hesabın var mı? giriş yap

  • barbara dururken bol bol serenay'ı gösteren reklem. bir nevi karışık kuruyemişe leblebiyi basmak, dayı torpili, fetöcülük gibi bir şey.

  • sanırım geçtiğimiz seçimlerde seçimi erteleyip günlerce usb ve ssd sıfırlamakla uğraşan kişiler tarafından çekilmiş olan belgesel.

  • yahu şu konu hakkında yazmak istemiyorum ama insanı gerçekten zorluyorsunuz arkadaş.

    yıllardır aynı klişe geyiklerden bıkmadınız. "liseli özentisi", "büyüyünce geçer", "kız düşürmek için ateist olmak"... uzar gider böyle. ateist dediğiniz adamların %99'u zaten bunu ulu orta paylaşmıyor, paylaşamıyor. nedenini merak ediyorsanız bir ara "modaya uyup" ateist taklidi yapın, anlarsınız. kız mı düşüyor yoksa kafanıza taş mı düşüyor.

  • kim olduğunu bilmiyorum, ama haklı olan kadındır.

    bu çağda hala geceleri insanları rahatsız eden, uykusundan uyandıran bu gereksiz geleneğin tüm ülkede kaldırılması gerekiyor. ibadetlerinizi insanları rahatsız etmeden de gerçekleştirebilirsiniz. dünya değişiyor, hayat değişiyor artık yaşadığınız çağa ayak uydurmaya çalışın. korkmayın, medeniyet sandığınız kadar kötü bir şey değil.

    bu arada ülkenin %98.7’sini müslüman sanan yazar da, konya'nın herhangi bir köyünde yaşıyor sanırım.

  • ele geçirilen her türlü atkı, bere, yelek, ceket, mont vb.. giysinin alınıp birleştirilmesi, bunların büyükçe bir montta toplanması, montun kollarına içi dolu eldiven, başına ise kafa şeklinde doldurulmuş bir bere takılması...

    ardından bunu arka köşeye, uyurmuş gibi monte etmek, sınıfa girildiğinde gerçekten de montunu giymiş bir öğrencinin alnını yarım çember oluşturmuş kollarının üzerine koyup uyurmuş izlenimi vermesi, sınıfa matematik öğretmeninin girmesi, herkesin ayağa kalkıp mont adam'ın haliyle olduğu yerde yatması, öğretmenin sinirlenip "kalksana evladım" diye birkaç kez tekrar etmesi, bizim anıra anıra gülmemiz, sonunda öğretmenin kaşları çatık vaziyette o köşeye ilerlemesi, durumu anlaması ve hala anıra anıra gülen sınıfta bir arkadaşa patlayıp "ne gülüyorsun gerizekalı" demesi...

    sonradan bunu geliştirmiştik; öğretmen masasına oturtmuş, içi doldurulmuş pantolon, bot giydirmiş, tebeşirle yüz çizmiş, tek eline kutu kola vermiştik. felsefe hocası buna daşşaktan kızarken resim filan çekmiştik... benden fazla insana benziyordu.

  • 5 gün değil ama en azından 1 gün verilmesi gerçekten hak olan izindir. sadece karın ağrısıyla açıklanacak bir sıkıntı değil çünkü miden bulanıyor, başın ağrıyor tüm bağırsak sistemin çöküyor. işe giderken toplu taşıma falan da kullanıyorsan gerçek bir işkence. bunun az -çok tehlikeli iş grubuyla da alakası yok. ofis çalışanıyım yine olmuyor. ki acı eşiğim epey yüksektir. ayda 1 günden kimse batmaz bence. insanlık hakkı kadar doğal bir hak bu da.

  • halbuki taş yemesi gerekirken hiç haddi olmadan ekmeğinin peşinde olan tiptir.

  • bu meselede anlamadığım kekoluk galatasaray'ın yıldızlarını silme meselesi. katılalım katılmayalım bir 5 yıldız claim'i var dolayısıyla hadi kendine 5 yıldız koydun bunu desteklemek için diyelim , la olm bizimkileri niye siliyorsun, başkan , basın sözcüsü vs. olsam ilk işim kim yaptıysa kim karar verdiyse onu kovmak olurdu.

    sadece şu bile senin psikolojik olarak bu sidik yarışını kaybettiğini gösteriyor.

