• 1981 yınında dogma gafletinde bulunmuş zavallı insanlar, önce anadolu lisesi sınav sorularının çalınması üzerine tekrar sınava girmişler, 7 yıl sonra önce üniversite sınav sistemi deiştirilmiş, fen okumamak için sosyal okumaya razı olmuş insanlara zorla fen belletilmiş, sonra da tam üniversite sınavına girceklerken yine soruları çalınmıştır.
  • benim de dahil olduğum bu kuşağın dramları tamamen amerikan oyunudur.atatürkün doğumunun 100. yılında türk milletinin yeni bir lider çıkaracağını anlayan emperyalist devletler bu kuşağı yıldırmak için olmadık cenabetlikleri karşılarına çıkarmıştır.` :yok artik daha neler`
  • 81 yilinda dogmus turk gencligi, dunyanin icinden cok buyuk bir hizla gectigi teknoloji ve degisim donemini bizzat olayin kobaylari olarak yasamistir. televizyonda adile nasit'in kuzucuklari doneminden internet cagina gecis oldukca sancili olmus, ardinda akli dengesi bozuk bir nesil birakmistir. yine bu 81 nesli agiz tadiyla ne rocker, ne clubber, ne de punk olabilmistir. zira muzik piyasasinda da en buyuk ve hizli degisimler 1980 - 2000 yillari arasinda olmustur ve dogru duzgun bi tarz oturmamistir. bir adet 81'li genc arkadas sirasiyla(ya da random) vanilla ice, madonna, george michael, mc hammer, grup vitamin, take that, guns n roses, metallica, slayer, manowar, ebru gundes, ozcan deniz, limp bizkit, blink 182, system of a down, missy elliot, sean paul, dj cervus, mercan dede, vs. era'larindan teker cifter gecmis, hala da gecmektedir. allah bu kisilere akil fikir ve sabir versin diyor hayatta basarilar diliyoruz.
  • istanbul üniversitesini kazanan 81 doğumlular yeni sisteme geçildiği için, birçok fakültede ne yaz okulu ne de bütünleme olmadan direk kalmıştır...
  • ilkokulda siyah önlük mecburiyeti en son bu kuşak üzerinde uygulanmıştır..
  • bu dramların hepsine denk gelmiş bir 81 kuşağı mensubu olarak kendimce bu uğursuzluğun, bu cenabetliğin nedenini bulmuş durumdayım sevgili sözlük sakinleri;

    o zamanlar 12 eylül 1980 ihtilali sonrası, sokağa çıkma yasağı olan gecelerde ebeveynlerin yapacak başka bir şey bulamadıklarından, "boş zamanımızda çocuk mu yapsak acaba?" diye düşünmelerinden kaynaklı dıramdır bence. düşün bir defa, eğer adam dışarıya çıkabilecek olsa, kahvede hoşkin oynamak varken çocuk mu yapardı. sonuç olarak "yapacak bir şey olmadığından yapılan çocuk olmak" yüzünden yaşadığımız dramdır.
  • ayrica hazirlik sinifinda baraj sinavi, onlar bu sinava girdikten sonraki sene kaldirilmi$, liseye geldiklerinde kredili sistemi kacirmi$lardir . hukuk fakultelerinde okuyan bu dogumlulara da kac senedir olmayan, stajin ustune avukatlik sinavi hadisesi gelmi$tir bir de .
  • yıllar sonra dram değil de şanssızlık olduğu ortaya çıkan olaylar silsilesi. gelelim detaylara:

    anadolu lisesi sınavları'na girdikten sonra çıkışta abim bana gazeteyi verip "al bak soruların cevapları" demişti. o an durumu kavrayamamıştım. belki gazete biz sınavdayken basmıştır o soru ve cevapları, iptal olmaz diye dua etmiştim. *dualarım işe yaramamış ve sınavın iki ay sonra tekrarlanacağını söylenmişti. işin boktanı o iptal edilen sınavda kaç net yaptığımız kabak gibi ortadaydı. ben ve benim gibilerin aklında tek bir şey vardı, ya iptal sınavdan daha düşük net yaparsam! o zaman sınavın iptal olmasını lanet, dram diye nitelerken ileride bunların ne kadar da adil şeyler olacağından haberimiz yoktu tabii.

    sonra ben kendimi bornova anadolu lisesi'nde buluverdim. ilkokulun ardından okunan hazırlık sınıfı ve bir solukta heyecanla geçen 6 sene etti mi sana toplamda 7 sene. 7 sene aynı sınıfı paylaştığım insanlar oldu. ilklerimizi hep o sıralarda yaşadık. ilk eylemimi bile orda yaptım olm. ancak beynimizi kıvır kıvır kemiren hagi mesleği seçicem hangi okula gidicem karmaşasında 7 sene anadolu lisesi okumanın ayrıcalığından habersizdik mutlaka. (bkz: anadolu lisesini 7 yıl okuyan nesil)

    7 yılın son durağı öss. yıllardır beyinlerimizin hazırlandığı ösys gibi kazık bir sınav yerine daha kolay nitelikteki öss ben ve çevremdeki kaliteli eğitim aldıklarına inanaları biraz hayal kırıklığına uğratmıştı. hele izmir fen'liler resmen yıkılmıştı. adamların coştukları sınavdı çünkü ösys. neyse o akşam eve geldiğimizde ana haberlerin hepsinin flaş haberi belli olmuştu: marmara üniversitesi ilahiyat fakültesi'ndeki* soru kitapçıklarının bulunduğu çuval yırtılmış ve bir adet soru kitapçığı çalınmıştı. hırsız kendi elini de keserek kanını çuvala bulaştırmıştı. bir anda hepimiz 7 yıl evveline döndük. yine mi lan dedik ama kemal gürüz'ün açıklaması net ve açıktı: sınav iptal! o zaman bu sınav iptal sözüne o kadar kıldım ki yıllar sonra o lafın ve gelişmenin ne kadar değerli olduğunu anlayamamıştım.

