hesabın var mı? giriş yap

  • “19 tane suç kaydının olması bir insanı kötü yapmaz” demiş ablamız. kafaya bak. belki de doğal seçilime izin vermen gerekiyordu kadir.

  • tarçın kabuğuna ait bilgilere eski mezopotamya, eski roma, eski hint, eski çin, eski yunan ve latin yazıtlarında sıklıkla rastlanmaktadır. mısırlılar tarçını mumyalama için kullanıyorlarmış. ortaçağ avrupa'sında ise sadece öksürük, ağız kokusu, diş ağrısı ve boğaz ağrıları için bir ilaç olarak kullanılmakla kalmayıp, dini törenlerde de kullanılmıştır. 10. yüzyılın başlarında kraliyet ailelerine "baharat" olarak sunulmaya başlanmıştır. 14. yüzyıla gelindiğinde ise tabana yayılarak herkeslerin kullanacağı bir baharat halini almıştır.

    defnegiller ailesinden olan tarçın ağaçların kabuk içlerinden elde edilir ve tropik bölgelerde yetişmektedir. tarçın adı, farsçada “çin ağacı” anlamına gelen “darçin” kelimesinden gelmektedir.

    tarçının antioksidan, anti-inflamatuar, anti-diyabetik, anti-mikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici faydalarından mevcuttur. bunlardan yararlanmak için ise neredeyse her türlü formunu kullanmak mümkündür.

    bir yemek kaşığı öğütülmüş tarçın;
    19 kalori,
    0 gram yağ, şeker, protein,
    4 gram lif
    günlük manganez ihtiyacının %68’ini,
    günlük kalsiyum ihtiyacının %8’ini,
    günlük demir ihtiyacının %4’ünü,
    günlük k vitamini ihtiyacının %3’ünü içerir.

    tarçının faydaları:
    - antioksidan kaynağıdır : tarçının içeriğindeki yüksek antioksidan bileşenleri, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı yavaşlatarak yaşlanmayı yavaşlatır. farklı gıdalardaki antioksidan seviyelerini ölçmek için kullanılan orac ölçeğine göre tarçın; antioksidan seviyesi bakımından birinci olarak sarımsak, kekik ve biberiye de dahil olmak üzere birçok güçlü otu ve baharatı geride bırakmaktadır.

    tarçının içerisinde bulunan polifenol, fenolik asit ve flavonoid olarak adlandırılan antioksidanlar; orman meyveleri, kırmızı şarap ve bitter çikolata da dahil olmak üzere diğer süper gıdaların içinde bulunmaktadır.

    -anti-inflamatuar özellikler içerir: tarçındaki antioksidanlar; kalp hastalıkları, kanser ve beyin fonksiyonlarının azalması riskini önleyen anti-enflamatuar etkilere sahiptir. tarçının içeriğinde bulunan yedi çeşit flavonoid, vücuttaki iltihap seviyelerine karşı son derece etkilidir ve onları elimine eder.

    -kalp sağlığını korur: tarçının yüksek kolesterol, yüksek trigliserid ve yüksek tansiyon seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını korumaktadır. tarçındaki özel bileşenler kötü kolesterol ldl’yi azaltmaya yardımcı olurken, iyi kolesterol hdl’yi sabit tutmaktadır. yüksek tansiyonu düşüren tarçın, vücudu kalp hastalığı ve felç gibi risklere karşı da korumaktadır.

    -incülin direnci ve tip 2 diyabetle mücadele eder: tarçın içerisinde bulunan etken maddelerden biri olan hidroksi metil kalkon polimerleri doku üzerinde insülin gibi davranarak kan şekerinin düzenlenmesi sağlamaktadır.
    bir diğer etki ise tarçın tüketiminin sindirim enzimlerinin yapısını değiştirmesi ve karbonhidrat parçalanmasını yavaşlatmasıdır. bu besinler ile aldığınız karbonhidratların bir kısmını kullanamamanız ve kan şekerinizin dolaylı olarak düşmesi anlamına gelmektedir.

    - kanser riskini azaltır: yüksek antioksidan bileşenleri dna hasarına hücre mutasyonuna ve kanserli tümörlerin büyümesine karşı korunma sağlamaktadır. tarçının içerisinde bulunan cinnamaldehid adlı maddenin, tümör büyümesini yavaşlattığını, dna’yı hasara karşı koruduğunu ve kanser hücrelerini kendi kendine yok etmeye çalıştığı tespit edilmiştir. ayrıca tarçına o kendine özgü yoğun kokusunu veren madde de cinnamaldehiddir.

    - diş sağlığını desteklemektedir: diş çürümesine, ağız enfeksiyonlarına neden olabilen bakterilere karşı koruyucudur. tarçın esansiyel yağ ile ağız gargarası yaparak, ağız içindeki enfeksiyonlara karşı uygulanabilecek en doğal yöntemdir.

    -cilt sağlığına iyi gelir: içeriğindeki antibiyotik ve anti-mikrobik bileşenler; cildi tahriş, döküntü, alerjik reaksiyon ve enfeksiyonlardan korur. tarçın esansiyel yağını cilde uygulamak iltihap, şişlik, ağrı ve kızarıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. tarçın esansiyel yağı hassas ciltler için ilk etapta pek uygun olmayabilir onun için bileğinizde deneme yapmadan kullanmayınız. ya da baz yağ ile karıştırıp o şekilde uygulayabilirsiniz.

    - beyin fonksiyonlarını destekler : parkinson ve alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucudur. tarçın, beyin hücrelerinin zarar görmesini engelleyen nörokoruyucu proteinleri aktive etmektedir. ayrıca hücrelerin kendi kendini imha etmesine neden olan oksidatif stresin olumsuz etkilerini azaltmaya da yardımcı olur.

    pek çok tarçın ağaç tipi vardır ve birbirlerinden farklı özellikler göstermektedirler. bunlardan tercih edilmesi gereken en sağlıklı türü seylon tarçındır. seylon tarçın "gerçek tarçın" olarak nitelenedirilmektedir. diğer bir tip ise kasia(çin tarçını)dır. genel olarak piyasada hep kasia tarçın karşımıza çıkmaktadır ve seylon tarçına göre bir hayli ucuzdur.

    tarçının içindeki yüksek kumarin oranları karaciğer yetmezliğine sebep olmaktadır.
    1 gram seylan tarçında 0,1 miligram
    1 gram çin tarçınında 3,8 miligram kumarin bulunmaktadır.

    bu oranlar da düzenli kullanımda karaciğere ciddi şekilde hasar vermektedir. ayrıca tarçın kullandığınız halde kan şekerinizi düzenlemiyor yada kolesterolünüzü düşürmüyorsa kalitesiz bir tarçın tüketiyorsunuz. ve bu tarçın kasia tarçındır.

    peki kullandığımız tarçının hangi tip olduğunu nasıl anlarız?
    öncelikle görünüş olarak birbirilerinden ayrılmaktadırlar. seylon tarçın, kasia tarçından daha ince bir kabuğa sahiptir ve çoklu tabakalardan oluşmaktadır. kasia, her iki uçta içi boş bir boruya doğru kıvrılan bir kalın kabuk parçasıdır. bir başka yöntem ise sertlikleridir. kasia tarçın çok serttir ve ancak öğütücülerle parçalanabilir. seylon ise daha bükülebilir, kırılabilir bir yapıya sahiptir. son ayırt edici özellik ise menşeidir. seylon tarçın genel olarak sri lanka'da yetiştirilmektedir.

  • böyle düşünen insanlara gaz vereceğini düşündüğüm bir yazıyı izninizle paylaşmak isterim.

    --- spoiler ---

    amerikalı bir iş adamı meksika’nın küçük bir kıyı kasabasında iskeleye oturmuş denizi seyretmektedir. bu sırada bir balıkçı teknesi kıyıya yaklaşır. teknenin içinde bir balıkçı ile birkaç tane de ton balığı vardır. amerikalı, balıkların kalitesini övükten sonra bu balıkları tutmanın ne kadar sürdüğünü sorar.
    meksikalı “çok az sürdü.” diye yanıtlar.
    bunun üzerine amerikalı “o zaman niçin denizde daha uzun kalıp daha fazla balık tutmuyorsun? ” diye sorar. “peki geriye kalan zamanda ne yapıyorsun?” diye sorularını sürdürür.
    balıkçı ailesinin ihtiyacı kadar balık tuttuğunu anlatmaya çalışır.
    amerikalı sormaya devam eder “peki geriye kalan zamanlarda ne yapıyorsun?”
    balıkçı yanıtlar:
    -geç yatarım. çocuklarımla oynarım. karım maria ile öğle uykusuna yatarım. her akşam kasabanın merkezine inerim. dostlarımla şarap içerim. biraz gitar çalarım. dolu ve meşgul bir hayatım var bayım.
    amerikalı balıkçıyı alaylı bir tavırla süzdükten sonra konuşmaya başlar. ”harvard’dan derecem var. sana yardımda bulunabilirim. bunun için balık tutmaya zaman ayırmalısın. kazandıklarınla daha büyük bir tekne almalısın. bu büyük tekneyle kazanacağın paralarla, daha başka tekneler alabilirsin. böylece bir balıkçı filosu kurabilirsin.”
    balıkçının dikkatle dinlediğini gören amerikalı konuşmasını tam gaz sürdürür.
    “tuttuğun balıkları bir aracıya satacağına doğrudan onları işleyenlere satarsın. sonunda kendi fabrikanı açarsın sonra da bu küçük kasabadan ayrılır önce mexico city’e ardından los angeles’e oradan da new york’a taşınıp kendine ait bir firma açıp onun başına geçersin.”
    balıkçı sorar “peki bayım tüm bunlar ne kadar sürede olur?”
    “15 veya 20 yıl.” diye yanıtlar amerikalı.
    balıkçı sorar “sonra ne olacak bayım?”
    amerikalı gülerek konuşmaya başlar “hikayenin en güzel kısmı da bu ya.” der ve konuşmasını sürdürür “zamanı geldiğinde şirket hisselerini halka satar, milyon dolarların olur. çok zengin olursun.”
    balıkçı “sonra ne olacak bayım?” dedikten sonra amerikalı yanıtlar “sonra emekli olursun. geç yatacağın, akşamları bir şarap evinde, dostlarınla şarap yudumlayacağın, gitar çalacağın, küçük bir sahil kasabasına taşınırsın.”
    --- spoiler ---

