• klasik edebiyatta ruslardır elbette ama çağdaş (bilhassa postmodern ve güncel) edebiyatta amerikalılar rusları adam yerine koyup karşısına bile oturmaz. arada o denli bir uçurum var.
  • messi vs ronaldo gibi başlıklar yerine bu tarz başlıkların daha faideli olduğu kanaatindeyim. sanat şahsi ve muhteremdir ilkesinden hareketle bu karşılaştırmada bir taraf seçmek namümkündür. ancak dostoyevsky, tolstoy, puşkin, gibi dünya döndükçe ismi bilinecek yazarlara karşın evrensel kalmak abd'li yazarlar için oldukça zorlayıcı. bu adamlar bütün toplumların üzerine çıkan bir seviyedeler. bu açıdan bakacak olursak ruslar ağır basıyor. rusçayı öğrenme yolunda ilerleyen bir birey olarak da yine ruslar ağır basıyor.
  • maco ve box düskünü hemingway´in tek basina savasarak yenildigi versus.

    saka saka. edgar allan poe, john dos passos, f. scott fitzgerald, arthur miller, t.s. eliot, margaret mitchell, walt whitman, william faulkner, djuna barnes ve daha bircok yazar / sair = edebiyatci var amerikan edebiyatinda. kücümsemek cok yanlis.

    bana kalirsa kiyaslama yapilmamali, ayri kulvarlar. 10 yil önce rus edebiyatina cok merakliyken, son yillarda amerikan edebiyati daha cok ilgimi cekiyor mesela. bir de fransiz edebiyati var ki, hepsinden farkli benim icin. alman edebiyati da boru degil neticede. kiyaslamak dogru degil.
  • ilk olarak izmir kitap fuarında tartışılmıştır.

    haber

    kavga siyahlı abinin, tolstoy'un anasını sikeyim. mark twain adamdır adam! demesiyle başlamış.
  • jack london'ı çok severim ama dostoyevski alır.
  • edebi değeri ölçen ampirik olmayan sayısal bir formülasyon varolmadığı için;

    okurun zevkine göre değişecek versustur.
    anlamsız ve malca tartışmalara girmemek lazımdır.
  • rus edebiyatının evrensel ve zamanötesi konumu yüzünden gözü kör olmuş rus edebiyatı fanatiklerinin bir kaç amerikan edebiyatı yazarı ismi öğrenmesi açısından faydalı bir tartışma yarattığını düşündüğüm versus. ayrıca dost meclisinde hararetli bir tartışmaya sebebiyet verdiği için bir de sözlükçülerin fikirlerini göreyim düşünceleriyle açtığım bir başlık. neden kızıyorsunuz ki hemen?
  • rus edebiyatına ciddi saygısızlık edilen karşılaştırma. amerikan edebiyatı ile kıyaslamak yersiz olmuş doğrusu. ayrıca edebiyatın ırkı yoktur diyen düşüncelere rastladım okurken, en çok edebiyatın ırkı var. edebiyat ırkı yansıtır, coğrafyayı, milletin kişiliğini, rutinlerini.. bu böyledir heyecanlı solcu arkadaşlar siyaseti sanattan uzak tutarsa hayat bayram olur, çiçekler açar.
  • amerikan edebiyatı neredeyse günümüzde karşılaştığımız her görsel/ duyusal akımın temelini oluşturmuştur. rus edebiyatı da kadimdir. gereksiz bir karşılaştırma olabilir.

    *
  • yukarıda yazılanlara bir göz attım bir şey dikkatimi çekti, eserin adı yazılmasına rağmen yazarı kimse yazmamış, oblomov adlı eseri dünyaya kazandıran kişi ivan aleksandroviç gonçarov'dur. aynı zamanda gorki de yazılmamış ama bunlar yazılmadan bile ruslar'ın epeyi önde olduğu gözüküyor.
hesabın var mı? giriş yap