• mardin'deki süryani cemaatine ait ibadethanelerin, manastırların, mezarların ve taşınmaz mülklerin kamuya geçirilmesi hadisesi. aralarında mor gabriel manastırı'nın da olduğu taşınmazların bir kısmı diyanete gerisi ise hazineye devredilmiş. kilise ve manastırların mülk edinmesinin yasaklandığı bir dönemde -burada akp öncesi dönemin ayıbı görülmektedir- süryani kiliseleri, manastırları ve mezarlıkları bulundukları köyün tüzel kişiliğine tescil ettirildi. 2014'te mardin'in büyükşehir olmasıyla köy tüzel kişilikleri kaldırıldı ve bünyelerindeki bu manevi değeri yüksek taşınmazlar da kamuya devredildi; süryani cemaatinin itirazı reddedildi. bu vaziyet insan haklarına ve lozan antlaşması'na aykırı bir durum teşkil etmektedir.

    her şeyden önce, ayıptır.

    cemaatin önde gelenleri bu durumu "tarihleri boyunca yaşadıkları en güç hukuki durum" diye tarif etmiş. valilik bünyesindeki tasfiye komisyonu tarafından itirazı reddedilen cemaat dava açmaya hazırlanıyor fakat durum biraz umutsuz, ufukta aihm yolu gözüküyor. çözüm süreci yıllarında işbu taşınmazların süryani cemaatine geri verileceğinin vaadedildiğini hatırlatalım.

    ana akım medyanın her zamanki gibi görmezden geldiği bu vakayı gündeme taşımak ve kamuoyunda bilinç oluşturmak ekşi sözlük yazarlarının elindedir.

    kaynak: 1,2,3.

    edit: ayrıntılı bilgi eklendi.

    edit2: akp'den çok çok önce gayrimüslim vakıfların mal edinmesinin yasaklanması, çaresiz kalan süryanilerin çözüm olarak malları köy tüzel kişiliklerine kaydetmesi, bugün geldiğimiz noktada ise bu tüzel kişiliklerin lağvı ile malların kamuya geçmesi söz konusu. ortada yarım asırlık bir ayıp mevcut, başlığa laf eden bir iki yazar gördüm; eğer troll değillerse başlık önerilerini duymak isteriz.

    edit3: yanlış anlaşılmaya mahal verecek yorumları sildim. umarım cemaat için manevi değer taşıyan bu taşınmazlar hakkında adil karara varılır, zira türkiye'yi türkiye yapan bünyesindeki farklı renklerdir...
  • magdur olanin, basortulu baci degil de "afedersiniz" suryani oldugu icin pek de gundeme gelmeyecek olan durum.
  • - manastırın vakfına el koydular kuryakos. çok üzgünüm.
    + abi "aslında biz suriye'den geldik" mi desek?
  • sözlükte pek de önemsenmemiş üzücü durum.
  • rezillik, aihm'den türkiye kaybeder rezil olduğuyla kalır.
  • bu toprakların en eski halklarından biri süryaniler. göz bebeğimiz gibi bakmamız gerekirken sebebini tam olarak bilmediğim bu uygulamalar hukuki kısmını es geçtim hiç şık kaçmıyor. bu coğrafyanın renkleriyle uğraşmaktan ne zaman vazgeçeceğiz?
  • bir mardin'li olarak beni oldukça üzen durum.
    süryanilerin müslümanlara gösterdiği sonsuz saygının karşılığı bu mu olacaktı?ikiyüzlüyüz. eminim mardin araplarının büyük bir kısmı, bu kararı destekleyecektir.neticede kim oldukları belli. ıhanet edecekler. kapı komşusuna, iş arkadaşına, mahalle esnafına, sıra arkadaşına.sonra yine aynı masalları anlatacaklardır;"biz kardeşiz. mardin medeniyetler, dinler, hoşgörü diyarı diye"
    he babam he.
  • oldukça üzüldüğüm haberdir. bir mardinli olarak gerçekten dünya üzerinde en sevdiğim yerlerin bir kısmı süryanilere aittir. gelgelelim devlet el koymuş-ki nelere el koymadı ki- umarım aihm de bu iş güzellikle çözülür. yoksa efes antik kentinde sünnet düğünü yapanlar mor gabriel'e neler yapmaz. haberlerden medreseye çevrildiğini duyarız artık.
  • inanamadığım olay. devlet vakıf malına nasıl, ne hakla ve hangi gerekçeyle el koyabilir? bu yapılan hukuksuzluk ve zorbalıktır.
  • herkes hakettiğini yaşar. zamanında akp seçmeniydi çoğu.
hesabın var mı? giriş yap