  • sağlık bakanı fahrettin koca, henüz ülkeye gelmeyen aşıdan günde 2 milyon kişinin aşılanacağını söyledi. acaba yanlış mı okudum diye baktım, yooo basbayağı doğru okumuşum. günde 2 milyon kişi demiş. eğer aşılama bu hızla yapılırsa ortalama 2–3 ayda herkes aşılanacak demektir. haber

    peki bizimle hemen hemen aynı nüfusa sahip, ekonomisi ve altyapısı bizden çok çok iyi olan almanya'da aşılama planı nasıl olacak..

    –almanya sadece organizasyon için 2 milyar 700 milyon euro ayırdı.
    –442 aşılama merkezi kurdu.
    –aşılama merkezleri içinde; stadyum, konser salonları, kapalı spor salonları, buz pateni pistleri var.
    –aşılama için; 3 milyon adet şırınga ve 3,5 milyon adet alkol tamponu şimdiden dağıtıldı.
    –aşılar gizli depoda tutuluyor ve ordu koruyor.
    –aşı (pfizer/biontech)ücretsiz olacak
    –nüfusun yüzde 70'nin aşılanması gerekiyor. yani 60 milyon kişi. kişi başı iki doz olacağı için 120 milyon aşı gerekiyor. şimdiden 136 milyon doz alınmış durumda.
    –aşı satın almak için 6 milyar euro ayrılmış durumda.
    –aşı için; yaş, meslek ve sağlık durumlarına göre gruplar oluşturulmuş durumda. herkes sırasını bekleyecek. kesinlikle torpil olmayacak.
    –nüfusunun tamamının aşılanması bir yıl sürecek. günde 150 bin kişi aşılanacak. kaynak

    tüm bu ekonomik güç ve sağlam altyapıya rağmen; ingiltere günde 25 bin, almanya 150 bin kişi aşılamayı planlıyorken ve becerebiliyorken, biz nasıl oluyorda 5 adet maskeyi bile dağıtamamış bir sicile sahipken günde 2 milyon kişiyi aşılayacağız acaba?

  • ilk otomatik vites araba kullanma deneyimim(şirket aracı);

    aaa ne güzel lan sol ayağım boşta kaldı!
    frene neden bu ayağımla basmıyorum ki? evet mantıklı.
    basıyorummm, bastım..

    sonuç; sağ koltukta oturan ve emniyet kemeri takmayan müdürümü ön cama sümük gibi yapıştırdım..

  • başbakan'ın burak yılmaz'dan daha etkili bir forvet olduğunu gösteren maçtır.

    o değil de başbakan topu çaldı diyen ntv spikerini kovmasınlar şimdi :/

  • burada yaşayan biri olarak her 2-3 günde bir en az 1.5-2 saat boyunca mola vermeden yüzüyorum. tek başıma yüzdüğüm için haliyle çok eğlenceli geçtiği söylenemez.

    ancak uzun zamandır önceki entryde de olduğu gibi denizden çöp topluyorum. evde, açıkta dalarken topladığım elden büyük kabukları kavanoza koyuyorum süs olsun diye.

    çöp olarak çıkan şeyler gerçekten garip. tuborg gold, yenmiş mısır, namet dilimlenmiş salam paketi, çeşitli plastik parçaları, saç tokaları, maske, sigara paketi, soda şişeleri, gözlük, şarap şişesi, anahtarlık, telefon kabı gibi şeyler çıkardım bugüne kadar. petleri ve envai çeşit kutuları saymıyorum.

    elbette gelen insanlar denizin altını görmüyor bi gözlük falan yoksa ama bu kutu kolalardan biri gözlük olmasına rağmen son gidişimde sol ayak parmaklarımdan birini fena çizdi. bunu çocuklar dahil herkes yaşayabilir. suyun içinde bildiğiniz vücudu çizecek maddeler var. o taşlık alanı geçmeyenler fark etmiyor pek ama tehlikeli olabilir herhangi biri. kırık cam şişe sadece bir tane gördüm ama suyun altında gerçekten ayağınızı keser, tatiliniz zehir olur.

    eğer varsa benim gibi kişiler böyle, buluşup deniz içinden çöp toplayabiliriz. yeşilimi yakmanız yeterli. bende bir ekipman olmadığı için sadece gözlükle elime ne kadar çöp alabilirsem plaja git gel yapıyorum. palet de getirebilirim isteyene.

    buralar bizim denizimiz yani bu kadar pisletmenin kimseye faydası yok.