• askerliğimi yaptığım safranbolu'da olan yerdir. tabi biz bedelli gittik ama yine de merak eden ve daha sonra bedelli vs. gidecekler için yazayım uzun uzun.

    orada verilenlerle başlayayım.
    internette verilecek olanlara tek tek ulaşabilirsiniz ama üşenenler için yazıyorum ben yine de:
    -kamuflaj (pantolon, gömlek, kep/bere, palaska)
    -bot
    -havlu takımı (bir adet küçük, bir adet de büyük banyo havlusu / havlular güzel bu arada götürmenize gerek yok)
    -pijama takımı (bunu giyeceğinizi sanmıyorum, gidince neye benzediğini görüp ne demek istediğimi anlarsınız.)
    -2 adet fanila (güzel)
    -2 adet paçalı don (idare eder)

    not: bunlar içinden sadece kamuflaj takımını ve botu teslim ediyorsunuz, kalanları sizde kalıyor.

    gelelim almanız gerekenlere:

    2-3 adet sivil takım (tshirt veya kışsa sweatshirt-eşofman tavsiyemdir)
    7-8 adet fanila (asker yeşili tarzı, açık yeşil)
    7-8 adet boxer (siyah vs. alabilirsiniz görünmeyecektir sorun yok renginde.
    9-10 çorap (mutlaka uzun alın, kışın gidecekseniz ona göre alın soğuk çok fena üşürsünüz, yine siyah olabilir.)
    1 adet üzerinize giyeceğiniz mont veya hırka (gittiğiniz mevsime göre yaz olsa bile siz bir hırka alın, gecesi hep soğuk oranın)
    1 adet bere (kışın gidiyorsanız)
    1 adet spor ayakkabı
    1 adet terlik
    1 adet baş havlusu (kullanıyorsanız, kimisi sadece banyo havlusu kullandı)
    1-2 adet içlik takımı (kışın gidenler için)

    giyiminiz için bunlardan başka veya fazla bir şey almanızı asla tavsiye etmem bunlar zaten fazla fazla yetecektir. eşofmanla yatamam diyenler bir de pijama takımı vs. alabilir ama çok kullanışlı değil bence askerlik için.

    ekstralar:
    1 adet tıraş takımı (tıraş köpüğü, tıraş kolonyası, jilet/banyo jileti)
    1 adet diş fırçası
    1 adet diş macunu
    1 adet tuvalet kağıdı, ıslak mendil ve selpak tarzı mendil (devamını oradan alabilirsiniz)
    1 adet deodorant ve isteğe bağlı parfüm (çok terleyeceksiniz. bazen duş alamazsanız kötü kokmamanız için)
    10 adet çengelli yorgan iğnesi (yatağınız için lazım olacak açıklayacağım)
    5 adet metal askı (düz metal olmasına dikkat edin, renkli boyalı, plastikli vs. değil. / oradan da temin edebilirsiniz en son açıklayacağım)
    1 adet ayakkabı boyası (siyah renkte olacak arkadaşlar, botlarınız siyah)
    1 adet ayakkabı parlatıcısı (iş yapıyor)
    2-3 adet tükenmez kalem
    1 adet el ajandası
    1 adet şampuan, duş jeli, duş lifi (hangisini kullanıyorsanız)
    1 adet sabun (kalıp sabun alabilirsiniz bazen sabun olmuyor lavabolarda
    1 adet göz bandı (ışık rahatsız edecektir, bence alın.)
    1 adet kulak tıkacı (sesten çok rahatsız oluyorsanız bunu da alabilirsiniz.)
    1 adet tuşlu telefon (gelmeden her şeyini kontrol edin, orada sorun yaşamayın, yaşarsanız telefon alabilirsiniz sanırım fiyatı 400 lira gibi bir şeydi oradaki tuşlu telefonun ama tavsiyem gelmeden çalışan düzgün bir tuşlu telefon edinin ve kontrol edin)
    1 adet şarj aleti (düzgün çalıştığını kontrol edin)
    1 adet kulaklık (telefonda radyo için veya getirirseniz mp3 çalarda da kullanabilirsiniz.)
    1 adet kol saati (tavsiyemdir, dayanıklı güzel bir kol saatiniz varsa sol bileğinizde dursun, zaman takibi önemli.)
    1 adet küçük dikiş seti (ben almadım ama isterseniz alabilirsiniz / orada terzi var bu arada)
    1 adet pudra (ihtiyacınız olabilir)
    1-2 adet küçük boy güneş kremi (yazın gidenler mutlaka alsın, cebinde taşısın)
    1 adet askılı asker cüzdanı (tavsiyemdir, her şeyi topluyor hatta telefon da içine sığıyorsa tertemiz oluyor.
    2-3 adet büyük kalın sağlam poşet (iş yapacak, açıklayacağım.)
    1 adet küçük-orta boy valiz (işinizi gören ve mümkün olan en küçük valizi seçin, açıklayacağım)

    kilit: kullanacağınız bir yer yok, alanlar da geri götürdü, bot kilidi vs. de lazım değil zaten herkesin botu yeni.

    son olarak okursanız diye kitap 1-2 adet yeter, başkalarıyla değişerek okursunuz sorun olmaz.

    oradan alacaklarınız: (tavsiyem oradan almanız malum her şey standart olmalı olayı)
    -tıraş çantası (kırmızılı mavili bir şey, tıraş takımınız, diş macunu ve fırçanız, deodorantınız içine girecek bu nedenle büyük şişeli şeyler almayın)
    -5 adet demir askı (eğer götürmediyseniz)
    -5 adet askıdaki giysi için poşet, orada göreceksiniz
    -1 adet temiz giysi torbası ve 1 adet kirli giysi torbası (bu siyah ve beyaz torbayı oradan alın, üzerinde yazısı da var göreceksiniz, detaylıca açıklayacağım bunu da.)

    evet, alınacak her şey bu kadar. şimdi önce merak edilen meseleleri açıklayıp sonrasında da girişten-çıkışa dek tavsiyelerime geçeyim.

    telefon konusu:
    arkadaşlar tuşlu telefon kullanacaksınız, kameralı telefon götüremezsiniz. akıllı telefonu hem sokması zor hem de içeride kullanması. boşuna kendinizi yormayın. sadece şunu belirteyim: eğer isterseniz akıllı telefonunuzu götürüp hattınızı eski telefona taktıktan sonra akıllı telefonunuzu emanete bırakabilirsiniz. hiçbir sorun olmaz ve çıkmadan bir gün önce akıllı telefonunuzu teslim alabilirsiniz. böylece içeride fotoğraf vs. çekilecekseniz kendi telefonunuzla çekilmiş olursunuz.

