hesabın var mı? giriş yap

  • (bkz: sutle yumusayan seyler/#184705)

    8 yil sonra kotuleme uzerine gelen edit: arkada$im o yillarda en iyi entry buydu, daha iyisi yoktu. imkanlar bu kadarina izin veriyordu neden kotuluyorsun, ayip degil mi? biz de insaniz. hayir bir de derler aman sozluk 99'da cok guzeldi cok superdi, hayir efendim i$te 99'da sozlukteki en iyi entry budur, du$unun artik geri kalani nasildi. lutfen.

    21 yıl sonra devilred'in uyarısı üzerine gelen edit: bu entry başta sadece sıra numarasıyla linkti "(bkz: sutle yumusayan seyler/1)" şeklinde. entry silinirse sıra no patlamasın diye entry numarasına çevirmiştim ama çok geç kalmışım. yani link verdiğim entry çoktan silinmiş, benim linklediğim de bu entry'yi yazdığım zamana ait değil 2000 yılına ait başka bir entry'ye dönüşmüş. eskisi neydi bilmiyorum. bu da güzel entry'dir ama hakkını yemeyin.

  • gezegende yaşayan en yaşlı türdür. aslında bir yengeç değildir, tür olarak kene, akrep, örümceklere daha yakındırlar. dinozorların gelmesinden 200 milyon önce yani 445 milyon yıl önce ortaya çıkmışlardır. at nalı yengeçleri sığ suları olan kirli denizlerde, özellikle atlas okyanusu'nun amerika sahillerinde ve güneydoğu asya denizlerinde yaşamaktadır. aşırı sıcak ile soğuğa karşı dayanıklıdır. bir yıl boyunca yemek yemeden hayatta kalabilir ve 10 göze sahiptir. ancak isimlerini yunan mitolojisindeki tek gözlü dev polyphemos'tan alırlar. (bilimsel adı limulus polyphemus)

    at nalı yengecinin kanları mavidir ve litresi 15 bin dolara satılır. bunun sebebi kanlarında oksijeni taşımak için demiri kullanan hemoglobin yerine bakır kullanan hemosiyanin olmasıdır.

    en çok insan hayatı kurtaran hayvandır. yaşadığı kirli denizler yüz milyarlarca zehirli bakteri bulundurur. bağışıklık sistemleri olmayan at nalı yengeçleri enfeksiyonlara karşı antikor oluşturamaz. onun yerine kanlarında bu bakteri ve virüsleri bir pıhtıyla çevreleyerek etkisiz hale getiren mucizevi bir madde bulunur. bu madde yani lal, ilaç firmaları tarafından tıbbi amaçla kullanılacak herhangi bir şeye mikrop bulaşıp bulaşmadığını anlamak için kullanılır. testte tıbbi malzeme bir miktar lal'e maruz bırakılır, pıhtı oluşmadığı takdirde malzeme sterildir. at nalı yengeci bu yüzden en çok insan hayatı kurtaran hayvandır. (lal: limulus amebocyte lysate)

  • taze taze yazalım.

    iş yerindeki çaycı göreve yeni başlamış, 50'li yaşlarda, kafası hafif kırık, ilgili, işini iyi yapmaya çalışan bir abimiz. izin alan arkadaşımızı ertesi gün "aradınız mı? sağ salim varmış mı?" diyecek kadar hatırşinas...bu devirde böylesi biraz fazla geliyor, her sözünde dumur oluyoruz.

    fakat hiç birisi az önce, yıllardır kullanılan lavaboyu, "bu çok kirlenmiş, zor temizlenir, leke çıkmaz, değiştirelim" deyip, bile isteye kırıp yeni lavabo getirtip, eskisini de "ya allaaaaah!" nidalarıyla balkondan aşağıya atması kadar dumur edici değildi. neyse ki yanıbaşımızdaki şantiyenin bu tarafında herhangi birisi yokmuş. adam bakmadan fırlattı lavaboyu yahu!

    bütün bunların hepsini 5 dakika içinde ve müthiş sakin bir şekilde yaptı. şimdi yeni lavaboyu yerine takıyor.

    ed: biz 4. kattayız, lavabo hâlâ aşağıda eflatun film logosu gibi durmakta. çaycı abi devam ediyor, yeni lavabo gıcır...

  • türkiye ve istanbul’un sistematik bir şekilde nasıl yıllarca ortadoğu bataklığına çekildiğini göstermesi açısından çok güzel dizidir. avrupa’nın en önemli 3 şehrinden biri olan istanbul’un demografik yapısının nasıl içine edildiğini görmek isterseniz izleyin.