• üc adet yasanin newton ve asimova yeterli geldigini belirterek ben de burada durmaya karar verdim diyen bilim kurgu yazari.
    yasalari soyledir;
    1 - eğer ünlü ve yaşlıca bir bilim adamı bir şeyin mümkün olduğunu söylerse neredeyse kesinlikle haklıdır. ama aynı kişi bir şeyin imkansız olduğunu söylerse çok büyük ihtimalle yanılıyordur.
    2 - olabilirliği keşfetmenin tek yolu imkansıza doğru biraz daha gitmeyi göze almaktır.
    3 - yeterince gelişmiş teknoloji sihirden ayırt edilemez.
  • "two possibilities exist: either we are alone in the universe or we are not. both are equally terrifying."
  • "ahlâkın din tarafından gaspedilmesi, insanlık târihinin en büyük trajedilerinden biridir." demiş yazar.
  • god the universe and everything else
    konulu söyleşi programında ;
    "bence insanoğlu önümüzdeki senelerde güneş sisteminin bilinmezlerini açığa çıkaracak, yıldızlara ve belki diğer galaksilere gemiler gönderecektir. ama evrenin genişlemesi yeterince hızlı olursa onlara asla yetişemeyecektir"

    demiş, hayal gücü diye buna derim. carl sagan ve stephen hawking teoriler üzerine konuşurken böyle bir yorum da hem güldürüyor hem de bakış açısının herşey demek olduğunu gösteriyor.
  • bilimkurgu yazınının en büyük ustalarından biriydi.
    ilerlemiş yaşından dolayı her an beklediğim bir kayıp da olsa, bu durum duyduğum hüznü bir gram bile azaltmıyor.

    belki bir gün ilk rama'nın buz tutmuş denizinde karşılaşırız seninle üstad.
    olmadı mı thalassa gezegeninde macellan'ın kalkanını onarırken görürüm seni, uzak dünyanın şarkıları'nı söylerken neşe içinde.
    cennetin çeşmeleri'nde mola veririz kısa bir süre soluklanmak adına. o kadar merdiven tırmanınca mecburuz zaten değil mi?
    şehir ve yıldızlara her bakışımda senin yüzünü bulurum gökte, sevimli sevimli gülümserken.
    bu son nesil değil dostum; insanoğlu beşiklerini çoktan saçtı evrene diye bana müjde verirsin.
    yolun açık olsun star child. 2001 kere açık olsun. jüpiter'den güneş olmaz ama, senden bal gibi olur.
  • efenim arthur c. clarke zamanında bir konuşmasında aşağı yukarı şöyle bişiler demiştir*;
    - ben star wars'ı çok severim, son derece yaratıcıdır, zevkle izlerim/okurum, ama bu bilim kurgu değildir, fantazidir. genede takdir ederim ve yarattığı evrene, karakterlere hayranımdır.

    gene demiştirki, "insanoğlunun yakın bir zamanda -belkide asla- ışık hızını aşamayacağı ortadadır."
    benim okuduğum sadece bir kitabında ışık hızına yaklaşıldığını yazmıştır -insanlar tarafından-, sanırım the songs of distant earth kitabında geçen quantum drive kullanan uzay gemileri ile oluyordu bu. bu durumda da kendisinin içi rahat etmemiş, bir açıklama gereği hissetmiştir ve bazı şeylerin olabildiğini varsaydım onlarda şunlar şeklinde anlatmıştır durumu.

    kendisi genelde yazdığı her romanda olabilme ihtimali olan konulardan bahsetmiştir, hatta bu konuların bir kısmı romanlarından sonra denenmiş, bazıları başarılı olmuştur. bazı kitaplarında sadece hesaplamaları yapan ve kendisine yardım eden insanlar olmuştur. rama serisi buna güzel bir örnek olabilir.

    gerçek bilim kurgu eserleri genelde bolca referans bilgisi içerirler, ileride şöyle birşey yapılacak bunu şurdan buluyoruz falan filan gibi. ama bu demek değilki fantaziler pis kaka bilim-kurgular cici. bana göre ikisi ayrı türler, ikisinin arkasında da çok sağlam yaratıcı fikirler var.
    bu bağlamda önce biraz garip gelsede, yıldız savaşları ile yüzüklerin efendisi aslında aynı tür diyebiliriz, yani sir arthur'a göre, yüzüklerin efendisinin gerçek olma ihtimali neyse, yıldız savaşlarının da odur.

    genel olarak bu fantazi ve bilim-kurgu yaklaşımını çok beğendiğim bir yazardır kendisi, bilim-kurgu dünyasına olduğu gibi bilim dünyasına da çok şey katmıştır. uygulanabilir-yaratıcı fikirleri ileride çok aranacaktır diye düşünmekteyim.
  • kendisinin günümüzden yaklaşık 40 yıl önce (ki bu ilk mos transistörlerin icadından sadece 4 yıl sonraya tekabül eder) internet ve internetin iş dünyası üzerinde etkilerine dair yüksek doğruluklu ön görüleri olmuştur. böyle de bir abimizdir.

    http://www.youtube.com/watch?v=aoazspesbzu
  • "the space age hasn't begun yet. ı believe the time will come when very few members of the human race will be able to point to the sky and say, 'that's where the earth is.'"

    diyor ki;

    uzay çağı henüz başlamadı. inanıyorum ki insan ırkından pek az kimse gökyüzünde bir noktayı işaret edip, 'işte orası dünya' dediğinde o zaman gelecek.
  • arthur charles clarke dır tam adı.
  • bilimkurgunun babası. 2001 space oddysey, rama gibi baba kitapların yazarı, uydu ile iletişimin icadında büyük katkısı olan yüce insan
hesabın var mı? giriş yap