• tam bir gerizekali oldugum icin 2 aydir kullandigim aracta bu ozelligin oldugunu gecen haftasonu gittigim 850 kilometrelik yolda farkettim. daha once cruise control 4-5 farkli aracta iyisiyle kotusuyle kullanmistim ama bunu tatmamistim.

    diyelim 150'yle gitmek istiyoruz, 150'de arabamizin cruise control'unu sabitleyip devam ediyoruz. onumuze 148'le giden bir vatandas cikarsa araba aradaki mesafeyi koruyarak 148'le gidiyor. asil olayi bu. onumuzdeki vatandas exit'ten cikti onumuz bosaldi, hop biz yine 150'yiz. harika olay.

    daha harika olani, uzun yolda bu ozelligin oldugunu bildiginiz/dusundugunuz bir arabanin pesine yapismak. o araba da onundekine ayak uyduracagi ve muhtemelen ani bir hareket yapmayacagi icin guzel oluyor. hatta bazen bu sekilde 5-6 arabanin tirtil gibi gittigini cokca goruyorum. trafigin gelecegi budur. puanim 10.
  • 2 yıldan fazla süredir kullandığım sistem. türkiye şartlarında maalesef çok keyif verici olmuyor. makas atan dalyaraklar dolayısıyla e5'te kullanmak çok zor mesela.

    esasında sistem size 5 kademeli takip mesafesi seçeneği sunuyor. yoğun bir trafikte orta seçeneğini kullandığınızda önünüze sürekli başka arabaların kaynaması durumu var. en yakın seçeneğini kullandığınızda da, araya başka bir araç girmesi yine mümkün ve bu durumda sistem ani bir fren yapabiliyor. tabi arkanızdaki aracın da takip mesafesine uymadığını düşünürseniz bu ani frenler pek hoş olmuyor.
    dolayısıyla bir müddet sonra sistemi sürekli gözlem altında tutmaktansa alıştığınız şekilde aracı kendiniz kullanmak daha rahat oluyor.

    ancak trafiğin görece stabil aktığı durumlarda oldukça keyif verici bir sistem.
  • icindeki adaptif kelimesi nedense sinirimi bozdugundan guzel turkcemizle bir alternatif * onereyim dedim, buldugum ornekler "sensorlu" , "aktif" falan. dedim hay aq , en sonunda "takipli" , "mesafeli" falan geldi ama onlar da oz turkce degil. en sonunda iz gudumlu fuzelerden esinlenerek "hizguden" de karar kildim. buna hizgudum ozelligi diyoruz bundan sonra hep beraber.
  • kötü yanı; önünüzde araç yok ise virajları algılayıp fren yapmamasıdır. uzun yol kullanımında dalgınlığa gelip de önünüzde araç yokken viraja yaklaştığınızda otomobil fren yapacak sanmayın.

    frene kendiniz bastığınızda devreden çıkan sistemdir.
  • tipik insanoğlu doyumsuzlugu, daha bugün cruise control araç varken keşke adaptive cruise control olsa dedim. şukela özelliktir.
  • son aracımla birlikte bir süredir kullandığım sistem.

    geçmişte (bkz: #125572537) e5 trafiğine uygun olup olmadığına dair sorular sormuştum.

    şimdi kendim de cevap vereyim:

    *e5 gibi bölünmüş yolda gayet güzel iş görüyor. özellikle akıcı trafikte orta şeride geçip açarsanız tatminkar bir performans alıyorsunuz. 20-25 km gaza frene dokunmadan gittiğim çok oldu. tabi konfor açısından kendi sürüşlerinize göre bazen küçük kusurlar bekleyebilirsiniz(makasçılar baş etken). elbette gerçek bir oto-pilot deneyimi değil.

    *ortalama hızın 20 km altına düştüğü çok aşırı dur kalk yaptığınız trafikte ise önermiyorum. dururken bazen "ulan durmayacak mı" diye tedirgin olup kendinizin de frene basasınız geliyor. kalkarken araca göre değişmekle birlikte güncel araçlar 3 sn içinde kendi kalkıyor. süre geçerse gaz veya resume ile tekrar başlatabiliyorsunuz.

