• az önce yine bizimkilerin global chati sikip attığı oyundur.

    arkadaş böyle birşey olamaz. albion'da olmaz dedim burdada oldu. ağza alınmayacak küfürlker dönüyor. oyunla alakası yok.

    adamın teki erdoğana küfür sallıyor. öteki "erdoğan osmanlıyı kuruyor" diyor. bir diğeri allah peygamber basıyor küfürü. öteki türklüğe laf ediyor. ulan böylesine tartışma ekşi sözlükte bile dönmüyor belkide.

    oyundayız arkadaş. odun, taş filan toplayıp craft ediyorum. 2-3 kurt kesip keyfini çıkarmaya çalışıyorum oyunun. bi baktım global chat hareketlendi. bakmaz olaydım.

    tabi "seni ne ilgilendirir sana mı küfür ediyorlar" diyebilirsiniz de. arkadaş dışardan bakıldığında bunlarla aynı kefeye koyuluyoruz. bundan birkaç hafta önce cs go'da bir alman takıma denk geldim. 4 tane alman var. sordular neredensin diye. türkiye diyince başladılar "amina koyiyim" bilmemne. dedim gençler ayıptır. başladılar gülmeye. biliyorum amaçları küfüğrleşmek filan değil. ama adamların gözünde türk oyuncu imajı böyle. tıpkı türkiyeye gelen turistlerin fes alıp dönmesi gibi sikko bi olay. arada siz kaynıyorsunuz.
  • diğer rehberler için buraya

    para kazanmanın önemli olduğu oyundur. bu sebeple ikinci rehber olarak gatherı seçiyorum. buyrun başlayalım.

    oyunun başında bize gösterdiği gibi oyundaki kaynakları toplayarak itemler üretiyoruz. yani kullandığımız her item için birileri binbir zorlukla kaynakları topluyor, götürüyor refine ediyor sonra onları iteme çeviriyor. albionun bir videosunun da konusu buydu. "her silahın bir hikayesi vardır." peki o zaman kendi hikayemizi nasıl yazacağız?

    öncelikle oyunda 5 tane kaynak bulunur. bunlar taş, maden, odun, pamuk ve deridir. her haritada 3 kaynak bulunur. bunları haritaları açarak sağ üst köşede görebilirsiniz. belli haritalarda her zaman aynı kaynaklar vardır. örnek vermek gerekirse orman haritalarında odun, deri, taş varken çöl haritalarında maden, deri, pamuk bulunur. karlı haritalarda maden, pamuk ve odun varken bataklıklarda ise deri, odun ve pamuk vardır. son olarak kayalık bölgelerde ise taş, odun ve maden bulunur. istisna olarak avalon ve mist haritalarında her kaynak bulunabilir.

    her haritanın da enchantlı kaynak oranı vardır. bunlar yine haritanın ekranında (n tuşuna basın yada ana haritadan haritaya tıklayın.) sağ üstünde 3 tane renkli karo yanında yazar. bu oran black zoneda o haritanın territory seviyesine yada merkezdeki avalona yakınlığına göre değişir. avalona yakın haritalarda bu oran %30 civardır.

    ön bilgilerden sonra gelelim kaynak toplamaya. şimdi ilk etapta üzerimize bir gather seti alıyoruz. bu set bizim toplama oranımızı arttırıyor. çantamıza da gideceğimiz haritalarda olan tüm kaynakları toplamak için gerekli olan gather aletlerini alıyoruz. taş hariç onu sonda açıklayacağım. asla ama asla tek bir kaynak toplamaya çalışmayın. her kaynak değerlidir. gördüğünüz her kaynağı toplamanız lazım. yanımıza pork pie alıyoruz hem toplama oranımızı hem de ağırlığımızı azaltıyor ve toplamaya girişiyoruz. ilk etapta gather setiniz bulunduğunuz şehirde yada 1 yanındaki şehirde bonusu olan bir kaynak olabilir. bu topladıklarımızı oralarda işleyeceğiz çünkü. bu bonusları ise şehirlere tıklayarak sağda görebiliriz. yazmak gerekirse;

    martlock: deri
    bridgewatch: taş
    lymhurst:pamuk
    fort sterling: odun
    thetfort: maden

    eğer martlocktaysanız deri yada maden seti alıp onun daha hızlı kasılmasını sağlayabilirsiniz. çünkü martlock ile thetfort komşu. bridgewatch da komşu ama taşa ayrı geleceğiz.

    toplarken toplayabileceğiniz kaynağı yada bir altını toplayın. t5 tool kullanarak düz t6 toplarsınız ancak çok yavaş toplar dolayısı ile verimli seviye atlayamazsınız.

    t4 isek t4 ve t3 toplayacağız. t5 isek t5leri ve enchantlı t4leri, t6 isek t6 ve enchantlı t5leri toplayacağız. t7 ve t8 olduktan sonra ise t4, t5, t6 larda sadece enchantlıları toplayın t7 ve t8 lerde ise düz ve enchantlı olanları da toplayın. düz t4, t5 ve t6 pek değerli değil t7 ve t8 toplama imkanınız varsa onlarla vakit harcamayın. ancak canınız sıkılıyorsa, refine seviyesi kasacaksanız yada üst tier kaynakları refine için toplayın.

    kaynakları topladıkça gather specleri kasılmaya ve seviye almaya başlayacaktır. seviye aldıkça toplama hızınız ve toplama miktarınız artar. t4 toplamaya başladınız diyelim t4 gather yaparken hem t4 speci hem de t5 açma speci kasılır. t5 açma speci dolduğunda t5 kaynak toplayabilir ve t5 set ve tool kullanabilirsiniz. ondan sonra ise her t5 topladığınızda t5 speci kasılır ve t6 açma speci kasılmaya başlar. yani önce bir speci açmak sonra ise seviye kasmak gerekiyor.

    learning puanlarınızı sadece gather ve crafta harcamanız gerektiğini unutmayın. bu puanları harcarkende planlı harcayın. her zaman topladığınız en yüksek tierlere harcayın. önce t7 ve t8 daha sonra ise diğer tierleri fullemeye çalışın. sakın önce t4 fulleyeyim sonra t5 e geçeyim demeyin. amacınız öncelikle tüm kaynakları tüm seviyelerde toplayabilmek olmalı. taş hariç anlatacam az sabır.