    tuvalet konusu:
    arkadaşlar 10 tuvalet varsa 9'u alaturka yani yer tuvaleti, 1 tanesi de alafranga yani klozet. alafranga tuvaletlerin birçoğu ya çok pis ya da arızalı. eğer ciddi bir rahatsızlığınız yoksa alaturka tuvalet kullanmanız ya da kullanmadıysanız onu kullanmaya alışmanız daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. elbette alafranga tuvalet daha hijyenik ve temiz bir seçenek ama onca insanın olduğu bir yerde alaturka daha iyi oluyor. tuvalete çıkma konusunda da sorun yaşamak istemiyorsanız tavsiyem gece yatmadan işinizi halletmeniz çünkü sabahları tuvaletlerde sıra oluyor, gün içinde de her fırsatta tuvalet imkanı olmayabiliyor.

    yemek konusu:
    yemekhanede üç öğün ücretsiz yemeğiniz var. kahvaltı biraz zayıf gelebilir zira bir veya iki adet küçük paketli ürün (çikolata, bal, eritilmiş peynir), yanına ekmek, bazen kaşar, yumurta, sucuk vb. çıkıyor. çay da var ama bence kendi bardağınızı getirin metal bardaklar pek iyi değil, kahvaltıya inerken alır bitince valizinize koyarsınız. kimisi geceden kek, bisküvi vb. alıp sabah da otomattan çay alarak kahvaltı ediyordu, bu da bir seçenek. öğren ve akşam yemekleri iyi ama bazen bazı yemekle kötü çıkıyor yani iyiden kastım da tabldot yemek ne kadar iyi olursa o kadar iyi. tabldotlar biraz yağlı kalabiliyor, isterseniz selpak mendilinizle yemeği almadan bir tur silebilirsiniz. kaşık çatal için de yanınızda götürebilir veya oradan kendinize ayrı alabilirsiniz yani yemekhanedeki kaşık ve çatallar temiz gelmezse size bu da bir seçenek. kantin seçeneğiniz de var. sadece öğlen iki civarı bir şey alamazsınız bir saatlik bir mola var o kadar. kalan sürede sabah poğaça/simit satışıyla başlar (bunun sırasına çok erken girmezseniz almanız zor.), sonrasında kantinde tost, hamburger, döner, köfte, tantuni, patates kızartması vb. her şey var. dondurulmuş ve paketli geliyor bunlar da, onlar sadece ısıtıp, pişirip size veriyorlar genelde hızlı alıyorsunuz ama bazen çok yığılma olabiliyor. askeriyede kuyruğa ve beklemeye alışın. bir de hafta sonuna özel adana dürüm satışı var, onu da belirteyim. zamana riayet ederseniz kolay kolay aç kalmazsınız. hatta tatlı satışı bile var, tulumba-şam-halka tatlısı satılıyor ve taze olduğundan güzel de oluyor.

    su konusu:
    bu çok mühim bir konu arkadaşlar. buna dikkat edin. daima su stoğunuz olsun. içeriye su sokamazsınız dışarıdan ama orada satıla suyu stoklayın, fazla fazla alın. neden? çünkü eğitim anında bulamayabiliyorsunuz. otomatlarda su kalmayabiliyor, çok sıra olabiliyor, henüz kantin açılmamış olabiliyor vs. vs. özetle: valizinize su koyun, en az 4-5 yedek suyunuz olsun ki en azından kata çıkıp su alabilin. yanınızda da eğitimde mutlaka bir su taşıyın, pantolonun diz hizasındaki cebine koyarsanız anlaşılmaz.

    askeri malzeme ve market:
    kantinin dışında market de var, sigara içenler sigara bulabilir, bazen bazı sigaralar tükeniyor ama genelde çokça sigara var. marketten toplu su alabilir, kek, dondurma, kraker, bisküvi, kuru yemiş, çekirdek, cips vb. alabilirsiniz. askeri malzeme kısmından ise tuvalet kağıdı, ıslak mendil, selpak gibi ihtiyaçlardan tutun, iğneden ipliğe, şampuana kadar her şeyi bulabilirsiniz. hediyelik kısmı da var, telefon vs. de burada satılıyor. her şey var yani öyle söyleyeyim.

    para konusu:
    öncelikle nakit geçmiyor ama nakit bulundurun, bunun sebebini açıklayacağım. kartla ödeme yapacaksınız, temassız olmasa da kart kullanılabiliyor ama tavsiyem kesinlikle temassız kart çünkü öteki türlü çok yavaş oluyor ve zaman gidiyor. fiyatlar nasıl? genel olarak uygun, askeri malzeme kısmında giysi, hediyelik vs. pahalı gelebilir ama bunlar da tercihe bağlı olduğundan pahalı bir yer diyemem. gıda vs. fiyatları iyi dışarıdan daha az harcarsınız yani ama garanti olsun derseniz kartınızda 1500-2000tl gibi bir para olsa sizi çok rahat bir ay idare eder diye düşünüyorum. ha, tamamen kantinden yerim diyenler olursa günde 150tl civarı harcayabilir, hesabını ona göre yapsın.

    revir, ilaçlar ve hastalık konusu:
    arkadaşlar öncelikle dışarıdan içeriye "reçetesiz" ilaç sokamazsınız. "reçeteli" ilacınız varsa içeriye alırlar ama valiz kontrolünde elinizden alıp sonrasında size tek tek her gün gidip attığınız imza karşılığında kullandırırlar. önemli bir ilacınız varsa (ör: astım spreyi) onları yanınıza verirler ama diğer ilaçlarınız imza karşılığı günlük alınır ve o şekilde içilir. peki, hasta olursanız -umarım olmazsınız- ama olduğunuz diyelim, ne yapacaksınız? öncelikle mesai saatleri içinde (sabah 8'den akşam 5'e kadar olan zaman) hasta olursanız revir talep edebilirsiniz. komutana bunu belirtirseniz, sizi revire çıkacaklar arasına alır ve siz gidip, orada dışarıdan gelen bir doktora muayene olursunuz. basit bir durumsa doktor ona göre ilacınızı yazar gönderir. akabinde o ilaç alınıp askeriyeye gelince siz de gidip tek tek imza karşılığı kullanırsınız. o doktoru aşan bir durumsa sizi sevke çıkartabilir, böyle olursa bir komutan eşliğinde hastaneye gidersiniz. diyelim ki acil bir durum oldu. sorun yok, o zaman da ambulansla hastaneye gidersiniz tabi ki başınızda bir komutanla. tut ki gece vakti veya mesai saati dışında bir şey oldu, ne yapacaksınız? merak etmeyin, her bölüğün bir nöbetçi komutanı olur ve idari kısımda bekler. derdiniz varsa gidip durumu izah edersiniz veya çok kötüyseniz kattaki nöbetçiye durumu söylersiniz o gidip durumu izah eder, neticesinde gece revire gidersiniz, orada doktor olmasa da nöbetçi komutan olur ve sizin hastaneye gidişiniz için acilse ambulans, değilse askeri sevk aracı hazırlar, komutan gözetiminde yine hastaneye, acile gitmeniz sağlanır.

