• 14 - 21 ocak 2018 tarihleri arasında londra - alexandra palace'da düzenlenecek organizasyon, snooker'ın en prestijli 2. turnuvası olarak kabul ediliyor. dünya sıralamasındaki ilk 16 oyuncunun katılacağı turnuvanın toplam para ödülü 600 bin pound. turnuvanın galibi ise 200 bin pound indir yapacak. gayet formda bir sezon geçiren ve uk championship 2017'yi kazanarak moralli gelen ronnie ile birlikte mark selby, john higgins, shaun murphy, judd trump, ding junhui gibi isimler her zamanki gibi favori.

    eurosport ekranlarından canlı olarak takip edilebilecek turnuvanın ilk tur eşleşmeleri ise şu şekilde;

    ronnie o’sullivan - marco fu
    mark allen - luca brecel
    john higgins - anthony mcgill
    ding junhui - ryan day
    judd trump - liang wenbo
    shaun murphy - ali carter
    barry hawkins - kyren wilson
    mark selby - mark williams

    http://www.worldsnooker.com/…/2018-dafabet-masters/
  • turnuvanın açılış maçında karşı karşıya gelen iki eski şampiyon mark selby ve mark williams, izleyenlerle son derece güzel bir maç seyrettirdiler. williams'ın ilk iki frame'i alarak durumu 2-0'a getirmesinden sonra toparlanan selby, skoru 3-5 yaparak maçı kazanma adına büyük bir fırsat yakaladı. hatta 6. frame'ini de kazanıp maçı bitirme şansı bulmuşken, basit bir kırmızıyı kaçırarak masayı rakibine teslim etti. rakibinin ikramını reddetmeyen williams ise üst üste kazandığı iki frame ile maçı decider'a taşıdı. karar frame'inde maçı kazanma şansını ilk elde eden selby oldu. ancak yine basit bir kırmızı topu pot yapamayarak uygun durumdaki masayı rakibine bırakan dünya 1 numarası, çok iddialı ve hazır geldiği masters'a daha ilk turda veda etmek zorunda kaldı. selby'nin karar frame'inde kaçırdığı kırmızıdan sonra ıstakasını ısırması ise maçın karesi oldu.

    akşam seansında ise mark allen ile luca brecel karşı karşıya geldiler. 10. defa masters'a katılan allen ile henüz ilk masters maçına çıkan belçikalı brecel'in karşılaşmasında galip gelen 6-3'lük skorla dünya 8 numarası mark allen oldu. karşılaşmanın dikkat çeken anları ise allen'in maça çıkarken sunucu dennis taylor tarafından yanlışlıkla "mark williams" olarak anons edilmesi ve brecel'in maça iki ıstaka ile çıkması oldu. salonda bir hayli gülüşmelere neden olan yanlış anons, sunucu tarafından allen'a "soyadın neydi senin" diye sorularak esprili bir şekilde düzeltildi. gayet keyifli anlardı nitekim.

    maça iki ıstaka getiren ve bunları maç içinde değiştirerek kullanan brecel'in durumu ise "yakın zamanda ıstaka değiştirdi ve yenisine alışamadı, o yüzden eskisini de getirdi" şeklinde açıklandı. durumun kendisine "two-cue" gibi bir lakap kazandırdığını da söyleyelim.

    turnuvaya bugün ding junhui - ryan day ve judd trump - liang wenbo maçları ile devam edilecek efenim..
  • dün oynanan ryan day - ding junhui ve judd trump - liang wenbo maçlarından galip olarak ayrılıp çeyrek finale adlarını yazdıran oyuncular ryan day ve judd trump oldu.

    gündüz seansına hızlı bir giriş yapıp skoru 3-0'a getiren junhui, bu noktadan sonra oyunun kontrolünü tamamen ryan day'e bırakarak adeta köşesine çekildi. galli oyuncu da üzerine düşeni yaparak öyle ahım şahım bir oyun oynamadan 4-6'lık bir skorla galip gelmeyi bildi. bu anlarda, çinli oyuncunun psikolojik tahribata uğradığında sergilediği kaş göz seğirmelerine de yine şahit olduk. böyle büyük bir yeteneğin kameralar önünde müfettiş dreyfuss'a bağlayıp kendini dosta düşmana rezil etmesine hakikaten çok üzülüyorum. artık birinin şu çocuğu elinden tutup iyi bir spor psikoloğuna falan götürmesi lazım. bu abi kontenjanından ronnie mi olur, ailesi eşi dostu mu olur, çin hükümeti mi olur bilemiyorum. biri bişey yapsın artık.

