• eli kulağında olan mimarlık lisans bölümüdür, bilgi üniversitesi endüstri ürünleri tasarımı bölümü ile birlikte mimarlık fakültesi altında yer alacaktır.
  • ek kontenjanlar ile birlikte resmen açılmış olan mimarlık lisans bölümü, 20 burslu 80'i burssuz olmak üzere (ohaa!) 100 kişilik kontenjana sahiptir.
    ağabeyi için:
    (bkz: bilgi üniversitesi mimari tasarim yüksek lisans)
  • 2010 lys sonucunda mf-4 puanıyla 20'si tam, 20 si %50 burslu, 40 tane de burssuz öğrenci alacak olan bölüm.

    mimarlık bölümleri arasında önemli bir ekole yol açması en büyük amaç, mimari tasarım yüksek lisans'ın kurmaya başladığı gelenek en büyük aracıdır.
    ilk dönem 1. sınıfı okuyan 8* öğrencinin, temel tasarım derslerinde aldıkları 'yeni geometriler-yeni teknolojiler' formasyonu bile heyecan verici sonuçlara yol açmışken..
  • öğretim planı feci şekilde yetersiz olan bölüm. özellikle yapı uygulama projesi diye bir dersleri yok. çok ilginç bir şekilde buna yakın bir ders bile yok. diğer üniversitelerin öğretim planı ile karşılaştırdığınızda çok rahat aradaki farkı anlayabilirsiniz. bu bölümü tercih etmek isteyen öğrencilere tek tavsiyem en azından şu öğretim programını düzelene kadar uzak durmalarıdır.

    bilgi üniversitesi: http://bilgi.edu.tr/…&mdid=95&r=06.01.2011 19:48:59
    yıldız teknik üniversitesi: http://www.mim.yildiz.edu.tr/yeni/default.html
    odtü: http://www.archweb.metu.edu.tr/…ndergradcourses.htm
    itü: http://mimarlik.itu.edu.tr/icerik.aspx?sid=7151
    beykent üniversitesi: http://yeni.beykent.edu.tr/…rlik.php?categoryid=274
    bahçeşehir üniversitesi: http://www.bahcesehir.edu.tr/…gram/mimarlik/id/0602
  • öğrenim planının yetersiz gözükmesi, örneğin bir 'temel tasarım' adıyla bakıp geçtiğiniz dersin içeriğinin ne kadar dolu olduğunun, ne kadar farklı bir eğitim verilme çabasında olduğunun ifadesinden yoksun olmasındandır.

    bu okulda mimarlık adına güzel şeyler yapılıyor.
    birincisi idealist insanlar, enerjik bir tavırla 'mimarlık eğitimi nasıl olmalı' sorusunu her aşamada ele alıyorlar.
    okula giren öğrencilere temel bir sacayağı üzerinden ilk eğitimleri veriliyor. temel tasarım dersinde, benim bildiğim kadarıyla ilk defa 'hesaplamalı' temel tasarım öğretiliyor. öğrenciler, yaptıklarını her derste 8 kişilik jüriye sunuyor, geri dönüşü alabiliyorlar. 'yapmak' üzerinden gidildiği için tasarımdan üretime nasıl gidilir iyi bir şekilde öğrenmiş olarak bitiriyorlar.

    mimari geometri dersinde geleneksel ve yeni temsil metodlarının yanısıra bu temsil metodlarının içerisinden çıktığı dünyaların geometrik altyapısı kavratılıyor. öğrenciler burada aksonometrik perspektiften rhino modellemeye, platonik katılardan parçalıklı bir tasarımdan bütüne erişmeye geniş kapsamda bir çerçevede eğitim alıyorlar.

    mimarlığın temelleri dersi ise, prof. dr. günkut akın'ın özenli kurgusu ile, temalar üzerinden mimarlığı özetliyor. dersin içeriği o kadar iyi ki, bunca sene mimarlık okumuş biri için bile yeni perspektifler sunuyor.

    benim burada bahsettiğim üç tanesi sadece. adları basit ve geleneksel görünen ancak kurguları itibariyle yenilikçi ve farklı olan, sonuçları takdire şayan dersler.
    gerisini siz düşünün.

    bugün, yeniden başlasam mimarlık öğrenmeye, gerekirse derece yapmış olayım, tercihim burası olurdu.
  • ders içeriğinden bihaber adamlar, program yetersiz hede hödö demiş. şöyle izah edecek olursam, basic design dediğimiz ders haftada iki gün, ilk ders kritik, ikincisiyse teslim. ortalama bi proje nerden baksanız, fikri bulması, araştırması, uygulaması 2 gün sürüyor. ki bu final projelerinde malum, haftaları alabiliyor. neyse finalleri geçiyorum, bu adamın architectural design adında çizim dersi var. bunda ise format, in class'ta yapılan şeyin, biraz daha komplikesinin ödev olarak verilmesi. bu da ortalama 4-5 saat sürüyor, çok değil. bir de architectural geometry var, rhinoceros programı altında. bunda da ortalama bi ödev yarım gün sürüyor. ingilizceyle, tarihe girmiyorum bile. bilale anlatır gibi, şimdi bu adam yarım günlük geometri dersine gitti, yurduna döndü kalan yarım günde de ödevini yaptı. ardından tam günlük basic design dersine girdi, 2 günde projesini yaptı. gitti 3 gün. tabi o aralarda çizim, ingilizce falan başka dersler falanda var, ordan da gitti 1 gün. ardından sonraki basic design günü, yaptığı projenin kritiğini aldı, teslim gününe kadarki proje süreci ve ders saati dahil gitti 3 gün. toplamda, 7 gün. takdir edersiniz ki, 1 hafta 7 gün zaten ve bu adamın kendine ayıracak saati dahi yok.