    istediğimiz kadar topladık bunları şimdi ne yapacağız. tabi ki bonus olan şehire götürüp refine edeceğiz. burada dikkat etmeniz gereken ise t3 kaynak refine ederken t2 kaynağa ihtiyacınız var. t4 için t3'e t5 için t4 şeklinde gidiyor. tier arttıkça gereken alt tier kaynak miktarı azalıyor. yine enchantlı kaynaklar içinde bir seviye aşağıdaki aynı enchant oranına sahip kaynak lazım. bunlara bakın ve çantanıza ona göre bir ayar çekin. t2 t3 ve t4 kaynakları toplamak için vakit harcamayın bence direk marketten satın alın.

    refine olayının da specleri bulunuyor. bu specler kasıldıkça refine ederken kullanılan focus miktarı düşüyor. her tier az da olsa diğer tierlerinde ihtiyacını düşürüyor. enchantlı kaynaklar ise daha fazla refine fame veriyor. eğer doğru şehirde ve focus kullanıyorsanız %60'a yakın bir geri dönüş oranı elde ediyorsunuz. örnek şöyle oluyor:

    diyelim 100 deriniz var martlocktasınız ve focus bastınız 100 işlenmiş deri çantanıza düşüyor 60 ham deri kenarda kalıyor. o 60 ham deriyi de focusla basıyorsunuz. 60 çantanıza ekleniyor 160 oluyor. 36 ham deri kalıyor. bu şekilde basarak 100 ham deriden 200 e yakın işlenmiş deri alıyorsunuz. güzel dimi? focus basmazsanız eğer doğru şehirde alacağınız bonus yanlış hatırlamıyorsam %30 civarı. başka bir şehirde yapıyorsanız da %15 civarı düz refine bonusu alırsınız. başka şehirde focus kullanırsanız da %40 civarı olur. ekstra olarak black zonelarda hideoutların ve haritaların da farklı bonusları olur. ama en yüksek oran her zaman focusla %60 civardır.

    peki hangi kaynakları focussuz refine edeceksiniz? t7 ye kadar düz olanlara focus kullanmayın. t4.1 t4.2 t5.1 ve t6.1 lere de başlarda kullanmayabilirsiniz. ancak +3 enchantlar ve 6.2 ve t7 ve t8 kaynakların her türü değerlidir. t5.2 ise duruma göre değişir. o size kalmış. bu focus kullanma işine en son değineceğim.

    refine işinde son olarak zaman zaman bazı kaynaklara günlük bonuslar gelir. activities sekmesinden o günün bonusunu görebilirsiniz. böylece daha fazla fame alırsınız.

    craft olayında ise ne craftlayacağınız size kalmış. yine refine olayında olduğu gibi her şehirde farklı itemlerin bonusu var. aşağı yukarı her itemin piyasası vardır bu arada. market fiyatlarına ve satış adedine marketlerden bakabilirsiniz. illa ki bir şeyler diğerlerine göre daha fazla kar getirecektir ama bu her zaman değişkendir ve ciddi bir araştırma gerektirir. kimi zaman karı yüksek olan itemleri herkes craftlarsa karlılıkları azalır. market fiyatlarını takip edin ara ara.

    aynı grup itemleri craftlamak o grup içerisindeki diğer itemleri craftlarken gereken focus bedelini düşürür. o sebeple bir gruba odaklanmak mantıklıdır. ama tabi farklı itemleri fullemekte duruma ve karlılık oranına göre mantıklı olabilir. ben tek gruba odaklanıyorum. yine bu craft olayının da specleri kasıldıkça hem focus bedeli hem de itemlerin kalite oranları artar. masterpiece denk getirirseniz süper olur. hele 8.3 masterpiece gelirse offffff. 8.3'ü 20m olan itemin masterpiece olanı 120m olabiliyor. dedik ya başta her silahın bir hikayesi var diye. 8.3 masterpiece shoes of tenacity basan adamın hikayesinde ki mutluluk çok az şeyde vardır. (gerçi artık 4 enchantta var ama neyse)

    yalnız bu itemlerin bazılarını basabilmeniz için bazı artifactlara ihtiyacınız var. mesela kumaş robelerde cleric ve mage sadece kumaşla basılırken, fiend, druid ve purity artifact ile yapılır. bunları marketten buy orderla alabilirsiniz ya da dungeonlardan düştükçe saklayabilirsiniz. bir diğer yol ise relic, soul gibi itemleri artifact foundry de kumara basmak ve bu itemleri düşürmeye çalışmak. bunlar genelde değerli olduklarından focus basmanız gerekir. o sebeple önce düz itemleri basıp focus bedelini mümkün olduğunca aşağı çekmeniz işinizi kolaylaştırır.

    yine artifactsız itemleri black markete götürüp satarsanız şehir marketine satmaktan daha fazla kar elde edersiniz.

    peki gelelim artık taş olayına. taş oyunun başında en değerli kaynakmış. fakat şu an en değersiz kaynak. çünkü taşla sadece bina yapılabiliyor enchantlı olanlarla da sanırım bu binaları yıkmak için gereken demolition hammer yapılıyor. dolayısıyla toplayanı zamanında çok ama şu an piyasası yok bu sebeple değersiz. ancak zamanla bir güncelleme gelirse ya da taşla yapılacak birşeyler çıkarırlarsa tekrar canlanabilir. şu gün itibari ile diğer kaynakları kasmak daha mantıklı.

    focus olayına da bir değinelim. neye ne kadar focus kullanacağınızı topladığınız kaynak miktarı belirler. ilk başta focus bedeli yüksek olacağından başlarda pek kullanamazsınız ama düştükçe bu işi bir sıraya koyabilirsiniz. mesela 30.000 biriktiğinde önce refine edip. bir 30.000 biriktiğinde de refine ettiklerinizi craftlayabilirsiniz. ya da ben sadece refine edip satacağım craftla uğraşmayacağım da diyebilirsiniz. yine aynı şekilde ben refine edilmiş kaynakları marketten alıp focusla craftlayacağım demek de bir seçenek. bu size kalmış.