    rapor konusu:
    arkadaşlar istirahatler değişiyor ancak iki şeye dikkat etmeniz gerekiyor: rapor ve yatak istirahati. bu ikisi sizin için sorun yaratabilecek şeyler. neden? komutanlar da açıklayacaktır ama şimdiden bilin diye yazayım iki (2) gün rapor veya yatak istirahati alırsanız, askerliğiniz uzayacaktır. neden? çünkü siz oradan ayrılırken idari ve yıllık izin kullanarak ayrılıyorsunuz yani erken çıkıyorsunuz. eğer raporu alırsanız bu izinler yanıyor ve raporlu olduğunuz gün de eklenince arkadaşlarınızdan geç çıkıyorsunuz. bu nedenle yatak istirahati ve rapor almamaya çalışın. terlik istirahati dediğimiz durum, genelde botla ilgili sorun yaşayanlar için iyi olabiliyor. ayağı kötü olan arkadaş iki-üç gün bot giymemek için bu izni alınca ayağı toparlanıyor. spor istirahati çeşitli rahatsızlığı olan arkadaş için toparlayıcı oluyor. örneğin adam ishalse, eğitimden spor istirahati olduğu 2-3 gün muaf oluyor ve iyileşip kendini topluyor. terlik ve spor istirahati askerliği uzatmıyor. özetle: sağlığınıza dikkat edin, askerdeyken hastalanmak pek de iyi bir şey değil.

    mescit, cami konusu:
    hem mescit hem de cami mevcut, namaz kılacak arkadaşlar rahatlıkla ikisini de kullanabilir.

    komutanlar nasıl konusu:
    arkadaşlar, oradaki komutanlar genel olarak gayet iyiler.

    merak edilenler sanırım bu kadardır. orada neler yapacağınızı ve işleyişi açıklayıp sonrasında da tavsiyelere geçeyim...

    askerliğimi yaptığım safranbolu'da olan yerdir. tabi biz bedelli gittik ama yine de merak eden ve daha sonra bedelli vs. gidecekler için yazayım uzun uzun.

    orada verilenlerle başlayayım.
    internette verilecek olanlara tek tek ulaşabilirsiniz ama üşenenler için yazıyorum ben yine de:
    -kamuflaj (pantolon, gömlek, kep/bere, palaska)
    -bot
    -havlu takımı (bir adet küçük, bir adet de büyük banyo havlusu / havlular güzel bu arada götürmenize gerek yok)
    -pijama takımı (bunu giyeceğinizi sanmıyorum, gidince neye benzediğini görüp ne demek istediğimi anlarsınız.)
    -2 adet fanila (güzel)
    -2 adet paçalı don (idare eder)

    not: bunlar içinden sadece kamuflaj takımını ve botu teslim ediyorsunuz, kalanları sizde kalıyor.

    gelelim almanız gerekenlere:

    2-3 adet sivil takım (tshirt veya kışsa sweatshirt-eşofman tavsiyemdir)
    7-8 adet fanila (asker yeşili tarzı, açık yeşil)
    7-8 adet boxer (siyah vs. alabilirsini görünmeyecektir sorun yok renginde.
    9-10 çorap (mutlaka uzun alın, kışın gidecekseniz ona göre alın soğuk çok fena üşürsünüz.)
    1 adet üzerinize giyeceğiniz mont veya hırka (gittiğiniz mevsime göre yaz olsa bile siz bir hırka alın, gecesi hep soğuk oranın)
    1 adet bere (kışın gidiyorsanız)
    1 adet spor ayakkabı
    1 adet terlik
    1 adet baş havlusu (kullanıyorsanız, kimisi sadece banyo havlusu kullandı)
    1-2 adet içlik takımı (kışın gidenler için)

    giyiminiz için bunlardan başka veya fazla bir şey almanızı asla tavsiye etmem bunlar zaten fazla fazla yetecektir. eşofmanla yatamam diyenler bir de pijama takımı vs. alabilir ama çok kullanışlı değil bence askerlik için.

    ekstralar:
    1 adet tıraş takımı (tıraş köpüğü, tıraş kolonyası, jilet/banyo jileti)
    1 adet diş fırçası
    1 adet diş macunu
    1 adet tuvalet kağıdı, ıslak mendil ve selpak tarzı mendil (devamını oradan alabilirsiniz)
    1 adet deodorant ve isteğe bağlı parfüm (çok terleyeceksiniz. bazen duş alamazsanız kötü kokmamanız için)
    10 adet çengelli yorgan iğnesi (yatağınız için lazım olacak açıklayacağım)
    5 adet metal askı (düz metal olmasına dikkat edin, renkli boyalı, plastikli vs. değil. / oradan da temin edebilirsiniz en son açıklayacağım)
    1 adet ayakkabı boyası (siyah renkte olacak arkadaşlar, botlarınız siyah)
    1 adet ayakkabı parlatıcısı (iş yapıyor)
    2-3 adet tükenmez kalem
    1 adet el ajandası
    1 adet şampuan, duş jeli, duş lifi (hangisini kullanıyorsanız)
    1 adet sabun (kalıp sabun alabilirsiniz bazen sabun olmuyor lavabolarda
    1 adet göz bandı (ışık rahatsız edecektir, bence alın.)
    1 adet kulak tıkacı (sesten çok rahatsız oluyorsanız bunu da alabilirsiniz.)
    1 adet tuşlu telefon (gelmeden her şeyini kontrol edin, orada sorun yaşamayın, yaşarsanız telefon alabilirsiniz sanırım fiyatı 400 lira gibi bir şeydi oradaki tuşlu telefonun ama tavsiyem gelmeden çalışan düzgün bir tuşlu telefon edinin ve kontrol edin)
    1 adet şarj aleti (düzgün çalıştığını kontrol edin)
    1 adet kulaklık (telefonda radyo için veya getirirseniz mp3 çalarda da kullanabilirsiniz.)
    1 adet kol saati (tavsiyemdir, dayanıklı güzel bir kol saatiniz varsa sol bileğinizde dursun, zaman takibi önemli.)
    1 adet küçük dikiş seti (ben almadım ama isterseniz alabilirsiniz / orada terzi var bu arada)
    1 adet pudra (ihtiyacınız olabilir)
    1-2 adet küçük boy güneş kremi (yazın gidenler mutlaka alsın, cebinde taşısın)
    1 adet askılı asker cüzdanı (tavsiyemdir, her şeyi topluyor hatta telefon da içine sığıyorsa tertemiz oluyor.
    2-3 adet büyük kalın sağlam poşet (iş yapacak, açıklayacağım.)
    1 adet küçük-orta boy valiz (işinizi gören ve mümkün olan en küçük valizi seçin, açıklayacağım)

