• bizim gibi krizlerle bogu$mu$ ulkelerde kurdaki acik pozisyon; doviz borclu olmaktir. lakin literaturde her yonden acik kalmi$ olabilirsiniz: dolar alan adam da tl short demektir.

    ayrıca yusuf göz tarafından yazılmış bir kitap: http://www.kitapyurdu.com/…sp?id=446790&sa=43476763
  • vadeli piyasa işlemlerinde fiyat değişikliğinden zarara uğrayabilecek bir alıcı veya satıcı açık pozisyondadır. bir örnek verelim: 7 aralık tarihinde zürih'te bir ay vadeli dolar kuru 1,5 frank olsun. bir kambiyo operatörü, bir ay vade ile 1 milyon dolar satsın. vade tarihine değin dolar kuru 1,7 franga yükselirse, kambiyo operatörünün zararı 200 bin frank tutacaktır.

    doların yükselme olasılığını göze alarak 7 aralık'ta vadeli satış yapan bir kambiyo operatörü açık pozisyondadır. dolar kurunun yükselmesine karşı korunmasızdır. vadeli satış yaparken bir risk altına girmiştir. vadeli piyasada alım veya satım yapanlar, açık pozisyon riskini hedging denilen bir yöntemle önleyebilirler.
  • 2000 ve 2001 krizlerinde türk bankalarının toptan anasını ağlatan etkendir. ha bankalar, yurt dışından düşük faizle borçlanıp iç borçlanma sarmalındaki devleti fonlayarak kolay para kazanmanın tahminlerinden fazla risk taşıdığını düşünmemişler midir? düşünmüşlerdir, ama para tatlı gelmiştir.
  • yusuf göz mahlaslı ex bir hazine traderının(sonrasında bir bankanın aracı kurumunda ceo oluyor) anılarını anlattığı bir kitap. konuya ilgi duyanların 2 günde bitirebileceği bir eserdir.(sadece metrobüste okudum.)

    kitabın tek defosu, yusuf göz'ün deşifre olmamak için biraz kasması ve anılarda fazla detaya girmemesi olarak belirtilebilir. gerçi piyasadaki birisinin kendisini ve çalıştığı ekibi bulmaması çok zor değildir ki, kendisiyle yaşıt günümüz ihtiyarlarıyla çalışıyorsanız "kadet" veya "mühendis" dediğinizde bu ihtiyarlar çok gülerler...

    keşke piyasa duayenleri böyle eski hikayelerini sık sık anlatsa da okusak...
  • 10 dakika once doların ani 5000 tl lik yukselisiyle gecen hafta aldıgım 1000 dolar borcun icime oturmasının ekonomik yansıması...
    (bkz: short position)
  • bir ekonomi terimi. vadeli piyasa işlemlerinde fiyat değişikliğinden zarara uğrayabilecek bir alıcı veya satıcı açık pozisyondadır.
  • (bkz: açık konum)
  • gunluk hayattan ornek verirsek, diyelim ki turkiye'de yasiyorsunuz. gelirlerinizin try cinsinden oldugunu, bankadan $100000 kredi aldiginizi, john'dan $40000 alacaginiz oldugunu varsayalim.

    sizin dolarda acik pozisyonuz: 100000-40000=$60000'dir.

    acik pozisyonuz $60000. bu ayni zamanda sizin kur riskinizdir. gelirleriniz turk lirasi cinsinden oldugu icin, amerikan dolarinin turk lirasi karsisinda degerlenmesi artmasi sizi olumsuz etkileyecektir. acik pozisyon kur riskini beraberinde getirir.

    bu acik pozisyon sonucu olusan kur riskini bertaraf etmek icin

    (bkz: hedging)
    (bkz: forward)
    (bkz: futures)
    (bkz: swap)
    (bkz: opsiyon)
  • özellikle devalüasyon dönemlerinde sıkıntılara yol açabilecek olan pozisyondur. zira bankalar açısından bakıldığında kısaca açık pozisyon döviz cinsinden yükümlülüklerin varlıklardan fazla olmasıdır. yani anlaşılacak bir dilde konuşmak gerekirse örneğin sahip olduğunuz 1 dolara karşılık 2 dolar borç almanız durumunda açık pozisyon oluşur. açık pozisyonun devalüasyon (yani para biriminin diğer paralara göre değer kaybetmesi) sonucunda döviz borcu olanlar basit bir anlatımla zarar ederler, zira bu noktadan sonra kendi para biriminizden sahip olduğunuz varlıkların değeri düşer; bu da toplam varlıklar yükümlülükler pozisyonunuzun kötüleşmesi anlamına gelir. yine örneklemek gerekirse, örneğin veri bir yılın başında 1 tl = 1 $ olsun. ve sizin 100.000 $ borcunuz olsun; bu aynı zamanda borcunuzun 100.000 tl olması anlamına gelir; ancak kurdaki aleyhte bir değişme ya da devalüasyon sonucunda 1 $ = 1,5 tl olduğunda artık borcunuz 150.000 tl haline gelmiştir. bu da özellikle bankacılık sektöründe bilanço hanelerinde kur farkından doğan zarar olarak kaydedilmektedir. 1994 krizi ve 2001 krizi bu anlamda öğretici öğelerle doludur.
  • çok heyecanlanınca abiiii shorta düştük iyi mi şeklinde kullanılan, aldığın döviz kredisini, tl kredi olarak kullandırdığın, geri ödemelerinin tl olucagı ama senin borcunu döviz üzerinden ödemek durumunda olduğun, eline geçecek tüm faizin kur riskine heba edildiği durumlar...
hesabın var mı? giriş yap