    bu focus harcama konusu sizin amacınıza göre değişir. eğer paraya ihtiyacınız varsa tabiki başlarda focus kullanmayacaksınız. ne olursa olsun birşeyler yapıp satacaksınız ki parayı kullanıp durumunuzu iyileştirebilin. ama paranız vardır daha da kar etmek istiyorsunuzdur beklersiniz. sadece doğru bonusu olan şehirde yapın zarar etmezsiniz.

    craftladığınız itemleri craftladığınız istasyonlarda study yaparak bu eşyalardan ekstra fame alırsınız ancak unutmayın bu işlem eşyayı yok eder. para kazanmak istiyorsanız dikkat edin. hızlı seviye kasmak için kullanılabilir. ancak t5 craftlayabiliyorsanız t4 study yapamazsınız.

    yine refine ve craft yaparken potato salad yemeyi unutmayın. bu hem hızınızı hem de eşya kalitesini arttırır ama süresi 2 dakikadır dikkat. 30 dakika değil. t7 midwater octopus salad ise eşyanın kalitesini daha çok arttırır +3 enchantlı itemlerde yada yüksek tierlerde kullanabilirsiniz. sakın craftlyacağınız iteme uygun türde ve seviyede craft kitaplarını da çantanıza almayı unutmayın. bunlarda dolduğunda markette satıp ekstra kar elde edersiniz.

    enchant 4 kaynaklar ise haritalarda gözükür. şu an çok değerliler ve onları tek toplamanız çok zor. toplanabilir oldukları anda birileri onları toplamak için illa grup olarak geliyor. zaten enchant 4 toplayabiliyorsanız bu rehberlede çok işini yoktur.

    son olarak gather ve craft işi başlarda pek para getirmez zamanla yüksek tierler topladıkça ve seviyeleriniz arttıkça para kazanmaya başlarsınız. bu albionda her etkinlik için böyledir. hemen büyük paralar kazanmayı beklemeyin. zamanla emek verdikçe işler rayına oturacaktır az sabır gösterin.

    edit: hideout içinde craft yaparsanız şehirlerden daha fazla geri dönüş oranı elde edersiniz. hideoutun bulunduğu haritanın quality seviyesi artarsa bu oranda artar. mesela q5 bir haritada yaptığınız focussuz crafttan şehirde focusla yaptığınız kadar geri dönüş oranı alırsınız.

    ayrıca nisan 2024'te gelecek yama ile territorylere duvar inşa edilebilecek. bu da taşın tekrar değerlenmesi demek. artık taşlara da ağırlık verebilirsiniz.
  • edit: entry sonuna detaylı rehberleri yazdıkça ekliyorum.

    yaklaşık 1 yıldır oynadığım oyun. bu sebeple bazı tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. hem yeni başlayan hem de başlamayı düşünenler için faydalı olacağı kanaatindeyim.

    önce oyun mantığından kısa kısa bahsedeyim. bu oyunda kullanılan itemlerin %95'i oyuncular tarafından üretilir. moblardan düşen itemleri bile oyuncular yaparlar. o sebeple oyunun ekonomisi arz-talebe göre şekillenir. bir item piyasada azsa fiyatı artar bu da oyuncuları o itemi craftlamaya yöneltir. peki bu itemler oyunda neden birikmiyor. çünkü oyunda öldüğünüzde üzerinizdeki itemlerin bir kısmı yok olur. dolayısıyla oyunda item ihtiyacı bitmez.

    craft yaparken focus puanı önemlidir. premium aldıktan sonra gelmeye başlar. focus kullanarak craft yapmanız malzemelerinizin bir kısmını geri kazanmanızı sağlar. bu puan günlük 10.000 gelir ve en fazla 30.000 e kadar birikir. ürettiğiniz item veya refine etme seviyeniz ne kadar yüksek ise o kadar az focus harcar ve daha çok üretim yapabilirsiniz. örnek vermek gerekirse 1 yemek için en başta 1000 focus gerekirken tüm speclerini kasarsanız 100-125 arası gerekecektir. bu da başa göre karınızı 10 kata yakın arttıracaktır. bunu çoğu oyuncu kavrayamıyor. mesela odunu işler kereste elde edersiniz. ama odun keresteden daha pahalıdır. ama odunu focusla işleyip kereste yaparsanız kar edersiniz. focussuz zarar edersiniz sadece fame kasmış olursunuz.

    itemler gruplar halindedir. zırh, ayakkabı ve kafalıklar kumaş, deri ve metal olarak 3 sınıftır. silahlar ise bow, crossbow, sword, spear, staff vs gibi farklı sınıflara ayrılır. her sınıfta yaklaşık 7-9 item bulunur. o sınıfa ait her silah speci diğerlerine de item power sağlar. örnek vermek gerekirse lightcross bow speci lcb için her seviyede 2 ip sağlarken diğer crossbowlara 0.1 item power verir. bir silahtan yada kıyafetten maksimum verimi almak için o sınıfa ait tüm itemleri fullemeniz lazım.

    oyunda gücünüzü item power gösterir ancak bu genel bir rakamdır. kullandığınız itemlere ve oyunculuğunuza göre karşılaşmalarda alacağınız sonuç değişir. ancak item power farkı arttıkça bu sonuç yüksek ip lehine değişmektedir. 1200 ile 1100 arası fark azken 1400 ile 1100 arası fark gerçekten çok fazladır ama yinede duruma göre değişebilir. o sebeple kullandığınız itemlerin speclerini maksimum yapmak önemlidir. ip en fazla silahtan sonra zırhtan sonra kafalık ve ayakkabıdan en son ise offhandden gelir.

    oyunda haritaların da seviyeleri bulunur. haritanın seviyesi arttıkça çıkan kaynak ve mobların seviyesi de yükselir. bir haritanın seviyesi ne ise en yüksek o seviyeye ait kaynaklar bulunur. en düşük ise 2 seviye altı vardır. yani t8 haritada t8,7 ve t6 kaynaklar bulunurken t5 haritada t5,4 ve t3 kaynaklar vardır.

    guildler bu oyunun olmazsa olmazıdır. her zaman için oyundan zevk almak istiyorsanız bir guilde girmeniz gerekir. beraber oynamak bu oyundaki gelişiminizi ve kazandığınız parayı arttırır.