    kilit: kullanacağınız bir yer yok, alanlar da geri götürdü, bot kilidi vs. de lazım değil zaten herkesin botu yeni.

    son olarak okursanız diye kitap 1-2 adet yeter, başkalarıyla değişerek okursunuz sorun olmaz.

    oradan alacaklarınız: (tavsiyem oradan almanız malum her şey standart olmalı olayı)
    -tıraş çantası (kırmızılı mavili bir şey, tıraş takımınız, diş macunu ve fırçanız, deodorantınız içine girecek bu nedenle büyük şişeli şeyler almayın)
    -5 adet demir askı (eğer götürmediyseniz)
    -5 adet askıdaki giysi için poşet, orada göreceksiniz
    -1 adet temiz giysi torbası ve 1 adet kirli giysi torbası (bu siyah ve beyaz torbayı oradan alın, üzerinde yazısı da var göreceksiniz, detaylıca açıklayacağım bunu da.)

    evet, alınacak her şey bu kadar. şimdi önce merak edilen meseleleri açıklayıp sonrasında da girişten-çıkışa dek tavsiyelerime geçeyim.

    telefon konusu:
    arkadaşlar tuşlu telefon kullanacaksınız, kameralı telefon götüremezsiniz. akıllı telefonu hem sokması zor hem de içeride kullanması. boşuna kendinizi yormayın. sadece şunu belirteyim: eğer isterseniz akıllı telefonunuzu götürüp hattınızı eski telefona taktıktan sonra akıllı telefonunuzu emanete bırakabilirsiniz. hiçbir sorun olmaz ve çıkmadan bir gün önce akıllı telefonunuzu teslim alabilirsiniz. böylece içeride fotoğraf vs. çekilecekseniz kendi telefonunuzla çekilmiş olursunuz.

    tuvalet konusu:
    arkadaşlar 10 tuvalet varsa 9'u alaturka yani yer tuvaleti, 1 tanesi de alafranga yani klozet. alafranga tuvaletlerin birçoğu ya çok pis ya da arızalı. eğer ciddi bir rahatsızlığınız yoksa alaturka tuvalet kullanmanız ya da kullanmadıysanız onu kullanmaya alışmanız daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. elbette alafranga tuvalet daha hijyenik ve temiz bir seçenek ama onca insanın olduğu bir yerde alaturka daha iyi oluyor. tuvalete çıkma konusunda da sorun yaşamak istemiyorsanız tavsiyem gece yatmadan işinizi halletmeniz çünkü sabahları tuvaletlerde sıra oluyor, gün içinde de her fırsatta tuvalet imkanı olmayabiliyor.

    yemek konusu:
    yemekhanede üç öğün ücretsiz yemeğiniz var. kahvaltı biraz zayıf gelebilir zira bir veya iki adet küçük paketli ürün (çikolata, bal, eritilmiş peynir), yanına ekmek, bazen kaşar, yumurta, sucuk vb. çıkıyor. çay da var ama bence kendi bardağınızı getirin metal bardaklar pek iyi değil, kahvaltıya inerken alır bitince valizinize koyarsınız. kimisi geceden kek, bisküvi vb. alıp sabah da otomattan çay alarak kahvaltı ediyordu, bu da bir seçenek. öğren ve akşam yemekleri iyi ama bazen bazı yemekle kötü çıkıyor yani iyiden kastım da tabldot yemek ne kadar iyi olursa o kadar iyi. tabldotlar biraz yağlı kalabiliyor, isterseniz selpak mendilinizle yemeği almadan bir tur silebilirsiniz. kaşık çatal için de yanınızda götürebilir veya oradan kendinize ayrı alabilirsiniz yani yemekhanedeki kaşık ve çatallar temiz gelmezse size bu da bir seçenek. kantin seçeneğiniz de var. sadece öğlen iki civarı bir şey alamazsınız bir saatlik bir mola var o kadar. kalan sürede sabah poğaça/simit satışıyla başlar (bunun sırasına çok erken girmezseniz almanız zor.), sonrasında kantinde tost, hamburger, döner, köfte, tantuni, patates kızartması vb. her şey var. dondurulmuş ve paketli geliyor bunlar da, onlar sadece ısıtıp, pişirip size veriyorlar genelde hızlı alıyorsunuz ama bazen çok yığılma olabiliyor. askeriyede kuyruğa ve beklemeye alışın. bir de hafta sonuna özel adana dürüm satışı var, onu da belirteyim. zamana riayet ederseniz kolay kolay aç kalmazsınız. hatta tatlı satışı bile var, tulumba-şam-halka tatlısı satılıyor ve taze olduğundan güzel de oluyor.

    su konusu:
    bu çok mühim bir konu arkadaşlar. buna dikkat edin. daima su stoğunuz olsun. içeriye su sokamazsınız dışarıdan ama orada satıla suyu stoklayın, fazla fazla alın. neden? çünkü eğitim anında bulamayabiliyorsunuz. otomatlarda su kalmayabiliyor, çok sıra olabiliyor, henüz kantin açılmamış olabiliyor vs. vs. özetle: valizinize su koyun, en az 4-5 yedek suyunuz olsun ki en azından kata çıkıp su alabilin. yanınızda da eğitimde mutlaka bir su taşıyın, pantolonun diz hizasındaki cebine koyarsanız anlaşılmaz.

