hesabın var mı? giriş yap

  • çoğu düzenli olarak her yıl gerçekleşen meteor yağmurlarını izleyebilmek için gereken adresler ve minimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

    (bkz: quadrantids meteor yağmuru): bu meteor yağmuru her yıl aralık ayının sonunda başlıyor ve ocak ayının ilk haftası (4-6 ocak) zirveye ulaşıyor. meteorlar, eh1 adlı bir asteroidin parçacıklarından oluşuyor. koşullar iyiyse saatte 100'den fazla meteor görebilirsiniz. görebilmek içi çoban takımyıldızlarına doğru bakmanız yeterli olacaktır.
    radyan yönü: çoban yakımyıldızı.
    ay evresi: dolunaya yakın.

    (bkz: lyrids meteor yağmuru): her yıl 16 nisan gibi başlıyor ve genellikle 22 nisanda zirveye ulaşıyor. thatcher kuyrukluyıldızının arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşuyor. saatte 1-2 düzine meteor görmek olası. lyrids meteor yağmurunu izleyebilmek için kuzeydoğu yönündeki lyrids (lyra) takımyıldızına bakmanız yeterli olacak. ayrıca bu meteor yağmuru kayıtlara geçmiş en eski meteor yağmurudur. ilk kaydı yaklaşık 3000 yıl önce yapılmış.
    radyan yönü: lyrids takımyıldızı.
    ay evresi: dolunay.

    (bkz: eta aquarids meteor yağmuru): bu meteor yağmuru 20 nisan civarında başlıyor ve 5- 6 mayısta zirveye ulaşıyor. (bu gece ve yarın gece). mayıs ayının sonuna kadar da devam ediyor. halley kuyrukluyıldızının arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşuyor ve bu yağmur, bu yıl içinde halley’in parçacıklarından oluşan ilk meteor yağmuru olacak. koşullara bağlı olarak saatte yaklaşık 60 meteor görülebilir. izleyebilmek için kova takımyıldızının bulunduğu yöne doğru bakmalısınız. 5 mayıs gece 3’ten sonra doğu yönüne, sabaha karşı ise güneydoğu ufuk çizgisine bakarsanız en verimli gözlemlemeyi elde edersiniz.
    radyan yönü: kova takımyıldızı.
    ay evresi: hilal.

    (bkz: perseids meteor yağmuru): en meşhur ve en parlak meteor yağmurudur. swift-tuttle kuyrukluyıldızının arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşur. temmuz ayının ortalarında başlar ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. zirve noktası 12 ağustos olup, saatte 100 kadar göktaşı görülebilir. bu tarihlerde ay dolunay evresinde olacağından meteorların görünürlüğü azalacak ancak ay battıktan sonra güneş doğana kadar net bir görüntü oluşacak. izleyebilmek için güneş battıktan sonra kuzeye, gecenin ilerleyen saatlerinden itibaren ise kuzeydoğu yönüne bakmalısınız.
    radyan yönü: perseus takımyıldızı.
    ay evresi: dolunaya yakın.

    (bkz: orionids meteor yağmuru): halley’in arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşan ikinci meteor yağmuru. radyan yönü orion takımyıldızının bulunduğu yönden doğru olduğu için adına orionids denilmiş. 2 ekim civarında başlayacak, 21 ekimde zirveye ulaşacak vekasım ayının ilk haftasında sona erecek. 21 ekimin gece saatlerinde doğu ufuk çizgisinde, sabaha karşı ise güneydoğu ufuk çizgisinin üstünde görünür olacak.
    radyan yönü: orion takımyıldızı.
    ay evresi: yarım ay.