    oyun içinde kazandığınız paraya silver denilir, gerçek para ile gold satılmaktadır. goldu silver ile de alabilirsiniz illa para yatırmanıza gerek yok. şu yazıyı yazdığım tarihte günde birkaç saat ayırararak yeterli silver kasabilirsiniz ancak silver-gold kuru oyundaki silver miktarına bağlı olarak değişir. mesela premiumu da silverla alabilirsiniz geçen sene 1 aylık premium 8.8m silverken 2 ay önce 12m di şu an ise 16m. bu rakam düşebilir de daha da artabilir de. oyun kesinlikle p2w değil bu arada. evet para vererek silver alırsınız ancak para vermeden de aynı seviyeye gelirsiniz. ciddi bir fark yaratmak için de çok ciddi paralar yatırmanız gerekir. oyunun birçok contenti denge üstüne kuruludur. ben elime en pahalı silahları alayım ölümsüz olayım diye birşey yok. siz 200m lik setle tek çıkarsınız. karşısınıza 10 tane 50k lık seti olan çöpçüler gelir sizi keser. p2w konusunda içiniz rahat olsun.

    yardımcı siteler vardır ancak market fiyatları için bu sitelere pek güvenmeyin. çünkü oyun içinde bilgilere dışarıdan erişim mümkün değil. dolayısıyla sitelerdeki itemlerin fiyatları güncel olmuyor genelde. ayrı yazılımlar kullanmanız lazım.

    uğraştığınız bir işin en başta getirisi pek olmaz. ancak inatla bir yol takip ederseniz karınız istediğiniz seviyeye gelecektir. en başta yapılan hata genellikle her işi yapmaya çalışmak oluyor. kendinize en başta 2 yol seçmeniz hatta gather olayını bence kesinlikle seçmeniz lazım.

    ufak tüyolar vermek gerekirse;

    -öncelikle oyunda görev, level sistemi vs bulunmuyor başta ne yapacağınıza karar vermek bu bakımdan zor ama youtubede bir çok başlangıç videosu bulunuyor bunlara bakabilirsiniz.

    -oyunda başta tek başınıza kalacaksınız bu sebeple premium parası kasmak için bir yada iki yola kendinizi vermeniz lazım. oyun başında herşeyi yapmaya çalışmayın. solo zindan, nonlethal corrupted dungeon ve gather, fishingi başta yapmanızı tavsiye ederim.

    -gather yaparken tüm toplama itemleri çantanızda olsun. ayrıca toplayacağınız seviyeye ait boş gather kitaplarını da alın. topladıkça dolacaklardır ve markette satarsınız. sadece tek bir kaynağı toplamaya çalışmayın gördüğünüz her kaynağı toplayın. eğer üzerinizde gather seti varsa daha çok toplarsınız. pork pie yemeniz de toplama oranınızı yükseltir.

    -learning puanlarınızı daima gathera harcayın.

    -topladığınız kaynakları farklı şehirlerde malzemeye çevirmeniz lazım her şehrin farklı bir kaynak bonusu var. bu sayede daha fazla kar edersiniz. aşağıya yazayım:
    martlock: deri
    bridgewatch: taş
    lymhurst: pamuk
    fort sterling: odun
    thetfort: maden

    - topladığınız ve refine ettiğiniz kaynakları birşeylere craftlayabilirsiniz. yine her item farklı şehirlerde craftlanıyor. ana haritadan şehir haritasına tıklarsanız bonusları görürsünüz. çoğu eşyanın piyasası vardır. elinizde pek kalmazlar. amacınız bir grup eşyayı kasmak olsun. marketten hangi eşyanın günde kaç tane satıldığını görebilirsiniz.

    -balıkçılık yapacaksanız çantanızda t8 boş fisherman's journal olsun. her balık tuttuğunuzda dolar ve 120-150k arasına dolusu satılır. tuttuğunuz balıkları (t7 ve t8 olanlar hariç) butcherda chopped fish yapıp cook stationlarda seaweedlerle beraber basic fish souce yapıp markette satabilirsiniz. t3 fish bait ve pork pie yemeyi unutmayın. avalon oltalar daha fazla balık verirler unutmayın.

    - oyunda bir guilde girmeniz gerekiyor. guildler kesinlikle rehberlik, yardım konusunda gerekli. başta bir guilde girip yardım alın. bu konuda daha sonra geliştikçe farklı guildlere girmeniz kolaylaşacaktır.

    -oyunun en kalabalık guildleri archlar. ilk başta girebilirsiniz ama arch guildleri sivrisinek gibidir. birçok haritayı tutarlar ama kalabalık olduklarından kimseye birşey kalmaz. 10m civarı pvp fame kastıktan sonra muhakkak düzgün bir guilde girin. kendisine saygısı olan adam arch olarak kalmaz bunu net söyleyebilirim. örnek vermek gerekirse sağlam guildler az ama öz oyuncu mantığı ile çalışır. setinizin güçlü olması, yeteneklerinizin kasılmış olmasını ve en önemlisi tecrübe isterler. archlarda kalarak birşey elde edemezsiniz.

    - türklerle oynamamanızı şiddetle tavsiye ederim. oyundaki türkler ya toxic, ya dolandırıcı ya da kan emicidir. oyun mantığını bile kavrayamamış insanlardır çoğusu.

    - hce ilerisi için garanti ve güzel bir yoldur. parayla alınan haritalarda mob kesersiniz fame ve para alırsınız. önemli bir miktar yatırım ve fame gerekir ama seviye 12 üstü haritaların getirisi iyidir ve en önemlisi güvenlidir. setiniz en yüksek seviyede olmalıdır. muhakkak hce rehberleri izleyin. oynayacağınız rolü öğrenin. hce de en güzeli tank oynamaktır ama haritaları nasıl dönmeniz gerektiğini ayrıntısı ile bilmelisinizdir. o yüzden tank öğrenmesi zordur. ama vaktiniz varsa halledilir.