  • taş bulunduğunda büyük heyecan yaratır zira metin bilinmeyen hiyerogliflerin su gibi bilinen yunanca çevirisiyle tam bir cevap anahtarı gibidir. jan fransuva elindeki bu muazzam belgeyle günlerce cebelleşip bir milim ilerleyemedikten sonra hiyerogliflerde kimi simgelerin gazetede işaretlenmiş ev ilanı gibi daire içine alındığını görür, bunların özel isim olabileceğine kanaat getirir. yunanca metindeki özel isimleri tarar (ki ptolemaios ve kleopatra'dır bunlar) ve ptolemaios ile öngördüğü anahtar kleopatra'ya uyuverince şifre çözülüverir, hiyeroglif artık sadece bir resim yazısından ibaret değil, tekil sesleri de kapsayan bir alfabedir. alfabe çözüldükten sonra sıra hala konuşulan kıpticenin de yardımıyla ölmüş eski mısırca canlandırılır ve o güne kadar sus pus oturan yüzlerce gizemli belge konuşmaya başlar, rosetta taşı olmasaydı hiyeroglifler biraz zor çözülürdü derler, taşın orjinali atmayayım ama galiba british museum'da bulunmaktadır.

  • bu basliklari akpliler aciyor farkindasiniz heralde degil mi? her yorumdan etkilenen saf ve hassas vatandaslara söylüyorum. adayin kim olmasini istediginiz farketmez, eger tayyip in karsisina millet ittifakindan kim cikarda ciksin 2. turda tayyip e atiyorsaniz siz muhalefet degilsiniz. siz kralcisiniz. %0.1 lik kesim sarayda yasasin gerisi ac kalsin diyenlerdensiniz. kendinize muhalefet demeyin.

  • üniversite döneminde giriş yaptığım ve 9 yıldır üyesi olduğum platform.

    bu kadar zaman içinde bulunduğum ve aktif bir kullanıcısı olduğum için*, işimi kolaylaştıran bazı eklentiler ve siteleri kullanmam gerekiyor. bu entryde kullandığım eklenti ve sitelere değineceğim.

    başlamadan not düşmem gerekirse, paylaşacağım eklenti ve siteler bu başlıkta daha önce paylaşılmış olabilir. bazı anahtar kelimelerle araştırma yapınca paylaşacağım eklenti ve sitelerin paylaşıldığını gördüm. ancak bunlardan bazıları farklı farklı entrylerde yer aldığı için tek bir entryde toplamak istedim.

    -----eklentiler-----

    1. augmented steam

    enhanced steam eklentisinin varisi, steam'i tarayıcıdan kullananların mutlaka edinmesi gereken bir eklenti. eklentinin başlıca özellikleri:

    -halihazırda sahip olduğunuz veya istek listenizde olan oyunları farklı renklerlegöstererek mağaza sayfasında gezinmenizi kolaylaştırıyor.
    -istemediğiniz oyunların arama sonuçlarında gösterilmesini engelliyor.
    -arama sonuçlarında sayfa sayfa gezmek yerine scroll down ile sayfayı sonsuza kadar kaydırmanızı sağlıyor.
    -ilgili oyunun mağaza sayfasında, o oyuna ait içerikler olan farklı sitelere yönlendiren bağlantılarmevcut.
    -bir oyunun şu zamana kadarki en düşük fiyatı, o anda farklı ülkelerdeki fiyatı gibi bilgileri gösteriyor.

    bu saydıklarımın yanında steam'de gezinmeyi kolaylaştıran başka özellikler de mevcut.

    2. steam database

    faydalı sitelerde de bahsedeceğim steam database sitesinin tarayıcı eklentisi. temelde augmented steam ile benzer işleve sahip bir eklenti. ben her ikisini de kullanıyorum.

    3. steam inventory helper

    eğer topluluk pazarında kart veya item alıp satıyorsanız bu eklentinin faydasını oldukça göreceksiniz. temel bazı özellikleri:

    -envanter sayfanızdaki eşyaların fiyatları görünmekte.
    -tek tıkla eşyaları en düşük fiyattan listeleme veya o andaki en yüksek tutardan oluşturulan alış talebine satma.
    -takas ekranında getirdiği bazı kolaylıklar.
    -pazar sayfasında sağladığı bazı diğer özellikler.

    4. alike03's subscription ınfo on steam

    steam'de yer alan oyunların, abonelik bazlı platformlarda (bkz: xbox game pass)(bkz: ubisoft+)(bkz: ea play) yer alıp almadığını gösteren güzel bir eklenti. oyunlara full price vermektense abonelik bazlı platformlarda deneyebilirsiniz.

    -----siteler-----

    1. steamdb

    steam harici, steam ile alakalı en çok kullandığım sitelerden biri. en çok oynanan, trend olan, yeni yayınlanan oyunları detaylı olarak görebileceğiniz bir platform. bunun yanında meraklıları için her oyunun sayfasında o oyuna ait değişikliklerin yer aldığı bölümler mevcut. bu değişiklikler arasında oyunun fiyat geçmişini gösteren grafik de mevcut.

    ayrıca calculator diye bir sayfası var ki buraya kullanıcı adınızı girerek profiliniz ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. inanılmaz detaylı bir sayfa, kesinlikle kurcalamanızı öneririm.

