzerine terapi alsam da sonuc almakta zorlanabiliyorum.

    uyku sorunumu, genel ruh hali sorunumu ve anksiyete sorunumu denedigim yontemler yeterince cozmeme yetmedi. aile hekimimin tavsiyesiyle 25mg'ina bugun itibariyle basliyorum. bu ilac hakkinda fazlasiyla kabus hikayeleri var internette. ve kendim icin de, sonucta bedenim hakli tepkiler verdigi icin kendimi uyusturmak istemiyordum. (bir tek xanax kisa sureli rahatlama saglamisti ama o da zaten zararli (bkz: xanax/@sacmalog) uzun zamandir ssri ilac kullanmamak icin direniyordum. gecmiste de yeme bozuklugu* gibi tamamen kendimi uyusturma temelli sorunlar yasadigim icin, bugun aslinda bedenimin tepki vermesini hos karsiliyorum, yok etmek istemiyordum.

    yine de terapilerden olumlu sonuc alabilmem icin, sinir sistemimin cok fazla tetiklenmemis olmasi lazim. bunu desteklemek icin de bir sure kullanacagim, birkac ay icinde sonuc verirse, hayatimda uyguladigim diger seyler de (beslenme, egzersiz, terapi, daha iyi uyumak icin yatak degisimi vs... sosyallesme ve hatta ise de girip kendi ayaklarim uzerinde durma vb) olumlu sonuc verirse, kendimi hazir hissettigimde birakmak istiyorum. ve umarim o zaman yine uyku sorunlari yasamam.

    korkum su ki, bu ilaca basliyorsun bir sure iyi oluyor ama sonra ya dozunu artirman gerekiyor ya da birakirsan butun semptomlar geri donuyor. ama bu esnada psikoterapi ile de travmalarim uzerinde calismaya devam edersem ve hayatimi iyilestirmek icin adim atmaya devam edersem, hepsiyle beraber kalici cozumun gelecegini umit ediyorum.

    bir zamanlar yeme bozuklugu yasarken prozac'in iyi geldigini duymustum, eczaneye gidip soracaktim alabilir miyim diye, tey tey... beni ilaclar cok etkiliyor, alkol bile icemem mesela felaket derecede basim doner ve triplere girerim. ama doktorumun da onayladigi gibi "uyari esigim dusuk" o yuzden az oranda, istikrarli bir sekilde ise yarayan ilaclari kullanabilirim yerine gore.

    uyku icin ihtiyac duydugumda atarax kullaniyorum, 50mg vardi onun yarisini deneyecegim bundan sonra, cunku sonra 10 saat uyusam da daha fazla uyumak istiyorum.
    fiziksel agrilarim icin celebrex var 200mg ama ertesi gun daha fazla basimi dondurdugunden onu da 100mg'a indirdik.
    ustune bir de duzenli olarak zoloft kullanacagim simdi.

    b kompleks vitaminleri, folik asit, dha ile destek vitamin de aliyorum.
    zamaninda yatar, zamaninda kalkmayi basarabilirsem egzersize de baslayip devam edebilirim.

    serotonin uretimi icin sosyal anlamda aktif olmak, sevdiklerinle iletisim halinde olmak, gerektiginde yardim istemek-almak, iyi beslenip (sebze, meyve, kuruyemis iceren) yeterince uykunu almak cok onemli. ve bir diger en onemli sey de biyolojik saatin* calismasi, bunun icin de yeterince gunes isigi almak..

    bir suredir kapkaranlik yapan perdelerle uyuyordum ama simdi hepsini actim, gunes isigi vurdugu zaman uyaniyorum. yani bahsettigim gibi bu tur seylere de ozen gosterirsem ve duzene girersem, o zaman zoloft gibi ilaclar hayatimi daha kolaylastirir ve donemi iyi bir sekilde atlatmama, kendime gelmeme yardimci olur ve biraktigim zaman, baslamadan onceki halimden daha kotu halde birakmaz beni diye umit ediyorum.

    tavsiyem, siz de bu ilaci aliyorsaniz veya almayi planliyorsaniz sadece ilaca guvenmeyin. uzerinize dusen her turlu seyi de yapin depresyon ve anksiyeteden iyilesmek icin. belki hep beraber gercekten faydasi olur sonunda... haaaydi bakalim, ileride bu entry'i de guncellerim...