    çünkü olayı kimse örtbas etmeye çalışmamıştı. başbakan da (kim olduğunu bile hatırlamıyorum) çıkıp medyayı "alt tarafı bir kitapçık çalınmış, onu da bulduk zaten" diye haşlamamıştı. tüm basın haberi net ve açık şekilde veriyordu. kemal gürüz de açıklamasını yapıyor, bakanları tatmin etmekle meşgul olmuyordu. kocaman bir çorba kazanına düşen bir kıl parçası da olsa o kazan devrilecek ve yeniden kaynatılacaktı. mesela milli eğitim bakanı çıkıp da "ya şimdi o kadar masrafa ne gerek var, üç beş çocuğun hakkı yenilecek diye koskoca sınav iptal mi olur" dememişti.

    bu sefer iptal edilen sınava girmediğimiz için kendimizi şanslı saymıştık. ve ilk defa uygulanacak öss'nin ilk sorularını da görmüştük üstüne üstlük. neyse ben de ilk öss'nin deneysel öğrencisi olarak okulumun başarılı olmasıyla ortaöğretim başarı puanımın katkısıyla daha da yükselirim derken ilk darbeyi yemiştim. sınav puanımın üstüne gelen oöbp yüzünden 1500 kişi sıralamanın altına düşmüştüm. hakkımın yendiğini düşünsem de yapacak bir şey yoktu. şu an ev arkadaşım olacak adamla, en boktan anlarımda yanımda olan dostlarımla, en güzel günlerimi paylaştığım insanlarla tanışacağım itü'ye düştü yolum.

    bu 1981 kuşağının dramı ayağına yaşıtımız kızlarla tanıştık, alkollü gecelerde eheheh sen de mi mağdurlardansın ayağıyla yakınlaştık, dramımıza dram ekleyip ekmeğimizi yedik.

    şimdi bakıyorum da müstakbel eşim holywitch'le çocuk yapmak konusunda hiç isteğimiz yok gibi. baba olmak hayatımda en çok istediğim şeylerden biri de olsa, çocuğumun yaşayacaklarının dram bile olamayacak kadar facia olacağı aşikar. 7 yıl bir anadolu lisesine gidemeyecek asla. hatta anadolu lisesi mi kaldı lan? her yer imam hatip doldu nerdeyse. 7 yıldır her şeyini paylaşacağı sıra arkadaşı olamayacak. 4+4+4 gibi parçalı bulutlu, imam hatip eksenli bir eğitim sisteminde büyüyecek. bilimden çok dinin emirlerini anlatarak çocuğumun geleceğini korku üzerine kurmaya çalışanlar olacak okullarda.

    kpss, ogs, lys, aqs, mınskyms adı ne olursa olsun bir sınava girdiğinde o sınavın adil olmadığından adım gibi emin olacağım. cemaat, tatmin, mod, medyan, şifre, ilk ikiye giren karı koca, tüm soruları bilen yüzlerce zeki(!) gencimiz gibi kavramlar hep kafamda olacak.

    (bkz: kpss 2010 kopya skandalı)
    (bkz: ygs 2011 şifreli cevap anahtarı)
    (bkz: 2012 kpss sorularının çalınması)

    şimdi bakıyorum da bizim yaşadığımız dram falan değilmiş, derler ya verilmiş sadakamız varmış. asıl bizden sonra yetişen nesillerin yaşadıkları dramdır. kenan evren'i kahraman bilen, cumhurbaşkanı kitap fırlatınca kriz çıkan sanan, duble yollarda gidince ilerlediğini zanneden, rte'yi yere göğe sığdıramayan, hakkı sürekli yenen, ama bir kömüre tav olan, belli bir zümrenin göz göre göre sınavlarda kopya çektiği bir ülkede sesini çıkaramayan bir neslin yetiştiğini görünce böyle drama canım feda olsun. en azından hakkımı az da olsa almışım be! asıl dram şimdi başlıyor

    doğmamış çocuğuma not: seni böyle bir ortamda büyütürken, baba bunlar olurken sen neden engel olmadın soruna ne cevap vereceğimi bilemediğim için affet beni :(
  • çocuklar gülsün eğlensin diye çizgifilm olarak trt1 de (o zamanlar tv1 yazıyordu) clementine yayınlanmıştır ki bu 81 kuşağının çocukluktan itibaren bunalımı öğrenmesine ve yaşamasına sebep olmuştur.
  • bi de biz işte fen lisesinde puan düşüyor diye düz liseye geçtik tam o sene sistem değişti fen lisesinde kalanlar köşe oldu fazla fazla ortam öğrenim başarı puanı kaptılar.çünkü işin içine mezun olduğun okulun öss ortalaması girdi e ortalama ne kadar yüksekse sana da o kadar fazla puan gelir.bir fen lisesinde öss ham puan ortalaması 165 iken bizim düz lisede 110du.siz düşünün artık cenabetliğin dik alasını yaşadık.bi de ben şahsen universitedeyken yapı statiği2den kaldım hemen o sene betonarme proje dersine yapı statiği2 önkoşulu konuldu.hepten göçtüm

    edit:sonra da bitmedi üniversiteyi bitireceğim dönem bir dersten kaldım bölüm başkanına tek ders sınavı ne zaman diye sormak için uğradım adam bana "tek ders sınavını geçen sene kaldırdık" dedi.
hesabın var mı? giriş yap