    askeri malzeme ve market:
    kantinin dışında market de var, sigara içenler sigara bulabilir, bazen bazı sigaralar tükeniyor ama genelde çokça sigara var. marketten toplu su alabilir, kek, dondurma, kraker, bisküvi, kuru yemiş, çekirdek, cips vb. alabilirsiniz. askeri malzeme kısmından ise tuvalet kağıdı, ıslak mendil, selpak gibi ihtiyaçlardan tutun, iğneden ipliğe, şampuana kadar her şeyi bulabilirsiniz. hediyelik kısmı da var, telefon vs. de burada satılıyor. her şey var yani öyle söyleyeyim.

    para konusu:
    öncelikle nakit geçmiyor ama nakit bulundurun, bunun sebebini açıklayacağım. kartla ödeme yapacaksınız, temassız olmasa da kart kullanılabiliyor ama tavsiyem kesinlikle temassız kart çünkü öteki türlü çok yavaş oluyor ve zaman gidiyor. fiyatlar nasıl? genel olarak uygun, askeri malzeme kısmında giysi, hediyelik vs. pahalı gelebilir ama bunlar da tercihe bağlı olduğundan pahalı bir yer diyemem. gıda vs. fiyatları iyi dışarıdan daha az harcarsınız yani ama garanti olsun derseniz kartınızda 1500-2000tl gibi bir para olsa sizi çok rahat bir ay idare eder diye düşünüyorum. ha, tamamen kantinden yerim diyenler olursa günde 150tl civarı harcayabilir, hesabını ona göre yapsın.

    revir, ilaçlar ve hastalık konusu:
    arkadaşlar öncelikle dışarıdan içeriye "reçetesiz" ilaç sokamazsınız. "reçeteli" ilacınız varsa içeriye alırlar ama valiz kontrolünde elinizden alıp sonrasında size tek tek her gün gidip attığınız imza karşılığında kullandırırlar. önemli bir ilacınız varsa (ör: astım spreyi) onları yanınıza verirler ama diğer ilaçlarınız imza karşılığı günlük alınır ve o şekilde içilir. peki, hasta olursanız -umarım olmazsınız- ama olduğunuz diyelim, ne yapacaksınız? öncelikle mesai saatleri içinde (sabah 8'den akşam 5'e kadar olan zaman) hasta olursanız revir talep edebilirsiniz. komutana bunu belirtirseniz, sizi revire çıkacaklar arasına alır ve siz gidip, orada dışarıdan gelen bir doktora muayene olursunuz. basit bir durumsa doktor ona göre ilacınızı yazar gönderir. akabinde o ilaç alınıp askeriyeye gelince siz de gidip tek tek imza karşılığı kullanırsınız. o doktoru aşan bir durumsa sizi sevke çıkartabilir, böyle olursa bir komutan eşliğinde hastaneye gidersiniz. diyelim ki acil bir durum oldu. sorun yok, o zaman da ambulansla hastaneye gidersiniz tabi ki başınızda bir komutanla. tut ki gece vakti veya mesai saati dışında bir şey oldu, ne yapacaksınız? merak etmeyin, her bölüğün bir nöbetçi komutanı olur ve idari kısımda bekler. derdiniz varsa gidip durumu izah edersiniz veya çok kötüyseniz kattaki nöbetçiye durumu söylersiniz o gidip durumu izah eder, neticesinde gece revire gidersiniz, orada doktor olmasa da nöbetçi komutan olur ve sizin hastaneye gidişiniz için acilse ambulans, değilse askeri sevk aracı hazırlar, komutan gözetiminde yine hastaneye, acile gitmeniz sağlanır.

    rapor konusu:
    arkadaşlar istirahatler değişiyor ancak iki şeye dikkat etmeniz gerekiyor: rapor ve yatak istirahati. bu ikisi sizin için sorun yaratabilecek şeyler. neden? komutanlar da açıklayacaktır ama şimdiden bilin diye yazayım iki (2) gün rapor veya yatak istirahati alırsanız, askerliğiniz uzayacaktır. neden? çünkü siz oradan ayrılırken idari ve yıllık izin kullanarak ayrılıyorsunuz yani erken çıkıyorsunuz. eğer raporu alırsanız bu izinler yanıyor ve raporlu olduğunuz gün de eklenince arkadaşlarınızdan geç çıkıyorsunuz. bu nedenle yatak istirahati ve rapor almamaya çalışın. terlik istirahati dediğimiz durum, genelde botla ilgili sorun yaşayanlar için iyi olabiliyor. ayağı kötü olan arkadaş iki-üç gün bot giymemek için bu izni alınca ayağı toparlanıyor. spor istirahati çeşitli rahatsızlığı olan arkadaş için toparlayıcı oluyor. örneğin adam ishalse, eğitimden spor istirahati olduğu 2-3 gün muaf oluyor ve iyileşip kendini topluyor. terlik ve spor istirahati askerliği uzatmıyor. özetle: sağlığınıza dikkat edin, askerdeyken hastalanmak pek de iyi bir şey değil.

    mescit, cami konusu:
    hem mescit hem de cami mevcut, namaz kılacak arkadaşlar rahatlıkla ikisini de kullanabilir.

    komutanlar konusu:
    arkadaşlar, orada size eğitim verecek olan komutanlar da birer insan bunu unutmayın. birçoğu çok uzun mesai saatleriyle boğuşan, doğuda en zor çatışmalara girmiş, birçok arkadaşını kaybetmiş insanlar. bunları bilerek o insanlara yaklaşın. saygınızı korursanız, düzgünce kendinizi izah ederseniz emin olun hepsi sizi anlayacaktır. ben kendi bölüğümde hiçbir şekilde sorunlu sıkıntılı komutana rastlamadım. hepsi gayet iyi insanlardı. ha, bazısı daha sıkıdır, bazısı daha disiplinlidir, bazısı sizinle arkadaş gibi muhabbet çevirir orası kişilikle ilgilidir. sizin üstünüze düşen saygılı olmak, oranın askeriye olduğunu anlamak ve emirlere uymak, bunları yaparsanız hiçbir sorun olmayacaktır.

    merak edilenler sanırım bu kadardır. orada neler yapacağınızı ve işleyişi açıklayıp sonrasında da tavsiyelere geçeyim...

    işleyişe gelelim:

    hafta sonu özel bir durum yoksa (bölüğünüz eğitimde geri değilse ya da eğitime çıkmanızı gerektiren bir şey olmamışsa) içtima (yoklama) ve mıntıka (yani temizlik) hariç boş geçecektir. peki hafta içi? hafta için 6'da kalkacaksınız. hızlıca yatağınızı yapıp, kamuflajınızı giyip, tıraşınızı olup (çok sakal sorununuz yoksa geceden de olabilirsiniz), kahvaltıya gidersiniz. kahvaltıdan sonra mıntıka başlar. başta rastgele verilse de sonradan timlere ayrılırsınız ve size ait sabit bir yeri her gün sabah kahvaltıdan sonra veya istendiğinde temizlersiniz.

