hesabın var mı? giriş yap

  • iki yüzlü sözlük yazarlarının alt tarafı oyuncunun birisinin sözleri diyecekleri açıklama.

    bu adam islama laf etse işte medeniyet bir başka diyerek alkışlayacaklarken islamı savununca kötü olacak.

  • hiç tanımadığınız birinin 3 gün evinizde kalması ve bu durumdan ev arkadaşınızla rahatsız olup başka yerde kalmanız.

    bir gün eve geldik baktık bir kadın oturuyor evde. merhaba dedi merhaba dedik. sonra aynı apartmanda oturan başka bir arkadaş geldi işte bu da bişey söylediğim gibi (söylemedi) sizde kalacak,sorun olmaz herhalde (olurdu) bende kalamaz çünkü ailem geliyor (bize ne?) dedi. biz de ayıp olmasın diye o an tamam tabi dedik. e sonra da tamam demiş bulunduk ama bildiğin salonda oturan bir kadın. koltukta yaşıyor. çay demliyor. lan kadın çamaşır yıkadı kuruttu salonda. ilk gün karşı koltuğa oturduk biz de. demlediği çaydan içtik. sonra baktık kadın rahatsız oluyor yani tip tip bakmamızdan. gittik başka arkadaşta kaldık.

    hayır kadın bize nasıl girdi? girdi neden kaldı? kaldı hiç mi tırsmadı amk biz tırstık. sonra bizim arkadaş mal mı kızı bıraktı gitti? biz mal mıyız evimizi bıraktık gittik? bir öğrenci evinde hiç mi normal olay yaşanmaz? babamın böyle yapmayı öğrendiği pastaya sokayım.

  • diyarbakırdan aldğım telefon şarjör çıktı

    1.az önce babamı aradım ve mermi bitti mnıskim konuşamadık, ödemeli tarıyorum şu an ama hıh açmıo :( beyler

  • monkeypox (maymun çiçeği), maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu nadir bir hastalıktır. monkeypox virüsü, poxvirus ailesindeki orthopoxvirus cinsine aittir. orthopoxvirus cinsi ayrıca variola virüsünü (çiçek hastalığına neden olur), vaccinia virüsünü (çiçek hastalığı aşısında kullanılır) ve sığır çiçeği virüsünü içerir.

    monkeypox ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle "maymun çiçeği" olarak adlandırıldı. insanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında demokratik kongo cumhuriyeti'nde kaydedildi. o zamandan beri, kamerun, orta afrika cumhuriyeti, fildişi sahili, demokratik kongo cumhuriyeti, gabon, liberya, nijerya, kongo cumhuriyeti ve sierra leone gibi orta ve batı afrika ülkelerinde maymun çiçeği vakaları bildirilmiştir. enfeksiyonların çoğunluğu demokratik kongo cumhuriyeti'nde gerçekleşmiştir.

    maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmemektedir. bununla birlikte, afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte edebilir.

    belirti ve bulgular:
    insanlarda, maymun çiçeği semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer ancak onlardan daha hafiftir. monkeypox, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunlukla başlar. çiçek hastalığı ve maymun çiçeği semptomları arasındaki temel fark, maymun çiçeğinin lenf düğümlerinin şişmesine (lenfadenopati) neden olurken çiçek hastalığının buna neden olmamasıdır. maymun çiçeği için kuluçka süresi genellikle 7-14 gündür ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

    hastalık şu şekilde başlar:

    ateş
    baş ağrısı
    kas ağrıları
    sırt ağrısı
    şişmiş lenf düğümleri
    titreme
    yorgunluk

    ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastada, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişir.

    lezyonlar düşmeden önce aşağıdaki aşamalardan geçer:
    makül, papül, vezikül, püstül, kabuk

    (tek tek bunlar ne diye bakmak istemeyenler için; kızarıklık ile başlar, kabartı oluşur, iltihaplanır, kabuk bağlar ve iyileşir.)

    hastalık tipik olarak 2-4 hafta sürer. maymun çiçeğinin afrika'da, yakalanan her 10 kişiden 1'inde ölüme neden olduğu görülmüşür.

    bulaşma:
    kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden temas ile bulaşır. virüs vücuda derideki çatlaklar (görünmese bile), solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. hayvandan insana bulaşma, ısırma veya tırmalama, vahşi hayvan etleri (bushmeat), vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas veya kontamine yuvalar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yoluyla gerçekleşebilir.

    insandan insana bulaşmanın damlacık yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. solunum damlacıkları genellikle çok fazla hareket edemez, bu nedenle bulaşma için uzun süreli yüz yüze temas gerekir. diğer insandan insana bulaşma yöntemleri arasında vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas ve kontamine giysiler veya çarşaflar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yer alır.

    maymun çiçeğinin rezervuar konağı (ana hastalık taşıyıcısı) hala bilinmemektedir, ancak afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. maymun çiçeği hastalığına neden olan virüs, doğada bir hayvandan yalnızca iki kez elde edilmiştir (izole edilmiştir). ilk örnekte (1985), virüs, demokratik kongo cumhuriyeti'nin ekvator bölgesi'ndeki hasta bir kongo ip sincabından elde edilmiştir. ikincisinde (2012) virüs, fildişi sahili tai ulusal parkı'nda bulunan ölü bir bebek mangabeyden izole edilmiştir.

    maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu önlemek için alınabilecek bir dizi önlem vardır:

    *virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçının (maymun çiçeğinin meydana geldiği bölgelerde hasta olan veya ölü bulunan hayvanlar dahil).
    *hasta bir hayvanla temas etmiş herhangi bir malzemeyle temastan kaçının.
    *enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek diğerlerinden izole edin.
    *enfekte hayvanlar veya insanlarla temastan sonra elerinizi sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
    *hastalarla ilgilenirken kişisel koruyucu ekipman kullanın.

