• amerikan emperyalizminin ilk disavurumu olan savastir.william mckinley baskanligindaki kuba'yi kurtarma bahanesiyle abd ispanya'ya savas acmis,kuba'yi abluka altina alarak ispanyollari zayif dusurmus,sonra saldirmis,akabinde tum ispanyol somurge filolarini yok ederek kendi konumunu saglamlastirirken,filipinler'i bagimsizlik vaadiyle isgal ederek kendi kontrollerine alip orada 600000 filipino'yu oldurmuslerdir.bu arada bonus niyetine guam vb. pasifik takimadalarini kontrol altina almislar,ispanyol tehlikesini ortadan kaldirip karayiplerin ve pasifiklerin yegane gucu olmuslardir.bu savas,abd'nin dunyada buyuk guc olma sinyallerini ilk verdigi savastir.
  • ispanya'nin somurgesinde olan kuba'ya saldirmak ve pasifik adalarini kendi kontrollerine gecirmek amaciyla uss maine adli savas gemisinin ispanyol'lar tarafindan havaya ucuruldugunu one surerek saldirmasiyla gerceklesmistir. amerika'nin dunya uzerinde giristigi her savas icin one surdugu ezilmis halklari kurtarmak bahanesi 1898 yilinda yapilan bu savasta da gorulmektedir. amerika, ispanya'yi yendikten sonra kuba'yi kurtardim madem ki elim bulasti dur filipinli'leri ve porto riko'lulari da kurtarayim diyerek pasifik takimadalarini kendi somurgesi altina almistir.
  • "(...) ispanyol filosu yenildi, eski imparatorluğun amerika kıtasındaki son müstemlekeleri de elinden gitti. ben üzüldüm. üzülmemin sebepleri şunlardı:evvela,bu devletin kralı kısa pantolonlu,fiyango boyunbağlı,kolalanmış yayvan yakalıklı bir çocuktu... saniyen bizim direklerarası tiyatrolarında son perde kapanıp halk dışarıya çıkarken mızıka gayet oynak, yarı alafranga, yarı şarkkari bir hava çalardı; bu rivayete göre ispanyol marşı idi.
    sempatimi ispanyollara sevkeden o iki amile karşı amerika hakkında gayet mühim bir antipati sebebi de mevcuttu: eski dünyada yaşayan,eski dünyalı bir çocuk olduğumdan dolayı benim dünyamın, türedi, sonradan görme bir dünyaya yenilmesi ağırıma gitmişti!"

    refik halid karay,çocukluğumun harpleri
  • little splendid war diye anılır
  • küba bağımsızlık savaşı'nın ardılı olan savaş. küba'da yaşananların amerikan kamuoyunda yer bulması ve tepki çekmesiyle birlikte abd ilhak amacı gütmemekle birlikte küba'daki vatandaşlarının varlıklarını korumak adına ispanya'ya ultimatom vermiş ve buna karşın ispanya neyine güveniyorsa savaş ilan etmiştir.

    savaşın galibi net bir şekilde abd olurken çok önemli olayların da başlangıcına vesile oluyor. öncelikli olarak ispanya küresel egemenliğini tamamen kaybediyor ve kıta avrupası'nın orta segment ülkelerinden biri haline gelmeye başlıyor. abd müthiş bir güç kazanıyor ve okyanuslarda da egemen devlet olmaya başlıyor. daha bu hafta abd senatosu'nda territory özelliği kaldırılan porto riko, bu savaş sonucunda abd yönetimine geçiyor örneğin.
  • bu savaşın çıkma sebeplerinden birisi de abd donanması'nın uss maine gemisinin havana limanı'nda bir patlama sonucu batmasıdır. zamanın gazeteleri hiç bir dayanak olmadan patlamanın ispanyollarca kullanılan bir mayın aracılığıyla olduğunu yazarak abd kamuoyunu savaşa yönlendirmişlerdir. netekim maine'in batmasından hemen sonra abd'de kurulan bir araştırma komisyonu batıştan ispanyolları sorumlu tuttuysa da abd donanması içersinde bile inandırıcı bulunmamıştır. abd'li bir emekli amiralin 1974'teki gayrı resmi araştırması da patlamanın nedeninin maine'in depolarındaki kömür tozu olduğu sonucuna varmıştır.

    maine'in batmasını sansasyonelleştirerek savaş çığırtakanlığı yapanlar içersinde iki gazete öne çıkar: joseph pulitzer'in new york world'ü ve william randolph hearst'ün new york journal'ı. pulitzer'in adı bugün abd'nin her sene verilen en prestijli gazetecilik ödülünde yaşıyor. william hearst ise orson welles'in citizen kane filmine ilham olmuş. bu savaşın bir diğer etkisi de savaşa bir süvari birliği başında katılan theodore roosevelt'in politikadaki yıldızını parlatıp abd başkanlığına giden yolu açması.
  • abd'ye 283 milyon dolara (enflasyon hesabı ile 72.88 milyar dolar) mal olmuş savaş.
  • 1895-98 küba bağımsızlık savaşının bir parçası olmakla beraber savaşı ispanya-küba ekseninden ispanya-abd eksenine kaydıran savaş.

    meşhur başkan roosevelt'in küba adasına çıkarma yapıp çarpıştığı ve ispanyol donanmasının imha edildiği bu savaş sonunda ispanyol imparatorluğu çökmüş ve elindeki çoğu kolonisi abd'ye geçmiştir.

    (bkz: küba bağımsızlık savaşı/@strumbannfuhrer2)

    daha fazlası için
    (bkz: küba/@strumbannfuhrer2)
  • payitaht abdülhamid adlı dizide savaşı baslatanin osmanlı devleti olduğu belirtilmiş.
    https://youtu.be/yofldsn0w2y
  • her ne kadar ispanyollar yenilsede, binlerce amerikan askerinin ispanyol makineli tüfekleriyle biçildiği, amerikanların makineli tüfeklere olan ilgisini başlattığı savaştır
hesabın var mı? giriş yap