    (bkz: leonids meteor yağmuru): bir diğer meşhur ve dengesiz meteor yağmuru. 33 yılda bir düzenli olarak patlayan bir kuyrukluyıldız olan tempel-tuttle’nin bir hayli fazla sayıdaki parçacıklarından oluşur. (1833 yılında saatte onbinlerce meteor yağmuruna sebep olmuş.) kasım ayının ikinci haftası başlayacak olan leonids meteor yağmuru 18 kasımda zirveye ulaşacak ve saatte 20-30 meteor görmek mümkün olacak. görmek için gece saatlerinden itibaren güneydoğu ufuk çizgisine bakmanız gerekiyor. bir dahaki seferiyse 2034’te olacak.
    radyan yönü: leo takımyıldızı.
    ay evresi: yarım ay.

    (bkz: geminid meteor yağmuru): her yıl 4 aralıkta başlayan ve 15 aralıkta zirveye ulaşan bu meteor yağmuru phaethon kuyrukluyıldızının parçacıklarından oluşuyor. gözlemlemek için akşam saatlerinden itibaren kuzeydoğu ufuk çizgisine doğru bakmalısınız. ancak o tarihlerde ay ile aynı bölgede olacağından pek bir seyir keyfi vermeyecek. yine de saatte 120 göktaşı görebilirsiniz.
    radyan yönü: ikizler takımyıldızı.
    ay evresi: yarım ay.

    (bkz: draconid meteor yağmuru): giacobini-zinner kuyrukluyıldızının parçacıklarından oluşuyor. 6 ekimde başlıyor ve 9 ekimde zirveye ulaşıyor. saatte yaklaşık 10 meteor görülebilecek. en iyi gözlem için sabaha karşı kuzeybatı yönünde draco takımyıldızına bakmalısınız. çünkü bu tarihlerde ay dolunay evresinde olacağı için gece saatlerinde gözlemlemek zor olacak.
    radyan yönü: draco takımyıldızı.
    ay evresi: dolunaya yakın.

    meteor yağmurlarını gözlemlemekteki en büyük faktör her zaman ay’dır. bu yüzden meteor yağmurlarını en iyi tan vaktinde, ay ışığını kaybetmeye başladığında izleyebilirsiniz.

  • bu bölümü annemle izledik, ki annem bu diziye sarmayan nadir insanlardan.

    - haha, aa para dağıtan hırsız. bu da iyiymiş.
    + yok anne, o öyle bir insan değil.

    vallahi çıktı bu laf ağzımdan, aklınızı seveyim sizin ya...

  • skandal bir hadisedir.

    bu güruh, seküler biçimde yaşayan insanlara yönelik böyle dini dayatmalarda bulunur. sonra ülkede teokratik bir rejim kurulunca ilk önce kendileri kaçarlar kafir dedikleri avrupa ülkelerine. hiç şaşmaz. şu riyakârlığa bakar mısınız?

    ayrıca bu ne cüret?

    yahu savaştan, anarşiden ve avukatı olduğunuz ilkel doktrinlerden kaçıp türkiye'ye sığınmışsınız. buradaki insanlara hürmet edeceğiniz ve insanların yaşam şekline saygı göstereceğiniz yerde böyle bir densizliğe imza atıyorsunuz. bir değil, iki değil. bu kaçıncı oldu? yani gerçekten pes doğrusu.

    bu mülteci güruh, tavşan gibi üreyerek ve yeni göç akınları ile ülkedeki mevcudiyetlerini tahkim ederek pek yakında bu vatanın öz evlatlarının istikbâli hakkında söz sahibi olacaklar. bugün sayıları 10 milyonu geçmiş durumda. ülkenin hem demografik yapısı, hem hoşgörü kültürü, hem de lâik ve demokratik nizam gittikçe tahrip oluyor.

    tehlikenin farkında mısınız?

  • "yalnızlığıma o kadar güveniyorum ki zil sesini kilise müziği yapıp telefonumu sessize almadan cumaya gidebilirim."

    fav editi: olm ya bir ingiliz daha gelip entry'i favlasın ya da favlayanlardan biri favını kaldırsın. insanın yalnızlığı bu kadar da yüzüne vurulmaz lan allahsızlar.