• bu yıl da istenilen performansı veremeyen takım, gelecek sezon başlasın bir an önce...
  • herr daum ile 1999-2000 sezonunda şampiyonluğu paketleyip bayern münich e hediye etmişlerdir. böylece bayern 1999 da son dakikalarda manchester a kaybettiği şampiyonlar ligi şampiyonluğunun acısını üst üste 2 sene bundesliga dan da çıkarmış (bkz: 19 mayis 2001 hamburg bayern munih maci) , herr daum da 1992 de stuttgart ile son anlarda kazandığı ı şampiyonluğu (bkz: vfb stuttgart/@cyrus the virus) son hafta da leverkusen ile kaybetmiştir. eğer bugün leverkusen kimi sevmeyenleri tarafından looserkusen olarak anılıyorsa sebeplerinden biri de budur. bir diğeri de belki real e kaybettikleri şampiyonlar ligi kupasıdır.

    1995-96 da son hafta kasierslautern e karşı münch ün son dakikalarda atığı golle ligde kalıp kaiserslautern i 2. lige gönderdikten sonra herr daum un teknik direktörlüğe gelmesi ile büyük bir atılıma geçmiş 96-97 de 2., 97-98 de 3., 98-99 da 2., 99-2000 de dramatik bir şekilde 2. olmuşlardır.

    99- 2000 sezonunda son hafta leverkusen toten hosen in deyimi ile scheissverein bayern in 3 puan önünde girmişti. alacağı bir beraberlik dahi kendisine şampiyonluk için yeterliydi. ve son hafta konuk olduğu takım bavyera nin bir diğer takımı spvgg unterhaching di. leverkusen yenilmedikten sonra münchen ne yaptığı önemli olmasa da bayern werder bremen i konuk ediyordu. fakat işler beklendiği gibi olmayıp leverkusen deplasmanda yenilip bayern de galip gelince şampiyonluk bir kez daha münih e gidiyordu.
    (bkz: 20 mayıs 2000 spvgg unterhaching b leverkusen macı)
  • bayern mühih in uyguladığı bileğini bükemediğin kulübü transferle zayıflat politikasının milenyum versiyonudur. bayern 1970 lerin sonlarında borussia mönchengladbach a yaptığını önce ballack ve ze roberto sonra da lucio ile leverkusen e uygulamıştır.
  • enfes futbol oynayarak gecen koskoca sene, son maclarda kaybedilen üc kupa! (bundesliga-almanya kupasi-sampiyonlar ligi) iste trajik bir sekilde bitirdikleri 2001-2002 sezonunun ilk on biri: butt-ramelow-nowotny-lucio-placente-ze roberto-schneider-bastürk-ballack-neuville-berbatov.
  • almanya'nın çanakkale dardanelsporu.
  • 06-07 sezonu kadrosu şu şekildedir .

    kaleciler : jörg butt (1), benedikt fernandez (20), rene adler (22)

    defans : juan (4), alexander meyer (17), athirson (13), roque junior (3), fredrik stenman (2), ahmed madouni (23), jan-ingwer callsen-bracker (29)

    orta saha : tranquillo barnetta (7), simon rolfes (6), gonzalo castro (27), pirmin schwegler (16), pierre de wit (32), paul freier (10), marko babic (19), carsten ramelow (28), bernd schneider (25)

    forvet : josip tadic (14), sergej barbarez (9), stefan kießling (11), andrej voronin (12), michal papadopulos (26)

    hocaları ; michael skibbe .

    (bkz: 14 aralik 2006 bayer leverkusen besiktas maci)
  • taraftar kitlesi nedeniyle uzun yillardir "iyi aile cocugu" muamelesi gormektedir bundesliga'da. bayarena'nin bundesliga'daki en "family-friendly" stadyum olmasi da bunun bir sonucudur.

    diger taraftan, ekonomik acidan son derece guclu olmasina ragmen (bkz: bayer) kendini tamamiyle kulube adami$ taraftarlari ya da birtakim saglam gelenekleri olmadigi icin siklikla ele$tirilen ve hor gorulen bir kuluptur. hatta bu itibara tepki olarak kurulmu$ mad-boyz-leverkusen isminde bir taraftar kulubu de vardir. ama o kadar cilgin insanlar degillerdir onlar da.
  • galatasaray'ın uefa kupası'ndaki rakibi olmuştur.
  • eger ki bu bilgisizlik sonucu olusan absürd "iyi kura" geyigi devam ederse galatasarayi eleyecek olan alman futbol takimi. ki slavia prag'dan helsinborg'a kadar butun takimlar bizi favori görmüs, cantada keklik olarak kendilerini addedip galatasarayi yenip gitmislerdir.. taktikleri gayet iyi.

    basinin hemen her alaninda hakkindaki yorumlari okudugum takim. sporx web sitesi , bize nasip kismet olmasa da bundesligayi canli canli veriyor. nasil bilmiyorum, cunku yurt disindan izlenemiyor. maclari az biraz olsun izlemistir diye umut ettigim buyuk futbol bilgini sporx yazari osman tanburaci olsun, fanatikte sözde "derin inceleme" adi altinda skindirik iki istatistik bilgi vermenin disinda yorum yapamayan cagri davran ve daha niceleri.