    tanım:fazlasıyla dolu öğretim programına sahip bölüm.

    edit:üzüldüm kendime şuan.

    edit2: evet sizin dönemden biri. ve evet sizi duyuyorum (:
  • yaz stajı için bir workshop/atölye bulamadığım ve aramaktan bıktığım bölüm. belki bu entry'im bu bölümdeki suserlara ulaşır da yardım ederler. insanlara okulun tam olarak ne istediğini anlatmak bile ayrı çile, deliriyorum.
  • balyan ailesinin mimari devamı buradan eğitim almakta diye bildiğim, gıpta ettiğim aktif bölüm.
    edit:harf hatası (kent sakini ne teşekkür)
  • kendisinden iyice soğutan bölüm. çıldırmak üzereyim. ilk sene de hakkında entry girmiştim, ikinci sene oldu, belki düzelir dedik, düzelmiyor arkadaşlar. hayat kısa, insan kendini geliştirmeli, sevdiği şeyleri yapmalı. fakat bu bölüm ona izin vermiyor . programı şöyle özet geçeceğim; pazartesi sabahları mukavemet ve yapı var, salı günü proje, çarşamba seçmeliniz yoksa boş, perşembe seçmeli ve yapı, cuma tarih ve proje. demem o ki yapı ve proje maket isteyen dersler. normal bir insan olarak pazartesi okula gidiyorsunuz yapı dersine girip maketinize kritik alıyorsunuz. eve gidiyorsunuz ertesi gününün proje maketini yapıyorsunuz. onun da kritiğini alıyorsunuz, o da nesi çarşamba oldu. yaşasın boş gün. değil tabi ki, o gün de perşembe günki yapıya maket hazırlıyosunuz. çizimleri de aynı şekilde, ondan bahsetmedim bile. akşam eve gelmişsiniz cuma günün proje maketini yaptınız, cumayı da atlattınız. geldi mi haftasonu? oldu mu boş gün? yoook. pazartesi günki yapının maketini yapıyosunuz. şanslıysanız zamanınız kalıyor, onda da enerjiniz kalmıyor. an itibariyle let it go ile tribe girecek kadar doldum. bu kadar gençliğimden yiyen bir şeyi hayatıma yayma düşüncesi korkuturken, yarıda bırakacak kadar cesur da değilim. hayatımı sömürecek bir 2 yıl daha geçirdikten sonra, vasıfsız, hayattan bıkmış, elinde sadece mimarlık diploması olan biri olucam. muhtemelen o vakit mimarlık yapmak da istemicem *. fakat yaşam enerjisini çoktan kaybetmiş 23 yaşında bir sap olucam. tşk bilgi.

    daha fazla şey yazabilirim okunmaz diye kısa kesiyorum. seçmeyi düşünen varsa yeşillendirsin, itinayla vazgeçiricem.

    (bkz: yavaş yavaş delirdim kimse fark etmedi)
  • evet sevgili suserlar her yıl bu başlığa gerek iyi gerek kötü (genelde kötü) entryler girdim, geldim son sınıfın son dönemine. olgunlaşmanın ve öğrendiklerimi biraz daha farketmiş olmanın adına yeni bir entrynin vakti geldi. önceki entrylerimi de okuduğumda görüyorum ki sıkıntım aslında okul ile değilmiş.

    bilgi diğer çoğu okula kıyasla (özellikle özel okullar arasında) vizyon sahibi bir okul. ilk sene hiç yapı yaptırmadan tasarım empoze edildi ki, sonraki senelerde teknik düşünüp tekdüze binalar yapmayalım. matematik asla programda yer almadı ki mimarlıkta asla kullanmayacağımız türev, integral vs için zaman harcamayalım. proje dersleri haftada 10 kredi idi, zorluyor mu evet, işe yarıyor mu evet. x üniversitede mimarlık okuyan başka arkadaşlarımı dinliyorum, haftada 1 gün projeleri var ve yıl olmuş 2019 hala maket üzerinden proje geliştiriyorlar. mimari 3d programlara yönlendirmesi, her ne kadar yazları hoşuma gitmese de zorunlu teknoloji stajları (yazın min 2 program öğreniyorsunuz) işe yarıyor. demem o ki okul aslında yapıp, verebileceği çoğu şeyi veriyor. fakat mimarlık sektöründe bi sıkıntı var. mezun olunca en iyi mimarlık ofisinde de çalışsanız alacağınız maaş maksimum 1000-1500 (yeni mezunlar için) kadar. sabahlara kadar çalıştınız, hadi dayandınız bi 5-6 sene artık iyi kötü bir ev geçindiriyorsunuz. bu kadar uğraşa bu maaşın yeteceğinden, bu kadar insanın egosu bi asgari ücret midir gibi sorularım var artık.

    mimarlık yazmayı düşünenlere tavsiye, mimarlık yazmayın. gidin bilgisayar müh, yazılım falan yazın. bulun aplikasyon, oyun bir şey reklamlardan gelen gelirinizi bodrumdaki yazlığınızda çatır çatır yiyin. (based on a true story)
hesabın var mı? giriş yap