hesabın var mı? giriş yap

  • senden ayrılmadan önce o kişiyle tanıştığını, bir kaç özelliğini senden daha çok beğendiğini,o kişiyle evlenme olasılığını çok yüksek gördükten sonra seni terkettigini ispatlayamam ama yemin edebilirim.

  • 1966 le mans yarışının gerçek hikayesinin anlatıldığı filmdir.

    60'lı yıllar, le mans yarışlarını kazananan üreticinin dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak görüldüğü yıllarmış. o yıllarda ford'un başında olan henry ford ii ve başkan yardımcısı lee iacocca, otomobil sporlarında başarılı olmanın önemini farkediyorlar. bu ikili aynı zamanda otomobil spolarında başarılı oldukları taktirde satışlarınının da artacağını düşünüyorlar. bunun üzerine henry ford gözünü le mans yarışlarına dikiyor ve hemen araştırma yapmaya başlıyor. le mans yarışlarında başarılı olmak için hem çok güçlü hem de çok dayanıklı otomobiller üretmek gerektiğini öğreniyor. ne kadar büyük ve köklü bir üretici olsalar da böyle otomobiller yapmak için gerekli tecrübeye sahip olmadıklarını farkediyor.

    henry ford, 1960-61-62-63 yıllarında le mans yarışlarını arka arkaya kazan ve o yıllarda büyük maddi zorluklar çeken ferrari'yi satın almak istiyor. satın alma işlemleri için italya'ya gidiyorlar. enzo ferrari, ferrari yarış takımının yönetiminin ford’a devredilmesi maddesini kabul etmeyince satınalma gerçekleşmiyor. çılgına dönen henry ford, ferrari'yi le mans'da yenecek bir otomobil üretmeyi o anda kafasına koyuyor.

    1964 le mans yarışı için 101 cm yüksekliğinde 4,2 litrelik v8 motora sahip saatte 320 km hıza ulaşabilen bir otomobil üretmeyi başarıyorlar. aerodinamik olarak çok iyi fakat bir o kadar da dengesiz olan bu araca ford gt 40 adını veriyorlar. sorunları oldukça fazla olan bu araçtan 3 tanesiyle 1964 le mans yarışına başlıyorlar fakat 3 araç da bozulup yolda kalıyor. yarışın ilk 3 sırasını ferrari’nin 275p modeli alıyor.

    bu başarısızlığa rağmen henry ford pes etmiyor. bir sonraki yıl yapılacak olan yarışı kazanabilmek için carol shelby ile anlaşıyor. shelby de ilk iş olarak en beğendiği sürücü olan ken miles'ı işe alıyor. shelby ve miles ellerindeki gt 40'ı test edip hataları düzeltmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. aracın yüksek hızlardaki dengesizliğini kontrol altına alıyorlar. 24 saat süren le mans yarışına araçlarının dayanabileceği konusunda kuşkuları olmasına rağmen 1965 yarışlarına katılıyorlar. yarışa 6 araba ile başlayan ford yine büyük bir hüsran yaşıyor ve hiçbir otomobil yarışı bitiremiyor. ferrari yine yarışta ilk üç sırayı elde ediyor. ferrari 250lm adeta ford gt 40'ı ezip geçiyor.

    enzo'dan intikam almak isteyen henry iyice hırslanıyor. le mans takımına, üzerinde kazansanız iyi olur yazan kartvizitler dağıtıyor.

    1966 yarışı için ford'un yarış ekibi ellerinden gelen her şeyi yapıyor, ken miles binlerce saatlik test sürüşü yapıyor, aracın kusurlarını birer birer tespit edip düzelttikten sonra araç artık gerçekten güven vermeye başlıyor. ferrari de boş durmuyor, son yarışı kazanan modelden daha hızlı bir model olan 330 p3'ü üretiyorlar. 330 p3, 101 cm yüksekliğinde olan gt 40'dan 13 cm daha kısa, sadece 88 cm yüksekliğinde ve çok hızlı hızlı bir araç.

    1966 le mans yarışlarına ford büyük bir ekiple geliyor. 8 ford gt 40 ve tonlarca yedek parça getiriyorlar. ferrari ise sadece 3 adet 330 p3 getiriyor. enzo ferrari hızlı araçları kadar sürücüsü john surtees'a da çok güveniyor. ancak yarıştan birkaç saat önce john yarışa katılmayacağını açıklıyor. john yarıştan çekilince ford pilotları sıralama turlarında ilk 4 sırayı alıyorlar. ford'lar yarışa ilk sıralardan başlasalar da gecenin ilerleyen saatlerinde hızlı olan ve yakıt ekonomilerini kullanan ferrariler ilk iki sırayı alıyor. ford'un 4 arabası bozularak yarış dışı kalıyor. diğer araçların da bozulmasından korkan henry ford takıma sürücülerine tam gaz gitmemeleri emrini veriyor ancak ken miles bu emre uymuyor.

