hesabın var mı? giriş yap

  • avm için saldıran laikleri ve gezi parkı için direnen büyük akp'li yoldaşları hatırlatmıştır. akp'li yoldaşlarımız çok gaz yemişti o dönemde laiklerin avm saldırısına karşı parkı ve yeşilliği korumak için unutmamak lazım.

    edit: başlık başa.

  • 20 li yaşlarda çok daha sık görüyorduk bunu. sonradan azaldı ama yılda 1 görürüm gene.

    eksik kalan dersleri tamamlamak için mecbur dönülür. türkiyenin bir çok yerinde bi çok farklı insanın aynı rüyayı görmesi basit bi tesadüf değil.

    eğitim sistemimiz bilinç altımızda benzer bi tahribat yapıyor. gerçekten türk eğitim sistemi 5-6 yaşındaki akıllı çocukları alıp 22 yaşında çeşitli ruhsal sorunları ve tahribatları olan ve maalesef bomboş bi birey olarak topluma kazandırmak üstüne kurulu.

    bu arada buna çok benzer bi fenomen de askerin ilk haftası 3-5 gün sıçamamaktır. bunu da çok fazla insan yaşıyor duyduğum kadarıyla. insan bedeni olaylar karşısında benzer reaksiyonlar veriyor cunku hepsi bilimsel.

  • hipersomnia, uykuya veya gün içinde aşırı uykulu hissetmeye harcanan fazla zamanı kasteder. nörolojik bir hastalıktır. genel olarak aşırı uyku belirtilerini (örneğin, uzun süreli gece uykusu veya istemsiz gündüz uykusu) ve sağlıksız uyku alışkanlıklarını içerir.

    hipersomnia olanlar hızla uykuya dalar ve % 90'ın üzerinde yüksek uyku verimliliğine sahiptir. sabahları uyanmakta güçlük çekebilirler. dengesiz, kavgacı veya ataksik bile görünebilirler. (ataksi, vücudun belirli bölgeleri arasındaki koordinasyon eksikliğini ifade eder). uykudan uyanıklığa geçişte bu tür uzun süreli değişikliklere bazen uyku ataleti denir. uyku ataleti, halk dilinde “ uyku sarhoşluğu ” olarak adlandırılmaktadır. gündüz uykudan uyandıktan sonra da olabilir.

    hipersomnia türleri nelerdir?

    hipersomnia birincil veya ikincil olabilir.

    primer(birincil) hipersomnia, başka herhangi bir tıbbi durum olmadan ortaya çıkar. tek semptom aşırı yorgunluktur.

    ikincil hipersomnia diğer tıbbi durumlara bağlıdır. bunlar uyku apnesi, parkinson hastalığı, böbrek yetmezliği ve kronik yorgunluk sendromunu içerebilir. bu koşullar geceleri verimsiz uyumaya neden olarak gün boyunca kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

    hipersomnia, gün boyunca ani önlenemeyen uyku ataklarına neden olan nörolojik bir durum olan narkolepsi ile aynı değildir. hipersomnialı insanlar uyanık kalabilirler, ancak yorgun hissederler.

    hipersomniaya neden olan nedir?

    primer hipersomnianın, beyin sistemlerinde uyku ve uyanma fonksiyonlarını kontrol eden problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

    ikincil hipersomnia, yorgunluğa veya yetersiz uykuya neden olan koşulların sonucudur. örneğin, uyku apnesi hipersomniaya neden olabilir. çünkü, geceleri nefes almada sorunlara neden olabilir, insanları gece boyunca birçok kez uyandırabilir.

    bazı ilaçlar da hipersomniaya neden olabilir. uyuşukluğa sebep olan ilaçlar ve alkol kullanımı gün boyunca uykuyu tetikleyebilir. diğer olası nedenler düşük tiroid fonksiyonu ve beyin travmasıdır.

    kimler hipersomnia için risk altındadır?

    gün boyunca onları yorgun yapan koşullara sahip insanlar hipersomnia için en çok risk altındadır. bu durumlar arasında uyku apnesi, böbrek rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları, beyin rahatsızlıkları, atipik depresyon ve düşük tiroid fonksiyonu bulunur.

    amerikan uyku derneği, erkeklerin hipersomniadan kadınlara göre daha çok etkilediğini belirtiyor.