    - premium aldıktan sonra ada alabilirsiniz. adada birçok farklı para kazanma yolu var. en kötü tarlalarınızı ekerek ürünleri satarsanız günlük 100-500k arası para cebinize kalır. tabi ki bu seviyenize göre değişir. ama adadan para kazanmak uzun bir iştir. ya da adaya ev kurup işçilerle doldurabilirsiniz ama bunun içinde ciddi bir yatırım yapmanız ve işçilerden gelen ürünleri focus kullanarak kullanmanız gerekir. aksi takdirde kar elde edemezsiniz.

    oyunda yapabileceklerinizi de kabaca yazayım;
    gather,craft
    solo dungeon
    group dungeon
    static dungeon
    road of avalon chest, pve, gather, solo, group dungeon
    corrupted dungeon
    hellgate 2v2 5v5 10v10
    open world (pve, chest, orb, vortex)
    faction warfare
    conquer challenge
    mist (gather, pve, chest, open world)
    arena
    cristal arena
    hce
    taşımacılık
    black market
    essence farm
    gank
    zvz
    small scale fight
    tarla ekme
    hayvan yetiştirme

    sorunuz olursa buradan bana sorabilirsiniz. yardımcı olmaya çalışırım.

    edit: bugün bayağı mesaj aldım. açıkçası bu kadar oynayan olduğunu bilmiyordum. bu sebeple detaylı yazılar yazmaya çalışacağım. yazdıklarımı bu entrye ekleyeceğim. takip edebilirsiniz. görüşlerinize ve sorularınıza açığım. oyun hakkında güncel türkçe kaynak malesef az o sebeple elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

    balıkçılık rehberi
    gather ve craft rehberi
    genel oyun ekonomisi
    solo zindan rehberi
    guild, zvz rehberi
  • diğer rehberler için buraya

    ilk detaylı rehber yazımı oyunda gelişmemi sağlayan balıkçılık konusuna ayırmak istediğim oyundur.

    balıkçılık oyundaki hem zevkli hem de belli bir süre sonra sıkıcı hale gelen aktivitelerden biri. öncelikle şunu söyleyeyim ben oyunda ekonomimi balıkçılık ile kurdum ve ilk premiumumu balıkçılık ile aldım. aslında mantığı çok basit su gördüğün yere oltanı at balıkları tut ve sat. su olan her haritada bu işi yapabilirsiniz. benim tercihim olma sebebi t5 safe zonede karakterimi bırakıyordum işte yada dışarıda uygun olduğumda telefondan girip tutup çıkıyordum. gün içerisinde böyle böyle yeri geliyor 1.5-2m para kazanabiliyordum. peki o zaman gelelim detaylara.

    öncelikle t3 olta ile başlıyoruz. balıkçılık seviyemizi t4 yaptıktan sonra t4 balıkçı setimizi ve t4 avalon oltamızı (avalonian fishing rod) alıyoruz. neden böyle yapıyoruz. çünkü balıkçı seti bize ekstra gathering yield yani toplama oranı kazandırıyor. dolayısıyla daha fazla balık topluyoruz bu sayede.

    yine aynı şekilde oltamızı düz değil avalon alıyoruz ki onun toplama bonusunu da kullanabilelim. evet biliyorum avalon oltalar çok pahalı ama emin olun masrafını kısa sürede çıkarıyor.

    faction bayrağını çekiyoruz ki bir yandan faction puanı da kasılsın.

    yanımıza t3 fishing bait alıyoruz ve balık tutarken bunu yiyoruz. bu yemin 1 tanesi 10 defa balık tutma hızınızı arttırır. 10 taneden sonra 1 tane daha yemeniz gerekir.

    çantamıza boş t8 fisherman's journal alıyoruz. her balık tuttuğumuzda yavaş yavaş doluyor. bunların boşu 30k dolusu 120-150k civarına satılıyor.

    elimize silah alabiliriz gather aletleri çantada olsada kullanılabilirler.

    son olarak ise pork pie yiyoruz ve gathering yield oranımız biraz daha artıyor. artık hazırız. burada küçük bir tüyo vereyim tuttuğunuz balıkları yerseniz balıkçılık için size fame verir ve kısa sürede level atlayabilirsiniz.

    şimdi seviyemize uygun bölgeye gidiyoruz. suya oltayı attığımızda balık gelirse bir mini oyun başlıyor. balık simgesini sona getirmeye başlıyoruz. burada püf nokta eğer yukarıdaki oku balık simgesinin arkasında tutarsanız daha hızlı tutarsınız. diğer püf noktalar ise eğer balık simgesi yavaş ilerliyor ve siz tıklamayı bıraktığınızda geri gelmiyorsa odun yada taş tutmuşsunuzdur boşuna uğraşmayın.

    yine ileri seviyelerde bir bölgeye oltayı attığınızda seviyenize bağlı olarak 5 10 saniye içerisinde balık gelmiyorsa orada balık yoktur. evet her suda balık çıkıyor ama suyun belli bölgelerinde bir süre sonra balık bitiyor. bunu dışarıdan anlamak mümkün değil. anca olta atarak anlarsınız. bir bölge belirleyin ve hafif sağına hafif soluna ilerisine vs oltanızı atın. eğer balık gelmiyorsa yarım ekran kayın aynı yolu takip edin. eğer bir bölge seri balık atıyorsa orası bitene kadar tutun. balığın bol olduğu bölgeler sabit. zamanla nereleri olduğunu kavrarsınız.

    balıkları tuttuk peki şimdi ne yapıcaz? t7 ve t8 balıklar haricindekileri butcher istasyonlarında chopped fish yapıyoruz. eğer premiumumuz yoksa. çantamızda ki seaweedler ile beraber cook stationlarda bu parçaları basic fish souce yapıp markette satıyoruz. dolu kitapları da markette satıyoruz ve tertemiz paramızı alıyoruz.

    peki ama bunları kim alıyor? bunlar ne işe yarıyor?
    basic fish souce ile enchantlı yani artılı yemekler yapılıyor. hani pork pie aldık ya onun +1 +2 ve +3 olanları var. tüm yemeklerin de öyle. basic olan sos ile +1 olan yapılır ve en çok piyasası olan odur. eğer premium varsa marketten yemek malzemeleri alır ve bu soslarla focus kullanıp yemek yaparsanız karınız artacaktır. ancak focus kullanmazsanız zarar edersiniz. yemek yapacaksanız herhangi bir şehirde yapabilirsiniz. (caerleonda yemek bonusu daha fazladır ama orası red zone. yolda gank yeme ihtimaliniz yüksek. onu yemek rehberinde anlatırım.) adanızda yaparsanız bonus alamazsınız zarar edersiniz.

