• insanın atası olarak kabul edilen en eski fosillere verilen addır. beyinleri modern insan beyninin %35'i kadardır.
  • beyin hacmi 400cc civarı olan. şu zamana dek 9 adet farklı türü bulunmuş hominidlerdir.
    australopithecuslar dikelen insansılardır. ellerini serbest kullanabilmişlerdir.
    australopithecus hakkında çokca duyulan bir şekilde savana indikleri için dikelmeyi öğrenmişlerdir hipotezi yanlışlanmıştır. çünkü ormanlarda bulunan dik australopithecus fosilleri mevcuttur.
    seçilim baskısı elbetteki vardı fakat bu savan hipotezinde olduğu gibi bir baskı değildi. kesin olarak şu sebeple seçilim baskısı oldu diyemiyoruz tabiki.
    australopithecuslar 120 cm boyunca olgun bireylere sahiptirler. diş yapıları otçul olduklarını göstermektedir. homo sapiens dahil erectus florensis habilis vs homo ağacının atası olarak kabul edilmektedir.
  • üstteki entry'e düzeltme olarak:

    lucy, leakey ailesi tarafindan degil, donald johanson, maurice taieb,
    yves coppens ve johanson'un doktora ögrencisi tom gray tarafindan bulunmustur. adini da kutlama esnasinda son ses dinledikleri 'lucy in the sky with diamonds' sarkisindan alir.
  • insanlar 2.5 milyon yıl önce doğu afrika da güney maymunu da denilen bu türden evrimleşmişmiş.
  • yaklaşık 4.2 milyon yıl önce ortalıkta görünmeye başlamış canlılar. ondan önce 7-4.4 milyona kadar uzanan bir süreçte ape(büyük maymunlar)-hominin geçiş türleri yeryüzünde görülmüştür. 7 milyon yıl öncesinde ise sadece şempanze ve insanın ortak atasının yaşamış olduğu bilinmekte. bunu bir belirtmiş olalım çünkü direkt olarak şempanzeden homininlere geçiş söz konusu değil.

    australopithecuslar, narin yapılı (a. grasil) ve iri yapılı(paranthropus) olmak üzere iki ayrı gruba ayrılır. ve bu iki grubun arasında da bariz farklılıklar oluşmaya başlar. iri yapılıların elmacık kemikleri, kaş kemerleri çiğnemeye bağlı olarak çok daha belirgindir. çünkü tamamen vejetaryendirler ve dişleri bu yüzden insana nazaran çok daha iridir. bu iri tiplerde(paranthropus) herhangi bir kültür ve alet yapımı yoktur. bu bir dezavantajdır. zaten paranthropuslar(iri olanlar) 3.5-2 milyon yıl önce homolarla herhangi bir bağlantı kurmadan dünya üzerinden yok olmuşlardır. fakat narin yapılı australopithecusların(a. anamensis, a. aferensis*, a. garhi, a. africanus) kesin olarak bilinemese de homolarla bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir.

    narin yapılı australopithecuslarda yüzdeki belirgin kemikler daha yumuşak bir geçiş halini alır. küçük memelileri de avlayıp beslendikleri ve leş yedikleri düşünülmektedir. aynı zamanda bu demin saydığım türlerin bazılarında standart sivri taş aletler ve kültür yapımı görülmektedir. bu da çok iyi bir avantaj.

    genel olarak australopithecusların en önemli özellikleri iki ayak üzerinde durabilmeleridir. ağaçtan tam olarak ayrılmamalarına rağmen iki ayak üstünde yürüyüp koşabiliyorlardı. ağaç yaşamını ise tam olarak terk etmemelerine kanıt olarak ayak başparmaklarının diğerlerine paralel olarak uzanmaması, hala biraz ayrık durması gösterilir. aynı zamanda elleri de tamamen düz değil, yine dal tutacak şekilde biraz daha eğimlidir. yani ağaç yaşamı henüz terk edilmemiştir, bu özellik sadece homo cinsinde %100 olarak ortaya çıkacaktır.

    şempanzelerin aksine, ama insanınkine benzer şekilde, dıştan içe doğru eğik bir açıyla inen bir uyluk kemiğine sahip oldukları görülür. çünkü australopithecuslar ve homolar iki ayak üzerinde durdukları için kalçaya fazladan yük binmektedir. fakat şempanzeler ve diğer iri maymunlar 4 ayak üstünde hareket ettikleri ve dolayısıyla yük hafifletildiği için böyle bir durum yoktur. uyluk kemikleri düz olarak iner.
    insana doğru gidildikçe üstüne yük binen pelvis biraz daha genişlemiştir. bu da büyük beyinli yavruların doğumuna(en azından insanda, çünkü australopithecusların beyin hacmi homo sapiensin beyin hacminin 1/3'üne denk gelir) zemin hazırlamış olur.

    düzeltme: yine eksik kelime
  • insanoğlunun evrimleştiği düşünülen maymun türü. nüfus , iklim, göç yolları ve karşılaşılan diğer hayvanlar dahilinde ortaya çıkmış olan 'homo' türlerinin atası. ( rudolfensis, erectus, neandertalensis, soloensis, floresiensis, denisova, ergaster, sapiens). doğu afrika'da yaşadığı düşünüldüğü için güney maymunu da denir. türün bazı dişi ve erkekleri 2.5 milyon yıl önce belli gruplara bölünerek farklı coğrafyalara dağılmış ve koşullara göre 'homo' türleri oluşmuş.
  • rüyalarımızda bir anda hop hop düşme ve akabinde sıçrayarak uyanma durumunu bize yaşatan atalarımız olabilir bunlar.

    sonuçta, iki ayak üzerinde duran ilk türdür kendisi. ormanlardan ziyade savanlarda yaşamışlardır. demek ki ağaçlarda tutunmayı pek de beceremeyen, iyi savaşamayan maymunlar mecbur ortalıktan ayrılıp savanlarda kendi ailelerini kurdu, o şekilde iki ayak üzerinde durmaya başladılar.

    bence kesin bunların başının altından çıktı bizim hoplaya hoplaya uyanmamız.
  • günümüzden yaklaşık 4 - 4,5 milyon yıl önce yaşamış olan insan türü.
    yapılan arkeolojik çalışmalar ve bulgular australopithecus'ların alet kullanıp kullanmadıklarına dair bir netlik vermese de doğada bulduğu bazı keskin cisimleri bir kesme aleti olarak kullanmış olmalılardır.
    bize göre biraz daha küçük ve kıllı olan bu insan türünün gırtlak yapıları üzerinde yapılan araştırmalar australopithecus'ların tam olarak konuşmasalar da bazı sesleri çıkartabildiklerini ve basit konuşmalar yapabildiklerini gösterir.
  • insan evrimi açısından önemli bir aşamayı temsil eden, iki ayak, iskelet ve duruş biçimine sahip oldukları tartışma götürmeyen en eski homininlerdir.
    beyin hacimleri küçüktür, modern insan beyninin üçte biri kadardır. iskelet yapıları ve bipedalizm insan evriminin bir parçası olmalarına neden olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap