hesabın var mı? giriş yap

  • türlü türlü içeriğinin arasından en çok hafta sonları 12'ye doğru oynayan sünger bob'u özlediğimi fark ettim. geç yapılan kahvaltı eşliğinde izlemesi çocuk gibi heyecanlandırıyordu beni.

  • yanlis yone yurudugumu farkettigimde cep telefonunu cikarip, sanki yeni mesaj gelmis gibi okuyup sonra yeni bulusma noktasina gider gibi davranirim...

  • japon imparatorluk ordusunun cin i$gali sirasinda ele gecirdigi nanking $ehrinde gercekle$tirdigi katliam. 1931 de mancurya bolgesinden ba$layan japon ilerleyi$i, 1937 de nanking $ehri kapilarina kadar dayandi. mancuryadan ve dogu cin deki japon i$galinden kacan cinlilerle kalabalikla$mi$ $ehir, fazla direnemedi ve japonlara 25 kasim 1937 de teslim oldu.

    japonlar 6 hafta boyunca sadece asker olduklarindan $uphelendikleri genc erkekler, polisler, $ehir gorevlilerini katletmekle kalmadilar, insan olarak gormedikleri cinlilere inanilmaz i$kenceler yaptilar. subaylar arasinda esirleri en kisa zamanda oldurme yari$malari, sistematik tecavuz ve benzeri igrenclikler, $ehirde bulunan alman elciligi tarafindan belgelendi ve o gunlerin gundeminde yerini buldu.

    ikinci dunya sava$i sonrasi, japonlarin yenilmesiyle, bu katliamin suclusu olarak gosterilen birkac ki$iden 7 si asilarak idam edildi, geri kalanlar ciddi olmayan gostermelik cezalarla kurtuldular. japonlar hala boyle bir olayin varligini kabullenmezler. sadece nanking $ehrinde, 300000 den fazla cinlinin olduruldugu saniliyor.

    nanking katliami kadar igrenc ba$ka bir japon sava$ sucu da, ikinci dunya sava$i sirasinda mancuryada birim 731 olarak bilinen japon askeri ara$tirma tesisinde meydana gelen olaylardir.burasi cinli esirlerin askeri tibbi ara$tirmalar adina canli olarak kesilip incelendikleri bir mezbahadir, buranin suclulari da ayni nanking dekiler gibi fazla bir bedel odemeden kurtulmu$lardir.

  • aylardır pis pis kullandığım bilgisayarımın ekranı bu hafta sayesinde temizlenmiştir. temizleyecek yer kalmadı çünkü evde.

  • bu durumu hissederek anlayamazsınız. algoritmalar değiştikçe tüketilen veri miktarı da değişir. bunun önüne geçmek için telefonunuza varsayılanın haricinde bir ağ monitörü yükleyerek takip etmeniz gerekiyor (bkz: glasswire). filtreleme seçenekleri işletim sistemine gömülü istatistik yazılımlarına göre daha gelişmiş olduğu için operatör çakallık yapıyor mu yapmıyor mu daha kolay anlıyorsunuz.

    yaklaşık 2 yıldır hem güvenlik sebebiyle hem tüketimi kontrol altına almak için network monitör uygulamalarını kullanıyorum. şimdiye kadar uygulama ile operatör arasında en fazla 100 mb fark çıkmıştır. her 3 ayda bir paketim daha hızlı bitiyor evet ama monitör operatörü doğruluyor. işin içinde çakallık olduğunu düşünmüyorum.

    kotanızın hemen dolmasının sebebi teknoloji ilerledikçe, dünya 1080'i 4k'ya çekerken hala 1 gb - 2 gb gibi tarifeleri raflarında barındıran operatörlerdir. elin gevuru daha kalitelisini üretir ve piyasaya sürer. bizimkiler onlara ayak uyduramaz ve halkı gb saydırmaya devam eder.

    işin teknik kısmına gelince. izlediğiniz videonun kullandığı sıkıştırma teknolojisi, bitrate değeri, ses kalitesi gibi faktörler kullanım miktarını etkiler.

    mesela bir formatta 1 saatlik full hd video ~400 mb civarı veri aktarımına sebep olurken diğer formatta ~200 mb'a kadar düşebilir. bunu anlamanızın imkanı yok. ilgilenenler için ufak bir veri tüketimi ölçüm sitesi.