    küçük bir not: sivil hayatta işiniz ne olursa olsun orası askeriye. dolayısıyla tuvalet de temizlersiniz, yerden çöp de toplarsınız, koridor da paspaslarsınız... bunlarda incinecek bir şey yok, bunu bilerek gidin askere. orada herkes bir şekilde temizlik yapıyor, mıntıka olmasa zaten o kadar kalabalık insanın olduğu yerde yaşanmaz, iki gün temizlik olmasa üçüncü gün emin olun hastalık çıkar.

    mıntıkanızı yaptınız, sırada içtima var. içtimaya yani yoklamaya gireceksiniz. buna alışın, bol bol bekleyeceksiniz çünkü birkaç geri zekalı içtima saati defalarca söylenmesine rağmen daima bir yerlerde oyalanacak ya da sallamayacak ve 249 adam 1 kişi için sırada mal gibi bekleyecek. her neyse, eğitime geçeceksiniz içtimadan sonra. eğitimde ne var? ilk hafta size rahat, hazır ol gibi komutlarla, selam vermeyi, nerede nasıl selam verileceğini öğretecekler, bunlardan da biraz en son bahsederim. ikinci haftaya doğru yürüyüşler başlayacak, eğitim alanları yukarıda olduğundan yokuş çıkacaksınız, aşağı yukarı yürüyüş mesafesi olarak 15 dakikalık bir yoldan bahsediyoruz ama bu süre bölüğe ve yürüyüş hızınıza göre +/- 5 dakika olarak değişebilir. yolun yokuş olması ve eğer yazsa güneş sizi zorlayabilir o nedenle küçük bir güneş kremi alıp cebinizde taşırsanız rahat edersiniz, bazen kata çıkmak yasak olabilir veya yorucu gelebilir. eğitimden sonra öğlen yemeğine inersiniz, yemek ve biraz moladan sonra tekrar içtima alınır ve eğitime çıkarsınız. eğitimden sonra da akşam yemeğine inersiniz. yemekten sonra genelde boş kalırsınız, sadece içtima alınır. saat 22'de de yatarsınız.

    peki, sizden beklenenler neler? eğitim dediğim ne? başka göreviniz var mı?

    -öncelikle yatağınız gergin olmalı, çarşafınızın kırışık olmaması, iyice gerilmesi gerek. bunun için tavsiyem, orada da gösterecekler, çarşafınızın baş ve ayak kısmındaki köşeleri birbirine sıkıca bağlamak, bunu yatağı ortadan biraz kırarak yaparsanız daha gergin olur. bununla birlikte o çengelli iğnelerle yatağınızı alttan iğnelerseniz, yatak dersiniz neredeyse ortadan kalkacaktır. bağlamasanız bile baş ve sağ ya da sol kısmını iğnelerseniz, sadece bir uzun köşe bir de ayak kısmını çektiğinizde yatağınız jilet gibi olur. yorganı katlama tekniğini de size gösterecekler ama merak edenler için yorgan uzun bir şekilde önünüzdeyken sağ ve sol kenarını ortada buluşacak şekilde içe katlarsınız. sonrasında uzun kenarları eşit şekilde ortaya gelecek şekilde bir kez katlayıp son katı da yattığınızda yorganın ağzı size bakacak şekilde ikiye katlar geçersiniz. yastık için çok bir şeye gerek yok, yastık kılıfından tutup biraz silkeleyin yeter sadece yastığınızın kılıftaki açık yerinin kapıdan girişte görünmemesi gerek ona dikkat edin. giren biri yastığın ağzı açık olmayan yerini görmeli. yatak konusunda bileceğiniz yapacağınız bu.

    -dolabınız düzenli olmalı. askeri dolap düzeni pek kullanışlı gelmeyecektir muhtemelen ama uymak zorundasınız fakat güzel birkaç ipucu vereyim. öncelikle ayakkabı boyanızı ve parlatıcınızı en alt katın en derinine itin, önüne ayakkabılar gelince zaten görünmeyecek sorun kalmayacak. botunuzu da boyalı ve temiz tutmanız gerektiğinden sürekli elinizin altında olması işinizi kolaylaştıracak. ayakkabı yerine sağ tarafa botunuzu, sol tarafa spor ayakkabınızı koyacaksınız, terlikler de arkada durabilir ama zaten dönüşümlü giyildiğinde genelde sadece 2 ayakkabı olacak ve rahatlıkla orası size yetecek. onun bir üstündeki yerde yani rafta temiz ve kirli torbası yan yana olacak. (küçük bir tavsiye: ikisine de temiz çamaşır koyun. boxer, fanila, çorap üçlüsünü bu iki torbaya koyduğunuzda kolayca kullanabilirsiniz. üstünde askılar olacak, toplam beş askının birinde kamuflajınız, diğerinde o garip mavi pijama, öbüründe de duş havlunuz ve varsa baş havlunuz olacak. kalan iki askıya da eşofman, tshirt ve sivil hırka vs. koyabilirsiniz. askılardaki giysilerinizin üzerine 5 adet şeffaf askı poşeti geçirmenizi isteyecekler, komutana göre bunu beklemeyen de olabilir ama isterlerse diye siz alın geçirin veya valizinizde tutarsınız istemezlerse de. en üst rafta ise en solda aldığınız mavi kırmızı tıraş çantasında (tıraş takımı, diş macunu ve fırçası, deodorant) olacak, yanında tıraş havlusu katlı duracak, onun sağına da kepinizi veya berenizi koyacaksınız. (küçük bir tavsiye berenize veya kepinize size ait olduğunu belirten bir iz veya beyaz etiket kısmına numaranızı vs. yazın çünkü bunlar sık kayboluyor, unutuluyor.) dolabınız bu kadar, şimdi esas soru: kalan eşyalar ne olacak? dolabınızın üzerinde valiziniz olacak, o valizin içerisine kalan eşyalarınızı ve kirlilerinizi koyacaksınız. kirlileri o büyük beyaz kalın poşetlere koymak bu aşamada işinizi kolaylaştıracaktır. valiziniz sizin için ikinci bir dolap gibi oluyor. (not: iki valiz asla almayın, büyük valiz almayın, ekstra çanta almayın bunlar zorluk çıkartıyor. mümkün olan en küçük valiz sizin için en iyi tercih bir de tekerlekli olmasına dikkat edin, konfor sağlar.)