    sabah olduğunda ferrariler yarış dışı kalıyorlar. öğlene doğru ford gt 40' lar ilk 3 sırayı alıyorlar. yarışın lideri ken miles iken ford yarış ekibi üç arabanın da finish çizgisinden beraber geçmesi için talimatını veriyor. bu yüzden ken miles yavaşlayarak bruce mclaren'ı bekliyor. ancak bruce mclaren'in yarışa daha geriden başladığını hesap etmedikleri için bruce mclaren birinci, ken miles ise ikinci oluyor. finish anı

    ken miles bu yarışı kazanması durumunda tarihteki en önemli dayanıklılık yarışları olan le mans, daytona ve sebring'i kazanan ilk yarışçı olacakken bu tarihi başarıdan oluyor.

    ford devam eden 4 yıl boyunca le mans yarışlarını kazanıyor. ken miles yarıştan 2 ay sonra bir gt 40'ı pistte test ederken kaza yaparak ölüyor.

    tüm bu yaşananlardan sonra ferrari fiat'a satılıyor.

    henry ford'un ilk le mans galibiyetini kazanabilmek için ne kadar para harcadığı bilinmese de uzmanlar bugünün parasıyla 1.5 milyar dolardan fazla olduğunu tahmin ediyorlar.

    1966 lemans yarışlarında yarışan ferrari 330 p3; 3967 cm3 silindir hacminde, 420 hp güç üreten, saatte 310 km sürate ulaşabilen, v12 motora sahip bir araçtır. rakibi ford gt40 mk ii; 6997 cm3 silindir hacminde, 485 hp güç üreten, saatte 320 km sürate ulaşabilen, v8 motora sahip bir araçtır.

    yararlanılan kaynaklar;
    kaynak
    kaynak
    kaynak
    kaynak
    kaynak

  • birçok farklı alana yönelebilme esnekliği ve çok iyi iş imkanları sağlayan bir bölümdür. ama tarihteki en eski mühendislik falan degildir.

    (bkz: piramit)
    (bkz: mö2500)
    (bkz: inşaat mühendisliği)

    gelen mesajlar uzerine duzeltme: en eski muhendislik budur sudur tartismasi zaten cok anlamli degil; insaat muhendisligini sadece endustri muhendisliginden daha eski disiplinlere net bir ornek olarak verdim.

  • selin: ali beni anladı.
    emre: anlatsaydın ben de anlardım.
    selin: anlatsaydım herkes anlardı...

    vay be... ne yazmış senaristler.

  • dövüşlere "arkadaşım bir saniye bakar mısın?" diyerek başlamasını bekliyorum.

  • yerde yatan hariç, yüksek miktarda kişiliksizlik içerir.

    abi ben bu milleti anlamıyorum ya. hayır yani sizi bu şeye yaptırmaya iten güç nedir çok merak ediyorum. anadolu çomarı denilen şey bu işte.

  • eyfel kulesi çok kötüydü yarısına kadar çıktımcılar derneği başkanı kendi yarı sahasından bildirdi.

    kendisi tam manasıyla komedyen değildir. ilk amacı güldürmek hiç değildir. bir de trajedi nedir bilmek gerek.

    güldürü unsurları sadece yüz kaslarına değil, soğancığa da hitap etmelidir.

  • euroleague, avrupa basketbolunun gelişimi için engel haline gelmiş bir organizasyon ve artık yeniden yapılanması gerekiyor.

    1- gelir:

    euroleague, şu an avrupa'da en fazla gelir üreten organizasyon ama potansiyele bakarak kıyaslama yapınca ise euroleague için avrupa basketbolunun değer üretmesi önünde bir engele dönüştü eleştirisi haklı olabilir. yakın zamana kadar avrupa basketbolu, nba'de az çok rolü olabilecek oyuncular için bir alternatifti. nba'in en görkemli zamanlarında bile (jordan dönemi) avrupa basketbolu yıldızlarına nba'deki en düşük maaşlarla kıyaslanabilecek paralar vaat etmiyordu (kukoc) ki o dönem nba ile kıyaslayabileceğimiz avrupa basketbol organizasyonları çok daha zayıftı.

    avrupa basketbolu en kötü haliyle bile şampiyona 3-5 milyon para vaat edecek seviyede değil ama bu sorunun kaynağını da bilemiyoruz. yunan takımları organizasyonun hissedarlarının gelirden büyük paylar aldığına dair itirazları sık sık haberlere konu oluyor. google'dan aratınca euroleague'in geliri şudur, pasta bu şekilde dağıtılıyor diyen bir dökuman bulamadım. problem gelir paylaşımı ya da gelir azlığı olsun, her senaryoda asıl sorumlu organizasyondur.

