• oyle ki amerikan dolari, 1929 yilindan sonra uzun bir sure daha altina endeksli kalmistir. 1974'de (1971 de olabilir) richard nixon, avrupa'nin elinde birikmeye baslamis olan dolarlar nedeniyle suphelenmeye baslamis, bir de avrupalilar bu dolarlarin karsiliginda amerika'dan altin istemeye baslayinca "eeh eytere bea" demis ve standarttan cikmistir.
  • ekonomik liberalizmin üç sacayağından ikincisidir. bu ayaklardan ilki emeğin değerinin piyasada belirlenmesi, üçüncüsü ise serbest ticaret ilkesidir.
  • kaldırılışının 41. yıldönümü.
    zerohedge de detaylı bir inceleme yapmış: http://www.zerohedge.com/…-ended-economic-purgatory
  • 25 eylul 1717 de, ingiltere darphanesinin muduru olan sir isaac newton'un gumusun degerini altin karsinda dusurmesinin akabinde piyasadan gumus paralarin silinmesiyle ingiltere'nin de facto adapte oldugu para sistemi. daha sonralari 1879 yilinda uluslararasi bir para sistemi haline gelmistir.
  • altın standartına bağlı tüm dünyada herkezce benimsenmiş ortak dijital parayı sonuna kadar destekliyorum .biran önce bankalarca yoktan karşılığı olmayan ve sürekli m1 arzı ı arttırılıp yaratılan kağıt paraların çöpe gitmesi gerektiğini düşünüyorum. ve 1 gr altın karşılığı yaklaşık 50bin dünya parası olmalıdır.

    şöyleki : ortalama modern bir insanın gıda barınma ulaşım eğitim sağlık tatil vs. ihtiyaçlarını karşılaması için ömrü boyunca ortalama 300 bin usd gerekiyor.
    tüm dünyada 53bin ton altın var, tüm dünyada 10 milyar insan olacağını varsayarsak
    10 milyar insan x 300bin usd bölü 53bin ton altın = 50-56 bin usd. yani 1 gr altın 50 bin global world coin olmalıdır. örneğin türkiyede ortalama maaş aylık bin world coin , abde de 3 bin world coin, avrupada 2 bin uzakdoğuda 750 world coin olabilir.
    dengeler yine aynı tek fark senyoraj geliri artmış, enflasyonu sıfıra yakın tutan ve tüm dünyada exchange olmasına gerek duyulmadan ticaret yapılabilecek en önemlisi de yoktan yaratılmayacak bir para.
  • ilk kez 1821'de ingiltere'de uygulanan, ulusal para biriminin satın alma gücünün belirli bir sabit altın miktarı ile belirlendiği sistemdir. altın standardında her ülke kendi parasını altına göre sabit bir oran üzerinden değerlendirdiği için, çeşitli ülkelerin paraları arasında da sabit bir kur oluşur, ki bu noktada da söz konusu ülkenin altın rezervlerinin her türlü talebi karşılayacak kadar geniş ve likite dönüştürülebilir olması gerekir haliyle. 19. yüzyılın sonlarına doğru yaygınlaşmış bu uygulama, 1. dünya savaşı yıllarında sona ermiştir.
  • paranın değerinin belli ağırlıktaki altına bağlandığı parasal sisteme altın standardı adı verilir.para sistemi 19. yüz yılın başlarından 1.dünya savaşının sonuna kadar altın standardını sürdürdü.bu sistem ilk kez 1821 yılında ingiltre'de uygulamaya kondu.1937 yılından sonra sistemi uygulayan tek ülke olarak abd kaldı.1 ons altının değeri 35 abd doları olarak tanımlanmıştı.abd,1971 yılında bu sistemi terk edince dünyada parasının karşılığı altın olan ülke kalmadı.
  • (bkz: bretton woods)
hesabın var mı? giriş yap