hesabın var mı? giriş yap

  • az once gelen email. nijerya'da cekilen bir piyangodan kazanmisim. hemen arzu ettikleri gibi tum kisisel bilgilerimi, banka hesap ve kredi karti numaralarimi gonderdim. umarim parayi yatirmalari fazla uzun surmez. cok mutluyum.

  • tarif edemeyeceğim kadar iğrenç bi durum. umutlarla okursun, ingilizce öğrenirsin. uğraşır didinirsin. staj falan yaparsın. ondan sonra hastalanır 1,5 yılın tedaviyle geçer askerlik ve yüksek lisans yapayım der ve bitiremezsin geçer 3 sene, hadi 5-6 ay kpss kasayım dersin olmaz. sonra tekrar özel sektörde basvurmadığın firma kalmaz. karşına 3 senedir neden işsizsin? gibi bir soru gelir doğal olarak anlatırsın. önyargıyla yaklaşırlar. eve gelirsin aileyle aranda soğuk savaş başlar. eş dost akraba ziyaretine gitmekten çekinirsin, çünkü o malum soru gelecektir yüzüne. ailenin yanında tedirgin cevaplar vermeye çalışırsın olmaz. utanırsın sanki senin suçunmuş gibi. cebindeki bozuk parayla otobüse mi binsem ya da simit yiyip açlığımı mı bastırsam diye düşünürsün.

    bizim gibiler ne yapmalı? ne yapacak yani? işsiz olmaya devam mı etsinler? günden güne sağlıksız bireyler haline mi gelsinler? herhangi bir güçlü referansı olmadan, amiyane tabirle torpilli de olmayan bizler iş bulmak için ne yapmalı? zor gerçekten zor, aynı durumda olan bir ben değilim biliyorum ama. bu çözümsüzlük süreci arttıkça da daha mutsuz ve çevresine daha da mutsuz bir elektrik yayan biri haline geliyorum. ailesine destek olacak yerdeyken, ailesinden utanarak üç kuruş harçlığı alırken hem de bu yaşta, insan içine çıkmaya utanmak neden?

    çalışan arkadaşlarla görüşürken, "olsun be oğğlum ne güzel var ya bütün gün yatıyon keşke ben de öyle olsam çalışınca anlarsın bak çok zor" diyen ego dolu açıklamalarına, güleryüzle cevap vermek zorunda hissetmek koyar adama. ortamdaki antipatik adam da olmayayım bari düşüncesi yer bitirir. sana gerçekten yardımcı olmak isteyen arkadaşlarının sayısı gün geçtikçe azalır ve umutsuzluk artar.

  • bir arkadaşımın bolca kullandığı;
    "gün olur yusuf zindanlardadır, gün olur yusuf mısıra paşadır."

    öyle paşalıkta filan gözüm yok, hiç bir zamanda olmadı. biraz huzur yeter.

  • 2016 ' da birini öldürüp 2 yıl sonra şartlı tahliye almış. ee senin hukuk sistemin birini öldüren cani bir insanı 2 yıl sonra tahliye ederse,bu cani " ne de olsa birini öldürsem 2 yıl yatıp çıkıyorum. canımın istediği , sinirlendiğim birine yine sıkar onu öldürüp 2 yıl yatar çıkarım " demiştir.

  • geçen gün iş yerimize bi abi geldi, ben de karşılamak için yanına gittim. baktım arabasında 3 demet çiçek var.

    - abi hayırdır 3 demet çiçeği ne yapacaksın dedim?

    - bugün benim hanımın doğum günü ona çiçek alırken 2 kızıma da çiçek aldım, her zaman böyle yaparım dedi. (adamın 2 kızı bir oğlu var).

    - neden dedim?

    - kızlar çiçeğe alışsınlar, doysunlar böyle şeylere. yarın hıyarın biri kızlarımı basit bir çiçek alarak etkileyip kandırmasın, üzmesin dedi.

    benim de tecrübelerime göre it kopuğun, ailesinden ilgi görmemiş kızları etkileyip kandırması çok kolay. anne babasından ilgi ve sevgi görmemiş kız, belki bir çiçeğe boş beleş bir oğlana aşık olup kendini kaptırabiliyor. ama iyi ailede yetişmiş, iyi babaların görmüş geçirmiş kızlarını kötü erkekler kandıramıyorlar. iyi aile kızları eş seçiminde daha rasyonel tercih yapıyorlar.

    adamın bu görüşü çok hoşuma gitti, inşallah ileride evlenirim ve allah bana da bir kız çocuğu nasip eder. ben de kızıma çiçek alırım.

  • uzaktaki noktasal ışık kaynaklarını devasa ışık topları olarak gördüğü için gözlüksüz hayat çok renklidir aslında astigmatlıya. hayale dalmak da bir o kadar kolay, gözlerini odaklamadığın an her şey birbiri içine girer, nesneler çiftleşir derken dünya ayrı bir güzelleşir.

  • (bkz: canım kardeşim) hastalığını öğrenen kahraman ile arkadaşı arasındaki konuşmadır benim için.

    -bana bak, sana bir şey söyliyim mi?
    -söyle
    -kimseye söylemek yok ama!
    -iyi ya söylemem.
    -yemin et bakiyim.
    -valla billa söylemem.
    -ben ölücekmişim.
    -ne var oğlum bunda yemin ettiricek?
    - hiiiiç..ama abimle halit abim “duydun mu?”
    diye bağırdılar akşam bana. ben de korkudan “duymadım” dedim.
    -sen sahiden ölürsen bilyeler nolucak?
    -ne biliyim ben.
    -bana versene?
    - iyi ya, ölünce abimden alırsın.
    -yaşşa ulan.

    edit: son cümle eklendi. @hamsikola ve @gunebakandolmakalem'e uyarıları için teşekkürler.

  • gta 6 sızıntıları hakkında şüphe duyanlar için birkaç açıklama

    -bazı kişiler oyuna gta 5 modu tarzından şeyler söylüyor, oyunun böyle gözükmesinin temel sebebi daha yapım aşamasının sonunda olmamaları. unutmayın, bu görüntüler oyunun son hali değil ve açıkça son haline bayağı bir uzak.

    -oyunlarda önce animasyonlar, senaryo ve seslendirme benzeri şeyler hazırlanır. tüm bu konseptler üzerine oyun içi karakter modelleri geliştirilir ve oyunda ki her şey aşama aşama ilerler. yani harita 9. aşamadaysa modellemeler, 2. aşamada olamaz, hepsi birbirine uyacak şekilde aynı anda aşama atlar. bir programda üst düzey kalitede bir model geliştirilip oyuna aktarılmaz, aşırı basit bir model koyulur ve oyun geliştikçe bu model geliştirilir. aynısı harita ve dünya için de geçerli.

    -oyundaki bugların olabildiğince az olması için oyun her aşamada test edilir. sızan görüntüler büyük ihtimal oyunun yapım aşamasının ortalarından önceki görüntüler. yani bazı animasyonların, modellerin kaza testlerindeki araçların içindeki modellere benzemesi çok normal.

    -tahminen modeller, harita, dünya hatta animasyonlar son aşamadan oldukça uzak ve düzenlenecek tonlarca şeyi var, buna rağmen mekanlar fazlasıyla gerçekçi ve bazı kısımlarda gta 5'den bile daha iyi gözüküyor. bu versiyonun 2019 ya da 2021 tarihinden olduğu iddiaları da göz önünde bulundurulursa şu anki aşamada gta 6 bu görüntülerin hatrı sayılır bir şekilde önündedir.

    -ayrıca erken oynanış testlerinde (bu görüntülerde de oyunun test edildiği bariz) grafikler önemsizdir. önce oynanış kalitesi belli bir düzeye getirilir, dediğim gibi konseptler buna göre gerçekleştirilir ve oynanış son halini alana kadar gelişmeye devam eder. şahsi düşüncem bu görüntülerde bile son halini alınca gta 5'i rahat bir şekilde aşacağı belli olan oynanış görebiliyoruz.

    oyun kötü çıkabilir, rockstar kalitesine zarar verecek bir şey olabilir ya da aksine yine zamanını aşan mükemmel bir yapım geliyor olabilir. yazıda anlatmak istediğim bu görüntülerden iyi veya kötü bir sonuç çıkarmanın anlamsız olduğu. oyun bu görüntülerden çok daha iyiye gitmiş olablir, kötüleşmiş olabilir ama oyun geliştirmenin amacı yapım aşamasındaki bir oyunu her aşamada daha da iyi yapmaktır ki rockstar'dan kötü bir şey beklenir mi size kalmış.

  • --- spoiler ---

    çocuğun okuluna "kırmızı, dar, göğüs dekolteli, mini elbise" ve yüksek topuklarla, koca eşliğinde gidilir ve psikolojik danışmana sorulur: bu çocuk neden böyle?

    --- spoiler ---

  • şu hayatta kimseye çirkin diyecek kadar kötü olmayın amk, kendi halinde takılan bir kadın. kime ne zararı var da bu kadar kin ve nefret topluyor, ayıp.