3 entry daha
  • kendi karısı alkmene ve tanrı zeus ile birlikte enteresan bir menage a trois oluşturmuş cengaver komutan.

    homeros destanlarında çok saygıdeğer, giderek mutlu bir kişi olarak tanımlanmıştır kendisi. çünkü büyük tanrı zeus tarafından aldatılmak zül değil, şeref sayılır homerik çağlarda. sonraları görüşler değişmiş bittabii:
    yunan ilkçağında euripidesin alkmene adlı bir tragedyası olduğuna göre, konu komik sayılmamıştı daha, yeni komedya denilen hellenistik çağ tiyatrosu amphitryon–alkmene serüvenini işlemeye başladığında ise aldatılmış koca öğesi komedyada esaslı bir güldürü unsuru olarak yerini almıştı bile.

    amphithryon 2000 adlı oyun ise ilk profesyonel gösterisi 2000 yılının 27 şubat gecesi dormen tiyatrosu nda yapılan absürd müzikal komedidir. latin komedya yazarı plautus un yazmış olduğu ilk perdeye bir ikincisini ekleyen vodvil düşkünü dormen bey, absürd etkiyi medya, popüler bilinç eleştirileriyle sağlamış olsa da iki perdelik bu oyun, sıkıcı esprilerden ve genel olarak zayıflıktan kurtulamamış, şahsi kanaatimce oyunda zurnanın zırt dediği yeri tıkamıştır. çünkü oyunun gerçek ruhuna insanoğlunun bilmek-yapmak ve özgürlük-zorunluluk arasında çizmesi gereken sınırı ve katlanması gereken gerilimi sorguladığı zaman kavuşacağı aşikardır.
    lakin, oyunun genç oyunculara çok büyük bir faydası da vardır ki bu, doğaçlama oyunculuk gelişimi açısından gerçekten sınırlarınızı zorlamasıdır, nitekim salt metine bağlı kalmanın sonunda seyirciden büyük olasılıkla gelecek homurdanmaların ve öfleyip püflemelerin sesini kesmek, ancak kendi anlık çıkarımlarınızla mümkün olacaktır.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap