• yanlış önermedir. her ne kadar sunulan kanıtlarda bilimle uğraşanlar dindar insanlar olsa bile, ulaştıkları sonuçlar bizzat din tarafından yasaklanmıştır. yani dinden değil dine karşı gelişmiştir.

    avrupa'ya geçmeden önce islamiyet'e bakalım. yunan metinlerinin arapça'ya çevrilmesinden sonra başta astronomi olmak üzere gelişen bilime karşılık, yamulmuyorsam gazali'nin başını çektiği kelamcılar bayrak açar.

    kelamcıların karşı çıkış ilkesi basit ve matıksaldır. eğer allah her şeyi bilense ve kuran-ı kerim bunun aracısı ise kuran'da yazandan başka gerçek olamaz. diğer her şey allah'a karşı çıkmak anlamına gelir.

    bilimin önüne sadece dini değil siyaseten de set çeken kelamcılardan sonra bilim araplar'da gerilemeye başlamış, avrupa yunan kaynaklarını araplardan alarak bilimsel ilk ışıkları göstermeye başlamıştır. peki ilk sonuçlar ne: giordano bruno'nun yakılması, kepler'in sonuçlarının yasaklanması, galileo'nun yargılanması. bunları yapan da klise.

    yani özetle kardeşim git önce bilim felsefesi oku, bilim tarihi oku. bilim dinle değil dine karşı gelişmiştir.

    ha son not. işi semavi dinlerden çıkaralım: (bkz: sokrates'in savunması). bir aç oku bakalım sokrates neden yargılanmış.

    yeter la bu kadar cahilliğiniz. bilmiyorsunuz, okumuyorsunuz, sonra araştırma yaptığınızı sanarak uzun uzun argüman sunuyorsunuz. açıkça söylüyorum. bu başlıktaki ilk entrydeki bilgiler tamamen yanlıştır.

    ondan sonra batı'nın bilmini islamiyet daha önce bulduydu da, kuranda zaten yazıyor geyiğine sarılıyorsunuz.

    ha daha da önemlisi. bilimi geliştiren kapitalist ticarettir. tam olarak olmasa da marx ya da engels şöyle der: ticaret olmasaydı bilimin hali nice olurdu.

    ve nolur allah aşkına islamiyet'teki feylezoflar ve kelamcılar ayırımını önce bir öğrenin. kaynak mı ahmet arslan- islam felsefesi
  • güzel yazmışsın müslüman kardeş de adamların 500 yıl önce uğraştığı meselelerle biz 2017 yılında uğraşıyoruz, onu ne yapacağız?
  • arkadaşın yazdığının özeti şu:

    avrupa'nın günümüzde teknoloji ve üretimde ilerde olmasının temelinde, müslümanların zamanında yaptığı bilim ve çalışmalar yatmaktadır.

    el-cevap: o bilimsel çalışmaları yapanlar mutezile mezhebine bağlı veya bu mezhepten etkilenen kimselerdi. yani dini anlamada ve yaşatmada aklın tek kaynak olduğuna inanıyorlardı. bugün yaşasalardı yaşar nuri'ye yapıldığı gibi linç edileceklerdi.

    kısaca, batı aydınlanma çağında bilimi mutezileden aldı. heyhat, mutezile de antik yunan eserlerini çevirdiği için bilime merak sarmıştı. batı, bilimi dinden değil antik yunan mutezile ekolünden yani akıldan aldı.
  • bazılarınız bilmiyor olabilir ama musluman bilim adamları denilen ciddi adamlar ne kadar musluman sayılırlar.

    mesela bazıları ebubekir el-razi yi musluman bilim adamlarına yazıyorlar adam deist.
    mesela gazali ibn-i sina hakkında kotu konusur hatta hastalık gelince ona yapılacak tedavinin sadece ibadeti devam ettirecek kadar olmasını otesinin haram oldugunu soyler. ibn-i sina insanlara yaratıcının akıl verdiğini bunla ahlakı kendilerinin olusturabileceğini şeriate gerek olmadıgını soyler ve bundan dolayı sunni kesimlerce zındık ilan edilmiştir.

    zaten bireysel olarak insanların inanclarıyla sıkıntımız yok sıkıntı dini bilime, siyasete karıstırılmasıyla. dusunun halen ülkede evrim tartısılıyor sebebi nedir din!

    işin daha vahim durumuysa elalem bos durmuyor. hindlisi cinlisi boyle zırvalarla ugrasmıyor ve calısıyor. türkiye boyle gittikce yarın bugunkinden daha fakir ve zayıf bir ülke olacaktır. bilimle, felsefeyle ve sanatla savaşmanın sonuçları agırdır...
  • eskinin kilisesi, şimdinin yaratılan yozlaşmış islamına ne kadar benziyor, değil mi?

