• bingöl'de üç ortaokul öğrencisi tarafından tasarlanan "hacı robot."

    ileri teknoloji.

    (bkz: yeni türkiye)

    (bkz: haccın farzları)
  • bizimle dalga geçmiş sanırım.
  • "din satar" modasının aşırı dandik bir başka ürünü olsa da muhtemelen hemen tübitakın ilgisini çekecek icat.

    "allah diye bağıran aslan" haberlerinden iyidir amk.
  • helal lan bebelere.

    tübitak'ın bilime teknolojiye para vereceği, yatırım yapacağı yok, bari araya hac mac sıkıştırıp bilimsel çalışmalara devam edebilelim demiş bebeler.

    bence süper.
    benim de aklıma gelmiyor değil, şöyle dinli kitaplı değişik bir olay ile gidip tübitak'ı tokatlamak.
  • kendinden küçük robotları istismar edecektir.
  • --- spoiler ---

    1) hacı robot abdestsiz kâbe-i muazzamayı tavaf-ı ziyaret edemez ya da bir müminin abdestsiz kâbe-i muazzamayı tavaf-ı ziyaret etmesine seyirci kalamaz
    2) hacı robot 1. kuralla çelişmediği sürece bir müminin emirlerine uymak zorundadır.
    3) hacı robot 1. ve 2. kuralla çelişmediği sürece kitab-ı mukaddes'in zarar görmesine izin veremez.

    --- spoiler ---
  • robot işiyle akademik ya da hobi olarak uğraşanlar bilirler. çizgi izleyen, sumo, yangın söndüren, labirent çözen gibi çeşitli yarışma kategorileri vardır. bu kategorilerin varoluş amacı, söz konusu problemlerin gerçek dünya problemlerine uyarlanabilmesidir. örneğin bir yangın ya da deprem durumunda mahsur durumda kalan insanları arayıp kurtaracak robotlar bunu temel alır. ya da orduda kullanılmak için tasarlanan boston dynamics robotları, tesla arabalarının otomatik pilotları, formasyon halinde dolaşan quadrotor filoları vs. hep bu mantıktan yola çıkmıştır.

    gelişmiş ülkelerde, ortaöğretim ve lisans düzeyindeki yarışmalarda geliştirilen robotlar da dünyada karşılığı olan şeylerdir. örneğin futbol oynayan robotlar turnuvalarda birbiriyle karşılaştırılır. bunlarda kullanılan en kısa yol algoritmaları, karar alma algoritmaları, yapılan optimizasyonlar, kullanılan arduino temelli ya da gömülü sistemler gerçek hayat problemlerinin çözümünde çok önemlidir.

    şimdi bir de bu arkadaşların yaptığına bakalım. 3 farz şunlar oluyormuş:

    1- ihram elbisesi giymesi: fonksiyon olarak bahsedilmiş ama robot elbiseyi giyip çıkaramıyor. hazır giydirmişler.
    2- kabeyi tavaf etmesi: kabe figürünü görünce sabit açıyla dönmeye başlıyor (bir motoru diğerinden hızlı döndürüyorsunuz), bunda bir şey yok.
    3- arafat dağı'na gidip vakfe duası yapması: sensör önündeki dağı gördüğünde* robot duruyor. evet duruyor. yani motor rotasyonu sıfıra iniyor. başka işlem yok. hepsi bu kadar. (eğer robota hür irade verip dua ettirmeyi başardılarsa tebrik ederiz, nobelleri hazır, skynet çağına gelmişiz demektir zaten)

    şimdi, ben şahsen küp şeklindeki bir cismin etrafında çember çizerek ya da karşısındaki dağ figürünü görünce durarak uzaya çıkıldığına ya da hayat kurtarıldığına daha önce tanık olmadım. belki hacı adaylarına eğitim verme amaçlı olarak ya da bir şov robotunun (honda'nın asimo'su gibi) prototipi olarak kullanılabilir. fakat japonya gibi ülkelerin robotikteki gelişmişliği belli. adamların işi şova dökmeye hakkı var. (türkiye'nin robotikteki durumu düşünüldüğünde ise, akla çeşitli atasözleri geliyor.**)

    yahu siz şimdi robotu mobotu bırakın da, ben size asıl düşündürücü noktayı söyleyeyim. lise ve üniversitelerden böyle projeler her yıl çıkar. 2016'da da yapılmış belki aynı ayarda ya da daha iyi onlarca robot projesi vardır. sevgili basınımız ise onların arasında haber yapmaya değer olarak böyle projeleri bulur. neden? çünkü "yeni türkiye" de ondan.

    bugün türkiye'de çok garantili bir başarı formülü var. içinde bulunduğumuz yeni düzende, ne kadar başarısız, emek gerektirmeyen, cıvık cıvık bir fikir olsa bile, bilimsel ya da ticari bir projenizde dikkat çekmek, devletten destek almak istiyorsanız projenize osmanlı ya da islam öğeleri koyuyorsunuz, gerisini basın, muhafazakar sermayeli şirketler ve tübitak hallediyor zaten. deneyin, göreceksiniz. örneğin, bir bilgisayar yaptınız ve tutmadı mı? sorun değil. adını osmanlı bilgisayarı koyun, islami klavye ekleyin, üzerine arapça harflerle bir şeyler yazın (ne yazdığınız önemli değil). bakın bir anda nasıl bir medya desteği alıyor ve satış patlaması yaşıyorsunuz.

    doğrusu türk ve dünya basını hiçbir zaman bilim ve teknoloji konusunda aşırı bilgili olmadı. eskiden de yarı cahillikle yazılmış haberler çok görülürdü. fakat 20 yıl önce bunu en azından iyi niyetle yaparlardı. içinde bulunulan çağın standartlarını yakalama kaygıları vardı. artık belli bir zümreyi memnun etmek istiyorlar. teknoloji falan umurlarında değil. olay bundan ibaret.
hesabın var mı? giriş yap