    düzenli olarak sigara içen insanlar da hipersomnia gelişme riski altındadır. uyuşukluğa neden olan ilaçların hipersomniaya benzer yan etkileri de olabilir.

    hipersomnianın belirtileri nelerdir?

    hipersomnianın ana semptomu sürekli yorgunluktur. hipersomnialı insanlar, uyuşukluğu geçmeden gün boyu şekerleme yapabilir. ayrıca uzun uykudan da uyanmakta güçlük çeker.

    hipersomnianın diğer belirtileri şunlardır:

    -düşük enerji
    -sinirlilik
    -kaygı
    -iştah kaybı
    -yavaş düşünme veya konuşma
    -hatırlamada güçlük
    -genel bir huzursuzluk hali.

    hipersomnia nasıl teşhis edilir?

    doktor, hipersomnia tanısı koymak için semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirir. fizik muayene ile uyanıklığı test edebilir.

    ayrıca doktorlar hipersomniayı teşhis etmek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testler kullanır:

    uyku günlüğü: uyku düzeninin incelenmesi için gece boyu uyku ve uyanıklık zamanlarını kaydedersiniz.

    epworth uykululuk ölçeği: durumun ciddiyetini belirlemek için uykunuzu derecelendirirsiniz.

    çoklu uyku gecikme testi: gün boyunca izlenen bir şekerleme yaparsınız. test, yaşadığınız uyku türlerini ölçer.

    polisomnogram: bir gece uyku merkezinde kalırsınız. makine; beyin aktivitesini, göz hareketlerini, kalp atış hızını, oksijen seviyelerini ve solunum fonksiyonunu izler.

    hipersomnia için tedavi seçenekleri nelerdir?

    hipersomnia için tedaviler, hipersomnianızın nedenine bağlı olarak değişebilir.

    narkolepsiye yönelik birçok ilaç hipersomniayı tedavi edebilir. bunlar amfetamin, metilfenidat ve modafinili içerir. bu ilaçlar, daha uyanık hissetmenize yardımcı olan uyarıcılardır.

    yaşam tarzı değişiklikleri tedavi sürecinin kritik bir parçasıdır. doktor, düzenli bir uyku programına girmenizi önerebilir. bazı aktivitelerden kaçınmak, özellikle yatmadan önceki semptomları iyileştirebilir. hipersomnialı insanlar alkol kullanmamalıdır. doktor ayrıca enerji seviyelerini doğal olarak korumak için yüksek kalorili beslenme diyeti önerebilir.

    hipersomnianın uzun vadeli görünümü nedir?

    hipersomnialı bazı insanlar, doğru yaşam tarzı değişiklikleri ile semptomlarını iyileştirebilir. ilaçlar da bu duruma yardımcı olabilir. bununla birlikte, bazı insanlar da tam olarak iyileşemeyebilir. bu hayatı tehdit eden bir durum değildir, ancak kişinin yaşam kalitesini etkiler.

    hipersomniayı nasıl önleyebilirim?

    bazı hipersomnia formlarını önlemenin bir yolu yoktur. huzurlu bir uyku ortamı yaratarak ve alkolden kaçınarak hipersomnia riskini azaltabilirsiniz. ayrıca uyuşukluk haline neden olan ilaçlardan kaçınmanız ve gece geç saatlerde çalışmamanız da size iyi gelecektir.

    kaynaklar: en.wikipedia, webmd, ninds.nih, healthline web siteleri.

  • not: sen güzel kardeşim bu entryi okumayıp geçtiğinde veya bu entryi okuyup uplamadığında bir sonraki dolandırılan sen veya bir yakının olacaktır. dolandırılanın ünlü olmaması bunlara kimsenin dokunmamasını sağlıyor. sabah programlarına meze olmaz çünkü sıradan vatandaşın dolandırılması

    not 2: destekleyen herkes için çok teşekkürler. olumlu olumsuz bütün yorumlarınız önemli, hala yeterince insana ulaşmış değiliz. entrylerinizle de destek vermeniz gündemde kalması için çok önemli.

    bir dolandırıcılık şebekesi var. 2 yıldır kimse dokunmuyor muazzam paralar kazanıyorlar. ben devlet memuruyum. bunlara gücüm yetmez elim uzanmaz ama burada eli kolu uzun olanlar mutlaka vardır. zamanında ekşi sözlükte yazdığım entryi aşağıya bırakıyorum.

    dolandırıcılık kabaca şöyle işliyor. bu dolandırıcı grubu önce bir site açıyor. ve büyük alışveriş sitelerinde de mağaza açıp kendi açtıkları hesaplarla yorumlar yapıp mağazalarının puanlarını yükseltiyorlar.

    sonra ekşi sözlükten hesap satın alıp açtıkları siteyle ilgili olumlu geribildirim yapıyorlar.

