hesabın var mı? giriş yap

  • 18 adettir, ülkenin fakirliğinin göstergesidir. bazı premium çikolatalar olur, her yerde bulamazsınız, belli yerlerde olur onda da aynı bu şekilde az olarak paketlenir ancak böyle devasa bir kutu kullanılmaz daha minimal göze güzel gözüken kutulara koyarlar. fiyatı da haliyle tuzludur.

    bu ise eskiden al çocuğum avuç avuç al diye uzatılan bir çikolatadır.. ulan ne hallere getirildik, ne halleri bize yaşatıyorsunuz. ya adam akıllı doldurun ya da hiç satmayın.

  • 98 yılının sıcak bir yaz günüydü. en yakın dostum can'la oturmuş kimin misketinin daha güçlü olduğunu tartışıyorduk. neden sonra büyüyünce astronot olmak istediğimi söyledim ona. güldü o neymiş yaa diyerek. astronotların ayda 100 lira kazandığını söyleyerek mat ettim onu. bu özgüvenle sordum; sen ne olmak istiyosun peki? düşünmeden cevap verdi; "yazar, gelmiş geçmiş en meşhur yazar olacağım ben". dalga geçtim adını yazmayı 1 sene önce öğrenen çocukla. gitmem lazım dedi saatini gösterip "git bakalım pipimin yazarı" diyerek vedalaştım onunla 9 yaşındaki bir çocuk olmanın verdiği salaklıkla. gitti ben de eve gittim. akşam annem ekmek almaya yolladığında aşağı caddede garip ışıklar olduğunu farkettim. merak ve çocukluğun verdiği heyecanla koşarak gittim oraya. arkadaşım dediğim ilk insanın cansız bedenini göreceğimi bilseydim gitmezdim belki de. babasının arabasını kaçıran 16-17 yaşlarındaki bir ergenin cahilliğinin, salaklığının kurbanı olmuştu can. koşarak eve dönüp uzun süre ağladım. okula gitmediğim bir kaç gün boyunca ona söylediğim son sözler için pişmanlık hissettim. o çok istediği misketimi ona vermediğim için kendimden nefret ettim. ama sonra kendime bir söz verdim onun son sözlerini düşünüp. büyüdüğümde onun hayallerini de gerçekleştirecektim çok meşhur bir yazar olarak.

    büyüdüğümde anladım yazar olmak o kadar kolay değildi. zahmet, zaman, emek ve para istiyordu. bütün bunları bulsanız bile yazar olma garantiniz yoktu. sonra üyelerine yazar ünvanı veren bir siteyle tanıştım arama motoru vasıtasıyla. kayıt oldum hemen. takma isim kısmına can yazdım zaten böyle bir yazar olduğunu söyledi site bana. can2, can1989 gibi takma isimlerin onun anısına saygısızlık olacağını düşündüm. tam umudumu kaybedip ad soyad kombinasyonunu takma ismim olarak seçecekken bulmuştum kod adımı. iyi çocuktu arkadaşım dediğim ilk insandı can, cansız bedenini son kez gördüğümde üzerinde owen forması vardı.

  • cem yılmaz merdiven altı yerlerde çıkarak, karikatür dergilerinde çizerek, tamamen yeteneğiyle bugüne geldi ve kendisini çıkarttı. başlık da, başkasının "yeni cem yılmazlar çıkarırız" demesi karşısında haklı olarak, öfkelenerek ettiği söz. bu kez olmaz, evet (bkz: cem yılmaz'ı yedirmeyiz)

  • bir kediyle yaşamak, evde küçük bir çocuk varmışcasına önlem alarak yaşamaktır.

    - içi kızgın yağ dolu tavanın sapını ocağın iç tarafına doğru çevirmek (pati atarak tavayı üstüne devirmesin)

    - yanan mumu yanına yaklaştırmamak (bıyığı kuyruğu yanmasın)

    - çamaşır ve kurutma makinesini doldurmadan evvel içini kontrol etmek (içine girip yatıyor)

    - bıçağı tezgahın kenarında bırakmamak (sapına pati atıyor, kafasına saplanabilir)

    - kapıları, pencereleri hızlıca kapatmamak, rüzgarın çarpmaması için önlerine ağırlık koymak (sıkışabilir, bir keresinde az daha kafası kopuyordu)

    - ortalıkta permatik bırakmamak (oyuncak zannediyor, elini ayağını kesiyor)

    - ortada deterjanlı su bırakmamak (içiyor, manyak mıdır nedir)

    - klozete blok takınca kapağını hep kapalı tutmak (mavi suyu da içiyor)

    - zeytinyağı, sıvı yağ tenekesinin tıpasını sıkıca kapatmak ( devirip yağla oynuyor)

    - balkon kapasını kapatırken her zaman içeride olduğundan emin olmak (bir gece balkonda kalmış, sabah çok dinlenmiş bir şekilde uyandığımda anlamıştım bunun ortalarda olmadığını, yazık kulakları filan hep buz kesmiş)

    - eğer ortalarda görünmüyorsa ve dışarı çıkmak gerekiyorsa gardrop kapağını açık bırakıp evden öyle çıkmak (bir gün eve geldim, dolaptan miyav sesleri geliyordu, tüm gün dolapta kapalı kalmış)

    - pencere açıkken dikkatli olmak (i believe i can fly)

    ve daha bir sürü şey, anksiyete bozukluğu yaşıyorum bunun sayesinde.