    -zamanı takip edin ve istenenlere birebir uyun. içtima saatinden en az 5-10 dakika önce orada olmaya çalışın. bir emir gelmişse birebir uygulayın. başınız ağrımaz.

    -eğitimde zor bir şey yok, sadece temel askeri bilgiler yani rahat, hazır ol, selam gibi öğretilecek ve sonrasında da yürüyüş öğretilecek. bundan sonra marşlar, rütbeler, uygun adım yürüyüş, en son da törende uygulanacaklar öğretilecek. son hafta zaten tören provası, atış (sadece 3 mermi) üzerine dönecek. gitmeden de sağlam bir temizlik ardından tören yürüyüşü ve geçmiş olsun. eğer sağlık sorununuz yoksa yapılamayacak bir şey değil.

    -bunların dışında iki adet nöbet göreviniz var. birincisi kat nöbeti, günün herhangi bir saatinde size denk gelirse, o saatler arasında kendi bölüğünüzün katında kamuflajınızla nöbet tutacaksınız. göreviniz oradaki eşyalara bir zarar gelmemesini sağlamak, yabancı birinin koğuşa girmesini engellemek, komutan bir iş buyurursa yapmak, gece veya insanlar kattaysa insanlara göz kulak olmak, koğuşları havalandırmak, temizlemek vb. şeyler, çok da zor değil, bir de nöbet defterini ve günlük nöbet kağıtlarını imzalayacaksınız o kadar. ikincisi, yemekhane nöbeti yani karavana. göreviniz burada biraz zor ama en fazla iki kere karavana yaparsınız o da şansınıza bağlı bir defa da yapabilirsiniz. erken kalkacaksınız, diğerlerinden 2 saat erken uyanıp gidip kahvaltı için gereken malzemeleri alacak, hazırlayacak, dağıtımını yapacak ve en son da bulaşıkları yıkayıp, yemekhaneyi temizleyeceksiniz. bunu üç öğün için de yapacaksınız. o gün sadece göreviniz bu olacak yani işiniz bitince duşunuzu alıp dinlenebileceksiniz.

    bütün mevzu bu.

    gitmeden öğrenmek isterseniz: askeri anlamda hazır ol, aslında bildiğiniz hazır olun sadece tüm parmaklar sıkıca birbirine yapışık duran hali. rahat pozisyonu ise elleriniz yine aynı şekilde yandayken ellerinizin gevşek bir yumruk pozisyonunda durması, bildiğiniz arkada bağlanması değil yani. arkada bağlanan bir elin diğerinin içinden geçtiği pozisyon ise tören rahatı diye geçiyor. ayaklarınız önemli bir de ayaklarınızın topukları bitişik ama önleri ayrık duracaksınız, biraz penguen duruşu gibi yani iki ayak ucunuzun arasına neredeyse bir ayakkabı girecek kadar açık olması gerekiyor tüm bu pozisyonlarda. bir de selam vermeyi bilin, elinizin parmakları yine bitişik şekilde kolunuzu sadece dirsekten bükerek kaş hizanızda verirsiniz selamı. yalnız avuç içiniz görünmez, karşıdan bakan sadece elinizin hafifçe üstünü görür. bir de bu selam dışarıda verilir yani başınızda kep veya bere varken, içeride kep veya bere takamaz, sol elinizde göğüs hizanızda taşırsınız. içeride de selam verirken sadece başınızı aşağı yukarı hızlı bir hareketle oynatmanız yeterli olur. kalan detayları da zaten size öğretirler ama genel olarak bunlar. bir de komutan size gelirse, seslenirse veya siz bir şey demek isterseniz yüksek sesle "ad-soyad-memleket" şeklinde tekmil verin ardından da "emredin komutanım" kelimelerini ekleyin. zaten "emredersiniz komutanım" lafını ezberleyip sürekli kullanın başınız hiç ağrımaz.

    birkaç küçük ve son tavsiye:
    -kimseyle takışmayın, sabredin, can sıkacak bir şey yok, anlaşamadığınızdan uzak durun yeter.
    -zamanı güzel geçirin, her fırsatta dinlenin, kendinizi yormaya çalışmayın.
    -hiçbir zaman çok göz önünde olmayın, göze batmayın, dikkat çekmeyin.
    -verilen işi en iyi şekilde yapın, emri ikiletmeyin veya sorgulamayın yani yerler temiz olsa veya siz yeni süpürmüş olsanız bile süpür diyorlarsa alın süpürgeyi ve süpürün.
    -zaman; iş yaparsanız veya kitap, müzik, sohbet takılırsanız gayet hızlı geçer, zaten içeride her türlü imkan var ps3'ten bilardoya kadar, bunlar da boş zamanlarınızda sizin için bir tercih.
    -zamanında yatın, her gün tıraş olun, zamanında kalkın, bir sorununuz veya sıkıntınız varsa en başında belirtin, komutanlara söyleyin. bunu da komutanınızın yanına giderek söylemeniz gerekiyorsa tekmil verip "bir durum arz edebilir miyim komutanım" diye sorun, onlar dedikten sonra durumu anlatın.
    -merak etmeyin sizin esas duruşunuz yani hazır ol vaziyetiniz, hal ve hareketleriniz, saygınız yerindeyse komutanlar da sizin duyduğunuz saygının karşılığını verir.

    gidecek olanlara şimdiden hayırlı tezkereler merak etmeyin hızlı geçer, yeter ki oyalanacak bir şeyler bulun. ekstra sorusu olan olursa yeşillendirebilir.

    edit: eklemediğim iki kısım olmuş gözümden kaçan.

    -hat olarak kendi, sivil hattınızı kullanabiliyorsunuz yani bizde bir sorun olmadı bu durum, kimse hat konusunu bile açmadı.

    -katılış mevzusunda da size, e-devlet'ten askerlik tarihinizden bir hafta önce sevk kağıdı çıkacak. askerlik sevk belgenizde "birliğe katılış tarihi" diye bir ibare olacak, o tarih sizin birliğe girmeniz gereken günün tarihi. sevk tarihinden sonraki bir tarih oluyor o. 18 ağustos sevk tarihinizse ve yol izniniz (mesafeye göre 1 veya 2 gün oluyor) 1 günse 20 ağustos / 2 günse 21 ağustos katılış tarihiniz oluyor. yani kaba hesapla askerlik yapacağınız yere yakınsanız +2, uzaksanız +3 ekleyerek katılış tarihinizi tespit edebilirsiniz. yine araştırırsınız ancak uzun olan yol iznini almak için 801 km üzeri bir yerde nüfusa kayıtlı olmanız gerek diye biliyorum.

