• takyon (tachyon), yunancada 'hizli' anlamina gelir. bu particle'larin isik hizindan daha hizli hareket ettigi dusunulmektedir. ilk olarak fizikci arnold sommerfeld tarafindan bulunmustur. takyonlarin en ilginc ozelligi enerjileri dustugu zamanlarda hizlarinin artmasidir. bu teoriye gore, takyonlarin gidebilecegi en yavas hiz isik hizidir. bu nedenle, takyonlar bugunku fizikte bilinen causality anlayisini violate ederler. bu particle'larin yuksek enerjili carpisma ortamlarinda olustuklari soylenir, bu nedenle, genellikle cosmic isinlar icerisinde arastirilir.(bkz: superluminal fenomen)
  • takyon bir parçacık grubudur aslında. fizik teoremleri üzerinde matematik oyunları yaparak türetilmişlerdir.

    einstein'in meshur formulünde, kök içerisindeki v²/c²'deki v c'den büyük olursa ne olur sorusunun cevabıdırlar takyonlar.
    v c'den büyük olursa kökün içi de sıfırdan küçük olur; yani sanal olur. bu durumda parçacığın kütlesi de sanal sayılarla ölçülür. (ölçülür diyorum, lafın gelişi) yani 2i kütleli bir cisim mesela! çılgınca. takyon da işte bu sanal kütleli cisimlerin adıdır.

    takyonlar direk olarak da gözlemlenemezler haliyle zira en düşük hızları ışık hızıdır. (aslında ışık hızında olamazlar zira o zaman payda sıfır olur.)
    ancak arkadalarında bıraktırları izler aracılığı ile gözlemlenebilirler ki henüz becerebilen olmadı. umarım olmaz da.
  • kuralların etraflarında tamamen ters işlediği hipotetik parçacıklar. biz zaman aktıkça mekanda yer değiştirirken bunlar mekan aktıkça zaman içinde yer değiştirirler. yavaşladıklarında kütleleri artar, onların bakış açısından, ki bunu telakki etmek imkansız, mekan uzar, zaman kısalır.
  • örnek örnektir ve teşbihte hata olmaz savlarından hareketle
    akıntının tersine yüzemeyen bir balıksak büyük bir nehirde, akıntının tersine çok hızlı hareket eden planktonlardır.

    (bkz: akıllara zarar)
  • kuantum teorisi hakkında ortaya atılan bazı teorileri desteklemek için türetilen parçacık ailelerinden biri. bu parçacıkların kütleleri bizim anladığımız kütle kavramından biraz daha farklıdır. bu özellikleri onlara ışık hızının üzerinde hareket edebilme özelliği kazandırır ama son yıllarda varlıkları tartışılır olmuş ve gözden düşmeye başlamıştır. bugünlerde kuramında takyonların varlığını gerektiren teorilere şüphe ile bakılmaktadır (bu sonuncusunu ben söylemiyorum ian marshall söylüyor)
  • (bkz: #8944854)
  • (bkz: journeyman)
  • k pax'de bahsi geçen konu.
  • gelecekten gelip, geçmişe gider.*
hesabın var mı? giriş yap