    *fda tarafından onaylanan, jynneos (ticari olarak imvamune veya imvanex olarak da adlandırılır) adlı inaktif aşının, maymun çiçeği virüsüne mesleki olarak maruz kalma riski taşıyan kişilerde kullanılması konusu bağışıklama uygulamaları danışma komitesi tarafından değerlendirilmektedir.

    tedavi
    maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi yöntemi yoktur. maymun çiçeği salgınını kontrol etmek amacıyla çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve vaccinia virüsü antikoru kullanılabilir.

    kaynak: cdc

  • juventus'un:

    angelo peruzzi, ciro ferrara, moreno torricelli, paolo montero, angelo di livio, antonio conte, alen bokšic, alessandro del piero, michele padovano, didier deschamps, christian vieri, nicola amoruso, vladimir jugovic, alessio tacchinardi, zinedine zidane, gianluca pessotto, fabrizio ravanelli, gianluca vialli, attilio lombardo, filippo inzaghi ve juan pablo sorín'li;

    ac milan'ın:

    sebastiano rossi, christian panucci, paolo maldini, filippo galli, franco baresi, francesco coco, mauro tassotti, alessandro costacurta, demetrio albertini, marcel desailly, dejan savicevic, roberto donadoni, zvonimir boban, massimo ambrosini, stefano eranio, patrick vieira, paolo di canio, george weah, roberto baggio, gianluigi lentini, ibrahim ba, leonardo; hatta marco van basten, jean-pierre papin, frank rijkaard ve ruud gullit'li;

    parma'nın:

    luigi apolloni, antonio benarrivo, nestor sensini, dino baggio, hernán crespo, gianluigi buffon, roberto mussi, fabio cannavaro, enrico chiesa, lilian thuram, tomas brolin, diego fuser, alain boghossian, faustino asprilla, luigi apolloni ve ariel ortega'lı;

    inter'in:

    gianluca pagliuca, giuseppe bergomi, francesco colonnese, javier zanetti, fabio galante, youri djorkaeff, salvatore fresi, aron winter, ronaldo r9, nicola ventola, zé elias, diego simeone, benoît cauet, taribo west, francesco moriero, iván zamorano, paulo sousa, andrea pirlo, sebastien frey, dario šimic, mikaël silvestre, mauro milanese, alessandro pistone, marco delvecchio, clarence seedorf ve álvaro recoba'lı;

    lazio'nun:

    paolo negro, stefano lombardi, giuseppe favalli, marcelo salas, roberto mancini, siniša mihajlovic, alessandro nesta, sérgio conceição, giuseppe pancaro, paul okon, guerino gottardi, pavel nedved, alen bokšic, dejan stankovic, iván de la peña, fernando couto, matías almeyda, giampiero pinzi, christian vieri, diego simeone, josé chamot, marco di vaio, massimiliano esposito, simone inzaghi, giuseppe signori, caluio lopez ve juan sebastián verón'lu;

    roma'nın;

    antonio chimenti, cafu, vincent candela, aldair, luigi di biagio, dmitri alenichev, ivan tomic, damiano tommasi, francesco statuto, paulo sérgio, francesco totti, marco delvecchio, vincent candela, daniel fonseca, abel balbo, martin dahlin'li;

    italya milli futbol takımı'nın;

    peruzzi, apolloni, maldini, carboni, costacurta, nesta, donadoni, mussi, torricelli, albertini, d. baggio, toldo, rossitto, del piero, di livio, di matteo, fuser, casiraghi, chiesa, ravanelli, zola vieri, vialli'li yıllarına;

    ayrıca unutulmaması gereken gabriel batistuta ve giuseppe signori'ye tekabul eder.

    90'lı yıllarda 'lig' dendiği zaman, saymaya italya ligi'nden başlanırdı. ingiliz takımları, alman takımları ve ispanyol takımları çok eksiklerdi italyanlar karşısında. bu yüzden bu oyunculara ve akla gelmeyen tüm diğer oyunculara, o yıllar için ayrıca teşekkür etmek gerekir. çünkü futbol, asla bu futbol olmayacak tekrar.

    (bkz: birden duygulanmak)

    not: futbolcu eklemesi yapan red morning red'e teşekkürler.

  • içinde eskişehir'de başörtüsü eylemine katıldı diye içinde kemalist polislerin ve esnafın da olduğu 6-7 kişi tarafından komalık olana kadar dövülen ve gittiği hastenede kemalist doktor tarafından geri gönderilen ve sonunda da ölen birinin hikayesi var mı diye merak ettiğim hikayelerdir.