• 106 metre derinliğiyle dünyanın en derin metro istasyonu. kiev'de bulunmaktadır. link
  • ilk kismi 6 kasim 1960'ta acilmistir ve gunluk yolcu trafigi 26,100 civarindadir. adinin telaffuzu da semti de bir harikadir. kievli bir muze tasarimcisinin bana 'en seckin bolgemiz burasi' dedigi yerdedir, belki de bu yuzden kentin en eski metro istasyonlarindan biridir. tarihî (bkz: lipki) semtinde alır, bizdeki ilk metro istasyonunun galata'da ya da londra'dakinin baker street'te yer almasi gibi. (bkz: kiev metrosu)'nun londra tipi olan tek ornegidir: ortasinda kucuk bir salon ve iki yaninda hatlar bulunur. zemin, siyah mermer ve granittir; mimarlari granatkin, kruşinski ve şukina'dir. orjinal istasyonda sovyet temali metal isciligi kendine yer bulmussa da dekomunizasyon yasalariyla havalandirma gazindaki sovyet simgeleri cekic-orak ve yildiz motifleri sokulmustur. adini aldigi (bkz: kiev cephane fabrikası)'nda 1918'de kiev'deki rus bolseviklerinin ukrayna ordusuna karsi cikardigi isyani betimleyen heykel de daha 90'larin basinda kaldirilmisti. girisinde, stalinist mimarinin bir kalintisi olan golgeli bronz lambalar bulunur, duraktaki lambalar ise riga tipidir.

    istasyon, (bkz: dnipro ırmağı)'nin kentin geri kalani uzerinde bu civarda yukselmesi nedeniyle bir futbol sahasi derinligindedir (105.5 metre), kievlilerin dev cam dedikleri bir betonarme halkanin altindan 46.6 ve 55.8 metrelik 2 farkli hizli merdivenle asagi inilir; dunyanin en derin ikinci metro istasyonudur/ burda yazilanlar sanirim ingilizce kaynaklardan alinmis fakat italyanca kaynaklarda en derin metro istasyonunun vagonlari zamanin dogu almanyasi'ndan gelen (bkz: piongyang metrosu)'nda bulundugu yaziyor (110 metre). dunya dilinin ingilizce oldugunu ya da ingilizce yazilmis herseyin dogru oldugunu sananlara guzel bir ornek oldu. ingilizce kaynaklarin da kalitesizligini belirtmeme gerek yok saniyorum.

    arsenalna icin 50'lilerde cizilen ilk eskizlerin daha cok sanat eseri icerdigi gorulmektedir fakat yapim sirasindaki zorluklar nedeniyle sonradan daha basit eskizler temel alinmistir, istasyon insa edilirken bazi batakliklarin kurutuldugunu ve tuzlu su ihtiyacini karsilamak icin 400'den fazla kuyu acildigini unutmayalim.

    kiev merkezine erişim mihaylo hruşevski, ivan mazepa ve moskovska caddelerinin kesiştiği arsenalna meydanı'ndan yapilabilir. ayrica istasyon, mumyalariyla unlu (bkz: kiev mağaralar manastırı), (bkz: mariyinski sarayı), (bkz: yeşil tiyatro), yuksek şura ve bakanlar kuruluna da yurume mesafesindedir.

    kentin metrosunun daha guzel orneklerinin yaninda arsenalna metro istasyonu irmaga yakinligiyla, semtiyle, tarihiyle ve kuskusuz derinligiyle on plana cikmaktadir. adini aldigi cephane fabrikasi uzun yillar cephane uretmisse de sonralari trafik isiklari gibi gunluk hayatta toplumun daha cok ihtiyac duydugu seyleri uretmistir, gunumuzde ise (bkz: mistetski arsenal ulusal sanat ve kültür müzesi)'ne donuserek varligini surdurmektedir.

    fuzuli isler naziri kiev hakkinda yazmam konusunda beni uzun sure tesvik etmisti. kent hakkinda tek bir yazi mumkun olmayacagindan sairane metro istasyonlariyla baslamak istedim.

    gorseller:
    istasyonun 1952'de yapilan ilk eskizlerinden biri: görsel
    1918 rus bolsevik isyanini betimleyen heykel kaide: görsel
    sokulen diger sovyet motifleri: görsel
    giris/ 'dev cam' 1: görsel
    giris/ 'dev cam' 2: görsel
    golgeli lambalar: görsel
    arsenalna/1: görsel
    arsenalna/2: görsel
    piyongyang metrosu'nun puhung istasyonu: görsel

    kaynaklar:
    arsenalna/1
    arsenalna/2
    arsenalna/3
    dekomunizasyon
    sovyet motiflerinin kaldirilmasi
    piyongyang metrosu uzerine
    arsenalna istasyon turu
  • sırf dünyanın en derin metro istasyonu olduğu için işim olmadığı halde ziyaret ettiğim yer. bu durakta inip de gidebileceğiniz en muazzam yer bana göre şurasıdır ki kendisinden şurada bahsetmiştim.

    istasyon çok derin ama iki farklı yürüyen merdiven var, o yüzden öyle 5-6 dakika süren bir merdiven yolculuğu olmuyor. hatta çok dikkatli değilseniz, "aaa ne kadar derinmiş burası" demeyebilirsiniz bile. istasyonun diğerlerinden hiçbir farkı yok. istasyonun çıktığı yerde de görmeye değer pek bir halt yok zaten, pek turistik bir yer sayılmaz. kötü değil tamam ama görülebilecek bir sürü istasyon & yer varken şahsen arsenalna'yı tercih etmezdim.

    ben böyle merdivende bağdaş kurup 10-12 dakika boyunca derinlere ineceğimi düşünüyordum, sanırım o yüzden biraz üzüldüm. halbuki hiçbir şey yok yahu. her şey aynı. insan bi' renklendirir, "dünyanın en derin istasyonu" diye reklamını yapar, bi' hareket ve özellik kazandırır mekana. hiiiiç amk nerdeee.
hesabın var mı? giriş yap