    guncelleme: yaklasik 5 ay olacak, 25 mg sertraline kullandigimdan beri. ilk baslarda tuhafti, ama ilk 2-3 haftada olumlu etkisini gozlemlemeye basladim. ozellikle evhamlanma, kendi kendine kafayi takip bir konu hakkinda endiselenirken kendimi bulmam oldukca azaldi. cok daha kolaylikla "amaan bana ne ya" demeye basladim, ki bu da terapide kendi iyilesememe odaklanmama yardimci oldu, kendimi iyilestirdikce iliskilerime de olumlu yansidi. iliskilerim iyilestikce benim de guven duygum yenilendi, guclendi... bu da genel bir "iyilik" (wellness) halini olusturuyor zaten. o yuzden sadece ilacla olmuyor bu isler, hatirlatmak isterim. uykuma buyuk ozen gosterdim bu surecte. uyumama yardimci oluyor ama zaten asiri uzun ve cilgin ruyalar gormeye yatkin olmama ragmen zoloft sayesinde daha da cilgin ruyalar gormeye basladim. birinin yorumuna denk gelmistim "gun boyunca hissetmedigim duygular nereye gidecek? ruyalarimda aciga cikiyor" diye... olabilir belki?? diye ruyalarima da dikkat edip, eger tekrarlayan korkular varsa yine terapistimle onu konusmaktan geri durmuyorum... uyku icin (bkz: atarax/@sacmalog) kullaniyorum yine yer yer... ilk 3 ay libidom yok gibiydi, zamanla geri geldi... begenmeyenler, memnun kalmayanlar icin onerim; mutlaka doktorunuzla konusun olumlu olumsuz etkilerini. belki dogru dozu bulma meselesidir, belki baska etken maddeli antidepresan size daha uygundur belki de baska sekillerde de sorununuza cozum bulmak mumkundur. ben su asamada aile hekimimin onerisiyle basladim ve bu zamana kadar onerdigi butun ilaclar ve yontemler olumlu etki yarattigi icin, o "artik birak" diyene dek devam edecegim cunku simdilik halimden cok memnunum. bir kere o kafayi yedirten durduk yere beynimde donen evhamlanma oldukca azaldi ve dikkatimi kendime verebiliyorum istedigim zaman, otomatikman baskalarina ve korktugum her seye kaymiyor, kendimi surekli gergin bir halde bulmuyorum. bu bile buyuk bir basari! en dusuk dozda basladim ve ise yaradigi muddetce bu sekilde devam ederim. elbet bir gun birakmak isterim ama, hayat kalitemi arttirdigi icin, ise yaradigi muddetce devam. zira hayat boyu kullananlar da var, uzun donemli kullanimda zararli bir etkiye sahip degil cunku.

    edit: yaklasik 1,5 yil kullandim ve biraktim. yaninda terapi, sosyal destek, fiziksel temel ihtiyaclarimi eksiksiz karsilamak (yeterli beslenme, uyku, su*, hareket etme) cok iyi geldi. 1 yil sonra artik ilk zamanlardaki gibi olumlu etkisini hissetmedim pek; hayatimda bir degisim yapma arzusuna ragmen buna motive olamama hali ile karsilastim daha cok. bir sey yapmak istiyorum, yapiyorum ama ertesi gun "meh" diyip, gecistiriyorum. saglikli stresi bile hissetmek istemez oldum. o zaman "birakma zamani geldi" deyip, 50 mg dozu 25'e, onu da birkac gunde bire, daha sonra uzunca bir sure almayip, ta ki basim donerse, uykusuz kalirsam yeniden bi 25 mg alarak biraktim. vucudumun tepkilerini dinleyerek biraktim, aniden veya illa net bir programa dayali uygulamaktansa. ilac almak, zor bir donemi atlatmama yardimci oldu. bu secenegin oldugunu bilmek, ise yaradigini bilmek, ileride yine zorlanirsam yardimci olacak bir secenegin oldugunu bilmek bile umut veriyor suan. artik gerisi bana kalmis. saglikli bir stresle, yapmak istedigim seylerin pesinden gitme surecine girdim. bu noktaya ulasana dek yardimini cok gordum. sinir sistemi surekli tetiklenen herkese, kendine uygun bir ssri kullanmayi tavsiye ederim. (bkz: #120701208) sonsuza dek kullanmayacaksin nasilsa! bir dene yani, bir de o sekilde surunmeye devam et, her halukarda suruneceksin madem sjhdjkshjs ne kaybedeceksin, denemis olacaksin. ise yararsa, ne ala. yaramazsa da, baska cozumleri denemeye devam!
hesabın var mı? giriş yap