• türkiye'nin doğu ve güneydoğu illerinde rastlanabilen, el öpme kökenine sahip olup el öpmekten anlam ve şekil itibariyle farklı olan bir karşılaşma ve selam sonrası davranışıdır. avuç içi öpülen yaşlı, avuç içini öpen genç kişidir. genç olan ve yaşlı olan karşılaştığında (ziyaret, misafirlik , rastlaşma, vs vs ) sözlü selam verilirken veya verildikten hemen sonra genç olan yaşlı olanın elini öpmek için uzanır. genç kişi, yaşlı olanın eline henüz temas etmiştir ki yaşlı olan ellerinin avuç içleri genç kişinin şakaklarına gelecek şekilde genç olanın başını tutar ve gözlerinden (kaşların gözlere yakın duran kısmı ile elmacık kemikleri arası) öper. şakaklarına avuç içleri temas ettiği anda genç kişi, sol elini sol şakağına temas eden sağ elin üstüne koyarak başını sola çevirir. bundan sonra sol eli ile üstten tuttuğu yaşlı kişinin sağ elinin avuç içini öper. bu avuç içi öpme eylemi kimi zaman yaşlı kişinin gencin gözlerini öpmesinden sonra kimi zaman ise hemen önce gerçekleşir. hangisinin önce olduğu önem arz etmemekle birlikte tercih edileni önce genç kişinin avuç içini öpmesidir.

    yaşlı olan kişinin mütevazı halini ve sevgisini, genç olanı hakir ve kendinden aşşağı görmediğini, genç olanın saygısını ve müteşekkir halini barındıran bir davranıştır.

    şöyleki; yaşlı olanın eli öpülesi bir insan olduğunu göstermek adına genç kişi yaşlı olanın elini öpmek için uzanır. tevazu sahibi yaşlı insan el öptürmeyi uygun bulmaz ve genç olanı eşit bir yaklaşımla (el öpmek için eğilmesine müsade etmez) sevgi ile gözlerinden öpmek için şakaklarından tutar. genç kişi ise bir yandan saygısının gerçek olduğunu, şekilci bir el öpme ile sınırlandırılmadığını göstermek adına, diğer yandan yaşlı kişinin kendisine gösterdiği sevgi ve değeri sembolize eden davranışlarına karşılık olarak aynı zamanda elini öptürmeyi anlam bakımından uygun bulmayan yaşlı insanın bu yaklaşımını hiçe saymadan sadece avuç içini öper.
    tüm hareketler 4-5 saniye içerisinde gerçekleşir ve biter.
  • avuç içi öpmenin bir başka versiyonu da, hacca gidenlerin -kâbeye ve hacer-i esvede ellerini sürdükleri düşünülerek- elinin içinin öpülmesidir.
  • herhangi bir gelenkten kaynaklanmayan bir şekilde de gerçekleştirilebilir. insanın ellerinin arasına yumuşacık bir eli alıp avuç içine dudaklarını değdirmesi sonra o avuç içini yüzünde dolaştırması... bir bebeğin minicik elleri olabileceği gibi, sevgilinin narin elleri de olablir bu. yenilenme, tazelenme, hatta yeniden doğmuş olmak gibi duyguları tattırabilir insana.
  • direkt olarak kalbe giden yol...
    (bkz: erkegin kalbine giden yol midesinden gecer)
  • sanirim bir anadolu gelenegi, orta anadolu ve civarinda siklikla denk gelmisimdir ve gelmekteyim ama baska bölgelerde de rastlanabilir. normalde elini uzatan büyügün (babaanne ya da anneanne olur bunlar genelde) eli öpülür, basa konur daha sonra ise yüzden öpme faslina gecilir. bu cesit el öpme biciminde ise büyügümüz iki elini acarak gel kuzum gel seklinde yaklasir, karsi taraftaki kücük saygisizlik yapmamak icin önce büyügümüzün elinin icini öper ve daha sonra büyügümüzü yüzünden öperek hal hatir sorar ya da veda eder.

    bir gün londra'daki alman, ingiliz ve avustralya'li arkadaslari toplayip (fikra gibi oldu ama degil) türk dügününe götürmüstük. tam normal el öpmeyi aciklayip ögretirken bir de bu versiyonu gördüklerin de iyice kafalari karismisti, abi ic dis farketmiyor nereyi bulsaniz öpüyorsunuz ya demislerdi, biz de yarilmistik. bu da böyle bir anidir iste...
  • alından öpmek gibi öpücüktür bu.(bkz: #6526668)
    sevmeden saygı duyulmadan yapılamaz.elin içi öpülür sonra kucagınıza alırsınız. muhtemel şimdiki evlenen hanımların bilmediğidir zira bunun en anlamlılarından biri kocanın elinin içini öpmektir.
  • derler ki bazı kültürlerde, evlilikler böyle yapılırmış..

    erkek, kadınının avcunu öpünce evlenmiş sayılırlarmış merasime gerek kalmadan. uzun uzun zaman önce, antik çağlarda bile olabilir hatta, güzel elleri olan bir adamdan duymuştum bunu. avcumu öpüp bu cümleyi kurmuş ve beni "nasıl ya?" ifadeli suratımla başbaşa bırakıp arkasına bakmadan gitmişti..

    o gün bugündür evlilikler imzayla değil, avcun içine kondurulan tek bir öpücükle yapılır benim resmi dairemde. şaşaalı gösteriler değil, derin bakışmalar alınır vidyoya. balayına ise, tepede duran yıldızlara yapılan yolculuklarla çıkılır. insanın üstüne yağarlar bir deniz kenarında konfeti misali, samimi, kutlar gibi,

    tebrik ederiz sizi der gibi; yapmacık olanların aksine...
  • çok sevince istemsiz olarak gerçekleştirdiğim eylem. en saf, en temiz duygularla istemsiz olarak yapıyorum bunu.
    en masum öpüş şeklim, iyi ki varsın deyişim.
  • bebeklerin yanağını öpmeye kıyamadığınız durumlarda yapılandır. böyle o minicik elin içini koklayarak öpersiniz ve enerji dolarsınız. mutluluktur.
  • hacı'dan ve umre'den gelen insanların yap(tır)dığı davranış.
hesabın var mı? giriş yap