• öncelikle belirtmek isterim ki geriye dönük açmamın sebebi bilgisayarımın olmamasıydı ve tam tarih veremesem de bana gelen ilk mailin tarini yazmayı uygun gördüm. ve tekrar belirtmek isterim ki, enpara'nın hesap işletim ücreti almaması, dijital pazarda sunduğu indirimlerle hala favori bankam.(gerçi ininal'dan başka bir karta da sahip olmadım)

    work and travel dolayısıyla amerikadaydım. bu banka işlerini falan da pek anlamam, enpara kullanmamın sebebi tüm harçlığımı cebimde şifreyle güvenle taşımak isteyince çekebilmek. bu yüzden herhangi bir hatam mallığım varsa lütfen belirtin.

    new york'a indiğimde online olarak otobüs biletimi alabilmiştim, sonra tabi pensilvanya'da allahın unuttuğu bir yerde eğlence parkında çalışınca kartlık bir işim olmadı kullanmadım. ilk sıkıntım travel kısmında ki bu 6 eylül'e tekabül ediyor, enpara kartımı uber'ın kabul etmemesi. çok üstüne düşmedim. sonra ailem kardeşime iphone 6s veya yetişirsem 7 almak için 3bin tl civarında para gönderdi. yurtdışına para transferinin bu kadar kolay olmayacağını bildiğimden ama belki de babam transfer ücreti vesaire verdiğinden çok üstüne düşmedim.

    manhattan'da kuzenimin evinden sonraki duraklarımda 5-6 kişi bir odada hostellerde kalacağımdan almak istememiştim çalınır diye, sonlara doğru da kuyruk azalır diye umuyordum, erteledim, enpara kartımı da denemedim kontrol etmedim. 13 eylül'de ios 10 güncellemesinin mağdurlarındanım telefonum sıfırlandı. enpara uygulaması bu sefer doğrulama kodu istiyordu alamıyordum. bu noktada iletişime geçmeyi düşündüm ve mail attım. 2 gün sonra geldi yanıt ki saat farkından doluluktan kabul edilebilir bir zaman dilimiydi.

    basitçe tc kimlik numaramı atıp **** olan numaranı amerikan numara değiştirmelerini ve 1000 dolar civarı alışveriş yapmayı düşündüğümü sıkıntı olup olmayacağını sordum. çünkü babamda visa geçer heryerde düşüncesi vardı ve ben de "enpara yurtdışı" anahtar kelimelerini bir arada yazdığımda düzgün bir bilgi bulamıyordum. ama yine de bir yanım bu kadar kolay olmamalı ya 6bin mil var olm kafasındaydı. enpara yurtdışında alışverişimin ve numara değiştirme talebimin epostasını şu şekilde yanıtladı:

    bey merhaba,

    encard’ınız ile günlük alışveriş limitiniz maksimum 10.000 tl’ dir. yurtiçi ve yurtdışı, tüm fiziksel pos’ lar ya da web pos’ u olan tüm e-ticaret siteleri üzerinden yapacağınız alışverişlerinizde encard’ ınızı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. encard’ ınızla yurtdışı harcamalarda ilgili tutar, uluslararası kart kuruluşlarınca, varsa kuruluşun masraf ve komisyonları da eklenerek, amerikan doları’na çevrilir. amerikan doları cinsinden gelen işlem bilgisi, işlem tarihinin bir önceki iş günü geçerli olan merkez bankası amerikan doları satış kurundan türk lirası’na çevrilerek enpara.com vadesiz tl hesabınıza yansıtılır.

    encard’ınız ile yurtdışındaki tüm banka atm’lerinden o ülkenin para birimi cinsinden para çekebiliyorsunuz. hem de, çekilen bu para vadesiz tl hesabınızdan çekildiği için o ülkenin para biriminden bir hesabınız olması da gerekmiyor. yani, encard’ınız ve enpara.com vadesiz tl hesabınızda paranız olduğu sürece, yurtdışına seyahate gitmeden önce döviz almak ve yolculuk boyunca yanınızda yüklü miktarda döviz taşımak zorunda kalmazsınız. seyahatiniz boyunca ihtiyaç duydukça atm’lerden para çekebilirsiniz. encard'ınızla yurtdışı atm’lerinden çektiğiniz para, uluslararası kart kuruluşlarınca, varsa kuruluşun masraf ve komisyonları da eklenerek, amerikan doları’na çevrilir. amerikan doları cinsinden gelen işlem bilgisi, kayıt tarihindeki merkez bankası amerikan doları satış kurundan türk lirası’na çevrilerek enpara.com vadesiz tl hesabınıza yansıtılır. yurtdışı atm’lerinden para çekmeniz durumunda işlem başına 3,15 $ dışında enpara.com olarak talep ettiğimiz bir tutar bulunmuyor. işlem yapacağınız atm’nin ayrı bir ücret alıp almayacağı konusunda ilgili atm’ye ait bankadan bilgi alabilirsiniz.

    internet şubesi giriş aşamasında cep telefonunuza sms gönderilmesi yasal bir zorunluluk olup cep telefonunuza gönderilen tek kullanımlık sms şifresi dışında giriş sağlayabileceğiniz bir alternatif bulunmuyor. enpara.com olarak yurtdışı cep telefonlarını sisteme maalesef kaydedemiyoruz. işlemleriniz ile ilgili görüşmek isterseniz siz bize yurt dışından +908502223663 numarası ile türkiye saatine göre 08:00-01:00 saatleri arasında her zaman ulaşabilirsiniz.

    bize her konuda her zaman enpara.com çözüm merkezi’mizden ulaşabilirsiniz.

