• bcr * ve antikorlar tarafından tanınabilen bütün yapılara verilen isimdir. vücuda dışardan girmesi, başka bir türe ait olup olmaması, neoplastik olması, self olması, rekombinant olması vs gibi özelliklerine bakılmadan; b hücreleri ve antikorlar tarafından tanınan bütün moleküller antijendir.

    - hasan insanından ayşe insanına kan transfer ettim. hasan a grubu kan, ayşe b grubu. a, bir antijendir. ayşe için yabancı bir antijendir, fakat bir antijendir. vücutta immün yanıt oluşturur.

    - hasan insanından kan aldım buzdolabına attım. 6 ay sonra hasan bisiklet yarışı için bu kanı tekrar kendine naklettirdi (çakal herif, doping yapıyor). hasan'ın kan grubu a. verdiği kan da a grubu. kendine tekrar nakil yapıldığında immün yanıt oluştu mu, hayır. a, bir antijen değil miydi, evet. neden immün yanıt oluşmadı peki, çünkü self antijen.

    - kök hücre bankasından timothy ray brown insanına kök hücre * nakli yaptım. kök hücrelerin antijenleri başka, timothy'nin başka. kök hücreler gidip kemik iliğine yerleştiler ve kan hücrelerini üretmeye başladılar. bu yeni üretilen hücreler, kanda halihazırda dolaşımda olan bütün hücrelere saldırıp yok etmeye başladılar, graft-versus-host hastalığına sebep oldu yani. eski hücrelerin yüzeyindeki antijeni tanıyıp ona göre saldırdı yeni hücreler. self, ama antijen. (bkz: the berlin patient)

    - hastaneye gittim serum takılacak, hemşire antisepsiyi iyi yapmadan damar içi kateter taktı. bir süre sonra kateter bölgesi kızarıp kaşınmaya başladı. geçmiş olsun, kateter giriş yeri enfeksiyonu. kızarıklığın sebebi immün yanıt. immün hücreler, bakteri yüzeyindeki yabancı antijenleri tanıyıp o antijenlere sahip bakteri hücrelerini yok etmeye başlar. bu immün yanıta sebep olan bakteriyel moleküller antijen midir, evet.

    - hasta oldum, doktor penisilin iğne yazdı. 10 iğnenin 9 tanesini oldum (iğneleri olmadan önce koluma her seferinde test yaptılar), son iğnede kol testinde kızarıklık oldu. alerji çıktı bir anda. penisiline karşı vücutta antikor gelişmiş demek, ve penisilin kullanamazsınız artık. penisilin bu durumda bir antijen midir, evet.

    antikor=soluble bcr. b hücreleri, yüzeylerinde bir reseptör taşır kendi spesifik oldukları antijene özgü. b-cell receptor dediğimiz molekül bu, ve yüzeye bağlıdır. antikor üreten hücreye dönüştüğü zaman bu yüzey reseptörünü üretip üretip kana salmaya başlar, ki biz buna antikor diyoruz.

    teknik olarak antijen, sadece antikor ve bcr tarafından tanınan moleküllerdir. yapısı ve kaynağı önemli değildir. doğal, sentetik ya da yarı-sentetik olması önemli değildir. hiçbir şey önemli değildir. antikor veya bcr tarafından tanınıyorsa antijendir, tanınmıyorsa antijen değildir.

    her antijen immün yanıt oluşturmaz, fakat her immünojen immün yanıt oluşturur (ve her immünojen bir antijendir).

    ayrıca, bu antijenlerin kırpılıp, işlenip, t hücrelerine sunuldukları güdük formlarına da biz antijen diyoruz. teknik olarak onlar da antijen, çünkü t hücreleri bunları tcr (t-cell receptor) aracılığıyla tanır. tcr, bcr, antikor hepsi immunoglobulin superfamily ailesine mensup proteinlerdir. benzer yapıda, benzer işlevdedir, hepsi bir antijeni tanır ve immün yanıt oluşturur.
  • antijen vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

    genellikle protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik kısımları ya da ürünleridir.

    en önemli antijenler bakteri lerinin yapısına girenlerdir. bir antijen iki elementten oluşur: protein bir madde ve hapten. antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı mikroplarla savaş gibi birçok olayda rol alır.

    bağışıklık ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yokedebilme yeteneğidir. bu madde aynı zamanda hücre zarındaki glikoproteinlerin yapısına katılır.
  • hücre duvarı çift tabakalı yağ moleküllerinden oluşur. buradan herhangi bir büyük molekülün geçebilmesi kolay değildir.

    hücre bu yağdan duvara kapılar koyar. bunlara reseptör denir. her reseptör kendine özgüdür ve farklı kimyasallara tepki gösterir. tepki derken kapı açılır ve difüzyonla veya enerji harcayarak aktif taşımayla bazı büyük moleküller veya iyonlar hücre içine alınır veya hücre dışına atılır.