    kitaplar ise adalara kurulan evlere koyulabilen işçilere veriliyor. t8 kitabı t8 işçiye verdiğinde 22 saat sonra size balık getiriyor. kitabın bedeli 150k ve oda aşağı yukarı 140-170k lık balık getiriyor. peki ama kar nerede? işte o gelen balıkları yine focusla yemek yaparsanız 150klık balıktan 200 220k lık yemek çıkarıyorsunuz.

    ne kadar kazanabilirsiniz onu da yazayım. t8 balıkçıyken t5 bölgede 1.5 saatte 2 kitap doldurursunuz yaklaşık 250-300 arası fish souce yaparsınız. focussuz 1-1.5m civarı kazanırsınız. focus ile de 2-2.3m civarı yapar aşağı yukarı.

    black zonede ise haritanın seviyesine bağlı olarak karınız daha yüksek olur ancak burada balıkçılığın şöyle bir dezavantajı var. balık tutma yeriniz sabit olduğu için eğer biri sizi görürse sizi orada basabilir ve kesebilir. çünkü balıkçısınız ve su kenarında olacağınız belli ve en kötüsü balığı tutarken uzun süre binekten iniyorsunuz. mini oyuna odaklandığınız için de ekranın yanlarına dikkatiniz azalıyor. o sebeple ben pek black zone olayına girmedim. premiumdan sonra başka yollara kaydım. red zonea ise hiç girmeyin. adam yanınızdan mavi geçer gider pk açar gelir keser. red zone tam kahpelik yeridir aman diyim. belki avalonlara girebilirsiniz. görülürseniz başka haritaya kaçarsınız.

    gerçi son mist güncellemesi ile mistlerde de tutulabilir ama risk az olsa da yine de var. riskin olduğu yerlere avalon olta götürmeyin üzülürsünüz.

    premium aldıktan sonra hangi yoldan gideceğinizi siz seçersiniz. son olarak peki t7 ve t8 balıklar ne olacak? t8 balıklar yemek olarak kullanılır direk markete satabilirsiniz. t7 balıklardan ise özel yemekler yapılır. bunların bonusları fazla ve çeşitlidir. yine focus kullanarak bunlardan yemek yaparsanız kar edersiniz. asıl para bu t7 balıklarda ama tutmak zordur.

    iyi oyunlar dilerim.
  • oyun için en detaylı bilgiyi link 'ten alınabilir. *

    oyunu biraz anlatmak gerekirse,

    ultima online temeli almış, open world yani her yere girip çıkabildiğimiz bir dünya üzerinde geçiyor. çağ olarak yine orta çağ avrupası dönemlerinde geçiyor. bu açıdan standart bir mediaval age mmo gibi. oyun içindeki ekonomi ise tamamen oyuncular tarafından yönetiliyor, yani hazır bir şey satın alma yok. herkes craft edilen eşyaları kullanacak.

    ultima online ile ortak olarak:
    -izometrik görüş açısı
    -ev sistemi
    -karakter yetenekleri sınırsız (yani class yok)
    -looting (ölünce cesette ne var ne yok alınabiliyor)
    -guild sistemi
    -faction sistemi

    ultima online'ın en güzel yanlarını almış diyebilirim, bunlara ek olarak

    -skill sistemi için path of exile benzeri bir destiny board yapmışlar. https://albiononline.com/en/#character
    -wow'daki gibi at üstünde savaşmıyorsunuz
    -giydiğiniz zırhlara ve kullandığınız silahlara göre archer-mage-warrior ya da türevleri veya kombinasyonları olabiliyorsunuz.
    -ölünce eşyaların durabilitysi %33 düşüyor, yani sürekli bir craft döngüsü oluşturmak istemişler.
    -yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 çeşit zone var, bunlar world of warcraft'daki zone yapısına benziyor.
    -şehirler guildler tarafından yönetilecek, yani şehirlerde sürekli bir kuşatma olma durumu olabilir.
    -her şehrin bankası ve auction house veya marketi birbirinden bağımsız.
    -şehire sahip olan grup, şehirde yapılan işlerden, şehirdeki evlerden vergi alıyor.

    peki bu oyun p2w olacak mı? şu an 2. alpha tesitine gireceğiz yaklaşık 3 gün sonra. 1. alphada oyun içindeki döviz olan "silver" gerçek para ile alınan "gold" ile bir değişim yapılabiliyordu. örneğin bir aa satın almak 120000 silver iken 12000 gold ile bunu alabiliyorduk. 2. alpha ile bunu ortadan kaldırdılar, gold ile sadece vanity yani oyunda size sadece görünüm bazında farklılık sağlayacak eşyalar satın alınabilecek ve "premium" status alabileceksiniz. peki nedir bu premium status? henüz net bir açıklama yapılmadı fakat daha hızlı mineral/odun/deri/taş toprak toplamaya faydası olacağı söyleniyor. bu durumda oyun p2w olur mu? çok ta olmaz zira silver ile de gold değiş tokuşu yapılabilecek oyuncular arasında, bu durumda hiç para harcamadan da premium durumuna bir oyuncu geçebilecek.

    şahsi kanaatim oyun çok güzel olacak, herşeyden önce tek server olması çok güzel olmuş. ping testleri yapmışlar bi sıkıntı olmadığını söylediler ve işin güzel yanı öyle bir durum olsa bile server hollanda da olacağı için amerika (na ve sa) ve uzak doğu (sea) ülkeleri düşünsün, bizim için bir sıkıntı olmayacak. yapan ekip alman, bu açıdan disiplinli bir yol haritaları var ve vaadlerini gerçekleştiriyorlar. şu ana kadar forumlarına 22000 kişi üye olmuş, ortalama bunun 4te 1i founder yani destekçi olsa yaklaşık olarak 2 milyon dolar gibi bir bütçe toplamış olduklarını düşünüyorum, bu oyunun sürdürülebilirliği açısından çok önemli.

    ben kendim 50$ değerindeki epic founder pack aldım, bu paket ile alpha erişimi, closed beta erişimi, oyun içinde 5000 gold, founder sertifikası ve avatarımda gümüş zeytin dalı olması gibi hediyeler kazandım. dediğim gibi 3 gün sonra alpha test başlayacak, eğer uo türevi yeni soluklu bir oyun arıyorsanız kesinlikle desteklemenizi öneririm. ben 50$ sadece oyun için değil, gençlerin uo gibi bir oyunun tekrar tadına varabilmesi için desteklemek amacı ile verdim.

    eğer kayıt olursanız, referans link: [https://albiononline.com/?ref=925sfu513r https://albiononline.com/]

    benim referansımla oyuna kayıt olur ve founder pack alırsanız, eşek bir miktar para gibi hediyeler kazanacağım. bu hediyeleri paylaşma taraftarıyım. kayıt olduktan sonra bana burdan ulaşabilirsiniz.

    bu arada bombayı sona saklamıştım: oyun cross-platform. yani windows, macos, linux, android, ios üzerinden oynanabiliyor ve çıktığında f2p olacak.
  • oyun içi parayla premium alınabilen oyun. oyunda 1-2 ayın sonunda premium parasını 2 günde kazanabiliyorsunuz. premium meselesini kafaya takmayın yani.
  • oyunu steam'den haber alanlar dışındaki oyuncu kitlesine çok büyük ayıp eden oyun. beta biterken, binlerce kişi oyunu para verip satın aldı. daha oyunun son hali ortada yokken. bunlardan birisi de benim tahmin edebileceğiniz gibi. onlarca hata, ddos'lar, performans sorunları falan derken oynayan oynadı, çok büyük bir kısım oyunu terketti, bu sorunlar yüzünden. sonra baktık bir anda "oyun beleş oldu hadi gelin" diye steam'e girmişler. oyunu beleş yaptıklarına göre para verip satın alanlara da bir güzellikleri var mıdır diye baktım. oyunun steam'e geçmeden önce oluşturduğunuz, karakterinizin olduğu hesap ile steam'den giriş yapamıyorsunuz. şöyle özetliyim, ben oyuna para verdim, saatler harcadım bir karakteri geliştirdim, steam'den oyuna girip achievement'ları falan almak istersem "o para verdiğin hesabı götüne sok kardeşim, burada yeni hesap açacaksın, onda da istersen tekrar para verirsin" diyor. niye böyleymiş diye baktım. "steam satın alımların %30'unu kesiyor, eski hesapları buraya aktarsaydık para pul hesabı tutmayacaktı, o yüzden buraya yeniden fiyatlandırma yaptık" falan gibi bir şeyler demişler. kısacası, "bizim oyunu daha çıkmadan alan enayiler bi daha para versin, bizim gelirimize zeval gelmesin" diyolar.

    insanlar da haklı olarak şu iki soruyu sormuş. "poe, eve online, eso gibi onlarca oyun bu cross platform olayını başarabiliyor, siz nasıl beceremediniz." ikincisi de doğal olarak "madem steam'e geldiğinizde binlerce yeni oyuncu dahil oldu, o zaman bırakın %30'u da steam alsın, zaten yine daha karlı olacaksınız" demişler. heriflerden ses yok tabii.

    eski hesabı steam'e geçirmenin ne gibi avantajları var diye düşünenlere söyleyeyim, achievement falan gibi steam zımbırtıları var, daha önemlisi steam'in ülkelere göre fiyat mevzusu var, birçok kişinin steam wallet'ında diğer oyunlardan yaptığı satışlardan falan gelen paralar varken gidip bu oyun için ekstra cebinden para ödemek var, ha bir de zaten zırt pırt ddos yiyen bir firma olarak güven vermeyen sbı yerine steam üzerinden ödeme yapmak daha önemli geliyor, hepsinden önemlisi, insanlar daha önce para ödedikleri hesaplarını ve hesaplarındaki karakterlerine steam üzerinde de sahip olabilmek istiyor, buna karşı verilen cevap da saçmalıktan ibaret.

    kısacası yine batacaklardır, bu kafayla ne kadar çok oyuncu kaybettiklerinin farkında olduklarını sanmıyorum. oyun ilk çıktığı zaman da gerine gerine "biz free olmayız, bu çok güzel bir oyun insanlar zaten koşa koşa gelecek" edebiyatı yaptıklarını unutmadım daha.
  • geliştiriciler çılgınlık seviyelerini artırarak f2p modelinden vaz geçtiklerini yaklaşık 1 saat evvel bildirdiler. hatta uo daki pk/criminal sistemi ve çoğu mobadaki smart casting olayını getireceklerini, beta testini uzatacaklarını ve yeni hud tasarlayacaklarını belirttiler.

    communitynin fishing ısrarına dayanamamışlar ve onu da ekleyeceklermiş.

    (bkz: çok eyi oldu çokta güzel oldu)

    kaynak
  • milyonlarca ganker piçin arasında hayatta kalmaya çalıştığınız oyun.
  • diğer rehberler için buraya

    oynadığım mmorpgler içinde ekonomi sistemini gerçekten iyi oturtmuş oyunlardan biridir.

    bu entryde de oyun içi ekonomiden biraz bahsetmek istiyorum. gold fiyatları neye göre belirlenir? black market nedir? itemler nereden geliyor gibi konuları mümkün olduğunca açıklamaya çalışacağım.

    oyunda alışverişlerde kullandığımız temel paramız silverdır. premium ve skin almak içinde gold adı verilen para kullanılır. gold ve silver birbirlerine dönüştürülebilir. aynı döviz gibidirler. dolayısı ile silver-gold kuru sürekli değişmektedir.

    gold-silver kurunu belirleyen etmen oyundaki toplam silver miktarıdır. eğer oyunda çok fazla silver varsa gold fiyatları silver cinsinden yükselmeye başlar. (gerçek hayatta doları euroyu takip ettiğimiz yetmiyor bir de burada gold fiyatlarını kovalıyoruz evet.) oyuna silver birçok farklı kaynaktan giriş yapar. en önemli kaynak gerçek para ile gold alanların bunu silvera çevirmesidir. mobları kestiğinizde yere ufak bir miktar silver atarlar. chestlerden gelen silver keseleri başka bir kaynaktır. hcede kesilen moblardan ve bonus süre dolmadan bitirdiğiniz haritalardan direk silver alırsınız. black markete item satarsanız normal marketlerden farklı olarak oyunculardan değil sistemden silver alırsınız.

    peki sistemden bu silverlar nasıl siliniyor derseniz ki bu sorun birçok mmorpgnin en büyük belasıdır. burada da oyuncuların aldığı premiumlar, golda çevirerek alınan skinler, territorylere savaş ilan etmek, eşyaları tamir ettirmek, markette kesilen vergiler ve sanırım şehirlerdeki dükkan sahiplerinin oyuna ödediği kiralar, auto-respec açıkken gelen ekstra fameler ve elit level basarken verilen silverlar ile siliniyor.

    bu denge emin olamasamda oyunun yapımcıları tarafından değiştirilebiliyor çünkü hassas bir olay. eğer oyunda silver artarsa premium fiyatları da yükseliyor. bu sefer yeni oyuncuların premium kasması çok zorlaşıyor ve oyuna başlayanlar bir süre sonra sıkılıp bırakıyor. ama bu seferde para verebilecek olanlar para ile premium almaya başlıyorlar. yani aslında bir nevi iyi bir nevi kötü bir durum. bir kaynağım olmasa da bu dengenin ayarlandığını düşünüyorum.

