• bilgisayar bilimlerine damgasını vuran kadınlarla birlikte en az onlar kadar örselenen lgbti kimliğine "bunlar mı ülkemizin sorunlarını çözecek" kafasıyla yaklaşan tiplere yol göstermesi amacıyla başladığım derleme.

    - alan turing, modern anlamda yazılımların üstünde geliştirildiği bilimsel temel olan turing makinesi modelini geliştirmiştir. bir başka deyişle yazılımın babasıdır. ikinci dünya savaşında almanların enigma cihazının şifrelemesini çözerek almanların hezimete uğratılmasında kritik rol oynamıştır. eşcinsel olmak o dönem ingilteresinde suç olduğundan mahkum olmuş, kimyasal hadım işlemine tabi tutulmuş ve sonunda intihar etmiştir. geçtiğimiz yıllarda ingiltere kraliçesi tarafından aklanmıştır.

    - sophie wilson, günümüzde tüm cep telefonlarının ve nice donanımın kullandığı işlemcilerin temel alındığı arm mimarisinin tasarımcısıdır. ondan evvel de meşhur bbc micro bilgisayarlarını tasarlamış, dönemi için çok gelişmiş bir basic diyalekti olan bbc basic'i de geliştirmiştir. günümüzde broadcom firmasından chief architect olarak çalışmaktadır.

    - peter landin, fonksiyonel programlama dillerinin temeli olan lambda calculus'un programlamada kullanılabileceği fikrini ilk öne sürenlerdendir. secd adında bir fonksiyonel programlama dili için ilk soyut makinayı teorize etmiştir.

    - lynn conway, 1960 ve 70'lerde moore kanunu tabirinin mucidi carver mead ile birlikte o dönem yeni bir evreye geçmiş olan entegre devrelerin tasarımı konusunda ilk eğitim materyallerini geliştirmiş, bu konuda eğitimde ve dolayısıyla teknolojik atılımlarda önemli bir kırılıma yol açmıştır. 50'lerde ibm'de çalışırken cinsiyet değişim ameliyatı geçirmesi sebebiyle çocuklarına erişimi engellenmiş, mecburen tüm kariyerini silip sıfırdan başlamış ve 1990'a kadar trans olduğunu gizlemiştir.

    - christopher starchey, c dilinin türetildiği bcpl dilinin atası cpl'i geliştiren ekibin üyesidir. modern programlama dillerinin dayandığı temel teorileri geliştirmiştir. yazılımın formal olarak test edilmesinin önemini ilk olarak vurgulayan yazılımcılardandır: https://blogs.scientificamerican.com/…ican-article/
  • "sayıları çok değilmiş. zaten lgbti %1"

    %1 tek başına az bir oran değil. %1 bile onları ülkenin en büyük azınlık grupları arasına koymaya yetiyor.

    abd'de lgbt oranı %3.8. bunlar açık olarak lgbt olduğunu ifade edebilenler ("intersex" hariç). çok sayıda edemeyen de var. california gibi lgbt dostu eyaletlerde bu oran %5. türkiye nüfusunun %5'i 3.5 milyon kişiye denk düşüyor.

    "sayıları azmış"a gelince. burada listelediklerim tam bir liste değil. daha kapsamlı listeler internette var. buradakilerin özelliği ekseriyetinin "olmasalardı olmazdık" niteliğinde olmaları.

    mesela turing olmasa bugün sahip olduğumuz hiçbir teknolojiye bu zamanda sahip olamayacaktık. zira bildiğim kadarıyla dönemsel olarak turing'in yaptığı çalışmaların paraleli, eşdeğeri, muadili yok. belki teknolojik gelişim 20 yıl belki 50 yıl atacaktı. bu eşcinsel adam olmasaydı şu entry'de lgbt'ye laf geçiremiyor olacaktık.

    ama sayılarının az olması garip de değil. her sene onur yürüyüşünü bangır bangır yapma sebepleri de zaten kimliklerinden dolayı akademide ya da profesyonel alanlarda kariyerlerinin engelleniyor olması. bırak kariyeri yaşamaları engelleniyor. öldürülüyorlar. türkiye trans cinayetlerinde dünyada ilk 10 içinde.