    *hemen her sistemde mesafe ayarı, bir çok araçta da sürüş programı var. ben orta mesafe ayarda kullanıyorum. bazıları için bir tık fazla gelebilir ama bunu ben acil bir durumda ayak frenini kullanmak için süre kalması adına normal buluyorum. bazen bu makul mesafeye deli olup sollayanlar oluyor sonra aynı hizada gitmeye devam ediyoruz. 2 haneli iq'lu olanların trafiğe çıkmasına engel olunmalı.*

    *sistem gaza basarsanız basılı tuttuğunuz sürece devre dışı kalıyor. frene ise dokunduğunuz anda devredışı kalıyor. basılı tutmayı gerekirse öndeki araca yaklaşayım, gazlayarak sollayayım diyen biri için öneririm. sollamak için hızı daha yükseğe set etmenize hiç gerek yok. 80'le giderken gazı kullanarak bir süre 90'la gidersiniz ayağınızı çekince önde araç olup olmamasına bağlı olarak(fren sertliğini etkiler) kendisi tekrar 80'e dönüyor zaten.

    *yakıt tüketimi bu işin en güzel kısmı. sanıyorum yarım litreye varan tasarruf var. diğer yandan fren kullanımında belki daha müsrif olabilir. bunu bilemediğimden balata masrafına olan etkisini de düşünmek lazım. elektrikli veya hibrit arabası olanlar için bu da büyük bir problem olmayabilir.
    ekleme: arka balatalar sanırım daha hızlı tükeniyor. ilk serviste arka balatalar bitmeye yakın uyarısı aldım. forumlarda da buna benzer bir örnek gördüm. sanırım abs pompası üzerinden arka frenlerle frenleme yaptığından arka balatalar daha hızlı tükeniyor.

    *bir iki sefer sistemin hata verdiği ve kendi kendine fren yaptığı yada geçici olarak devredışı kaldığı oldu. çok dik yokuşlu ortamlarda dur kalk trafiği sevmiyor sistem benim aracımda. hatta genel olarak sürekli tam durup kalkan case'lerde hata olmasa da konforsuz tedirgin bir sürüş yaratabiliyor. artık o koşullarda kullanmamayı tercih ediyorum. akan trafikte ise mis gibi çalışıyor.

    özetle: trafiğin çok çok aşırı tıkalı olmadığı her durumda zevkle kullanıyorum. bundan sonra alacağım her araçta da bu özelliği ararım. olmayan aracı tercih etmem sanırım.
  • uzun süredir kullanım deneyimleri sonrasında geliştirilmesi gereken yönleri;

    1) dur kalk sıkışık trafikte, öndeki araç hareket ettiğinde hemen harekete geçmiyor önündeki araç ile mesafe bırakıyor, bu esnada yan şeritten araya girmeye çalışanlar olduğunda o yandan girenleri bazen algılamadığı oluyor ve kaza riski doğuruyor. yandan araç girmese bu sefer öndeki araç ile ara açıldı diye hızlanıyor ama öndeki araç trafikten dolayı durunca bu sefer sert fren yapıyor. öndeki araç kalktığında hemen tepki gösterip arayı çok açmadan ilerlese bu sorun olmayacak.

    2) öndeki aracı farketme mesafesi kısa gibi geliyor. şehirler arası yolda önde trafik durmuş (ışık vb ya da trafikten) siz trafiğin durduğunu görüyorsunuz ama radar henüz görmediği için aynı süratle devam ediyor. farkettiğinde durduracak ama farkettiğinde öndeki araçın hızı sıfır olduğundan sert fren yaparak duruyor daha uzun mesafeden algılamalı.

    3) bazen altında yüksek boşluk olan büyük tekerlekli araçları algılamıyor.

    4) yarı emniyet şeridi, yarı sağ şeritten giden traktör gibi yol kenarından giden yavaş araçları algılamıyor.
  • benim araba, yol kenarındaki tabelaları okuyarak hız sınırları içerisinde kaldığı için virajlarda fren yapma ihtiyacı duymuyor.
    bana göre tek eksiği adının; kırmızı ışık algılayıp durabilen adaptif hız sabitleme olmamasıdır.
    onun dışında mükemmele yakın çalışır, sizi rahat ettirir.

    genel tavsiye : siz gene de ülkemiz sınırları içerisinde şehir içinde aktif etmeyin. şehirlerarası yollarda kullanın.
  • bu zamana kadar kullanmak nasip olmadı. eğer takip mesafesini avrupa standartlarında koruyorsa ilk olarak kullanıcının küfür yemesine sebep olacak, sonrasında araya giren araçlar nedeni ile küfrederek kendisini kapatacaktır zannımca.
  • yeni volvo s 80 lerde de kullanılan fakat iki araç arasına zart diye giren bir araç yüzünden arkadaki aracın hız kazanmasına sebep olan yinede uzun yolda faydalı sistem.
hesabın var mı? giriş yap