    ortak bir görüs sudur: leverkusen'in defansi zayif.. son macta bremen karsisinda bes gol yedikleri icin sanirim bu takimin defans zaafi var diye dusunuyorlar. yok boyle bir sey, aksine cok güclü defans hatti olusturdular. bremen maci öncesi 16 macta 11 gol yiyerek bayern münchenin ardindan en az gol yiyen takim unvanina sahip iken kalecileri rene adler'de en az gol yiyen bundesliga kalecisi olarak aniliyordu. son bundesliga kapanis macinda bes gol yedikten sonra hamburg girdi araya. bayern -ki cok baskadir bu takimin durumu- ve hamburg takimlarindan sonra en az gol yiyen, en iyi defansi olan takimdir bayer leverkusen. elemelerde de sadece iki gol yemistir, hamburg'un bugunku rakibi olan, de araujo raffael ,yassine chikhaoui 'lü zürichi de beslemislerdir son macinda. bremen evinde real'i de yenmistir, dünyada yenemeyecegi takim da yoktur. güclü takimlari, atak futbol oynayan, kendine güvenenlere fark atmasi cok da olagandisi degildir. velakin leverkusen takimi tehlikeli, formda ve oldukca iyi bir takimdir. misal hamburg'dan nazarimda daha iyidir..

    gekas 8 tane atmistir 80 tane kacirmistir bu yil. o bölgede önemli olan özellikle ikili mücadelelerde ayakta kalmasi ve savasci kimligiyle stefan kiessling'dir. hücuma destek verir, bernd schneider'i anlatmaya gerek yok, sakatliginda da yeni transfer arturo erasmo vidal pardo gayet iyi maclar cikarmis, cok da güzel bir ivme yakalamistir takim. galatasaray'in en buyuk sansi su dönem itibari ile karsilasmayacak olusu, iki ay sonra bu kadar formda bir leverkusen olamayabilir olusudur. bremenden önceki dört macini da bundesligada kazanmis, son macini da belirttigimiz gibi zurich'e bes atarak noktayi koymustur. bizim spor yazarlari tek basina bremen'i baz alip koca takimi analiz ediyorlar. bundesliga'nin güclü ekipleri arasindadir, yenildikleri maclarin buyuk bir kisminda iyi oynamis ve daha cok gekas'in deliler gibi gol kacirmasi sonucu maglup olmuslardir. bayern, stutgart gibi takimlar bir sifir gibi az biraz da ismiyle, cismiyle maci almasi, bugün lider olmamasinin nedenidir.

    tranquillo barnetta her iki kanadi kullanan, tehlikeli ve surpriz golcüsüdür leverkusen'in. sergej barbarez hucum organizasyonlarinin sefidir, beynidir takimin. manuel friedrich karim haggui ve lukas sinkiewicz saglam bir defans hatti olusturmus durumda. hakan sükür'ün inter zamanindan tanidigimiz vratislav gresko, o toy sol bek 30 yasina gelmis yeri geldigi zaman deli orta keser durumdadir. gekas'in alternatifi olarak özellikle son macinda harikalar yaratan dmitriy bulykin de ayri bir tehlike arzediyor. rolfes simon bugune kadar oynanan maclarda göserilen performanslarin baz alindigi bir istatistikte kiessling'den sonra en iyi ortalamaya sahip olan güzel bir orta sahadir. bir digeri de hans adu sarpei'dir.

    takim kendi oyununu kabul ettirdigi takdirde yenilmezdir. buyuk takimlar karsisinda tecrübesizligi ve kimliksizligi nedeniyle kaybediyor, iyi oynamadigi icin degil. bir ihtimal üzerlerine binecek olan baski istedigi oyunu oynamaz duruma getirebilir. ali samiyendeki seyirci baskisi, galatasarayin sahisiyetli bir futbol ortaya koymasi ile tüm güzellikleri kaybolabilir. stutgart,münih,bremen kaybettigi bes macin ücü. özellikle dikkat edilmesi gereken isimleri yasli kurtlari barbarez ve schneider. hucum gücü olarak barbarez mutlak suretle kilitlenmelidir..

    leverkusen takimi senelerden beri iyi transfer yapiyor. voronin liverpoolda, ballack chelsea'de, berbatov tottenham'da, lucio, ze reborto bayern'de, fritz bremende ve alman milli takiminda, yildiray stutgartta.. gönderdigi isimlerden bir kaci. iyi kasa da yapmis durumdalar, cok gücsüz kaldigi vakit bundesliga gol krali gekas, nurnberg'in gelecek vaat eden ve bugunku formda oyuncusu kiessling'i tereddüt etmeden aliyor.. geleekte kiessling ve vidal da yolcu edecektir, velakin futboldan aldigini futbola verip buyuk klup olma yolunda emin adimlarla yürüyorlar..

    bir de lincoln ile ilgili anilari pek hos degildir. schalke-leverkusen macinda (7-4 bitmistir) ayni noktadan farkli koselere iki frikigi vardir dalga gecer gibi.. toplamda dört frikik golü yemislerdir lincolnden ve yöneticileri basinda okudugumuz gibi kalecimizi degistirdik sayesinde gibi takiliyor.. bu yüzden ve galatasarayin diger rakiplerine oranla cok güclü olmasi nedeniyle pek hos karsilamadilar kurayi. nurnberg ile ayri bir kümede degerlendiriliyorlar.. -nurnberg in de rakibi benficadir-
  • bu takımın henüz lig şampiyonluğu yoktur. fakat alman liginin gelmiş geçmiş en çok gol atan futbolcularından biri ve lig tarihinin en çabuk golünü atan adam uzun yıllar bu takımın formasını giydi.
    (bkz: ulf kirsten)
hesabın var mı? giriş yap