• uzayda elle tutulur buyuklukteki ta$ parcalarina verilen isim..
  • su an dunyayla kesisme ihtimali bulunan (hepsi de cok kucuk ihtimaller ama) 700'un uzerinde asteroid var ve bunlar da done done, fildir fildir, deli divaneye cevirttirilmis bicimde dolandiklari icin oyle bruce willisi yanimiza alip ustune konamayiz. konsak da asteroidi patlatamayiz, patlatsak da iflah olamayiz.

    bu tip asteroidlerden korunmak icin cok basit bir alternatif var. asteroide gonderilecek ve onun cevresinde donecek bir uzay mekigi. bu kadar. zira meii yeterince uzun sure asteroidin yorungesinde kalabilirse, iki cismin birbirine uyguladigi cekim guclerinin oranina da bagli olarak, eninde sonunda asteroid yorungesinden sapacak ve dunyayi siyiracak. tabii sorun, yillar oncesinden, dunyaya carpacagi kesin asteroidleri bulup, mekigi zamaninda gonderebilmek ve butun o sure boyunca mekigin ariza yapmamasi.
  • güneş sisteminde bulunan, serbest şekilde yol alan, karbon veya metal kökenli gök cisimleridir. çoğunluğu mars ile jupiter arasında bulunan asteroid kuşağından güneş sistemine yayılır. çok farklı ebatda bulunabilirler. en büyükleri yaklaşık 960 km. çapı ile "ceres"dir.
  • evrende en fazla bulunan gök cisimleri.

    çapları birkaç metre ile bin km arasında değişen asteroidlerden sadece güneş sisteminde; çoğu dış kısımlarda (oort bulutu) olmak üzere, bir trilyon kadar olduğu tahmin ediliyor. samanyolu'nda ise yüzlerce katrilyon astreoid yer alıyor.
  • son 30 yılda keşfedilen asteroidlerin takip edilebileceği bir animasyon:
    http://www.youtube.com/watch?v=s_d-gs0wouw
    http://www.liveleak.com/view?i=a5b_1283294550
  • karadelikler ve bir gun kizil devlesecek gunesle beraber dunyadaki yasam icin uc onemli tehditten biri. zamaninda tum dinozorlari bugun muzelere fosil edenin 10 km capli bir asteroid oldugu sanilirken 500 km caplisinin dahi boslukta bir serseri mayin gibi gezindigini biliyoruz.

    dunyayi hedef almis bir asteoride karsi gunumuzde onlem olarak dusunulenlerden biri de gunes isinlarini toplayip cok guclu bir sekilde asteroide yansitacak parabolik ayna benzeri bir mekigi uzerine salmak. amac asteroidi belli bir tarafindan buharlastirip ona yon kazandirmak. tabi ki dunyayi teget gececek bir istikamette. bu fikir kagit uzerinde oldugu kadar deneysel olarak da basarili fakat dev bir asteroidde ise yaramayacagi da kesin gibi. neyse ki dev bir asteroid milyonlarca yilda bir dunyaya yoneliyor ve jupiter gibi cok guclu bir abimiz var.
  • 25 metreden küçük gök taşları/asteroid atmosfer tabakalarında parçalanır. bu yüzden bu akşam bize teğet geçecek asteroid çekim alanımıza girse bile panik yapmayın. (girme ihtimali var) büyüklüğü 9 metre. genişliğiyle beraber 9 x 30 metre. habılımız olsa da izlesek.

    http://haber.mynet.com/…ya/27062011-tsi-1914/578825
  • florence gezegenimizi teğet geçecek. yarıçapı 4.4 km. yüzyıldan uzun süredir dünyayı teğet geçen en büyük astroid olacak. dünyadan tam olarak 7 milyon km uzaktan geçecek; bu, dünya ile ay arasında mesafenin 18 katı. 2500 yılına kadar bu büyüklükte başka bir asteroid beklenmiyor.

    http://www.bbc.com/…ws/science-environment-41121245
  • atmosferden geçtiğinde, yeryüzündeki madde miktarını ve yaşamı kökten değiştirme gücüne sahip gök cisimleridir..

    esasında mars-jüpiter arasında bulunan asteroid kuşağında yer alırlar..
    ay'ın hiçbir zaman görmediğimiz yüzünün fotoğrafına baktığımızda meteor çukurlarının gördüğümüz yüzüne göre fazlalığı dünyamızı bir nevi koruduğunun da kanıtıdır..

    3122 florence asteroid'i tehlikeli kılan durum ise gökyüzündeki herhangi başka bir gökcismi ile yapacağı olası bir çarpışmanın getirebileceği sonuç.. bilim insanlarının bu tip asteroidleri tehlikeli olarak nitelemesinin nedeni; çarpışma sonucu bu gök cisimlerinin kazanacağı momentumun, hızındaki ve kütlesindeki değişimlere ek olarak yörüngesini de değiştireceği için dünya üzerine düşme ve en iyi ihtimalle bir bölgeyi haritadan silme riskine sahip olmasıdır*..

    bugün neden önemli bir gün? 3122 florence asteroid yunus takımyıldızı* civarından uzaklaşacak.. bir gök atlasınız varsa oradan kontrol edebilirsiniz.. şu anda ekvator düzleminde, güneyde aquarius* takım yıldızı hizasında olduğundan gözlemlenemez ancak gece saat 00.00 sularında yunus takımyıldızıcivarından, ekvator düzlemi üzerinden güney-batı yönünde doğrusal olarak uzaklaşacaktır..
    şimdilik bir tehlike görünmüyor.. asteroid, meteor, meteorid ile ilgili okuma buradadır..
    esa ve nasa7 yıllık bir araştırma kapsamında durumu değerlendirecek..
hesabın var mı? giriş yap