• o kırılan zincirler sayesinde yıllar sonra milletvekili olanlardan birinin 90 yıllık reklam arası sona erdi diyeceği kimin aklına gelirdi.
  • orhan seyfi orhon'un, 1927'de çıkarttığı haftalık yeni kalem dergisinin 5 nisan 1928 tarihli sayısının kapağında illustre edilen resimdir. mustafa kemal atatürk'ün türk kadınının elini kolunu bağlayan, kıpırdamasına imkan tanımayan esaretine son verdiğini gösterir. özgürlük.

    buyrun

    teşekkür edit'i: sevgili @yakbenivatankurtulsun'a resim üzerindeki yazıların çevirisini yaparak sağladığı çok değerli katkıları için teşekkür ederim. (benimki daha farklı bir algılama olmuş):

    '' bu güzel kapağın çözünürlük sebebiyle tamamını okuyamasam da, istanbul'un kurtuluşu ile alakalı. çünkü resmin üstündeki yazı da "istanbul'un kurtulduğu gün-6 teşrin-i evvel 1923" yazıyor. altında da, "istanbul-ne ben, ne de çocuklarım bunu unutmayacağız" yazıyor. sanırım işgal atındaki istanbul'u anlatmada temsili olarak zincirlenmiş kadını kullanmışlar ve bu şekilde konuşturmuşlar.''
  • kadın, türk kadını değil, istanbul'u simgeliyormuş, esaretten kurtarılan da istanbul yani.
    türk kadınından çok yunan tanrıçalarına benzediği yorumunu da bu durum açıklıyor sanırım; güzelliği ve çok kültürlü yapısıyla istanbul'u böyle resmetmeyi tercih etmişler.
  • denyo feministleri ilginç bi şekilde rahatsız eden illüstrasyondur. bir insanın böyle bir şeye dil uzatması için beyinsiz filan olması lazım.
  • söz konusu dönemde ülke ve şehirleri kastetmek için kadın figürü kullanıldığından normal olan resimdir.

    ülke ve şehirler kadın ile sembolize edildiği için genelde "ana" teması yaygın olmuştur. tutsaklık yani işgal altında olmak da iğfal edilmek ve bağımsızlık da zincirleri kırmak şeklinde betimlenirdi.

    islami bir kadın unsurunun bu türden sembolik kullanımına pek rast gelinmez.

    düzeltme: imla
  • atamın şu güzel sözlerini aklıma getiren resimdir:

    "kabil midir ki, bir kitlenin bir parçasını terakki ettirelim. diğerini müsamaha edelim de, kitlenin heyeti umumiyesi mazharı terakki olabilsin? mümkün müdür ki, bir camianın yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer kısmı semalara yükselebilsin?"
  • ataturk'un turk kadininin degil istanbul'un zincirlerini kirdigi resim. bakin yukarda da yazilmis: istanbul'un kurtulusuyla ilgili. kadin istanbul'u simgeliyor. hani su "sair burada bayraga sesleniyor" var ya, o hesap iste. okudugumuzu anlayalim, hepimiz ortaokula gittik degil mi? cok guzel.
    neymis? konu turk kadini degil istanbulmus.
    turk kadini hakkinda su var ama bakin, cok faydali: (bkz: #58400154)
  • karikatürdeki kadının istanbulu sembolize etmesi bence boşuna değildir. ingiliz işgali sırasındaki istanbul'da ne naneler döndüğünü bilenler için oldukça anlamlıdır. (bkz: sodom ve gomore) evet, istanbul'u geri alıp kadınlarımızın namusunu kurtarmışız!
  • pek üretken olmayan haysiyetsiz derginin birine yine ekmek çıkmış olabilir. kıymetli bir resim gibi duruyor. üzerinde yazanları okuyabilecek biri çıkar ve tercüme ederse daha net anlaşılabilir. benim anlamadığım konu, kadının üzerindeki kıyafet o dönemdeki türk kadını figürüne uymuyor.

    tanım: bir adet ay parçası ve bir adet güneş içeren resimdir.
  • üzerinde yazılanları okumanın çok zor olduğu dergi kapağı. ınternette olan versiyonların tümünün kalitesi çok düşük dolayısıyla harfler okunamıyor.
hesabın var mı? giriş yap