    hücre dışında kalan bu birbirinden farklı respetörlerin parçaları bazen kopup çevreye düşebilir. bu parçalar birer antijendir. vücut bu antijene 2 tip reaksiyon gösterir :

    b tipi lenfositlerimiz, ki lenflerde ve kemiklerde yaşarlar çoğunlukla bu antijene yapışacak moleküller üretmeye çalışırlar. başarılı olabilirlerse bunu t tipi lenfositlere öğretirler. t tipi lenfositler de vücudu dolaşarak anahtar kilit uyumuna uyan reseptörlerle karşılaştıklarında bu hücrelere saldırırlar. genel olarak ya yutarlar yada hücre duvarlarını yırtarlar.

    herşey bir antijen muamelesi görebilir. örneğin kimi insanlarda metal alerjisi vardır, çatal bıçak tuttuklarında bile ellerinin içi kızarır.

    lenfositlerce doğru yanlış öğrenilen bu antijenler anneden babadan çocuğa geçer. yani kazanılmış özelliklerin aktarımını sağlandığı için darwin değil lamarck evrimine tabiidir. yanlış öğrenimler de geçer. auto-immün, kendine saldıran bağışıklık hastalıklarının kalıtsal olmasının sebebi budur.

    öğrenilen bir antijen yeniden unutulabilir mi?

    çoğunlukla hayır. ama stressiz farklı bir ortamda doğan ve gelişen b ve t lenfositler farklı davranışlar sergileyebilirler. maalesef modern tıp semptomatik tedaviye yöneldiği ve kök sebebi ortadan kaldırmadığı için, alerji ilaçlarına anti-histaminiklere kortizon ilaçlarına gittikçe daha mahkum yeni nesiller.ssorunumuz ufalmayacak gittikçe büyüyecek ve finansallaşmış tıp sektörü de bundan kâr etmeye devam edecektir.

    covid aşıları konusunda herhangi birşey yazmıyorum. çünkü yakın zamanda bir yasamayla bu konudaki düşünce özgürlüğünün de kısıtlanacağından çekiniyorum.
  • antikorlarla etkileşime geçebilen genellikle vücut direnci düştüğünde ortaya çıkan ayrıca aşı yapımında da kullanılan fırsatçı patojen mikroorganizlardır.(aşı yapımında zayıflatılmış olarak vücuda verilip immün sistem uyarılması esasına dayanır)
  • coronavirus testinde kullanilan protein. tam olarak nasil calistigini ve turkiye’de herkesin yaptigi antikor testleri ile benzerligini/farklarini bilmiyorum ancak bugun amerika birlesik devletleri’nde 6 eyalet - maryland, louisiana, massachusetts, michigan, ohio ve virginia - ozel firmalardan, her eyalete 500bin olmak uzere toplam 3 milyon antijen testi almak icin gorusmeler yaptiklarini acikladilar. bu test geleneksel testler gibi virusun genetik yapisina bakmiyor ve 20 dakikada sonuc veriyormus. test, coronavirusle iliskilendirilen proteinin olup olmadigina bakiyor.

    trump yonetiminin eyaletlere testler icin verdigi maddi destegi kesecegini soylemesi ve laboratuarlarda yapilan geleneksel testlerin sonuclarinin yogunluktan dolayi gec cikiyor olmasi nedeniyle bu alti eyalet bir koalisyon kurmus ve kendi baslarinin caresine bakmayi planliyorlar.

    haber: https://www.baltimoresun.com/…mhg6d6cwbe-story.html
    ayrica washington post

    ilave olarak hasihasi'nin aciklamasi: virüs antijen testi bu. vücudun ürettiği antikora değil, direk virüse ait proteine bakıyor
  • galatasaray lisesi'nden boğazkesen'e doğru inerken solda kalan bir terzi.
    ayrıca çok tatlı bir kedileri var, kocaman kocaman tüyleri var.
    son olarak duyduğum en güzel mekan isimlerinden biri.
  • bir organizmaya girdiğinde bu organizmanın özel antikorlar oluşturmasına yol açan her çeşit madde.
    molekül kütlesi genellikle yüksek olan antijenler, farklı kimyasal gruplarda toplanırlar.
    molekül kütlesi düşük antijenler ancak molekül kütlesi yüksek proteinlerle birleştiklerinde gerçek antijen etkisi kazanırlar.
  • viral hastaliklarda erken donem testlerde aranan protein olusumu.
  • bağıştıran ya da antijen vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

    antijenler genellikle protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik kısımları ya da ürünleridir. en önemli antijenler bakteri lerinin yapısına girenlerdir. bir antijen iki elementten oluşur: protein bir madde ve hapten. antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı mikroplarla savaş gibi birçok olayda rol alır.bağışıklık ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yok edebilme yeteneğidir. bu madde aynı zamanda hücre zarındaki glikoproteinlerin yapısına katılır.
hesabın var mı? giriş yap