• islamcı kesime göre şöyle okunur:

    ittihat ve terakki firkasina karsi ayaklanma:
    ittihat ve terakki'nin 30 yil boyunca mutlak bir egemenlik kurmus olan ikinci abdülhamid'i "halk seni istemiyor" deyip tahttan indirerek yerine v. mehmet resat'i geçirmesi ile ve muhalif gruplari elimine etmesi ile sonuçlandi :

    ittihat ve terakki' ye bagli subaylarin manastir ve selanik'te isyan cikarmalari üzerine ikinci abdülhamid 23 temmuz 1908'de ii. mesrutiyeti ilan etmisti, anayasanin tekrar yürürlüge girmesi ardindan yapilan seçimlerde ittihat ve terakki' nin adaylari çogunlugu sagladi.

    secimlerin ardindan iktidarda ve özellikle askerler arasinda hizla kadrolasan ittihat ve terakki her geçen gün muhalefet üzerindeki baskilarini artirdi. ittihat ve terakki' nin baskilarina karsi 13 nisan 1909'da 31 mart vakasi gerçeklesti. muhalefet kisa sürede yayildi. ancak ittihatcilarin etkin oldugu selanik'ten gelen mahmut sevket pasa komutasindaki hareket ordusu ayaklanmayi güçlükle de olsa bastirdi. istanbul'da sikiyönetim ilan edildi.

    ittihatcilarin çogunluk oldugu meclis padisahi indirerek yerine v. mehmet resat'i geçirdi. 1876 anayasasi'nda degisiklik yapilarak padisahin yetkileri sinirlandirildi, meclisin yetkileri artirildi. ittihat ve terakki "mesrutiyet, hürriyet..." sloganlarina ragmen giderek padisahtan daha mutlakiyetci bir yönetim olusturdular. 31 mart vakasi bahane edilerek muhalefet hem kanuni yollarla hem de komitaci usullerle sindirildi, tevkif edildi. ahrar firkasi, ittihat-i muhammedi, fedaka-ran-i millet ve heyet-i müttefika-i osmaniye cemiyeti kapatildi. her türlü muhalefet "gerici, irticaci ve halk düsmani" ilan edildi. muhalif gazeteciler faili meçhul cinayetlere kurban gittiler.

    ittihat ve terakki diktasina karsi kurulan hürriyet ve itilaf firkasi ara seçimlerde çogunlugu saglamalarina ragmen 1912 (sopali) seçimlerinden sonra muhalefetin meclise girmeleri engellendi. 23 ocak 1913'teki bab-i ali baskini ile hükümet yeniden degistirilerek 1918'e kadar süren enver pasa, talat pasa ve cemal pasalar'in eliyle fiilen bir oligarsi kurdular. ittihat ve terakki despotizmi osmanli'yi birinci dünya savasi'na sokarak devletin sonunu getirdi.

    http://www.enfal.de/tarih33.htm
  • eski takvim ile 31 mart olan bu vakıa esasen (günümüzde kullandığımız takvim ile) 13 nisan'a tekabul eder.**
  • yakın zamanda tarihçiler tarafından ıcığına cıcığına inilerek tartışılan türk tarihinin enteresan olaylarından

    seyrettiğim ve sonradan okuduğum kadarı ile 31 mart vakası'nın bir yobaz ayaklanması olmadığı, bilakis bizzat ittihat ve terakki'nin düzenlediği, kendi iktidarını kuvvetlendirmek için başka kesimlerin üstüne yıktığı ve hareket ordusu'nun istanbula gelmesi ve abdülhamit'in devrilmesi ile amacını bulduğu bir komplo olduğu iddia edilmektedir.

    benzer komplo teorileri kubilay olayı için de öne sürülmektedir ve fakat atatürk'ün dokunulmazlığı sebebi ile açık yüreklilikle üstüne gidilememektedir.
  • gunumuz tarihleme sistemi ile 13 nisan tarihine gelen ve volkan gazetesi yazarlarından birinin galata koprusu ustunde vurularak oldurulmesiyle baslayan olaylar zinciri. gerci birinci dunya savasının baslangıc tarihini avusturya macaristan imparatorunun vurularak oldurulmesi olarak almak ne kadar dogru ise bu olayın baslangıcınıda bu gazetecinin oldurulmesini almak o kadar dogrudur.

    edit: galata koprusu uzerinde vurulan gazeteci volkan gazetesi yazari degil, serbesti gazetesi yazari. uyarip duzelttigi icin charles maurice de talleyrand a tesekkurler.
  • mesrutiyetin muhafazası icin selanik'ten istanbul'a getirilen avcı taburlarının 13 nisan 1909'da cıkardıgı isyan.rumi takvimine gore 31 mart 1325 'e denk geldiginden 31mart vakası denilmistir. isyanın sonucunda sultan abdulhamid tahttan indirilmistir
  • yakın zaman'da aslında bir grup alkol bağımlısı tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkarılacak vakıadır. gerici bir kalkışma şeklinde ileri sürülmesi yanlıştır.laik bir komplodur. bu olay bugünkü laiklerin büyük dedeleri tarafından önce alkol alınarak ve sonra da dini sembollere bürünülerek ve kinayeli olarak şeriat isteriz diye bağırılarak gerçekleştirilmiştir. yakın zamanda böyle olduğu bilimsel olarak da ispat edilecektir. nitekim menemen olayını 3 5 esrarkeşin yaptığı ispat edilmiştir. zamanla bu da ispat edilecektir.
  • (bkz: 13 nisan 2009)
  • o günle bugün arasinda pek fark yoktur esasında.
    tahti icin herseyi yapabilecek müstebit bir bas.
    iktidar hirsi ile herseyi yapabilecek bir olusum.
    bu iki dönemde de bu iki tarafi birbirne düsürdügüne inandigim dis gucler.
    aman sonumuz benzemesin

    (bkz: hic ibret alinsaydi tekerrür mü ederdi )
  • 15 nisan 1909'da selanik'ten hüseyin hüsnü paşa komutası ve kolağası mustafa kemal'in kurmay başkanlığında yürüyüşüne başlayan; 24 nisan 1909 günü yeşilköy önlerine geldiklerinde ise komutasını mahmut şevket paşa'nın kurmay başkankanlığını ise enver paşa'nın devr aldığı "hareket ordusu"nun bastırdığı isyandır. türk tarihi açısından nedenleri, niçinleri ve nasılları halen tartışılan bir vakadır da aynı zamanda. derviş vahdeti'nin önderliğinde gelişen bir gerici ayaklanması mı? galata köprüsünde suikasta kurban giden ve liberal görüşleri ile tanınan hasan fehmi'nin (arnavut hasan) ardından düzene isyan eden halkın prens sabahhedin desteğiyle çıkardığı bir isyan mı ? yoksa ingiliz ajanlar tarafından tertiplenen provakatif bir olay mı ? ancak; sebep ne olursa olsun bu vaka sonrasında osmanlı devleti yeni bir döneme girecek, harbiye nazırlığına getirilen mahmut şevket paşa ii. abdülhamit'i selanik'e sürdürecek, ayaklanmanın önderleri divan-ı harp'ta yargılanacak, ittihat ve terakki iktidarını perçinleyerek siyasal iklimi osmanlılıktan türkçülüğe kaydıracaktı. aynı zamanda bu olaydan sonra çoğunluğunu arnavut askerlerinin oluşturduğu avcı taburları gibi alaylı akserler de tasviye edilecekti.
hesabın var mı? giriş yap