• agamemnon ve menelausun babası olan miken kralı.
  • dune'da atreides'ler bu zat-ı şeriften türediklerine inanır. zaten dünya da terra, usa "house washington", sscb* (ilk dune kitabı 1965'te yazılmıştı) "house steel"*, çin de "house khitai"'dir dune encyclopedia'ya göre.

    (bkz: ister inan ister inanma)
  • pelops ile hippodemianın oğludur. thyestes ile nikippenin kardeşidir. önce kleola ile evlenmiş ve bu evlilikten pelisthes doğmuştur. ikinci evliliği dul kalan gelini aerope ile oldu. bu evlilikten agememnon ile menelaos adlı iki oğlu ve anaksibia adlı bir kızı oldu.
  • imparator tanri leto; hatiralarinin atreus evine kadar dayandigini soylemektedir. burada frank amca homerin ilyadasina bir gonderme yapmistir.
  • kişi olan atreus dışında onun çocuklarını ve torunlarını içeren soyun da adı. bu soy tanrılar tarafından lanetlenmiştir. bu lanet, binlerce yıl sonra bile soyları atreusa dayanan atreideslere bela olmuştur.
  • atreus kompleksi'ne konu olmuştur. babanın kendi çocuğuna karşı bilinç ya da kontrol dışı olan intikam hissi olarak psikolojide yer alır.
  • (bkz: atreusoğulları)
    (bkz: atrides)
  • söylentiye göre god of war oyununda kratos'un oğlunun adı olacaktır.
  • en çok sevdiğim lanetli iki aileden biridir atreus'unki.** çok girift bir lanet sarmalı var ortada bir kere. ailenin beş nesil erkeği biri tanrılardan olmak üzere dört kez direkt olarak lanetlenmiş, iki lanet babaların günahlarından gelmiş ve bir yandan ensest, aldatılma/aldatma ve yamyamlık döngüsü de bunların üzerine eklenmiştir. hesaptan emin olamadım, sağlamasını yapalım.

    ailenin* kurucusu diyebileceğimiz ilk lanet bükücüsü tantalos. kendisinin büyük günahı tanrıları kandırmak. bu hilenin doğası iki versiyona ayrılıyor, amacı ve cezası ise tek. ilk versiyon tantalos'un tanrılardan nectar ve ambrosia çalmaya kalkışması üzerine kurulu, ikinciyse tanrılara insan eti (oğlu pelops'unki) yedirmesi üzerine. iki ayrı versiyonda da tantalos'un amacı kendini ve soyunu tanrı katına çıkarmak, tanrılarla seviş olmak. cezası ise iki versiyona da uygun düşen bir biçimde tartaros'ta sonsuz açlık ve susuzluk. (elde var tanrılar tarafından lanetlenmek + yamyamlığa meyil)

    ceza anından sonra lanet zinciri pelops'a geçiyor. (ikinci versiyonda pelops tanrılar tarafından diriltiliyor.) pelops pisa prensesi hippodameia ile evlenmek istiyor. fakat antik yunan babalarının yıldırıcı başlık parası politikaları gereği önce kralı yenmesi lazım.* yenemezse de öldürülecek. pelops "ne kendimi riske atıcam hacı" sağduyusunda bir tip olduğundan myrtilos* ile bir dümen döndürüp hem yarışı kazanıyor hem de kralın kaza yapıp ölmesine sebep oluyor. * akabinde pelops, myrtilos ve hippodameia'yı da alıp ortamdan sıvışıyor. sıvışma esnasında, myrtilos, hangi akla hizmet bilinmez, hippodameia'ya tecavüz etmeye kalkıyor ve pelops tarafından öldürülüyor. yunan trajedisinin bir lütfu gereği ölmeden önce kahramanımıza ve tüm soyuna gerekli bedduaları edip lanetleri savurabilecek yeterli zamanı da buluyor.

    şu halde pelops'un çocuklarının sırtında çift dikişli bir lanet var. tantalos'tan gelen ve myrtilos'un şahsi laneti. (+yamyamlık hala cepte)

    pelops'un işimize yarayacak, lanet hikayesine hizmet edecek iki önemli oğlu var: atreus ve thyestes. bu ikili mycenae krallığı için birbirine düşüyor. mücadelede thyestes'in atreus'un karısı ve kendi aşığı aerope aracılığıyla hile yaptığı gerekçesiyle krallık tanrılar tarafından* atreus'a bahşediliyor ve atreus ilk iş olarak thyestes'i sürüyor. fakat gerçeklerin mutlaka ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır kardeşlerim. atreus ihaneti öğreniyor ve intikama girişiyor. kardeşini "bitsin bu dargınlık" ayağına sarayına çağırıp ona kendi oğullarını yedirtiyor. (yamyamlık ikiyle çarpıldı.) bunun üzerine thyestes durur mu? lanetliyor atreus soyunu. (ailenin dördüncü nesli atreus'un oğulları da lanetlendi, üç lanet etti. dördüncü ve son lanet orestes'e annesinden gelecek.)

    yamyamlık ve lanetlenme bitti, aldatılma/aldatma döngüsü aldatılan ve aldatan babaların oğulları olan agamemmnon ve aigisthos ayağına geçti. (agamemnon'un karısı clytemnestra aigisthos'la birlikte) ensest de hikayemize thyestes sayesinde giriyor. kahin tarafından atreus'tan intikam alınmasının tek yolu olarak gösterildiğinden aigisthos'un annesi thyestes'in öz kızı zira.

    atreus'un oğulları agamemnon ve menelaus.(bundan sonrası homeros ve aiskhylos'tan devam) menelaus helen'le evlenmek suretiyle kendi kendini bitirdiği için lanet sarmalından çıkıyor. agamemnon da önce büyük büyük babası tantalos'a selam çakarak öz kızını* öldürüyor, sonra da babası gibi aldatıldığı eşi (aynı zamanda helen'in kardeşi. bu da ayrı bi lanet kolu) clytemnestra ve (atreus/thyestes ikilisinden gelen gelenek gereği) aşığı aigisthos tarafından öldürülüyor.

    agamemnon'un oğlu orestes annesini ve aigisthos'u öldürüp anne katili olduğu için peşine takılan erinyes'ten de apollo ve athena tarafından kurtarılınca soy lanetten temizleniyor.

    aşk, ihtiras, tutku, ihanet, evlat katli, ana katli, şiddetli geçimsizlik, intikam, beddua, ensest, yamyamlık...

    eşi benzeri olmayan bir ailenin lanet zincirini kırabilecekken olayı bir diğer nesle aktarmayı seçmiş en belalı üyelerindendir atreus. iliad'taki agamemnon sevimsizliğinin de tartışmasız sebebidir.
  • god of war 4'te kratos'un oğlunun ismidir aynı zamanda.
hesabın var mı? giriş yap