    2. /r/steam

    reddit'te yer alan steam subreddit'i. yeniliklerle alakalı gelişmeleri genelde buradan takip ediyorum. ayrıca sorunlarınıza cevap da bulabilirsiniz.

    3. steam250

    imdb top 250 listesinin oyun versiyonu. steam'deki kullanıcıların verdiği puanları baz alarak oluşturulan bu listede top 250, hidden gems, best of 2021, most played vb. gibi sıralamalara göz atabilirsiniz.

    4. steam ladder

    steamdb sitesinde yer alan calculator kısmına benzer bir site. profilinizle veya başkalarının profilleriyle ilgili detaylı istatistiklere bakabilirsiniz. bu istatistiklerden bazıları:

    -seviye durumunuza göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.
    -oyun süresi istatistiğinize göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.
    -sahip olduğunuz oyun sayısına göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.

    5. krylan.ovh/steam

    nerede denk geldiğimi hatırlamadığım ancak kullanışlı olduğu için sık kullananlara eklediğim bir site. steam id'nizi girdikten sonra sahip olduğunuz oyunlara ait istatistikleri gösteriyor. bu istatistiklerden bazıları:

    -oynama sürenize göre en çok hangi türü tercih ettiğiniz.
    -kazanmış olduğunuz başarımların sayısı ve nadirliği.
    -sahip olduğunuz oyunları türe, kategoriye, platforma vb. göre filtreleyerek görüntüleme.
    -sol tarafta yer alan panelde sahip olduğunuz oyunları göstermekte ve bunlardan birine tıkladığınızda o oyuna ait istatistikleri göstermekte.

    6. lorenzostanco.com

    eğer kalabalık bir kütüphaneniz varsa oldukça işe yarayan bir kütüphane görüntüleme ve filtreleme sitesi. sahip olduğunuz oyunları türe veya türlerin kombinasyonlarına göre gösterme özelliği mevcut. örneğin korku ve aksiyon taglerini seçerek bu iki türü barındıran oyunları görüntüleyebilirsiniz.

    bunlar haricinde oldukça detaylı bir filtreleme seçeneği mevcut. denemenizi tavsiye ederim.

    7. steamstat.us

    steam sunucularının durumunu gösteren bir site. steam başlığına gelip steam çöktü mü demek yerine önce bu siteye bakabilirsiniz.*

    8. steam gifts

    elinizde olan keyleri çekiliş ile verebileceğiniz veya başkalarının çekilişlerine katılabileceğiniz bir platform. zamanında birkaç oyun kazanmışlığım var. tabi kazandığımdan fazlasını da çekilişle dağıttım.

    9. 50gameslike

    sevdiğiniz bir oyunu arattıktan sonra ona benzer oyunları öneren bir site. ne oynasam diye düşünüyorsanız oldukça faydalı olabilir.

    10. steampeek

    50gameslike sitesine benzer bir oyun tavsiye sitesi.

    11. how long to beat

    bir oyuna başlamadan önce o oyunun ortalama ne kadar zamanda biteceğini görebildiğiniz bir site. oyuncuların paylaştığı verilerle oluşturulan bu istatistikler, hikayeli bir oyuna başlamadan önce ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusunda oldukça yardımcı olmakta.

    12. pc gaming wiki

    steam platformundan bağımsız, tüm pc oyuncularının işine yarayabilecek bir kaynak. oyunlarla ilgili birçok bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. bu bilgilerden bazıları:

    -oyunun yer aldığı mağazalar*.
    -oyunun versiyon farklılıkları*.
    -dlc ve microtransactions bilgileri.
    -oyunun açılış ekranını, intro videolarını geçebilmeniz için yapmanız gerekenleri gösteren bilgiler.
    -oyunun önemli dosyalarının* nerede olduğu.
    -desteklediği çözünürlükler ve diğer grafik ayarları. eğer bazı ayarlar 3. parti bir uygulama ile gerçekleştiriliyorsa bunu da gösteren bağlantılar mevcut.
    -bazı karşılaşılan hataların çözümleri.

    kısacası pc oyuncusu iseniz eliniz ayağınız olabilecek bir site.

    steam'i tarayıcıdan kullanan (oyun oynama hariç) biri olarak yukarıda bahsettiğim eklenti ve siteler oldukça işime yarıyor. steam istemcisini ise yalnızca oyunları başlatmak, yüklemek gibi temel işlerde kullanıyorum. aklıma gelen yararlı eklentiler oldukça entryi editlerim.