    bu saydıklarım tam bir liste değil çünkü lgbt olduğunu açıklayamayan, ezilmemek için bundan çekinen (lynn conway örneğindeki gibi) de çok insan var. günümüzde en modern ülke ve şehirde bile lgbt'lerin kariyerleri sıkıntılı. alan turing yargılanmasaydı gay diye ortaya çıkmayacaktı belki de. mesela linux international başkanı jon hall ("maddog"), gay olduğunu ancak birkaç yıl önce artık dede olacak yaşta açıklıyor. niye acaba?

    bahaneyle listeye ekleme yapayım: stack overflow'un kurucusu joel spolsky. dünyada yüzbinlerce yazılım mühendisinin, programcının uzmanlıklarını birbirleriyle paylaşmasını sağlayarak belki bilimsel ilerlemede milyonlarca saat kazandırmış. doğrudan bilimsel çalışma yapmamış olsa da vizyonuyla bilgisayar bilimlerini ilerletmiş. damgasını vurmuş.
  • böyle listelerin şöyle bir yararının olmasını umuyorum:

    eşcinsellerle ilgili herhangi bir konu açıldığında, mesela evlilik hakkı veya iş yerinde cinsel yönelime dayalı ayrımcılık- hemen ilk laf şu oluyor:

    -ama biz ürüyoruz!

    iyi de tavşanlar da ürüyor ki!

    bir eşcinselin insanlık tarihinde çığır açtığı bilgisi, belki kişinin kendisi ile ilgili de düşünmesine olanak verir. belki kafalarda şöyle bir şimşeğin çakmasına neden olabilir:

    -beni ben yapan şey, bir tavşanın bile yapabildiği -hatta insanlardan çok daha iyi yaptığı- bir şey olmamalı.

    ya da bilmiyorum ben hayata çok pembe gözlüklerle bakıyorum.
  • sayı tartışması yapmayı doğru bulmuyorum, 1 kişi bile olsa insanlık adına büyük bir ayıptır bunlara çektirilenler.

    alan turing özelinde, intihara sürüklenmiş biri mesela.
    oysa ki alan turing onu intihara sürükleyenlere çok çok büyük hediye vermiş, insanları nesilden nesle etkileyecek buluşlar yapmış.

    yani sırf bu adamın hatırası için bile lgbt önündeki tüm sivil engeller kaldırılmalı. yürüyüşse yürüyüş, evlilikse evlilik.
  • star trek evreninde yaşıyor olsaydık*, herhangi bir united federation of planets vatandaşının, böyle bir liste hazırlamasını çok aptalca bulurduk hep birlikte. "bu insanlar eşcinsel olduğu için değil, bilime ilgi duydukları için bu icatları yaptılar" der geçerdim.

    2017 yılında dünyada yaşıyoruz ve cinsel yönelimleri "farklı" insanların bilime katkılarını tartışıyoruz. tartışıyoruz diyorum, çünkü gece ve gündüz kadar açık gerçekler olmasına rağmen, yönelimleri nedeniyle sanki bu katkıları tartışılabilir bir konuymuş gibi tavır takınan insanlar var. dürüst olacağım, sevişen iki erkeği izlemek hoşuma giden bir eğlence olmazdı benim için. böyle bir şeyi yapamayacak kadar kadınlara ilgi duyduğumdan mı? bunun da etkisi var, ama aslında sadece hoşuma gitmediği için. bunun hoşuma gitmemesi, bu insanların elini sıkıp onlarla medeni bir ilişki kurmama, onların medeniyete yaptıkları katkıları takdir etmeme engel olur muydu? hayır. dünyaya hayal bile edemeyeceğim kadar katkıda bulunmuş insanları, kim oluyorum da küçümsüyorum?

    bu insanlar, eşcinsel oldukları için değil, eşcinsel olmalarına rağmen, kendilerinden büyük ölçüde nefret eden toplumlarda başarılı oldular ve tarihi değiştirdiler. insanlığın en büyük ikiyüzlülüklerinden biri, bu insanların yaptıklarından değil de cinsel yönelimlerinden dolayı bu kadar önemli sayıldığını düşünmek.
  • adlarini duymak, bilime, insanliga kattiklarini ögrenmek, toplumun escinselleri kabul etmesinde olumlu bir etki yaratacagina eminim. insanlar her seye alisiyor. göre göre duya duya, kabulleniyor. zaman aliyor belki ama eninde sonunda oluyor. zaten bu yüzden escinsellige karsi hemen hemen herkes, her escinsellerden bahsedildiginde küplere biniyor. "normalesmesinden" korkuyorlar. haklilar. çünkü normalesecek, eninde sonunda normalesecek.