    şunu da açıklamakta fayda var bu premium olayı p2w gibi gelebilir ama oyundaki silverın silinmesinde ve adamların para kazanabilmesinde en önemli araçlardan biri. premium fiyatı artınca oyundan çıkan silverda artıyor aslında. silver birikmesi demek bir süre sonra oyun ekonomisinin çökmesi demek olur. kaldı ki bu oyunu diğerlerinden farklı yapan da bu ekonomi sistemidir. oyunun tarihine bakarsanız bu oyun önce ücretli çıkmış daha sonra f2p olmuş bir oyun. oyuna p2w diyebilmemiz için sizin hiçbir şekilde para harcamadan premium parası kasamamanız lazım. şu an böyle değil. ama ileride olabilir bunun garantisi yok. yapımcılar "nasıl olsa eski oyuncular, büyük alliance ve guildler bu oyunu bırakmazlar. abanalım premium fiyatlarına vurabildiğimizi vuralım oyun ölsün." diyebilirler. bunun geçmişte çok örneği oldu. ama sbi şu ana kadar oyuncu yanlısı bir profil çiziyor.

    neyse genel mantık bu işte. peki black market ne işe yarıyor? black market caerleon şehrinde bulunuyor. burada itemleri direk sisteme satıyorsunuz. bir eşyanın fiyatı oyundaki oranına göre belirleniyor. eşya oyunda azsa fiyatı yükseliyor, çoksa düşüyor. buraya sattığınız eşyalar sandıklardan, moblarda düşen keselerden ve corruptedlarda rakibinizi kesince verilen bonuslara ekleniyor. böylece piyasada az olan eşyanın geri dönüşü bu şekilde sağlanıyor. crafterları da az olan eşyaları craftlayamaya bu şekilde yönlendiriyorlar. ancak caerleonun etrafı red zone. dolayısıyla bir çok kişi black markete item taşımaya çalıştığı için gankerlarda buralarda oluyor genelde. her zaman da kar elde edemiyorsunuz. bazen bir eşya normal marketlerde daha pahalıya satılabiliyor. ama buy order açıp koyduğum eşya şu fiyata gelirse al emri verebilirsiniz. zaten kırmızı ve siyah bölgelerde öldüğümüzde bazı eşyalarımız kırıldığı için oyunda eşya ihtiyacı da hiç bitmiyor.

    genel olaral silver olayı yukarıda anlattığım gibi. o zaman gelelim kaynaklara. kaynakları haritalardan topluyoruz bildiğiniz gibi. bu kaynaklarında bir yenilenme süresi bulunuyor. eski patch notlarında bulabilirsiniz. kaynağın tierine ve enchant oranına göre bu süre günleri bazen haftaları bulabiliyor. oyuncu sayısın az yada çok olması bu kaynakların miktarını direk olarak etikelemiyor. oyuna girebilecek maksimum kaynak sayısı her zaman sabit. ancak güncellemelerle yeni haritalarla bu sayı arttırılabiliyor. dolayısı ile t8 bir haritada gather yapmak önemli evet ama bu haritadan kaç kişinin faydalanacağı da önemli. ilk yazımda archlarda kalarak birşey kazanamazsınız demiştim. geçen sene t7 sandmount desert haritasında hideoutumuz vardı. o zaman lock alyansının içindeydik. haritada 6 7 hideout vardı. herkes bir şekilde toplayacak birşeyler buluyordu. şu an harita archların elinde ve en son 12 13 hideout bulunuyordu. harita t7 harita ama toplayacak t7 kaynak bulmanız bile neredeyse imkansız. bu sebeple yüksek tierli bir haritayı tek başına elinde tutan bir guild varsa burayı her anlamda sahipleniyor. bu haritalara girdiğinizde muhakkak gankerlar oluyor. bu sayede sınırlı olan bu kaynaklardan birşeyler kazananlar da onlar oluyor. en bereketli haritalar black zone ortasındaki avalon merkezine yakın olan haritalardır. ancak oralar portallara çok uzaktatır. oraları elde tutmak, hideoutlara mal götürmek, hideouttan malı portala taşımak büyük bir sorundur. bu sebeple de oyunun en güçlü guildleri genelde burada olurlar.

    oyuna bir başka kaynak girişi de adalardaki işçilerdir. bu işçilere uygun kitaplar verdiğinizde türüne göre size kaynak getirirler. bunları işleyerek kar elde edersiniz. bir de az miktarda da olsa etkinlik sandıklarından kaynaklar çıkar. her öldüğünüzde üzerinizdeki eşyaların bir kısmı kırılır bu sebeple de oyundaki eşyalar azaltılmış olur. zvzlerde yüzlerce insan savaşır. birileri ölür eşyaları kırılır. kalanları birileri lootlar onlarda ölür yinr bu eşyaların bir kısmı kırılır vs. zvzlerde oyundan silinen eşyanın haddi hesabı yoktur yani. yine siphon enerji basarsanız size yarım saatliğine 100ip sağlar ama süre bittiğinde %15 ihtimalle eşyalarınız kırılabilir. black markete mal taşırsınız yolda ganklenirsiniz eşyaların yine bir kısmı gider. sizi lootlayanlar black markete dönemeden sert kayaya toslarlar ölürler yine o lootların bir kısmı gider. böyle böyle eşya ihtiyacı hiç bitmez anlayacağınız. :)

    genel hatlarıyla oyun ekonomisi budur. umarım anlamanıza yardımcı olabilmişimdir.
hesabın var mı? giriş yap