• eski dilde bülbül manasına gelen bir kelime...
    dede efendi'nin ah yine neşei muhabbet adlı eserinde geçer...
  • (bkz: andelip)
  • bensiz ey gül gülşen-i âlemde mey nûş eyleme
    andelîb-i aşkınım hasretle hâmûş eyleme
    gönlümü sahyâb-ı hicrânınla serhoş eyleme
    her ne cevr eylersen et ahdi ferâmûş eyleme

    (bkz: enderunlu vasıf)
  • halep'de arakkebaplı güzel bir restoran.
  • ''çıkmaz bahâra değmede bîçâre andelîb
    pejmürde-bâl vakt şitâ âşiyân harâb'' *
  • 1873'te doğan paşmakçızade zühtü molla'nın oğlu, döneminin ünlü "alemcilerinden" şair ve nükteci mehmed esad'ın lakabı. içkiye şiirle birlikte başlamış, faik mahlasını kullanırmış. ilim sahibi ailesinden yadigar andelib diye anılırmış. sultan hamid aleyhinde ileri geri konuşmaktan geri durmaz, içkiyi hicvi eksik etmezmiş. babıali'de meserret apartmanı'nın karşısında bir odada oturur, bakımsız ve bohem hali ile içki alemlerinde edebiyat ve siyaset eksik olmazdı. içkinin verdiği bir cesaret haliyle en ağır hicivler okur, yıldız'ın hafiyeleri ile kafa bulup alenen küfür edecek kadar korkusuz biri olarak bilinirdi. gerektiğinde kavgaya dövüşe bile girdiği olurmuş. hafiyelerden hususiyetle hazzetmezmiş. ahmed rasim, andelib'in odasını tarfi eder, yemek, içki, döküntü her bir eşya ile bir odada yaşadığını anlatır. civardaki meyhanelere gidecek olan akşamcılar, buralara dağılmadan yanlarında yemeklerle önce andelib'in evine, bu nöbetçi meyhaneye gelir, onun şerefine bir kaç kadeh yuvarlarlarmış. içip sızıp öğlen uykusuna yatarlar akşam olunca buradan çıkarak sağa sola dağılırlarmış. otuz yaşını bile doldurmadan, istanbul'un cümle hafiyesinin peşine takıldığı andelib bu şehirden kaçarak mektupçu olarak malatya'ya sığınmış. ergun hiçyılmaz der ki öldüğünde yıl daha 1902'dir ve ölüm nedeni içkiden midir kaçaklık derdinden midir bilinmez.

    (bkz: eski istanbul meyhaneleri ve alemleri)
  • seher kusu ya sa bulbul anlamlarinda kullanilir.

    ayni zamanda tanburi cemil bey'in ardiç agacindan yapilmis klasik kemencesinin birine verdigi addir.
  • andelib kalfa, 2. abdülhamid döneminde harem saz heyetinin musikîşinaslarındanmış ve lakabından da anlaşılacağı üzere bülbül sesliymiş. tanburi cemil bey'in sanatına hayran olan andelib kalfa, cemil beye bir kemençe hediye etmiş. cemil bey işte bu sazına, hediye edenin hatırasına hürmeten andelib adını vermiş ki ruşen ferit kam'ın kemençeye başlamasına vesile olan da andelib adlı bu sazmış.

    bu saz 2006'daki ölümüne kadar mehmet nazmi özalp'ın uhdesindeydi. şu an nerdedir kimbilir. alif art müzayede evinin sattığı baron baronak yapımı ve sapına bülbül işlenmiş şu kemençenin işbu entryde bahsedilen andelib olması ihtimali yok değil, var.
  • yıllar evvel hayatımda iz bırakmış güzel insanların öğrettiği ruha şifa ezgiler icra eden bir müzik topluluğu.

    andelib (facebook sayfası)
    kendilerine ilişkin tek bilgiyi de bir alışveriş sitesinde, albümlerinin tanıtım metninde buldum, 2013'ten...

    hüseyin özkılıç & hulusi babalık: andelib

    «andelib'den ilk albüm! ilk kez ney ve tanbur ile kaydedilen bir mevlevi ayini… 19. yüzyılın en önemli neyzen ve bestekârlarından olan beşiktaş mevlevîhânesi'nin şeyhi hüseyin fahreddin dede'nin acemaşiran âyin-i şerif'i, hüseyin özkılıç ve hulûsi babalık'tan oluşan “andelib” tarafından ilk kez “ney ve tanbur” ile icrâ edilerek, monoplay etiketiyle dinleyicisi ile buluşuyor.
    1997 senesinden bugüne süre gelen müzik arkadaşlıklarını “andelib” adı ile özdeşleştiren hüseyin özkılıç ve hulûsi babalık, dr. ali özden öztürk'ün “semâ ve hipnoz” üzerine yapmış olduğu bir çalışmanın verdiği ilhamla, tıbbî bir sunum esnasında icra ettikleri acemaşiran mevlevî âyini'ni stüdyo ortamında yeniden icrâ ederek değerlendirmeye karar verdiler ve acemaşiran mevlevî âyini böylece “ney ve tanbur” sazlarıyla ilk defa monoplay etiketiyle albüme dönüştü.
    hüseyin fahreddin dede'nin acemaşiran âyin-i şerifi, dinî müzik repertuarının önde gelen eserlerinden biri olup günümüzde en çok icra edilen âyinlerdendir. hüseyin fahreddin dede'nin çağının en büyük bir kaç neyzeninden biri olmasının yanı sıra, bestelediği tek mevlevî âyini olan “acemaşiran” makamındaki ayini, bestekârın baş yapıtı olmakla beraber, türk müziği repertuarının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. ayrıca barış, kardeşlik ve birbirini kabullenmenin en çok anlaşılması gerektiği, gündelik olaylardan öğreneceğimiz şeyler olduğu kadar, geçmişteki bilgeliğe de ihtiyacımız olduğu bu dönemde, en önemli kilometre taşlarından biri olan mevlana'nın öğretileri ve birleştiriciliği, bu albüme ayrı bir anlam ve görev yüklemektedir.
    monoplay'in yapımını üstlendiği ilk albüm olan “hüseyin fahreddin dede acemaşiran ayini” önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek farklı projelerin de habercisi…»

    albümdeki eserlerin listesi:
    1- n'at-ı şerif
    2- baş taksim
    3- acemaşiran peşrevi
    4- post taksimi
    5- acemaşiran mevlevi ayini 1.selam
    6- acemaşiran mevlevi ayini 2.selam
    7- acemaşiran mevlevi ayini 3.selam
    8- acemaşiran mevlevi ayini 4.selam
    9- acemaşiran son peşrev, yürük semai
    10- son taksim
    11- kur'an-ı kerim

    albümün spotify bağlantısı

    andelib youtube kanalı
hesabın var mı? giriş yap