    yanliz "günah amk günah" diyen adamin bu listeye tepkisini "ayrimcilik", "siniflandirma" diye bunu elestiren insanlardan daha fazla anliyorum. görünmeyen insanlari gün isigina çikarmak ayrimcilik degil.
    onlar da normal, onlar da bizden, onlar da zeki demek neden ters tepki versin? baska türlü nasil yapabiliriz ki zaten?
    bu listeye bakinca, bu kadar parlak, zeki insanlarin cinsel kimlikleri yüzünden neler çektiklerini bilmek gerçekten çok acitiyor canimi. çünkü bosu bosuna. engizisyonda yakilan "cadilar" gibi, dini inançlari yüzünden iskence gören insanlar gibi, liderlerinin egolarini tatmin etmek için savas meydanlarinda harcanan gencecik çocuklar gibi. bosu bosuna. motivasyon sadece ideolojik. canlarini yakanlarin elde ettigi somut bir sey yok. yani evlerine, mallarina el koymak için yapilsa tüm bunlar, canim o kadar acimayacak.

    çogu kisi alan turing'den bahsetmis. herhalde the imitation game sayesinde. bu kadar zeki bir adamin, "escinsellikten iyilesmek" için tedavi oldugunu bilmek, bu yüzden depresyona girdigini ve de intihar ettigini bilmek inanilmaz canimi acitiyor.
    haber sitelerinin yorumlarinda, ortalama türk insaninin onur yürüyüsüne verdigi nefret dolu tepkiler gerçekten koyuyor. alisilacak diyorum. ve buna gerçekten inaniyorum. ama alisilana kadar ne kadar canlar yanacak daha? olay sadece toplumndan saklanmak degil, escinsel diye aileleri tarafindan öldürülen insanlar var bu ülkede, bu dünyada. nefret dolu bu insanlar ve onlarin çocuklari escinsellige alisana kadar daha ne kadar canlar yanacak acaba?
  • (bkz: sophie wilson)

    1980'lerde günümüzdeki mobil teknolojilerin en önemli yapıtaşı olan arm işlemcilerin instruction set ini tasarlamıştır.
    hala modern arm işlemcilerin çoğunda sophie wilson'ın tasarladığı ilk komut setinin izleri vardır.

    https://www.youtube.com/watch?v=jhwwrsahdh8
  • özellikle alan turing'in hikayesini ibretlik bulmuşumdur. adam almanlar'a karşı asker "erkek"lerden daha faydalı olduğu halde toplumsal linçten kurtulamamış. homofobi hayatlarından önemliymiş demek.

    bilime katkısı olmasa da teknoloji sektörünün günümüzdeki güçlü bir ismi için: (bkz: tim cook)
  • solaklar günümüzde hiçbir toplumda "tanrı'ya karşı gelen günahkarlar, varolmaması gereken hastalar" olarak görülmediğinden bilgisayar bilimlerine damgasını vuran solaklar arasında büyük fark vardır.

    sanıyorsunuz ki insanlık bugünkü duruma bir anda geldi. solakların 18. yy'a hatta 19. yy'a kadar çoğu toplumda sinsi, büyücü, cadı, şeytan vs. diye nasıl dışlandığını, katolik kilisesinin solaklığı nasıl günah addettiğini, latince sinister kelimesinin nerden geldiğini açıp bir okuyun.

    bu insanların başarıları solak olup olmamalarına bağlı olmadığı gibi cinsel yönelimlerine de bağlı değil. vurgulanmak istenen şey bu insanlara büyücü, cadı, şeytan gözüyle bakıp dışlar toplumdan ayıklarsanız kaybedeceğiniz yetenekleri, değerleri, icatları size hatırlatmak.
  • su arkadaslarin da escinsel oldugu unutulmamali:

    tim cook (apple'in ceo'su)
    jerry cain (stanford'da bilgisayar bilimi profesoru)

    ki bircok escinsel zaten kendisini aciklamiyor. oyle sayilari cok az falan gibi argumanlar o yuzden cok sacma.
hesabın var mı? giriş yap