  • tam tersi 20-25 arasında evlenenle tutunamaz. evlilik sadece arzu ile değil, aynı zamanda statülerin de uyumuyla yapılır ve sürdürülebilir.

    farklı senaryolar izlenebilir.
    20 yaş öncesi biriyle tanışırsanız daha üniversiteye girmemişsiniz demektir ve lise aşkınız üniversiteye ve yeni bir ortama girmesiyle değişecekir veya 22 yaşında üniversitesden yeni mezun olduysanız ve 21 yaşından beri biriyle sevgiliyseniz, geleceğiniz belirsizdir. gireceğiniz iş, kazanacağınız para, statü ve rolünüz sizin kimliğinizi değiştirir. buna göre istekleriniz ve beklentileriniz değişir, sonunda da ayrılırsınız.

    burada belirtmek gerekir ki erkeğin ve kadının statüsünün artışı ilişkileri farklı etkiler ve genelde kadın ilişkiyi bitirir.

    kadının statüsünün daha hızlı yükselmesi boşanma oranlarını arttırmaktadır. özellikle tam eşitlikçi kuzey ülkelerinde boşanmalar üstüne birçok çalışma yapılmıştır. özellikle ekonomik durumların değişimi, örneğin erkeğin kötüye gitmesi ile iletişimin kötüleştiği ve boşanmanın yaşandığı belirtilmiş. burada %80 oranla kadınlar boşanma davası açmaktadır.

    bir diğer çalışmada, kadında artan statünün erkekle yolları ayırmada önemli bir parametre olduğu gösterilmiştir. arada eşitlik olmadığı zaman evliliklerin daha sağlıklı olduğunu gösteren bir diğer çalışmaya da şuradan ulaşılabilir. özellikle eşitliğin arttığı ülkelerde bu oranların hızlıca arttığı gösterilmiştir. şuradan yorumuna ulaşılabilir. özetle eğiyoruz büküyoruz, çıktığımız nokta kaçınılmaz ve net şekilde hipergami oluyor. geçmişten farkımız kadınların kelime haznesine "eşitlik" gelmesidir. kelime anlamıysa: "en az benim kadar..." ön koşudur. geçmişte zengin koca olması beklenirken, statülerinin artmasıyla farklı beklentiler de ön plana çıkıyor. yani yüksek statüde kadınlar için tek yeterlilik kendisi gibi yüksek statüde olması da değil, üstüne daha "eşitlikçi" bir ilişki için farklı yeterlilikleriniz de optimal seviyede olmalı. dikkat edin çalışmada erkeklerin böyle bir açıklaması ya da beklentisi belirtilmemiş.

    hipergami ne diyordu? kadınlar kendi seviyesinin altında bir erkeği tercih etmez, bir tık üstüne tercih eder. sadece statü de yeterli değil, yaş, tip ve kadının belirlediği "eşitlik" üstüne uygun gördüğü 5644 maddeyi de sağlamak zorundasınız. yani aşk adına kendi statüsü altında bir erkekle birlikte olmuyor ama tam tersi geçerli değil. erkeklerde bir hipergami çıtası yoktur, herhangi bir kadınla birlikte olabilirler. zaten temelde evrimi sağlayan da kadının bu seçimidir. erkekle bu sebeple devamlı gelişmeli, güç sahibi olmalıdır. herhangi erkek için mazeret kapısı açık olamaz.

    erkeğin statüsünün özellikle erken yaşlarda hızla artması ise çevresindeki kadın sayısını inanılmaz arttırır. kadının seçimlerini zorlaştıran statü, erkeğinkini kolaylaştırır. bu yüzden zamanında rock starlara, devlet adamlarına, ünlü sanatçılarda partner bolluğu sağlamıştır. sonunda ise erkek normalde yokluktayken bir anda bolluğa kavuştuğu için muhtemelen aldatacaktır ya da çok eşli yaşayacaktır fakat birlikte olduğu kadın terk edilmez. çünkü erkeğin zihni sahip olma üstüne evrimleşmiştir. geçmişe bakın mal sahibi olmak, tarım devrimi, burjuvazi, monarji ve sonunda kapitalizm erkeğin sahip olma isteği üstüne kurulmuş sistemlerdir. bunu da uzun uzun şurada açıklamıştık:
    (bkz: bir erkeğin sadık kalmasını sağlamak/128815619)

  • mutluluk sebebidir.

    kac yasimda oldugumu soranlara 42 diyorum "aa en fazla 39 gosteriyorsun ne guzel" diyorlar mutlu oluyorum.

    not: gercek yasim 33.