    şikayetvar.com dan da açtıkları siteye olumlu yorumlar yapıyorlar. puanları yüksek oluyor anlayacağınız.

    sitelerini ticaret bakanlığının etbis sistemine kayıt yaptırıyorlar. ve siteye tamamen güven sağlanmış oluyorlar. ve bu insanlar nasıl hemen etbis kaydını alabiliyorlar orasını bilmiyorum.

    son olarak bütün siteyi hazırladıklarında bir haftasonu yada iş günü olmayan bir tatil gününde google'dan reklam çıkıyorlar. ve ürünleri değerlerinin %40 altına yazıyorlar (cep telefonu gibi resmi distribütör harici kimsenin %40 indirimle kar elde edemeyeceği kalemlerde yapıyorlar bunu)

    ve sepette ekstra şu kadar indirim ve haftasonuna özel diye reklam yapıp insanları haftasonunda bankaya ve hiçbir devlet kurumuna ulaşamayacakları günlerde düşünmeden alışveriş yaptırıyorlar. ve insanları eft/havaleye yönlendiriyorlar çünkü hemen karşıya geçiyor. eft ye özel ekstra %10 indirim yapıyorlar ve kimse kredi kartıyla almıyor. kredi kartında provizyonda kaldığı için zaten hedefleri de size eft yaptırmak.

    ve sonra birden site kapanıyor ve kaçıyorlar. yeni siteleri zaten yapılmış oluyor o esnada. yeniden aynı oyunu tekrar tekrar oynuyorlar.

    ciddi mağdurları var.

    artisepetim.com
    cepbilek.com
    televizyonn.com

    ve daha nicesi

    hatta sonuncusu sevgievim.com şikayetvardan bakabilirsiniz mağdurlar oluşmaya başlamış bile

    ara not: sevgievim.com da kapatıp kaçmışlar.

    en az 15 20 kere bu döngü tekrarlandı. yerel mahkemeler atıl kalıyor.

    dolandırıcılıklar bu kadar modayken vatandaşı dolandıranlar hakkında kimse bir şey yapmayacak mı ?

    kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. bu rezaleti üste taşıyın size güveniyorum sevgili suserler.

    ilgili entry: #148553795

    edit: arkadaşlar ben dolandırılmadım, çok akıllı olduğum için değil. şansım olduğu için. ama siteler gerçekten çok profesyonel hazırlanmış. ben artisepetim.com la karşılaştım bu çeteyle siteleri için epey para harcamışlar belli ki. ilk defa karşılaştığında üniversite mezunu bir insanın bile dolandırılma ihtimali var. boş anına denk geliyor insanın. bu başlık tamamen iyi niyetle açılmıştır başka insanların dolandırılmaması derdim. bu bir rezalet başlığı değildir.

    —————————————

    son edit: başlık debeye girmiş hepinize gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkürler bunun üzerine başımdan geçen bir dolandırıcılık hikayesi daha anlatayım.

    1 yıl önce ev internetimin taahhütü bitmesi sonrası yeni internet servis sağlayıcı arayışına başladım. ve turk-nette karar kıldım. internetten başvuru yaptım. önce türknetten arandım gerekli onaylamaları yaptım.

    ardından türknet kampanya biriminden aradığını söyleyen birileri türknetle birlikte digiturk kanpanyası olduğunu söyleyip digiturk + turknetin aynı fiyata geleceğini söyledi. o zamanlar yalın internete ek vergi gelmişti. uydu yayınıyla vergiden kurtulmuş oluruz gibi bir mentaliteyle okeyledim.