    -katılışta ne oluyor? erken mi, geç mi katılmalı? öncelikle o gün içerisinde katılmanız gerektiğini bilin, o günü geçirmemeniz gerek ve yine tavsiyem akşam beşi falan geçirmeden birlikte olmanız ancak erken de katılmamanız. eğer erken katılırsanız, garanti oradaki işlerden birini size verirler yani boş boş durmazsınız. illa ki bir şeyler yapar ve askerliğe direkt başlarsınız. geç katılırsanız, kayıt işlemleriniz yetişmeyebilir, bu açıdan ertesi gün tekrardan kayıt işleri için koşturabilir ve hatta o gün yatacağınız yatak belli olmamışsa misafir olarak başka bir yatakta ve bölükte yatabilirsiniz. bazıları valizleri elle aramaya uğraşmıyorlar geç girince vs. diye telefon sokmak uğruna geç katıldığını söylüyordu ama topu topu bir ay için telefon sokma çabası bana saçma geliyor. her neyse, gelelim kayıtta ne olduğuna. girdiniz, evraklarınız kontrol edilir, valiziniz x-ray'den geçer, valizinizin içi de kontrol edilir, sağlık muayenesine (çok detaylı değil, beyana dayalı ve sadece üst giysinizi çıkarttığınız bir muayene) gidilir, gerekli evraklar doldurulur, bölüğünüz ve yatak numaranız size verilir ve size yatacağınız yer koğuşların olduğu binada gösterilir. uygun bir anda almanız gereken eşyalar grup olarak gidilip alınır, kamuflaj giyilir ve sonrasında da ilk gün bile olsa boş vakit varsa muhakkak içtima, sıra, rahat, hazır ol tipi basit şeyler gösterilir veya yaptırılır. özetle: ne kadar erken katılırsanız yapacağınız iş o kadar artar ama askeriyeye uyum sorununuz da azalır; ne kadar geç katılırsanız yapacağınız iş o kadar azalır ama askeriyeye uyum sorununuz da artar. bu iki durum arasında tercihinizi ona göre yapın. şahsen öğleden sonra girmeyi tercih ettim, tüm işlerim aynı gün halloldu, yatağımı yaptım, kamuflajımı giydim, basit bir eğitime dahil oldum, yemeğimi yedim vs. diğerleri koştururken ben gayet memnundum halimden. seçim size kalmış.

    yeni bir edit: unutmuşum, soranlar oldu. ziyaretçiniz gelebiliyor arkadaşlar. çarşı izni vs. olmasa da hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleri ziyaretçiniz gün içinde gelebilir ve görüşebilirsiniz. yalnız onların geleceğini sabah içtimasında komutan sorarsa söyleyin ya da sormazsa yanına gidip söyleyin çünkü onunla gideceksiniz görüşme yerine. ziyaretçinizin de telefonu alınacağından onlar geldiğinde kapıda size haber verip içeri girsinler, siz de nöbetçi komutanınızı bulup onunla görüşmeye gidin, hepsi bu. bir de içeriye yiyecek sokma konusu sıkıntılı yani boşuna dışarıdan yersiniz diye bir dünya yemek getirmesinler, orada sizinle atıştıracaklarsa sorun yok ama bir tencere yaprak sarma işine girmeyin...
  • kısa dönem olarak gelenler genelde usta birliklerini de burada yaparlar. uzun dönem gelenler ise %80 ihtimalle terör açısından riskli doğu illerinden birisine düşerler. iki tabur vardır. biri daha çok atış eğitimi verirken diğeri arazide hareket üzerine yoğunlaşmıştır. çarşı izinlerini safranbolu gibi şirin bir ilçede geçirmek keyifli olabilir.
  • askere gitmekten korktuğum ve bedelli yapmayı düşündüğüm dönemde kendimi burada buldum. kısa dönem olarak acemi ve usta birliğimin 6 ayını burda geçirdim ve hayatımın en güzel 6 ayıydı. evet şaka değil. bölük komutanı postası olarak yaptım. kitap okudum, eğitimlere çıkmadım, bir kaç defa tuvalet temizledim, sürekli telefonumda şarjım vardı, buz dolabım ısıtıcım vardı, bir sürü de arkadaşlık edindim.
    sağdan soldan bu alay hakkında daha önceden çıkmış kavga haberleri görüceksiniz. merak etmeyin. özellikle kısa dönem olarak yapacak arkadaşlar gayet rahat olacak. en kötü yemekhanede günde 3 öğün yemek verirsiniz gene de karışanınız edeniniz olmaz.
    uzun dönemler size doğal olarak poşet diyecek. sıkıntı yapmayın dalgaya vurun. sizde onlara çuval deyin geçin. onlara da biraz hak verin sen 6 ay yaparken o adam orda 6 ay daha kalacak.
    ben kasım ayında gittim. 2 günde 1 nöbet tutardım. geceleri kışın baya bir soğuk olur. orada size yün içlik verecekler ama yetinmeyin. gelmeden 1 termal içlik almayı sakın unutmayın cünkü nöbetlerde iki içlik giymek zorunda kalacaksınız. yanınıza nemlendirici krem alın soğuktan cildiniz yanacak ve kuruyacak.
    size verilen görevi en iyi şekilde yerine getirip nöbetleri aksatmazsanız başınız hiçbir şekilde ağrımaz. alay komutanı benim gittiğim zamanda (2017 kasım) dünya tatlısı askeri seven bir adamdı şimdi değiştimi değişmedimi bilemiyorum.
    alay hakkında daha fazla bilgi almak isteyen mesaj kutumu yeşillendirsin. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
  • ekim ayında bedelli askerliğimi yapacağım yer.

    birlikle ilgili bilgisi olan ve aynı ayda bu birlikte bedelli askerlik yapacak olan suserlar yeşillendirebilir.
  • ülkedeki en rahat askerliğin yapıldığı yerdir.
  • karabük ili , safranbolu ilçesi , yazıköy yolu üzerinde bulunan alay komutanlığıdır.

    (bkz: safranbolu)
  • usta birliğimi yaptığım alay..
  • şubat 2019'da bedelli olarak askerliğimi yapacağım yerdir.
  • haziran ayında askerlik yapacağım yerdir
hesabın var mı? giriş yap