• 2005 yılında terk edilen uygulamanın, 2013 yılı itibariyle tekrar yürürlüğe gireceği söylentisi. söylenti bugün gazetesi'nden kamil elibol'un haberine dayanıyor.

    http://gundem.bugun.com.tr/…arayacak-haberi/219328/

    söylentisi dolanan protokole göre sistem şöyle işleyecek: milli savunma bakanlığı, içişleri bakanlığı'na bakaya ve yoklama kaçağı konumunda bulunan kişilerin listesini yolluyor. içişleri listeleri, emniyet genel müdürlüğü'ne bağlı bilgi toplama daire başkanlığı'na gönderiyor ve ilgili kişiler genel bilgi tarama sistemine eklenerek, ''aranan şahıs'' konumuna düşüyor.

    günümüze kadar, savcı/hakim emri olmadan yakalama emri çıkartılması imkansızdı. yürürlüğe gireceği söylenen protokole göre ise kurumlar arasındaki yazışmalar ile kişiler hakkında yurt çapında arama kararı çıkartılacak.

    uygulanacağı söylenen bu protokol, hükümetin bugüne kadar yaptığı bütün adımlar ile çelişen bir uygulama olacak. bugüne kadar ak parti hükümetinin konu hakkında attığı sıralı adımlar şu şekilde.

    - askerlik süresinin kısaltılması.
    - askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler hakkında vatandaşlıktan çıkartılma davası açılmasının sonlandırılması.
    - pasaport işlemlerinde askerlik sorgulaması yapılması uygulamasının sonlandırılması.
    - bakaya ve yoklama kaçakları hakkında yurt çapında arama emri çıkartma uygulamasının sonlandırılması.
    - bakaya ve yoklama kaçakları hakkında yurt dışı çıkış tahdidi konulması uygulamasının sonlandırılması.
    - 29 yaş ve üzerinde bulunan kişiler için temel eğitimden muaf olarak bedelli askerlik çıkartılması.

    kesinlikle anlam veremediğim, ülkedeki genel hava ile alakası olmayan, çok şaşırtıcı bir söylenti. olayın ak parti üst yönetiminden habersiz, milli savunma bakanlığı ve içişleri bakanlığı'ndaki görevli personelin işgüzarlığından olduğunu temenni ediyorum. ülkedeki genel havayı tam tersine çevirecek, askeri vesayet günlerinden kalma bu uygulamanın yürürlüğe girmeyeceğini umut ediyorum.
  • çoğu kişi durumun ciddiyetinin farkında olmasa da, şu anda ülkede gerçekleşmek üzere olan çok ciddi, çok hayati bir protokoldür.
  • bakaya olan şahısların ikamet ettikleri adrese kolluk kuvveti yollayarak, daha da şenlendirilebilecek 90'lı yıllar nostaljisi.
  • aslanlar gibi tsk sancağı altında göğüs göğüse muharebe etmek varken, elleri kınalı anadolu aslanlarından bile utanması olmayan, bakaya kalmış vatansızları üzen bir haber.
  • bu vatanın ekmeğini yiyip, kolasını içip, küçük muhammedlerin allah allah diyerek düşman üstüne cenk etmesini boş gözlerle izleyen, mertlikten bihaber kişileri üzen bir protokol.
  • ''vatan'' kelimesi duyunca eline silahı alıp dağlara koşmamış ahlaksızların, ahirete bile kalmadan hesaplarının görülmesidir.
  • dedesinin gazi madalyasına özeneceğine, ablasının küpelerine özenen bir takım densizlerin, analarının dizlerinde ağlamasına yol açan çok başarılı bir uygulama.
  • polise fazladan is cikarmaktan baska bir seye yaramayacaktir.cunku gbtye dusen isimler araniyor konumda oldugu icin surekli adres gosterdikleri yerlere baskinlar, tebligatlar yapilmak zorunda kalinacak, aranan kisilerin bir cogu ise aslinda bulunamayacaktir.
    bosu bosu bosuna bir suru kagit kurek isi cikaracak ve odedigimiz vergilerin gidecegi yeni bir masraf kapisi olacaktir.
  • bir amaci da gece hayatina darbe vurmak olabilir bu uygulamanin geri gelmesinin.
    cunku biliyoruz ki polis kontrolleri istanbul'da gece cok daha yogunlasiyor, dolayisi ile aranan bir cok kisi gece disari cikmaktan korkacagi icin, evinde oturup icki micki icmeyecek, dinibutun birer musluman olacaklardir.
hesabın var mı? giriş yap