    ertesi gün digiturk geldi başlandı ancak turknet in altyapı süreci uzayınca 1 hafta sonra turkneti arayıp hizmet sunumu yapamadınız digiturkle birlikte paketinizi iptal etmek istiyorum dediğimde aldığım cevap şuydu “ ne digiturk'ü”

    devamında digiturkü cayma süresi içerisinde iade ettim. gelen faturayı ödedim ve tüketici hakem heyeti tarafından ödediğim parayı da geri aldım.

    anlayacağınız digiturkte bayiler sizin yaptığınız üyelik üzerinden komisyon kazanacağı için böyle bir yola başvuruyor. digiturk desen bana üye geldiği sürece sorun yok diyerek ses çıkarmıyor. türknet desen daha senin kendilerine sunduğun kişisel bilgileri ve iletişim numaralarını dahi koruyamıyor.

    nerden tutsan elinde kalır. bu rezalet gerçekten.

  • hep bir isyan, hep bir özlü sözle gönderme, hep bir 'adam'lık vurgusu içeren instagram paylaşımları ile kendini gösteren arayıp da bulamama hali.

    ara ara kaybolup yeni sevgilileriyle resim paylaşırlar. bir süre sonra o kişi de 'adam' olmadığından ilişki biter ve yine adamlığa gönderme başlar.

    bu adam gölge adam sanırsam.

  • 2-3 yabancı arkadaş edinir ve facebook'ta twitter'da ingilizce iletiler anında başlar. bununla da kalmaz, geri kalan 2819329 türk arkadaşının türkçe iletilerine bile ingilizce karşılıklar vermeye başlar. amaç: yabancı arkadaşlarım var + sadece 1 haftada ingilizce öğrendim + ingilizce benim için bir sınıf atlama aracı.

    devamında ise kafalar ortaya yuvarlak biçiminde getirilmiş* erasmus pozu...

    ek olarak da, okudukları taşra üniversitesindeki yaşamlarına geri dönünce, "ayy polonya'yı / letonya'yı / bilmem nereyi çok özlüyorum. artık türkiye'de yaşamak boğuyo abi yaaa" nidaları... ve tabi ki feysbukunda, mezun olduğu taşra üniversitesi yerine akademizia polska bilmemne hrvstsyjayka falan. amaç: avrupa' da okudum ben.

    eyvah eyvah! nasıl da unutmuşum. bir de ota boka lol, awesome tabi ki!

    not: bu tanımı yalnızca kezbanlara değil, erasmus abazanı mal erkeklere de armağan ediyorum.

  • bu aşı en güvensizi falan değil.

    aşıları nature'a değerlendiren florian krammer bu aşının faz 2 sonuçları için şu ifadeleri kullanmış.

    "the safety profile of the vaccine was excellent, and for both doses was comparable to that of the placebo. no grade 3 adverse reactions were reported. "

    https://www.nature.com/…les/s41586-020-2798-3#sec13

    serdar savaş'ın siyasi menfaat sağlamak için bok attığı aşıdır. türkiye'de uygulaması başlayana kadar faz 3 sonuçlarının çıkması beklenmektedir.

    hani aşının oluşturduğu immünite diğer aşıların gerisinde diye eleştiriyle gelin anlarım ama aşı güvenli değil derseniz hadi oradan derler.

    brezilya'da 10.000 kişiden fazla bu aşıyla aşılandı ve ciddi bir yan etkiye rastlanmadı.

    bu aşağıdaki de faz 3'ün ilk sonuçları.

    são paulo’s butantan ınstitute, one of brazil’s leading biomedical research centers, which is carrying out the phase 3 tests, said the two-dose vaccine, called coronavac, proved to be safe in a trial so far involving 9,000 volunteers.

    https://www.reuters.com/…novac-brazil-iduskbn27429e

    benim profilime bakın iktidara yaslamadığım giri bulmakta zorlanırsınız hatta amma da siyasi giri girmişsin dersiniz ama bizde doğru işe bok atmak yok.

    neyse o.
    faz 3 çıkmadan vururlarsa doğru olmaz elbette ama aşının şu anda bilinen bir sorunu yok.

    yeterli bağışıklığı sağlamama ihtimali olabilir.

    buna söylenebilecek de şu. elimizde başka bir aşı yoksa bu hiç aşı olmamaktan bana kalırsa iyidir.