    akşam seansında ise rakibine fazla şans tanımadan işi bitiren judd trump oldu. 4-1'e kadar olan kısmını izleyebildiğim maçta trump'ın temposuna %84'lük pot yüzdesi ile karşı koymaya çalışan bir wenbo olunca neredeyse 10'ar dakikalık frameler sonucunda skor bir anda 4-1'e geliverdi. sonrasında wenbo biraz reaksiyon gösterip durumu 5-4'e getirmiş ama son frame'i alan trump neticede çeyrek finale çıkan isim olmuş, o bölümleri izleyemedim.

    snooker'da bazı oyuncuların diğerlerinden farklı olduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor. mesela gündüz seansında aynı skorla galip gelen ryan day, seri inşa ederken çok zorlandı. sıklıkla beyaz topun kontrolünü kaybedip toparlama vuruşları yapmak, zor topları pot yapmak zorunda kaldı. her atışında "ha sıçtı, ha sıçacak" şeklinde tabir edebileceğimiz bir hava hakimdi. ama bu judd trump denilen adam öyle değil. ıstakasına acaip hakim. her hareketinde, her atışında bir ölçü var. satranç hamleleri gibi incelikle dokunmuş, planlanmış bir oyun söz konusu. bir bilgisayar gibi olasılıkları hesaplayan, beyin - göz - el koordinasyonunu sağlayan doğal bir yetenek. diğerleriyle arasındaki fark bariz şekilde belli. yani şu an faal oyuncular arasındaki benzer yeteneğe sahip 3-5 kişiden biri ve en gençleri. muazzam bir potansiyeli var. kendisinden hep beklenen o başarılar, şampiyonluklar bence çok da uzak değil. belki de çıkarıp masaya koyacağı sene bu sene olabilir.

    ve günün programı. rocket nihayet sahnede;

    ronnie o'sullivan - marco fu
    barry hawkins - kyren wilson
  • 3. günün açılış maçında 6-0 gibi sansasyonel bir skora imza atan ronnie o'sullivan, rakibi marco fu'nun hanesine "masters tarihinin bir maçta alınan en az sayısı" gibi bir rekor yazdırarak çeyrek finale çıktı. evet, ne yazık ki fu bu maçta ronnie'nin 649 sayısına sadece 35 sayı ile karşılık verebildi. hatta ilk potunu maçın 5. frame'inde yaptığını da buraya not düşelim. fu için kariyerinin en kötü performanslarından biriydi muhtemelen. bunu aklından çıkarması, ronnie ile bir daha oynarken dizleri titremeden maça çıkması epey zor olacak. herkesin ronnie hayranı olduğu, büyük hevesle maçlarını beklediği bir durumda rocket abimizin 6-0'lık galibiyeti tatmin edici gelebilir ama ben kendi adıma daha çekişmeli oyunlardan, kazananın son topta belli olduğu maçlardan keyif alıyorum. bu bakımdan biraz canım sıkılmadı değil. karşılaşmayla ilgili notlarımızı ronnie'nin %99 gibi insanüstü bir pot yüzdesi ile oynadığını belirterek ve snooker'ın en sevilen oyuncusunun maçını gündüz saatlerine koyan yetkililerin gelmişini geçmişini anarak bitirelim.

    günün ikinci maçında ise rakibi barry hawkins'i 6-4'le eleyerek üst tura çıkan isim kyren wilson oldu.

    bugün oynanacak shaun murphy - ali carter ve john higgins - anthony mcgill maçları ile beraber ilk tur sona erecek. murphy her ne kadar gerek sezon içindeki formu, gerekse de kura avantajından dolayı finalde ronnie'nin rakibi olur gibi görünüyorsa da, ilk etapta büyük turnuvalarda her zaman farklı oynayan ali carter'i geçmesi gerekiyor. higgins - mcgill maçından ise güzel snooker adına umutluyum efenim, izleyelim izlettirelim.
  • dün yani 4. gün oynanan maçlar itibarı ile ilk tur sona erdi. dünkü maçların skorları ise şöyle;

    shaun murphy 6 - 4 ali carter
    john higgins 6 - 4 anthony mcgill

    murphy, beklendiği üzere fazla zorlanmadan ali carter'ı eleyerek çeyrek finale adını yazdırdı. hızlı bir giriş yapıp farkı açan murphy, rakibine fazla şans tanımadı. carter'in toparlanır gibi olduğu 8. ve 9. framelerde biraz oyundan düşme belirtileri gösterse de, öldürücü uzun potları ile galip gelmesini bildi.

    pintiliği tutmuş iki iskoç'un mücadelesi tadında geçen higgins - mcgill maçı ise yarımşar saatlik frameler ile başladı. mcgill'in defansif oyunu ile, seri üretmekte zorluk çeken bir higgins birleşince bol bol kayıpsız vuruş, harika snooker'ler ve çözümler izledik. her ne kadar hoşuma giden bir oyun tarzı olsa da, bir buçuk saat süren 3 frame'den sonrasını izleyemedim.

    bugün oynanmaya başlayacak çeyrek final eşleşmeleri ise şöyle ;

    18 ocak perşembe
    ronnie o'sullivan - mark allen 16:00
    mark williams - kyren wilson 22:00

    19 ocak cuma
    judd trump - shaun murphy 16:00
    john higgins - ryan day 22:00
  • çeyrek finallerin ilk günü büyük bir sürprize sahne oldu ve turnuvanın en büyük favorisi ronnie o'sullivan, mark allen'a 6-1 yenilerek turnuvadan elendi. rakibi karşısında hemen hemen hiç varlık gösteremeyen ronnie, açıkçası pek gününde değildi. marco fu maçındaki ezici üstünlüğü sonrasında sergilemiş olduğu bu performans snooker severleri şaşırttığı gibi, kendisinin de "emeklilik" söylemlerine tekrar başlamasına neden oldu. zira maçtan sonra verdiği röportajda bu minvalde laflar etti. mark allen'ın da ronnie ile yaptığı 7 maçtan 3 galibiyet çıkardığını ve bu galibiyetleri hep büyük turnuvalarda aldığını not düşelim.

    günün diğer maçında ise rakibi karşısında ezilen, eski şampiyonlardan mark williams oldu. ilk tur maçında turnuvanın ağır favorilerinden dünya bir numarası mark selby'yi eleyerek büyük sükse yapan galli oyuncu, kyren wilson karşısında hiçbir şey üretemeyerek 6-1 gibi rahatsız edici bir skorla elendi. temposuz defansif bir oyunla geçen ve küçük serilerin yapıldığı uzun frameler halinde ilerleyen mücadelede fırsatları iyi değerlendiren isim wilson'du. williams ise en basit potlarda bile hata yaparak özellikle ilk seansta alabileceği frameleri elinin tersi ile itti. böyle olunca da evine ve sosyal medya hesaplarının başına dönmek zorunda kaldı.

    ronnie'nin ve selby'nin yokluğu ise turnuvaya devam eden herkesin iştahını kabartıyor olsa gerek. gözler şu andan itibaren, bugün ts 16:00 da başlayacak judd trump - shaun murphy maçında. en zorlu mücadeleye sahne olması beklenen bu çeyrek final eşleşmesinden galip gelenin ise şampiyonlukta favori olacağı kesin.

    akşam seansında ise yarı finale çıkacak son ismin belli olacağı john higgins - ryan day maçı var.
  • mark allen - kyren wilson finali ile devam eden kupa. iyi, akıcı maç oluyor. ikisi de buraları kazanmamış oyuncular. allen ronnie ile higgins'i devirip geldi, wilson ise judd trump'ı geriden gelip eleyerek geldi. 19set oynanıyor. 10'u alan bitirir.

    maç 5-5.

    edit: @accexx düzelti için teşekkürler..
  • mark allen kazandı, güzel oldu. seviyorum bu adamı.
hesabın var mı? giriş yap