    2- kapsam:

    euroleague'e katılacak 11 takım değişmiyor diğer takımlar ise belli başarıları elde ederek bu lige katılabiliyorlar bu da euroleague'in potansiyelinden çok daha sınırlı bir kitleye hitap etmesine sebep oluyor. euroleague'te şampiyonluk iddiası olan takımların bütçesi +30 milyon dolar; ortalama takım bütçesi 10 milyon dolar civarında ama ligi kazanan takımın elde ettiği gelir ortalama bütçenin yarısı bile değil; yerel basketbol liglerinde, eurocup'ta durum gelirler açısından çom daha vahim durumda.

    örneğin eurocup şampiyonu euroleague katılım hakkı kazanıyor ama eurocup için 3-5 milyonluk bütçeler makul iken euroleague'te bu bütçe ile iddialı takım kurmak çok zor ve bu çapta bütçeyle oynamak isteyen takımlar doğal olarak ligin kalitesini düşürüyor; bahsettiğim takımlar bütçelerini artırsalar ve ertesi sene euroleague'e tekrar katılım hakkı tekrar elde edemezlerse ciddi bir bütçe sorunuyla karşılaşıyorlar ve bu durum sürekli olarak istikrarsız takımların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

    çözüm muhtemelen euroleague çok daha fazla genişletmek ama vasat bile diyemeyeceğimiz gelirler çok daha fazla bölünürse takımların kalite farkı kapanıp kapsayıcılık artacaktır ( uzun vadede bu daha olumlu olabilir.) ama bu durumda da zaten çok yüksek olmayan toplam kalite daha da düşecektir.

    3- yerel ligler:

    euroleague'in gelirleri çok yetersiz iken yerel ligler gelir açısından berbat durumda ve yetersiz dediğimiz euroleague takımları için yerel ligler zaman, gelir kaybı haline gelmiş durumda. bugün euroleague'te türkiye'yi temsil eden takımlar +50 milyon liralık kadrolar kurarken birkaç milyon teminat bulamayıp ligden çekilen takımlar oluyor. (şu an ligin en dikkat çeken oyuncusunu (bkz: alperen şengün) teminat bulamayan takımdan çıkıyor !)

    bu iki ekibi aynı ligde birkaç defa karşı karşıya getirmek en doğru seçim mi tekrar düşünmek gerekir. bu sadece türkiye ligine has bir durum da değil örneğin euroleague'e sürekli katılım hakkı olduğu halde genelde en kısıtlı bütçe ile yarışan zalgiris de liginde geriye kalan takımların karmasıyla her hafta maç yapsa zalgiris her maça favori çıkar. örnekleri artırabilirim; mevcut statükoyla bu fark azalmayacak, katlanarak artacak.

    sonuç olarak avrupa basketbolunda eninde sonunda büyük bir kırılım yaşanacak. fiba bile (bile çünkü avrupa'da basketbolun gelişememesinin ana sebebi) "şampiyonlar ligini" basketbola uyarlama şeklinde şeytanın bile aklına gelmeyecek bir konseptle yeniden avrupa'da şansını deniyor (bkz: bunu buradan alın) ve şimdiden bir alan kazandı.

    euroleague bugün avrupa basketbolunun potansiyelini baltalayan bir organizasyon haline geldi, avrupa basketbolunun büyümesini engelliyor ama mevcut ekipler için ise en iyi alternatif olarak duruyor. (bkz: batık maliyet yanılgısı) günün sonunda ise en kötü senaryoda bile avrupa basketbolunun başta gelir olmak üzere gerçek potansiyeli bu değil. avrupa'da basketbolun potansiyeli tabii ki abd gibi değil ama mevcut gelir uçurumu normal değil. nba kurumsal olarak avrupa'daki boşluktan yararlanmak için illa ki bir şeyler yapacaktır. nba'deki en değersiz takımın piyasa değeri bile milyar dolara yükselmişken ( birkaç sene önce aşırı yükselmiş olarak kabul gören fiyatlar bile şu an komik rakamlara döndü yani çok daha fazla yükselebilir.) avrupa'daki potansiyel birilerinin ağzını sulandırıyordur. nba oyuncuları arasında "basketbol takımı" sahibi olma trendi yükseliyor. ( avustralya ligi neredeyse nba oyuncuları ligi haline geldi. ) bu eğilim avrupa'ya da yönelebilir ve bu kırılım geciktikçe avrupa basketbolunun kalitesi düşecektir.

    https://seyler.eksisozluk.com/…uhtemel-hazirliklari