    enpara.com

    artık bu uzun epostadan sonra çok uzatmayayım. istanbul - izmir uçak biletinde de doğrulama kodu istedi 3d secure sistemi, o zaman da doğrulama kodu mailime gelsin dedim, gelen mail:

    bey merhaba,

    talebinizle ilgili sizinle detaylı görüşmek istiyoruz. size yurtdışında ulaşabileceğimiz bir telefon numarası ve türkiye saati ile uygun olduğunuz zamanı iletebilirseniz işlemleriniz için memnuniyetle yardımcı olmak isteriz. ya da siz bize yurt dışından +908502223663 numarası ile türkiye saati ile 08:00-01:00 saatleri arasında her zaman ulaşabilirsiniz.

    enpara.com

    yurtdışı hattım sadece internetti, türkiyede ulaşamadığın call centerları aramak da epey lükse geçerdi yurtdışından. vakit de daralıyordu, birkaç güvenlik sorusu alıp "tamam kardeş sen doğrulama girme ama kartı düşürür de paranı kaptırırsan bizden değil" gibi bir cevap beklemesem de mailime ve doğrulama mesajının otomatik amerikan hattıma başka bir servisle ya otomatik ya manuel bir şekilde gelmesi beklentim dahilimdeydi.

    istanbul izmir biletimi amerikan kartımla çözdüm. iphone 7'de de sıra bana gelince declined dedi patladım özellikle. atmlerde denedim yine çekemedim. starbucks'ta burger'da da rezil olmayalım diye ben denemedim artık.

    umarım açıklayıcı olmuştur. özetle kardeşimin isteğini yerine getiremedim ve demek ki başım sıkışsa para gönderseler o paraya acilen ihtiyacım olsa büyük sıkıntılar içinde olacaktım. ben tekrar toyluğumdan sizlere atladığım birşey olup olmayacağını sormak isterim ama 21. yy'da yaşıyoruz zaten para dediğin şey dijital 3-5 numara. bana da bu kadar kolay olması biraz hayal gelse de ne kadar zor olabilir ki teknoloji çağında.

    edit: birkaç şehir ismi geçen cümleler silindi. millet oraları cımbızlayıp amerika amerika diye entry giriyor.
    edit2: ısrarla bir bilgi eksikliğim varsa bilgilendirin dememe rağmen hiçbir bilgi paylaşmadan adam hadsiz adam cahil enpara herkese kart veriyor dağılalım pampalar kafasındaki arkadaşlar, selam.

    hergün wall street'teki yatırım danışmanıma para göndermiyorum arkadaşlar. öğrenci programıyla gittim, paraya ihtiyacım oldu. son kullanıcı olarak sözleşmeden ve epostadan anladığım benim hesabımda para türk lirası olarak dursun, ben kullancağımda o para dolara çevrilsin, atmden çekersem de enpara ve varsa o atm hizmet bedeli alsın.

    bunun dışında talebime takılan olmuş, hatta yolda kart bulup biz de yapalım diyen arkadaş var. bu adamların öncelikle şubesi yok zaten. sesli imza vs gibi bir dalga yapıyorlarsa haberim yok. hesabıma kayıtlı bir eposta adresinden gelen samimi ve bir takım doğrulamalar içeren bir eposta 21. yy da adamların neyine yetmiyor? yolda bulduğun kart için mail atsan kart sahibinin tcsini veya uzlaşmaya yanaşıldığında istenilen başka bir takım doğrulama sorularının cevaplarını sağlayabilir misin?

    tamam enpara çok süper ama şubesi olmayan bir bankaysa biraz dijital çözümlere yanaşmalı. 10 saat saat farkı olan yerdekimüşteriye alın numaramız arayın demek işbitiricilik değil.

    koca koca adamlarız zaten biraz da sorumluluğu üstümüze almamız lazım öyle 10 adımlı doğrulama yapıp pratiklikten uzaklaşmak yerine. bank of america kartıma 6 haneli pin tanımladım, 6 kere kullanmadım. 50 dolara bişi alırsın kimlik ister, 25 dolara bi t-shirt alırsın imza attırır, 6 dolara bi hamburger alırsın kartı yandan kaydırırsın geçersin. bunun dışında touch id ile girme opsiyonu sunan bir uygulaması da vardı bahsetmek gerekirse.
  • (bkz: tl; dr)
  • şu rezalet başlıkları bıkkınlık getirdi. burası (bkz: şikayetvar) sitesi değil. iki gündür gündemimiz sadece şikayet ve rezalet. arkadaş memleket elden gidiyor. siz hala rezalet derdindesiniz. özgürlüğümüz elden gidince inanın bana şikayet edecek bir yer bulamayacaksınız. sizin en temel hakkınız olan yaşamak, elinizden alınıyor. biraz bunu şikayet edin.
  • şu rezalet başlıklarına nefretini tatsızlığını kusanlardan bıkkınlık geldiğini hissetmeme sebep olan rezalet. arkadaş ben de biliyorum bu iş için başlıca açılmış web siteleri hatta kurumlar olduğunu. ama sesimizi duyurabildiğimiz kaç tane kanal kaldı şu ülkenin internetinde? hem burası kutsal bilgi kaynağı değil mi? hep ufuk açan bilgiler mi paylaşalım? bir markanın bir ürünün teknik verisini ne bileyim inceleme videosunu reklamını her yerde bulabilirsin ama o markanın belli koşullarda adamı nasıl zor durumlara soktuğunu neler yaşattığını özenle aramadan böyle uzun uzadıya tarihli belgeli bulabilir misin?
  • enpara? rezalet? enpara? rezalet?
    yürü lan ordan.

    ashahahsshah.
  • preveze
  • fakirlik kokan rezalettir.
hesabın var mı? giriş yap