• dünyada bu gücün en fazla olduğu otomobili bulup toprak bir çölün ortasına koyar, arkasına da 1000 mi 1500 mü artık kaç beygirse o kadar arap atını askeri nizamda dizer hdr bir fotoğraf çekerdim, bir fotoğrafçı olsam.

    manav halimle olmuyor tabi.
  • anlamadigim neden horse'u tercüme icin "beygir" secilmis? at var, kisrak var (ki cok estetik bi kelime), beygir ne yahu? babaniz sütcü mü kardesim?

    edit: falcon der ki "her at yuk cekmiyor olabilir ama beygir araba ya da yuk cekmek icin kullanildigi icin kullanilmis olabilir."
    (bkz: beygir) madde 1.

    haklidir.
  • fiziksel karşılığı* yetmişbeş kilogramlık yükü 1 saniyede bir metre yukarı* kaldırabilen* güctür...
  • ingilizlerin kömür madenlerinden su çıkarmak için beygirleri(at/öküz) kullanma giri$imleri gün gelir kolayla$ır ve steam engine ke$fedilir. ondan sonra motorların ya da makinaların kaç beygirin gücüne tekabül ettigi hesaplanılmaya ba$lanır...
  • en anlaşılır ifadeyle 250 kg'lık ağırlığı 1 saniyede 30 santimetre öteye taşımaya denktir.

    james watt amcamız kömür madenlerinden at arabalarıyla taşınan kömürlerle ilgili bir istatistik tutuyormuş. hesaplamaları sonucunda şimdilere dek uzanan bu kavramı ortaya atma gereği duymuş.
  • beygir gucu bir guc birimidir. arabalarda beygir gucu olarak verilen deger guc degil maksimum guctur. aradaki fark cok onemlidir, biline.
  • metrik beygir gücü 75 kgf.m/s'dir. yani 75 newtonluk yükü saniyede 1 metre hareket ettirebilen aletin gücüne bir beygir gücü, alete de "sen bir beygirsin!" denir.

    bu bağlamda, arabanızın maksimum hızını kağıt üzerinde bulmak istiyorsanız; hava ve kara sürtünmelereinden mütevellit oluşan (-) yönlü kuvveti bulup, beygir gücünüzü(75 kmf.m/s ile çarptıktan sonra) bu sayıya bölmeniz gerekir. çıkan sonucun birimi m/s olacak, dolayısıyla alakasız olacak. bunu 3.6'ya bölerseniz km/h cinsinden bir sonuç bulmamanız için ben bir neden göremiyorum.

    denizin soğuk sularından gelen edit:
    i) 75 newton yükü saniyede 1 metre hareket ettirmek değil o, 75 kiloyu (yani 735,75 newton) çekmek olacakmış ancak ibne fizikçiler kgf diye bir şey çıkarıp ortalığı karıştırmış. zaten kgf'ye tıklarsanız 75 kgf'nin 75 kg olduğunu da görürsünüz.
    ii) m/s çıkan sonucu 3.6'ya bölerseniz saçmalarsınız. 3.6 ile çarpın. saniyede 50 metre gidiyorsanız saatte 180 km gidersiniz. ben hep 50 metre gittiğim için bu şekilde hesaplıyorum.
  • ne kadar fazla ise o kadar hızlı gider düşüncesinin tamamen yanlış olduğu terim. beygir gücünün fazlalığı değil onun aracın diğer ekipmanları tarafından ne kadar azalıma uğramadan kullanılabilirliğinin önemli olduğu durum.
  • ne kadar fazla ise o kadar hızlı gider, o kadar çok benzin tüketirsiniz...
  • bir saniyede, 550 poundluk agirligi 1 foot yukari kaldirmak icin gerekli enerji miktarinin halk arasinda bilinen adi.james watt tarafindan yaratilmi$ bir terimdir.
hesabın var mı? giriş yap