• kendi karısı alkmene ve tanrı zeus ile birlikte enteresan bir menage a trois oluşturmuş cengaver komutan.

    homeros destanlarında çok saygıdeğer, giderek mutlu bir kişi olarak tanımlanmıştır kendisi. çünkü büyük tanrı zeus tarafından aldatılmak zül değil, şeref sayılır homerik çağlarda. sonraları görüşler değişmiş bittabii:
    yunan ilkçağında euripidesin alkmene adlı bir tragedyası olduğuna göre, konu komik sayılmamıştı daha, yeni komedya denilen hellenistik çağ tiyatrosu amphitryon–alkmene serüvenini işlemeye başladığında ise aldatılmış koca öğesi komedyada esaslı bir güldürü unsuru olarak yerini almıştı bile.

    amphithryon 2000 adlı oyun ise ilk profesyonel gösterisi 2000 yılının 27 şubat gecesi dormen tiyatrosu nda yapılan absürd müzikal komedidir. latin komedya yazarı plautus un yazmış olduğu ilk perdeye bir ikincisini ekleyen vodvil düşkünü dormen bey, absürd etkiyi medya, popüler bilinç eleştirileriyle sağlamış olsa da iki perdelik bu oyun, sıkıcı esprilerden ve genel olarak zayıflıktan kurtulamamış, şahsi kanaatimce oyunda zurnanın zırt dediği yeri tıkamıştır. çünkü oyunun gerçek ruhuna insanoğlunun bilmek-yapmak ve özgürlük-zorunluluk arasında çizmesi gereken sınırı ve katlanması gereken gerilimi sorguladığı zaman kavuşacağı aşikardır.
    lakin, oyunun genç oyunculara çok büyük bir faydası da vardır ki bu, doğaçlama oyunculuk gelişimi açısından gerçekten sınırlarınızı zorlamasıdır, nitekim salt metine bağlı kalmanın sonunda seyirciden büyük olasılıkla gelecek homurdanmaların ve öfleyip püflemelerin sesini kesmek, ancak kendi anlık çıkarımlarınızla mümkün olacaktır.
  • zeus bir misafirin asla yapmamasi gereken seyi yapmistir yani evin kadini * ile yatmistir. truva savasi da paris'in misafir oldugu menelaos'un hanim'i helen ile kactigi icin cikmistir. tabii zeus yirtar cunku tanri'dir ve hatta tanri olarak nelerin insanlara yasak oldugunu bizzat yasayarak gostermek mecburiyetindedir *
  • "ruhen benim gibi olmadıkları için, istemeseler bile sözleri çift anlamlıydı. bir an, amphitryon ve sosie'yi düşündüğümde aklımdan geçenleri gülünç buldum. ama o gülünç simge ya başka şeyse, ya eski çağların diğer masallarındaki gibi, çılgınlık maskesi takmış acı gerçeğin ta kendisiyse?" gerard de nerval - les filles du feu (rüya ve yaşam öyküsü)
  • "insan insanın kurdudur" sözünün asıl sahibidir kendisi.
  • sevgili heinrich von kleist'ın da bir adet amphitryon'u vardır.
  • şu sıralar yeditepe üniversitesi tiyatro kulübü tarafından sahnelenmektedir. sadece kaptan rolü için bile izlenebilir.
  • bu akşam 20.00'de yeditepe üniversitesi'nde izlediğim hafif absürd, eğlenceli oyun. üniversitelerin tiyatro topluluklarında genelde görülen o sıcaklık bu oyunda da var, oyuncuların oyun dışında da birbirleriyle böyle konuştuklarını düşünüyorsunuz izlerken. müzikleri, dansları falan derken sonuna kadar izletiyor kendini. amphitryon'un kölesini oynayan arkadaşın cidden iyi bir oyuncu olduğunu da söylemek lazım ek olarak.

    ha, kaptan diye de bir karakter var, o çok ayrı bir dava anlatması uzun sürer.

    not: alkmene'yi oynayan matmazele de burdan selamlarımı iletiyorum. pek yakışmış o kıyafetler. *
  • ignacio padilla isimli meksikalı yazarın türkçeye "gölge" adıyla çevrilen ve doğan kitap tarafından yayımlanan ilgi çekici kitabının adıdır.
  • birçok yazar tarafından kaleme alınmış tiyatro oyunu. heinrich von kleist'ın yazdığı amphitryon ise 18 yıl sonra 2. baskısını yapmış.

    (bkz: yky)
  • zavallı kaptan'ın rolünü gerzeğin biri uçurunca amphitryon'da başrol oynayan kaptan artık 3'ün 1'ini oynamaktadır...
hesabın var mı? giriş yap