• lavoisier'nin döneminde, doğada dört element bulunduğuna inanılmaktaydı: ateş, hava, su, toprak. laovisier, deneyleriyle bunun doğru olmadığını ispatlayarak aşağı yukarı şu sonuçlara ulaşmıştır:

    * toprak bir element değildir, içinde pek çok madde bulunmaktadır.
    * havada birden fazla sayıda madde bulunmaktadır, yani hava da element değildir.
    * su, birden fazla elementten oluşan bir bileşiktir.

    lavoisier'in bu çıkarımları, fransa'da o dönem önemli bir yargıç olan ve dört element teoreminin en şiddetli savunucularından biri olan bir muhteremi* oldukça kızdırır. zira kendisi -ne haddineyse- dört element teoremini savunan birçok makale yazmıştır ve lavoisier'nin söylediklerinin ardından gülünç duruma düşmüştür. böylece lavoisier'e kafayı takar ve makamının gücünü kullanarak kendisine saldırmaya başlar. sonunda, vergi ile alakalı bir sebepten dolayı lavoisier'i hapseder ve kendisini savunma hakkı tanımadan onu idam ettirir. lavoisier'nin idamının, fransız devrimi'nden iki yıl sonra gerçekleştiğini, yani bu esnada fransa'nın -güya- cumhuriyetle yönetildiğini de belirtmek gerekir. bu arada yargıç müsveddesinin söylediği unutulmaz "cumhuriyetin bilimadamlarına ihtiyacı yoktur" sözü de, fransızlar için bir utanç abidesi olarak yüzyıllar boyu hatırlanmayı hak edecektir.
  • o dönemin klasik ölüm biçimi olarak idam edilirken bir deney yapmaya kalkmış insan. “ kellem kesilip de giyotinden sepete düştüğü vakit gözlerime bakın. eğer iki kez kıpırdatabiliyorsam ,bilin ki, insan kafası kesildikten sonra , beyin, bir süre daha düşünmeye devam etmektedir.” demiş ve kafası koptuktan sonra gülümsemeyle iki kez göz kırptığı söylenir.
    (bkz: rivayet)
  • idamından sonra lagrange'ın "onun kafasını düşürmek için bir saniye yeterli oldu, ama o kafanın bir benzerini ortaya çıkarabilmek için belki de yüzyılı aşkın süre yetmeyecektir." dediği ünlü kimyacı.
  • suyun bir element olmadığını hidrojen ve oksijenden oluştuğunu kanıtlayan büyük kimyacı
  • varlıklı bir aileden gelen ünlü fransız simyacı antoine lavoisier, asıl eğitimini hukuk alanında görmüştür. fakat bilime olan tutkusu hukuka olan aşkının önüne geçmiştir. bilimsel alanda yaptığı çalışmalar ile dünya çağında ün kazanmıştır. aynı zamanda devlet işlerine de yoğunlaşan antoine lavoisier'ın bu başarılarının bir bedeli de olmuş kendisine. suçlu bulunduğu için devrim mahkemesine çıkartılmış:

    gerek devrim aleyhinde gösterilen aristokrasiyle ilişkisi gerekse vergilerden alınan paranın bir kısmını laboratuvar harcamalarında kullanması sebepleri idam için yeterli bulunmuştur. "devrimin bilime ihtiyacı yoktur" kafasıyla giyotinle idam edilmiştir.

    lavoisier, matematikçi arkadaşı lagrange’e “kellem giyotinden sepete düştüğünde gözlerime bak; eğer iki kere kırpıyorsam, insan kafası kesildikten sonra bir süre daha beyninin düşünmekte olduğunu anlarsınız.” demiş ve idamından sonra sepete düşen kafası gülümseyerek iki kere göz kırpmış.

    bir de yaptığı çalışmalarla ilgili olarak yanma ve kütlenin korunumu ile ilgili yaptığı çalışmalar aklıma gelen ilk iki bilindik çalışması.kimyaya en ünlü katkısı kesinlikle yanan maddenin oksijenle birleştiği yanma olayının doğasını sergilemesi olmuştur. diğer çalışmasıyla ise "hiçbir şey yoktan var olmaz, hiçbir şey vardan yok olmaz, her şey şekil değiştirir" görüşünü benimsemiş bu büyük kimyacı modern kimyanın temellerini oluşturan bir isim olarak anılmaktadır.
  • asıl eğitimi hukuk olan kimyanın dehası lavoisier aynı zamanda paris barosu'na kayıtlı bir avukattır.bilimsel gözlem ve yorum üzerine yaptığı konuşmaları nedeniyle lavoisier,bütün dünyada harika bir ün kazanır.1794'te solunum üzerinde deneylerini yapmakta olduğu bir sırada, lavoisier devrim mahkemesi önüne çağrılır.bu süreçten sonra yaşananlar faşistliğin kısa tarihi olup,lavoisier iki suçlamaya hedef olmuştur:

    i. devrim karşıtı olarak karalanan aristokrasiyle ilişkisi

    ii. vergi toplamada yolsuzluk (lavoisier topladığı vergilerin küçük bir bölümünü laboratuvar deneyleri için harcadığı söylenir)

    kimya bilimini reddeden yobazları gösterip "bu kelleler hiçbir şeye yaramaz" der ve tutuklanır. aynı gün yargılanıp, giyotinle ölüme mahkum edilir.lavoisier’i kurtarmak için dostları mahkemeye koşmuştur, ama tanık olarak dinlenmezler bile.

    “yurttaş lavoisier’in çalışmalarıyla fransa’ya onur sağlayan büyük bir bilimadamı olduğunda hepimiz birleşiyor, bağışlanmasını diliyoruz” içerikli dilekçeleriyle başvuran o günün seçkin bilim adamlarına,
    pencereden sıçan fransız yargıcın* verdiği yanıt anası dahil orospuçocukluğunun özeti olup bilimsel düşünceye inananların da kanını dondurur:

    “cumhuriyet’in bilimadamlarına ihtiyacı yoktur!”

    galileo galilei yaşamının son on yılını engizisyonun göz hapsinde geçirmişti. lavoisier’in sonu daha da acıklı olur: elli bir yaşında iken "devrim" adına kafası giyotinle uçurulur.belki bir yakıştırmadır ama lavoisier’ in ölümü ile ilgili yaşananlar,son anında dahi duruşunu bozmayan bir bilimadamının insanlığa sunduğu tam bir ibret öyküsüdür(yazılmış ama toparlayıp tekrar yazacağım):

    lavoisier, boynunun vurulmasını beklerken kitap okuyordur.cellat,onu giyotine götürmek için yanına geldiğinde lavoisier,nerede kaldığını unutmamak için okuduğu kitabın arasına bir kitap ayracı koymuştur..

    yargılanıp ölüme mahkum edildiği gün lavoisier, matematikçi lagrange'ı çağırır. ona "kafam giyotinden sepete düştüğünde gözlerime bak; eğer iki kere kırpıyorsam bil ki, insanın kafası kesildikten sonra beyninin bir süre daha düşünmekte olduğunu anlarız" der.

    sonrasında gerçekten de lavoisier'in kafası kesildikten sonra sepete düştüğünde,lavoisier gülerek iki kere göz kırpmıştır.

    matematikçi lagrange diyor ki, "lavoisier'in son saniyedeki ispat arayışı, bilimselliğin yüzyıllar boyunca yanacak meşalesidir. ama onu ölüme gönderen yobaz kafalar ufunet üretmek için asırlarca karanlıkta sürüneceklerdir..."
  • "cumhuriyetin* bilim* adamlarina* ihtiyaci* yoktur*" zihniyetinin kurbani olmus muhtesem insan.

    (bkz: dallama fransizlar ve dallama devrimleri)
  • adini tasiyan kanun açiktir, kesindir acimasizdir :
    "rien ne se crée, rien ne disparaît tout se transforme".
    (hiç bir sey yoktan var olmaz, hiç bir sey vardan yok olmaz, her sey sekil degistirir).
  • kimya biliminin dehası lavoisier'nin, asıl eğitimi hukuktu ve paris barosu'na kayıtlı bir avukattı. bilimsel gözlem ve yorum üzerine yaptığı konuşmaları ile ünü bütün dünyaya yayılmıştı. kimya bilimini reddeden yobazların kafasını gösterip "bu kelleler hiçbir şeye yaramaz" dediği için tutuklandı. aynı gün yargılanıp ölüme mahkum edildi.
    lavoisier, matematikçi lagrange' i çağırdı. "kellem giyotinden sepete düştüğünde gözlerime bak; eğer iki kere kırpıyorsam bil ki, insan kafası kesildikten sonra bir süre daha beyninin düşünmekte olduğunu anlarız."
    lavoisier'nin kafası kesildikten sonra sepete düştü ve gülerek iki kere göz kırptı.
    matematikçi lagrange diyor ki, "lavoisier' nin son saniyedeki ispat arayışı, bilimselliğin yüzyıllar sürecek meşalesidir. ama o yobaz kafalar ufunet üretmek için asırlarca karanlıkta sürünecekler..."
  • antoine laurent lavoisier'dir tam adı.
    evlendiklerinde eşi 13 yaşındaymış.
hesabın var mı? giriş yap