    sorun islamda değil, onu kilise zihniyle yönlendiren inananlarında.
  • doğrusu, batı'nın bilimi dinden sıyrılarak veya dinin sınırlarını belirleyerek geliştirmesidir.

    kiliseye karşı yazılan 95 tez, bilim uğruna mahkemelerde yargılanmalar, idam edilmeler, hastalıklı görülmeler yalnızca bizim bildiğimiz örnekler. ne zaman ki dinin alanı sınırlandı, matbaa gelişti; batı bilim alanında kendini aştı.

    aynı dönemlerde bizde yapılan her icat, her yenilik için önce şeyhülislam'ın fetvası beklendi.

    yıl 2017, hala fetva bekleniyor. organik hoşaf filan. ne bileyim.

    edit: fetvaa tek a, fatih tekke çift k.
  • bir rivayete göre evrenin genişlediği ilk defa zina eden bir kadının taşlanması sırasında ibn mahmuta malum olmuştur.

    (bkz: yazık la kimin çocuğuysa)
  • sorun zaten islam değil, islami işine geldiği gibi kullananlar.
    edit: başlık başa kalmış.
  • kısmen katıldığım görüş. fakat bu sadece islam'la alakalı değil. hristiyanlığı devreden çıkarırsak çok da doğru bir şey söylemiş olmayız.

    "profesör" tabirinin "profess"ten gelmesi (günah çıkarmak), bilim adamlarının din adamlarının bir nevi devamı olması, akademik taltifler, giyim kuşam ve simgelerin (cüppeler, kürsüler vs.) hep dini referans taşıması tesadüf değildir.

    meselenin özü şudur: batı dediğimiz medeniyet kendi içinde dini dönüştürmüştür. dini "dünyevi" bir alana taşımıştır. protestanlık tamamen bu kaygının ürünü bir mezheptir. bu bir dinamiktir.

    ikinci dinamikse başlıkta belirtildiği üzere alış veriş meselesi. mesela kadim yunan metinlerin avrupa'ya taşınması müslüman ilim adamlarının sayesinde gerçekleşebilmiştir. bu metinler batıya latince değil arapça taşınmıştır. bu gibi örnekler çoktur.

    bu iki dinamik birlikte ele alınırsa daha sağlıklı bakabiliriz. birini dışlayarak diğerini baş köşeye yerleştirmek yanlış olur. olaya sadece "din merkezli" bakmak da bizi hataya düşürür.
  • bayılıyorum bu kafalara. bitmedi şu geçmişte yaşama şeyiniz.

    bunun bi benzeri, haritayı açıp eski osmanlı hududundaki yerlere bakıp bakıp "buralar komple bizimdi yea" diyen beyin. tarihte de bu ve türevi öküzlerin de bi sike derman olduğu görülmemiştir.

    batı ne zaman ki dini kendi çıkarları adına yönlendiren adamlara siktiri çekip aydınlanma yaşamaya başladı, aradaki fark o zaman açıldı zaten.

    rönesans reform filan diye geçer kitaplarda oku öğren.

    bana tutup el harezmi'den, ibn-i sina'dan örnek verene kadar kendi toplumumuzda aydınlanma yaşamaya çalışan insanların önüne nasıl set çekildiğini anlatın amk.

    ne koyduk islam dünyası olarak bu çalışmaların üzerine? bunu miras kabul edip geliştirmek için ne yaptı islam dünyası? senin ortadoğudaki islamın parlayan yüzü olan ülken ne gibi bilimsel gelişimlere katkıda bulundu?

    papaz eriğinden imam eriği yapan makineyle mi ilerleyecez bilimde? yoksa evrimi müfredattan çıkararak mı?

    yıl olmuş 2017, ramazanda tv açıyorum sorulan soru: "5 yaşında yeğenim ağzıma osurdu, orucum bozulur mu?"

    "bunları hep bizden öğrendiniz yeaa" diyen über zeki islam dünyası toplumları da bir iphone üretmedi, bi mr cihazı yapamadı, uçağı filan hep zındıklardan satın alıyor, çoğu hala gavur dediği ülkelerin firmalarının ürettiği mersoya biniyor.

    bunları sorduğunuzda da "eee itibardan tasarruf olmaz. şahin mi çekeyim yanlarına" diyor.

    siz de gidip oy veriyorsunuz bunların türkiye şubelerine.

    dalağınızı sikerim sizin!

    tamam sakinim.
hesabın var mı? giriş yap